Selamlar ksCanlar 🌾💸
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ülkenin eğitim seviyesine dair 2023 yılı istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı.
Yapılan analizler, ülke genelinde eğitim düzeyindeki büyümeyi gözler önüne serdi.
Yükseköğretim mezunlarının sayısı artıyor.
25 yaş ve üzeri nüfusta yükseköğretim mezunlarının oranı, 2023 yılında %24,6 olarak kaydedildi.
Bu oran, 2008 yılında %9,8 seviyesindeydi.
Kaynak: TÜİK

Merhaba, sorunuza gelenlerin de vurguladığı gibi üniversite mezunu sayısının artması maalesef işsizliği azaltmıyor. Eğitimin kalitesi ve ülkedeki eğitim politikası gibi birçok etkenin önemi verilen cevaplarda da vurgulanmış. Ayrıca şu da eklenebilir. Bizde üniversite mezunu sayısının artmasına rağmen işsiz sayısının azalmamasının nedenlerinden birisi de eğitim ve iş gücü piyasası arasındaki uyumsuzluktur. Üniversitelerin sunduğu eğitim programları, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarıyla tam olarak örtüşmüyor. Mesela yeterince orman olmayan bir ülkede çok sayıda orman fakültesinin açıldığını düşünelim. Bunun gibi ekonomik yapı ile uyumsuz olan üniversite mezunları, yapısal bir işsizliğe yol açmaktadır. İş gücü piyasasında talep edilen beceriler ile üniversite mezunları arasındaki uyumsuzluk nedeniyle, bizde bu türdeki bir işsizlik oldukça yaygındır. Bu sorunun üstesinden gelmek için eğitim müfredatları güncellenmeli ve özellikle de ülkenin ihtiyacı olan alanlara dönük üniversite bölümleri açılmasına öncelik verilmelidir.
Soru bu konuda düşünceleri almak için soruldu :) ikinci konu şu belirttiğin eğitim müfredatı güncellenmeli, ihtiyaca yönelik eğitim bölüm açılmalı nitelik sağlanmalı. Teşekkürler 🥳🌾
Rica ederim, çok güzel bir soru ile çok önemli bir sorunu sitemizin gündemine taşıdınız.
Teşekkürler çok 👀🌾