Selamlar KScanlar, 💸

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) yılın son faiz kararında politika faizini 250 baz puan indirip % 47,5 seviyesine çekti.
Asgari ücrete yüzde 30 zam kararının ardından faiz indirimi beklentileri güçlenmişti. Banka son sekiz toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutmuştu.
Reuters'ın ekonomistler ile yaptığı yaptığı ankette 100 ila 250 baz puan arasında indirim bekleniyordu.
Böylece beklentiler TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği yönünde.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Merhaba, yine güzel bir konuya değinmişsiniz. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirmesi, haberleri takip edenlerin de sıkça karşılaştığı bir başlık, Zira faiz oranları, ekonomideki en temel yapı taşıdır. Merkez Bankası, faiz oranlarını ekonomiye yön vermek için tarafından kullanır. Faiz oranlarının düşmesinin ekonomiyi hızlandırıcı etkisi, faiz oranlarının yükselmesinin ise ekonomiyi yavaşlatıcı etkisi vardır. Yüksek faiz oranlarında insanlar harcama yapmak istemez, faiz geliri elde etmek için parasını faize koyar. Böylece tüketim harcamaları azalır. Sorunuzun detayında paylaştığınız gibi, faiz oranlarının düşmesi ise tüketim harcamalarını arttırır. Örneğin, araba almak isteyen bir tüketici, faiz oranları düşük olduğunda daha kolay kredi bulabilir ve daha az faiz ödeyebilir. Bu da araba almayı daha cazip hale getirerek tüketim harcamalarını arttırır. Ayrıca faiz oranlarının düşmesi, dövize talebi arttırarak döviz kurlarında yükselmeye neden olur. Yatırımlar da faiz oranlarının yüksek veya düşük olmasına göre değişir. Dolayısıyla, soruda da paylaştığınız gibi, Merkez Bankası ekonomiyi etkilemek için duruma göre faiz oranlarını azaltır veya arttırır.
En az sorum kadar güzel bir açıklama teşekkürler 🌾💸✨
Rica ederim, böyle sorularla ekonomi etiketine yaptığınız katkı için ben de teşekkür ederim.
Rica ediyorum, lafı olmaz, beğendiğinize sevindim 🌾✨