Asgari ücret görüşmeleri başladı. Asgari ücret pazarlığı da bugün başlıyor. Ülkenin ekonomik durumunu göz önünde bulundurduğunuz zaman sizce asgari ücret ne kadar olmalı?
Asgari ücret pazarlığı bugün başladı! Sizce asgari ücret ne kadar olmalı?
Paradoksa girdik asgari ücretin artmasının hiçbir anlamı yok. Olağan enflasyon düşmeli. Bir şeyin fazlalığı değil, değeri önemli. Bu para içinde geçerli sanırım. Ne kadar çok para o kadar çok refah olmuyor maalesef. Çok hızlı bir şekilde tüm ihtiyaçlarımızı ülkemizde üretilen ve üretilirken yerli kaynakların kullanıldığı ürünleri tüketmeliyiz sanırım tüketici olarak. Tüketicinin talebini karşılayacak ne kadar yerli üretici var veya kaldı orası da muamma. Bakın kimse kusura bakmasın ama Türkiye'nin sanayileşme hamlelerine, buna ağır sanayi hatta savunma sanayi de dahil taa en başında ket vurarak ve ağımıza da prangalar takarak ve hatta yetmeyerek eğitim sistemimi çökerterek, bizi bugün arpa buğday saman ithal eder hale getirmişler. Buna da Marshall yardımları demişler. Türkiye ekonomisini anlamak için bence Marshall yardımlarının Türk sanayisine verdiği yön, eğitim sistemine verdiği çarpıklık incelenmelidir diye düşünüyorum. Arkadaşlar biz 1947 de satılmışız maalesef. Bunu da düzeltebilen olmamış. Teee o zamanlar geçirmişler tasmayı Amerikan mandacı köpeklere. Bakın o tarihlerde de ne olmuş. Yahudilerin (Siyonizm) Filistin'e yerleştirilmesi. İngilizler eliyle Amerikan himayesinde. Hani dış minnaklar dış minnaklar diye bazı kesimin dalga geçtiği dış minnaklar var ya he onlar gerçekten varlar. Belki de binlerce yıldır rüyalarında gördükleri politikaları 2. Dünya Savaşı sonrasından beri sürdürüyorlar. Onların 100 senedir sürdürdükleri politikaları ayıkılmasın diye dışş minnakklar diye uyutuyorlar. Neyse Devletini Milletini Bayrağını seven her vatandaş bence tam da bu zamanlarda Milli Güvenlik Dersleri almalı. Zira Milli Güvenliğimiz tehlikede. Ve hatta müfredata acilen geri dönmeli, her Türk asker doğar. Türk hiçbir zaman bir ırk değil her zaman bir topluluk olmuştur, unutmayın. Unutturmaya çalışanlara itibar etmeyin. Ve son olarak tüm tüketicilerin ihtiyaçlarını yerli firmaların yerli kaynaklarla ürettiği yerli ürünleri kullanmaya davet ediyorum. Milli Hitabe.
Önemli olan enflasyonu kontrol altına alıp istikrar politikası olarak fiyatı baz almayız. Bunun için üretim gerekli. Hazıra dağ dayanmıyor. Asgari ücret artsa da değişen bir şey olmaz. Fiyatlar yükselmeye devam eder. Yine Aralık Tüfe olayını baz alırlarsa fazla olmaz gibi. Bir de torba yasa var. Artık tek zam olacak ve oda Aralık ayı baz alınacak. Seçimden sonra neler bekliyor bilinmez.
Asgari ücrette Reel enflasyonu dikkate almak gerekirse var olan asgari ücretin üzerine %100 ilave etmek gerekir en az bu koşullarda. Ama tahminim ki bu sene yapılacak olan görüşmelerde Türk işin sendikası bir kişi ve 4 tane asgari ücretle kişiler de bu görüşmelere katılacağını duydum. Asgari ücretin bir kere enflasyonun altında olmaması gerekiyor. Benim tahminim yapılabilecek olan baraj 15.000 gibi gözüküyor. Asgari ücrete zam yapmaktan öte tüm fiyatlara zam gelmemesi gerekiyor maaşlara zam yapmaktan öte kişinin aldığı maaşla masraflarını karşılayabilmesi gerekiyor.
Asgari ücretin ne kadar arttığının önemi yok. Zira bu kadar yüksek enflasyonun olduğu bir ortamda asgari ücret %x artsa, buna bağlı bütün ürünlerde artış > %x olacaktır. Hali ile asgari ücretlinin geçim derdi hiç bir zaman bitmeyecektir.
Ne olursa olsun yetmeyecektir 20 küsür olursa ilk bir süre rahatlama yapacak sonra yine alım gücü düşecek maalesef Tahminim 16-18 arası bir şey olacağı yònünde
Bilerek enflasyonu düşürecekler. Sonra ince minik bir maaş yükselimi sonrası enflasyonu tekrar yükseltecekler.. Bu sefer yine aynı maaşı farklı rakamla vermiş olacaklar.
16k'nın üzerine çıkmamalı bence. Zor bi yorum ama ne yazık ki asgari ücret arttıkça her şey zamlanacak. Arttıkça bazı azınlık olan işletmeler iflas edecek gibi etkenler ortaya çıkıyor.