Bu huyumun değişmesi için öncelikle edinmem gerekiyor. Çok tutumlu olduğumu söyleyemem. Çok zengin dediğimiz kavram bana göre milyarderlikse o saatten sonra beni kimse tutamaz sanırım :D Elbette bu heves geçene kadar, daha sonrasında o şartlar ve konuma göre hayata devam edilir.
Aslında garip gelecek belki ama zenginlerin çoğu tutumludur :) Şöyle ki fakir bir insan paralanınca bazı huyları değişmiyor. Örneğin patron ödeme günleri elime 40-50 bin dolar tutuşturup bozduruyor parayı. Abi diyorum suraya gidiyim kuru daha iyi veriyor. Yok diyor. 40-50 bin dolarda 5-10 bin arası kurdan oynuyor. Yine araba vs alacak arada ki 300-500 bini sorun etmiyor. Ama mesela çekirdek aldırırken çalışanlara yok orası pahalı şurdan al diyor. Hatta şok etmişliği var beni defalarca o biskuviyi geri ver gel surdakinden al daha ucuz diyor. Dükkana tuvalet kağıdı alırken en ucuzundan almaya dikkat ediyor. Sıvı sabun pahalı diye gidip bir yerden toptan 10 kg lik alıyor vesaire. Bu bir örnek fakat çalıştığımk ultra zenginin den ortasına, esnaftan iş adamına alayı böyle :D Ben para harcamayı farklı bir mentaliteyle yapıyorum Fiyat performans kaltesi benim için çok önemli. Benim için bir şeyleri alırken iyi inceleyip uygunun bulmak önemli. Dolayısıyla param var ya da yok olayı değil. Bu yüzden trilyon dolarlarım bile olsa bu huyumdan vaz geçmem :D Yemek sipariş edeceksem kuponum yoksa vaz geçiyorum mesela :D
Hep tutumlu olurdum ama cimri değil elbette. Kendime bakmayı çok seviyorum o konuda asla zaten tutumlu değilim. Bakım konusunda en iyisi olsun diye bakarım. Ama yiyecek, giyim bunlarda daha tutumluyum. Fiyat performans ürünü olmasına dikkat ederim.
Değişmez yine tutumlu olurum. Tutumlu olmak cimrilik demek değildir geniş düşünmek lazım. Harcadığın her bir şey ekosisteme zarar sadece kendi kesene zarar değil. Yarın bir gün belki de bu harcadıklarımızı bulamayacağız. Özellikle de suyu. Bu şekilde harcamaya devam edersek susuzluk ön planda. Ne kadar zengin olursan o suyu satın alamayacaksın.
Bazı konularda tutumluyum ama çok zengin olsam şimdikinden biraz daha fazla harcardım. Mesela daha iyi restoranlara giderdim, tatil için istediğim yerlere otellere giderdim. Alamadığım şeyleri alırdım.
Değişmez. Asla israf sevmem asla Bir pirinç tanesi dahi ziyan olmamalı Ona emek veren üreticiye ayıp bir kere Üstelik bu dünyada yatağa aç giren milyonlar var. Tutumlu olmaya özen gösteriyorum
Şu anda da cimrilikle tutumluluğu karıştırmıyorum, o zaman da aynı şey olurdu. Para harcanmak için kazanılır, istiflenmek için değil ancak tabii ki zor günler için bir miktar bir köşeye koyulabilir onun dışında kalanı çatır çatır yerdim.