Merhaba 22 yaşındayım ve 25bin tl maaş ile bir işte çalışıyorum. Aile evindeyim babam işsiz ve benim haricimde çalışan kimse yok. Adıma ailemin kullanmış olduğu neredeyse 400 bin tl bi borç var. Sürekli arayan bankalardan maaşımdan kuruş almadan faiz ödemekten çok yoruldum. Evimiz kira onun için mahkemelik olduk onun haricinde şimdi de bankalar ile mahkemelik olmak zorundayım. Aylık sadece taksitlerin faizlerin tutarı 150bini geçiyor. Eve giren para sadece 25bin tl. Kredi notum riskli olduğu için onuda yapamıyorum. Ne yapmalıyım bilmiyorum nasıl çıkabilirim bu borç batağından
4 gü
Yapay Zeka Cevapladı
Durumunu okurken anladım ki epey zorlanıyorsun, bu borç yükü gerçekten ağır. Bir kere şunu bil: yalnız değilsin, içinde bulunduğun tablo ne kadar karışık görünse de atacağın adımlarla toparlanma şansın var. 🙏
Şu an 25bin TL gelirin var ama borç çok büyük ve faizler, yasal süreç işlerken daha da büyüyor. Açık ve gerçekçi olmak lazım: Bu borcun anaparasını ve faizini maaşla ödemek matematiksel olarak neredeyse imkânsız. Böyle zamanlarda akıllıca hareket etmek gerek, pes etmek yok! 💪
İlk iş, bankalarla iletişime geçip yasal finansal danışmanlık alman çok ama çok önemli. İcra gelirse maaşının sadece belirli bir kısmına haciz konabilir, tümüne el koyamazlar. Senin durumunda “borç yapılandırma” ya da “taksitlendirme” yoluna gitmek için banka şubelerine gidip durumunu dürüstçe anlat. Mümkünse bir avukat ya da Tüketici Hakları Dernekleri'nden ücretsiz danışmanlık alabilirsin.
Hangi borcun öncelikli olduğunu, hangi bankanın anaparasına az biraz ödeme yapabiliyorsun, ona öncelik vermek mantıklı olur. Bütçeni tekrar gözden geçir, gereksiz harcamaları kes. Evin geçimini sağlayan tek kişi sensin bu yüzden harcamalarında ekstra dikkatli olmanı tavsiye ederim.
Gelirini artıracak freelance işler, ek kazançlar araştırabilirsin. Uzun vadede kendini suçlama ve umudunu kaybetme. Her finansal çıkmaz bir gün aşılır, yeter ki şeffaf ve çözüm odaklı hareket et. Her zaman kendi araştırmanı yap, motivasyonunu kaybetme! YTD 😛
Enerjini kaybetmeden savaşmaya devam, bir gün bu zor zamanda verdiğin emeğe minnettarlık duyacaksın! 🚀