En İyi Cevaplar
Çiftçinin tükettiği mazotun vergisini almazsan, GDO tohum yerine, geleneksel ve doğal tohum kullanırsan, üretim maliyetini düşürmek içim çiftçinin aldığı krediye sembolik faiz koyarsan. Üretimin önemli bir aşamasını canlandırmış olursun. Önce aç karnını doyurmak için başka ülkelerin üretimine muhtaç olmayacaksın. Domates sattığın Rusya ve Ukrayna'dan domates alıyor olmak ne kadar trajikomik.
Yapılan yatırımlarda devlet ve vatandaş menfaatini gözeteceksin. İhaleleri şeffaf yapacaksın.
Vergilendirmeyi, ne kadar koparsak kardır mantığından çıkaracaksın. Ota boka özel tüketim, lüks tüketim, ıbıdık tüketim, gıbıdık tüketim zortlatmalarıyla vergi koymayacaksın. Vergileri yeniden düzenleyeceksin. Şu an ülke ekonomisinin büyük bir kısmı sigara ve alkolden alınan ama ne hikmetse fatura ve fişlerde kdv'si %0 olarak geçen vergilerle ayakta diyebiliriz.
Enerji dağıtımını devlet tekeline alacaksın. Ki, elektrik barajdan taksiye binip gelse daha ucuza gelirdi, dedirtmeyeceksin. Doğal gazın Avrupa'ya geçişinde köprü rolü oynayıp, Avrupa'dan daha pahalıya doğlagaz kullanmayacaksın. Enerji tüketim faturalarını abuk subuk kalemlerle şişirmeyeceksin. ( sayaç okuma bedeli ne ya? okuma o zaman sayacı ) Kayıp ve kaçak tüketimde sıkı politikaların olacak.
Devlete ait üretim kurumlarını abuk subuk bahanelerle özelleştirmeyeceksin ki, o kurumların yaptığı üretimden sağlanan gelirler devlet bütçesini oluşturmada pay sahibi olsun. Hatta bütçenin büyük bir kısmını oluştursun ki vergiler makul düzeylere insin. Devlet elindeki üretim yapan kurumlar alanlarında kalite ve fiyat standadı adına örnek olsun ki, piyasada rekabet eden özel sektör de kendini buna göre düzenlesin.
Emeklilik yaşa değil, hizmet süresine göre olsun. İşgücü ve verimi de bu sayede daha da gençleşsin. Ödenen emekli maaşını çöpe giden para gibi gören bir devlet anlayışı ile olmaz. Yıllarca primi ödetip parayı almışsın, özel sigorta şirketleri gibi hareket edemezsin...
Eğitim ve Öğretim kalitesini yükseltip, ezber değil öğrenim odaklı olacaksın. Sağda solda apartman üniversiteleri açılmayacak. Devlet okullarının standardı yüksek olacak, özel okullar bu standartlara uyacak. Öğretmen atamalarında öncelikli olacaksın.
"Milletvekili maaşı öğretmen maaşını geçmeyecek" yav Atatürk
Bu konuda çok doluyum, dallı budaklı dağınık yazıyorum. Benden buraya kadar olsun.
20 Yorumla
Üretken düşüncede olanlara fazla para kazandırması gerekiyor. Bir doktor, Mühendis, öğretmen, Muhasebe, Bilgisayar vs alanlarında çalışanların kafası rahat olacak, kitap alıp okuyacak sürekli ve üretken bir keşif yapılacak.
Avrupa’ya bu kadar yakın olup, zihin olarak bu kadar uzak olmayacaksın. Özellikle, Yazılım, Biyoteknoloji, Film, Otomasyon sistemleri, Modern Tarım ve Hayvancılık, Lojistik, Hava-Demir-Deniz ulaşım araçlarına çok önem verilmeli.
İşletmelere küresel alana açılma ile eğitim verilmeli, yemek endüstrisi, Burger King gibi bir marka yaratılmalı ve yapacak kişiye teşvikler verilmeli.
İnovasyon ve girişimcilik eğitimi kesinlikle verilmeli, her türlü fikir baskı, ön yargı, olmadan tartışılmalı.
Enerji üretiminde, yerel kaynakların sonuna kadar zorlamalı, sürdürülebilir bir nüfus için ülke içine dağıtımı yapılmalı, İstanbul gibi bir kente herkes yatırım yapar ama kars ve Artvin’e yapmaz.
Üniversitede pratik eğitim verilmeli, 10 şey teoride öğreneceğine, 2 şey pratik bilmesi faydalı.
Yetenek, beceri ve çalışma gibi kavramlar net ayırt edilmeli, yüzme herkes öğrenebilir ama herkes profesyonel yüzemez gibi. Herkes top oynayabilir ama iyi oynayamaz.
Üretim yapan kesim, aile-ahbap-çavuş-akraba-kardeş-köylü-patron oğlu vs gibi ilişki ağı yerine profesyonel olmalı ve standartlar yüksek olmalı.
İnsanlarımıza özellikle, Finans, Borsa, Kripto, Fon, Altın, Bono, Tahvil gibi yatırım araçları öğretilmeli ve belli bir kesimin tekeline bırakılmamalı.
Tasarruf eden ve emek veren, düzenli çalışan, emekli olan, işçi olan insanların parası pul edilmemeli.
Toprak-Arazi-Tarla-İnşaat-Konut gibi kısa süreli rant yerine uzun vadeli, fabrika, sanayi tesisleri, üretim atölyeleri, mesleki eğitim yaygınlaştırılmalı.
Kurumsalık her alanda yapılmalı ve yayılmalı, akademi dünyası ile eğitim ve üretim birleştirilemeli.
Turizm alanında çeşitlilik her alanda artırılmalı.10 Yorumla
- 1 yıl
Sanırım en önemlisi marka üretebilmek (Apple, Porsche, Beko gibi). Çünkü ülke olarak maalesef markalara sahip değiliz marka değeri yüksek olan şirketimiz yok bu da ekonomik olarak kötü etkiliyor. İkincil olarak da kesinlikle hukuk sistemini düzelmesidir. Hukuk sistemi işleyen ülkelere daima. yatirim gelmiştir.
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
25Cevap
- 1 yıl
sıralamayı 78 74 boş verin böyle ansiklopedik kelimeleri de seçmeyin bana ekonomist davranmasın kimse cebe giren paraya bakarım ben paraya,74. durumdayken kaç lira giriyordu şimdi kaç lira giriyor muş?
hangi verilere inanacağız? TÜİK mi? GSYH mi?
Açlık sınırı 9752 TL (Ashari ücret 8550 TL)
Yoksulluk sınırı 33754 TL BİSAM tarafından açıklanmış (Birleşik Metal İşçileri Araştırma ) Merkezi
Nasıl yukarı çıkarız? kısa ve net ülkenin para politikalarına ilaveten Üretimi artırıp İthalatı azaltarak
14 Yorumla- 1 yıl
Bana niye atar yapıyorsun
- 1 yıl
Sana atar yapmadım bay çok bilmişe sözlerim ama bak tık yok ondan
- 1 yıl
İşine gelmiyor ki beyefendinin
- 1 yıl
oturduğun yerden bir kaç ansiklopedik kelimelerle donatmak kolay, gir içine işin ticaret yap mutfağa gir pazara markete git bakalım görelim
İşine gelmiyor elbette
- 1 yıl
Avrupa'nın BİM'i olmaktan vazgeçersek , mültecileri gönderip , çiftçiye ve üretime destek verilirse beyin göçüne son verdirip eğitime bilime odaklanırsak cehaletten sıyrılabilirsek bence şansımız artar derdim ama ülkeyi sattılar resmen bu saatten sonra pek umudum yok.
90 Yorumla - u1 yıl
Çıkamayız maalesef. çünkü ekonomi çok kötü durumda. mesela diğer ülkelerde 1 aylık maaş ile neler alıyorlar. bizim ülkemizde aldığımız maaşlar sadece kiraya gidiyor zaten bunun nedeni de aslında yapılan yanlış politakdan kaynaklanıyor tabi bir anda değil ama yıllarca yapılan yanlışlar akp giderse o zaman olabilir
10 Yorumla - Gizli Üye(30-35)1 yıl
2 method var, 1. Si devlet vergileri makul seviyeye çeker, insanlar daha çok çalışır, katma değeri olan ürünler üretilir böylece refaha ulaşılır, 2. Si halkın yarısını öldürürsün o durumda 2 katına çıkar kişi başı gelir daha basit olmasına rağmen şu anki iktidar bunu başaracak sanırım açlıktan öldürerek bizi😅😅😅
30 Yorumla - 1 yıl
Üretimle tabiki her şey satın alarak ithal ederek değil kıçdaki penye don bile itahal edip üzerine makineyle yerli üretim damgası yapıştırıp kendini vatandaşını kandırmakla değil üretim üretim üretim
20 Yorumla - 1 yıl
Abla bizim üst sıralara çıkmamız için sadece iktidar değişikliği yetmez, zaman da lazım bize. Eğitim ve ekonomi uzun vadeli yatırımlardır. Maalesef hemen meyvesi toplanan şeyler değil bunlar :/
20 Yorumla Bu rakamların bir önemi yok. Para var, hatta bundan çok daha fazla, bizim sorunumuz bu değil, bizim sorunumuz bu paranın afil laylaşımı sorunu maalesef.
10 Yorumla- 1 yıl
boş ver bizcesini, uygulama halkın işi değil. Yönetim de bu konuda yetersiz gelen de farklı olmayacak, ki kısa vadede bu imkansız...
10 Yorumla - 1 yıl
Biz atomuda parçalayıp tekrar birleştirsek yine üstlerde olmayız
20 Yorumla Diğer 77 ülke bizi kıskanıyorsa sorun yok.🤔
10 Yorumlaİthal eden ülkeden üreten ülkeye geçildiği zaman :)
10 Yorumla- 1 yıl
Uzun uzu yazmak istemiyorum şimdi ama aslında mümkün
10 Yorumla - 1 yıl
Ülkede üretim artışı olmadığı müddetçe kişi başına milli gelir de artmayacaktır.
10 Yorumla - 1 yıl
Bi kaç gün öncesine kadar Bi şansımız vardı. Artık unutabiliriz bu hayali
17 Yorumla- 1 yıl
@Ceyhan0101 kesinlikle katılıyorum 😊👍
- 1 yıl
Benden sana gelene karşılık verir misin lütfen 😊 şimdiden teşekkürler 😎👍
- 1 yıl
@Zevkli_Temas senden bana gelen ney?
- 1 yıl
Takibi diyom ya 😊
- 1 yıl
Karşılık verir misin lütfen sende 😊
Şimdiden teşekkürler.. - 1 yıl
@Zevkli_Temas bu profili takip etmem çek takibini
- 1 yıl
Çöldeki serap gibi yanıltıcı olabilirim yargısız infaz yapma istersen...
Yinede saygım sonsuz kararına ve görüşüne
İyi geceler 😊...
- 1 yıl
akp ve erdoğanı göndererek
60 Yorumla - 1 yıl
Oysa turist çeken 5. Ülkeyiz dünya sıralamasında nasıl çıkabiliriz tabiki yolsuzluğun önüne gecerek
10 Yorumla Daha adil ve daha dürüst olarak
10 Yorumla- 1 yıl
çalkşmak lazım
10 Yorumla - 1 yıl
Hangi kişi peki?
10 Yorumla - 1 yıl
Böyle bir ekonominin düzelmesi çok zor.
10 Yorumla Çıkamicaz gibi bu gidisle.
10 Yorumla- 1 yıl
Üretimi geliştirmek ve israfın önüne geçmek.
10 Yorumla Türkiye bir Türkiye'dir...
10 YorumlaSen daha fazla aşağı düşmede üstü boş ver
10 Yorumla- 1 yıl
Beyin 🧠 takviyesi ile
10 Yorumla Çıkamayız ya ülkeyi gerizakilar doldurmus
10 Yorumla- 1 yıl
malum bu hale getirenleri değiştirerek
10 Yorumla - 1 yıl
Battık
10 Yorumla Dolandırıcı olup kendimizi zeki sanarak
10 Yorumla- 1 yıl
Çıkamayız
10 Yorumla Cevap basit CHP ye oy vererek
10 YorumlaCikamaz
10 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 1,5b cevap paylaştı. çıkamayız :D
10 YorumlaBILMEM
10 Yorumla- 1 yıl
Çıkamayız
10 Yorumla - 1 yıl
KK tek turda.
10 Yorumla
Detaylı bilgi
Merhaba, sorunuzun detayında da yazdığnız gibi, Dünya Bankası'nın hazırladığı, kişi başına düşen milli gelir sıralamasında ülkemiz 78. sıraya geriledi. Oysa 2020 senesinde yani daha birkaç sene önce 74. sıradaydı. Yani bir süredir sürekli bir gerileme yani fakirleşme içerisindeyiz. Bir ülkede, ekonomik büyüme, döviz kuru ve nüfus artışı, kişi başına düşen milli geliri etkiler. Mesela nüfus hızlı bir şekilde artarsa milli geliri nüfusa böldüğümüzde kişi başına düşen gelirin azaldığını görürüz.
Azalmaması için ekonomik büyüme dediğimiz, mal ve hizmet üretiminde nüfus artışının üzerinde bir artış olması gereklidir. Aşağıda yazdıkları yorumlarda çoğu arkadaş bunu belirtmiş zaten, kişi başına düşen milli gelirin azalmaması için üretim artışı gereklidir.
Öte yandan, herkesin bildiği gibi uluslararası karşılaştırmalarda dolar kullanılmaktadır. Dolar kuru yükseldikçe yine dolar cinsinden kişi başına düşen milli gelir azalacaktır. Döviz kurlarının artmaması, üretim artışı ve nüfusun da dengeli bir şekilde artışı gereklidir ki hepimiz bu noktalarda sıkıntı olduğunu biliyoruz.
Bütün yorumcu arkadaşlar haklı olarak üretimin önemini yazmışlar. Üretim artışı yani ekonomik büyüme olmadan kişi başına düşen milli gelirin artması mümkün değildir. Ayrıca kişi başına düşen gelir uluslararası karşılaştırmalarda kullanılıyor olsa da her şey demek değildir.
Gelir dağılımı bozuksa kişi başına gelir sağlıklı bir gösterge olmayacaktır.
Ülkedeki toplam geliri nüfusa bölüp kişi başına düşen geliri bulsak bile gelir dağılımı bozuksa, kişi başına düşen gelire bakıp insanların refah düzeyi yüksektir diyemeyiz. Ama yine de kişi başına düşen gelir, ülkelerarası karşılaştırmalarda önemli bir gösterge olarak kabul edilir. Maalesef hepimizin ekonomik bir krizin içinde olduğu şu konjonktürde kişi başına düşen milli gelir hakkında iyimser birşeyler yazmanın kolay olmadığını düşünüyorum.
Teşekkür ederim. :)
Rica ederim :)