+1 yılGünümüzdeki pahalılık tamamen suni. Yani ülkemize özel değil tüm dünyada küresel güçlerin insanların üzerinde oynadığı bir oyundan ibaret. Amaç ise bölgesel yönetimlerle insanları birbirine düşürüp karışıklık yaratmak. Türkiye gibi gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkeler bundan daha çok etkileniyor. Küresel güçler dünyayı kendi amaçları doğrultusunda değiştirmeye çalışıyor. Ancak bu değişimler kabul edilemez nitelikte. Yerel yönetimleri yola getirmek içinse yapılacak şey belli halk ve yönetimi birbirine düşürmek. Yönetimin başına kendi amaçlarına hizmet eden insanları geçirmek. Bunu yaparken kullanabilecekleri en büyük silahları ise enerji piyasası. Enerji maliyetleri yükselmiyor ama fiyatları sürekli yükseliyor. Çünkü enerji fiyatı herşeyin fiyatını etkiliyor. Misal 2 sene önce işyerimde 30bin tl elektrik ödüyordum. Şu an aylık 200bin tl fatura geliyor. Bu faturayı ben ödemiyorum. Sattığım ürüne maliyet artışı olarak yansıtıyorum. İnsanların bu savaşta rolü büyük. Bu savaşın kazananı olabilmemiz için bilinçli tüketiciler olmamız lazım. En lezzetli kahveyi starbucks yapıyor olabilir ama o kahveyi 60-70 liraya satabiliyor olmasının nedeni bizim satın almamız. Daha yeni %30 zam yaptılar ama bakıyorum ki yine insanlar kuyruğa girip o paraları veriyor. Halbuki o bardağın içinde 15gr kahve var gerisi su. Bizler ihtiyacımız olmayan şeyleri heves ve kabul görme uğruna satın almaya devam ettiğimiz sürece afedersiniz ama dürtülmeye mahkumuz. Ben terbiyem gereği dürtülmeye diyorum siz onu her türlü uyumlu söze çevirebilirsiniz. Görüşümü Eflatun’un çok yerinde bir sözüyle noktalıyorum.
“Önemli olan çok şeye sahip olmak değil, az şeye ihtiyaç duymaktır”14 Yorumla
Soran+1 yılBu gereksiz ve bilinçsizce talep doğru söylüyorsunuz herşeyin sebebi.
- +1 yıl
Hala Türkiye'de ki rasyonel olmayan ekonomi politikalarına bahane uydurma çabası. Dünya'da her yerde pandemi nedeniyle durgunlaşan piyasayı ayarlamak için fazla para basıldı ve enflasyon arttı ama şimdi dengeye getiriyorlar tekrar. Türkiye ise hala popülist politikalar ve yapay müdahaleler ile para basıp insanlara "bakın ekonomimiz ne kadar hareketli" algısını koruma peşinde. Gerçek politikadan ziyade algı yönetimi ile ülke yönetiliyor. Tek hedef, ülkenin değil, bir partinin bir sonraki seçim hedefi olmuş. Seçim sonrasını kimse öngöremiyor ve hatta düşünmek bile istemiyor.
Ben kariyerimi riske ederek 5 ay önce yurtdışına geldim. Hem de ucuz bir yere değil. Gayet pahalı olan Miami'de yaşamaya başladım. Arkadaşım, size acı bir gerçek söyleyim. Türkiye'de biz yaşamıyormuşuz. Gülüşlerimiz bile sahteymiş. Hepimizden beklenen dindar bir hükümetin, tüm şımarıklığıyla herkesi bir tezden ibaret olan ve hiç bir akademik dayanağı olmayan bir ekonomi politikasına mecbur bırakması ve itiraz etmediğin sürece öbür dünyada cennetle ödüllendirileceğimize inanmamızmış.
Sen hala 200 binlik elektrik faturana bahane bularak kendini kandır. Dünya'nın hiç bir yerinde kazancına oranla bu kadar yüksek fatura ödeyip buna gerekçe uydurmaya çalışan saf insanlar yaşamıyor. Çünkü onlar gerçekten yaşamanın peşinde. Gülüşleri, anıları, hayatları gerçek. - +1 yıl
Sen kendi bildiğine inan. Bende kendi bildiğime. Tartışmamız dünyayı kurtarmayacak.
En İyi Cevaplar
+1 yılBu millet patlamaz diğer ülkeler gibi bununla ilgili bi hikaye var çok komik
vezirler huzura çıkmışlar:
- padişahım, hazinede para kalmadı. yeni vergilere ihtiyacımız var
padişah, kavuğunun altından kafasını kaşımış,
- eeee! ne vergisi koyalım?, demiş..
- köprülere adam koyalım, geçenden bir akçe alsınlar! padişah, tamam, demiş. aradan bir süre geçtikten sonra sormuş vezirlerine:
- tepki var mı?
- hiçbir tepki yok!
- iyi o zaman köprünün diğer tarafına adam koyun, çıkandan da bir akçe alsın! aradan bir süre geçmiş, padişah:
- var mı şikayet?
- yok! halkının tepkisizliğine kızan padişah, gürlemiş:
- köprülerin ortasına da adam koyun, gelip geçeni becersin! aradan birkaç gün geçmiş, halktan bir tepkinin olmamasına içerleyen padişah, çağırmış vezirlerini,
-halkı dinleyelim hele bir, demiş gitmişler köye, padişah sormuş:
- var mı şikayet? ses yok. padişah tekrar :
-var mı şikayet? şikayeti olan söylesin! diye gürleyince arkalardan cılız bir ses duyulmuş:
-padişahım, o köprünün ortasındaki adam var ya!..
- eeee!, demiş padişah bir umutla...
- aksamları çok kalabalık oluyor, sıra uzuyor, eve geç kalıyoruz, bir adam daha koysanız...15 Yorumla
Soran+1 yılTamda rezaletin adı bu
- +1 yıl
Bizim insanımız bu işte zulme sessiz kalıyorlar veya adı ne ise
Soran+1 yılYazık😔
- +1 yıl
Katılıyorum.
- +1 yıl
Gerçekten durum öyle
- Para & Ekonomi konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılHiç bir şey olmaz bu memlekette.
Ne devlette hayır var nede vatandaş ağzını açabiliyor.. oncin bu daha iyi günlerimiz sayılır. İlerleyen aylarda gorecen sen asıl fiyatları artık millet bazı şeyleri kısacak ya da almaycak. İçmeyecek ya da yemeyecek..
Aklın varsa ülkeyi terk edersin ya da alışırsın böyle yaşamaya..
014 Yorumla
Soran+1 yılNasıl terk edelim gidecek yeri yok herkesin
- +1 yıl
O zaman alışacan çare yok.
- +1 yıl
Ben Kıbrısta yaşıyorum burada da pahalı hersey
Soran+1 yılOradan konuşmak kolay demekki, nasıl olsa atmışsin kendini oraya. Git demek kolay ama nereye😏
- +1 yıl
Ben doğduğum dan beri yaşıyorum Kıbrısta.
Gideceksen döviz kazanabilecegin ülkelere gidecen.. paran değer kazansın, tl gibi her geçen gün değeri düşmesin hem orada fiyatlar sabittir.. ya da sadece çalışmak için gidecen buraya tatil yapmak için gelecen
Soran+1 yılLa gidecek yer yok gidecek biri değilim diyorum duymuyor musun
- +1 yıl
O zaman korkacak bisey yok.
Soran+1 yılNasıl yok pahalılık berbat
- +1 yıl
Evet burdada öyle.. ama yapacak bisey yok maalesef..
Hem ileriki aylarda daha kötü olacak. Oncin sadece ihtiyacın olan şeyleri almaya çalış..
burada asgari ücret daha yüksek olduğu için burası daha kötüdür.
Soran+1 yılSadece temel gıda almaya çalışıyorum zaten aylardır kıyafet desen yıllardır aldığım yok evdeki herşeyi satıyorum ikinci el üç kuruşa, daha ne yapabilirim bilmiyorum
- +1 yıl
Bizde Sadece temel gıda alıyoruz. Çalışmıyormusunuz
Soran+1 yılÇalışıyorum ama her şey kısıtlı işte bu piyasada
- +1 yıl
Tek başına yaşan yoksa ailenle birlikte
- +1 yıl
Evet öyle maalesef
Herkes seçimleri bekliyor. Kimse memnun değil ama herkesin susma sebebi seçimleri beklemek. Eğer seçimler bu kadar yakın olmasaydı insanlar bi sokağa çıkardı.
03 Yorumla
Soran+1 yılSeçimde bir şekilde ertelenir ise😔 kim bilir ne planlar ne oyunlar dönüyor arka taraflarda
Soran+1 yılİnşallah dediğin gibi olur
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
26Cevap
Gizli Üye(30-35)+1 yılson 4 yıldır Yurtdışında Yaşıyorum Avusturya ya da we iyi ki gelmişim diyorum yaşım 30 oldu 26 yıldır sürünüyormuşum Meğersem Güzel Ülkemde Sebebi Aç değildim açıkta değildim ama İlerisi için bir umudum Hayalim yoktu Buraya 4 yıl oldu Geldim Türkiye de Ev aldım tarla aldım Yatırım amaçlı şimdi burada Çalışıp Kralllar gibi Türkiye de Yılda 2-3 kez Tatil yapıyorum Avrupa bizi kıskanıyor diyenlere de Sesleniyorum Evet Avrupa Türkiye'yi çok Kıskanıyor çünkü Türkiye'nin Tek Cennet Doğasını 4 mevsimini Kıskanır Diğer Türlü Adamlar Her türlü Önümüzde Kabul edin etmeyin Bu şekilde. Sürekli Zam yapılan Türkiyem de Yaşayanlara Allah yardım
etsin
12 Yorumla
Soran+1 yılHerkes yapamaz ama nasıl ve ne şekilde gittiniz oraya?
Bence patlamaz toplumu en kötü yerden vurdular (çalışmadan tüketmeye) olmayan parayı harcamaya şimdi insanların cebinde varsa yiyor yoksa kredi çekiyor kredi kartıyla alıyor ama yinede yiyor miktarların önemi yok!!! Kimse kusura bakmasın gerçek bu
110 Yorumla
Soran+1 yılEb kredilerde bir gün elinde patlayacak ödeyemeyecek millet o zaman ne olacak
Soran+1 yılPeki bizlere ne olacak biri biten normal düzgün insanlar ne olacak
Soran+1 yılGidecek yerim yok ve zaten küçücuk boy yaşam yaşıyoruz neredeyse çoğumuz
Soran+1 yıl12 saat çalışacak güç nerede bende. Erkek gücü mü sandın
Soran+1 yılNe gibi🙄
+1 yılBir yerde patlayacak elbet. Öncelikle şirketler dükkan kapamaya ve TR den çekilme ile başlayacak bu. Mesela TEKZEN şubeleri kapatıyor.
Bunun son seneryaso anarşi, sokak savaşları, mağaza ve marketlerin talan edilmesi...11 Yorumla
Soran+1 yılNe Zaman olur sence bu en yakın
Sonuç insanların ses çıkarması dicem ama bu koyunlardan ses çıkcagını sanmıyorum şu an deselerki hadi millet zaman birlik beraberlik zmanaı ses çıkartıyoruz yeminle en önde gitmezsem namertim ama yok üç beş konuşanla olmuyor toplu bişekilde protesto lazım nolucka böyle
20 Yorumla
+1 yılTakmayın kafanıza bir gün bir iç savaş çıkar her şey değişir ölen gider kalan sağlar bizim
16 Yorumla
Soran+1 yılBu mu yani çözüm. Bizim gibi masumlar çoluk çocuk da etkilenmez mi bu durumdan😔
- +1 yıl
Çözüm bu değil tabiki ama her insan menfaatleri işin içine girince büyük yıkımlar olmadan hiç bir ülke düzlüğe çıkamıyor ama bizde yine düzlük olmaz bir kaç yahudi ermenilerin desteklediği kişiler yönetir
Soran+1 yılBu iyi bir şey mi😔
- +1 yıl
Tarih hep kanlı olaylara tanık olacaktır
Soran+1 yılPeki benim gibi masumların çoluk çocuğun ne suçu var😔
- +1 yıl
Cancazim tarih de ne masumlara neler yapılmış sende onlardan birisin senin hesabını artık Allah sorar
Gizli Üye(25-29)+1 yılElbet biri gelecek düzelecek yani bu devran hep böyle devam edemez geçmiştede buna benzer krizler oldu şimdide var sonrada olacak o zamanlarda nasıl düzeldiyse yeniden düzelecek mühim olan doğru adamı başa getirmek oda yokki anasını satım
10 Yorumla
+1 yılMillet çile çekmeyi kanıksamış durumda.
Sonuç hiç değişmez.
11 YorumlaEnflasyon sürekli kalmaz. Ancak hala göçmen akını var ve dünyada en ucuz vatandaşlık veren 3. ülkeyiz. Bir savaş çıkmalı ki göçmenler kaçıp konut çöksün.
00 Yorumla
+1 yılBir yıl oldu böyle devam ediyor mslesef nereye kadar gider tartişılır
112 Yorumla
Soran+1 yılİşte onu tartışalim var mı bir fikrin?
- +1 yıl
Tartişalim ama benim düşüncem kovit aşisı diye sakinleştirici vuruldu milette
Soran+1 yılBu yüzden mi bu kadar sessiz diyorsun. Öyle bile olsa sonucunu herkes yaşıyor bir ben değilim ya kaygılı. Millet sadece kendi kendine konuşuyor
- +1 yıl
Askerî ücret e zam yapıldı ben üzüldüm şahsen bak ne oldu ortalık zam yapıldı
Soran+1 yılEvet ama benim sorumun amacı sebepler ya da etkileri değil, nereye kadar?
- +1 yıl
Valla artık böyle gider sen 5 e aldık ımı 3 e verir misin
Soran+1 yıl5e de 3e e alamayacak duruma geldik bile
- +1 yıl
Yaş kac ne iş yapıyor sun
Soran+1 yılBireysel değil ülkecek
- +1 yıl
Valla herkes halinden memnun
Soran+1 yılHerkes konuşuyor kimse değil ama kendi kendine ya da ikili arasında. İşte bu bir şey değiştirmiyor
- +1 yıl
Artık deyişmez
+1 yılFreni patlamış kamyon gibi biyere toslayacak hayırlısı
11 Yorumla
Soran+1 yılNeye göre ve ne zaman? Benim pek umudum yok açıkçası millet sadece kendi kendine konuşuyor
Para & Ekonomi konusunda 1b cevap paylaştı. Yazdım, sildim, yazdım, sildim, bir türlü ne diyeceğime karar veremedim.. 💁
01 Yorumla
Soran+1 yıl😥😔
Gizli Üye(36-45)+1 yılhalk böyle tepkisiz olunca hiçbir şey değişmez. daha kötü oluruz
10 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılperişan herkes, şaka değil. artarak devam edecek 2023 tede..
03 Yorumla
Soran+1 yılAma neden sessiz herkes o halde? Yani çözüm bu mu
Cevap sahibi+1 yılçözüm bu değil tabii ama ses çıkarsan biyerden sonra görüyorsun çıkaranların halini.
Cevap sahibi+1 yılevet , gizlisin diye gizleniyor herkes.. gerçi açık olsaydın, bu kadar cesaret edebilir miydik açık yazmaya bilemiyorum
Gizli Üye(25-29)+1 yılBende hep bunu düşünüyorum. Bence böyle kalmaya devam edecek iç savaş çıkaracak cesareti bile yok milletin
00 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 439 cevap paylaştı.
+1 yılPatlamaz millet halinden memnun görünüyor sesini çıkarmaz bunlar
01 Yorumla
Soran+1 yılKimse memnun değil ama sadece kendi arasında konuşup duruyor millet
Para & Ekonomi konusunda 2,2b cevap paylaştı. Patlamaz ama resesyon olucak gibi ülkede alım gücü bitti
05 Yorumla
Soran+1 yılBu durumda ne olur😔
Soran+1 yılYani daha doğrusu bu zaten olmadı mı
Soran+1 yılİç savaş benim gibi masumlari çocuk çoluğu da etkiler😔
Vallla hak ediyor bu millet açlıktan ölseler bile akıllanmazlar
05 Yorumla
Soran+1 yılBu milletin içinde sen bende dahil
Soran+1 yılTamam da sen bende etkileniyoruz demek istedim
Soran+1 yılKeşke birine ayrı diğerine ayrı etki olsa ama zor. Millet olarak bku yedik de haberimiz yok
Gizli Üye(36-45)+1 yılo sarayı başlarına yıkacak millet az kaldı çok az badem bıyıklı itlerin eceli olacak.
01 Yorumla
Soran+1 yılKimsede ses yok
- Para & Ekonomi konusunda 2,5b cevap paylaştı.
+1 yılPek sanmıyorum açıkçası böyle gider
10 Yorumla
+1 yılSeçimlerde patlak verir diye düşünüyorum
16 Yorumla
Soran+1 yılO seçim kargaşası olur gibi ama bu durum ne kadar işimize yarar tartışılır
- +1 yıl
Bizim işimize gelen bir şey olmayacaktır diye düşünüyorum milletimiz bu kafada olursa aynı yerde sayar dururuz
Soran+1 yılÇözüm olmalı ama nasıl
- +1 yıl
Çözüm millet gözünü açmalı ve bu gidişhata dur demeyi bilmeli marketlerden 3, 5 alınan malları teke düşürmeli kıtlıktan çıkmış gibi herşeye saldırılmamalı en büyük cevapta seçimde verilmeli yoksa bunun daha beteri bizi bulur
Soran+1 yılBunu bugüne kadar yapmadı kimse bundan sonra da zor😔
- +1 yıl
İşte zor olanı başaramadığımız sürece başa gelen kim olursa olsun koyun sürüsü gibi bizi yolar dururlar
+1 yılDaha bu bir şey değil oynanan bı oyun dahasida var
01 Yorumla
Soran+1 yılNe Zaman biter oyun?
Abi kaos olmadan yeni düzen gelmez
05 Yorumla
Soran+1 yılNe Zaman olur sence, ya da olur mu
Soran+1 yılO daha kötü olmaz mı. Seçimi de askıya alırlar işine 6 hapı yutmak bu
Soran+1 yıl😔
+1 yılEn az 2-3 yil bole gider
03 Yorumla
Soran+1 yılÇok uzun süre bu
- +1 yıl
O yuzden kafayi calistir hayatini degistirecek seyler yap
Soran+1 yılBen genel olarak sordum kişisel değil
Gizli Üye(25-29)+1 yılG ö t ümde patladı benim, 34 lira olmuş
022 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılYaş 36-45 mi yoksa dahil mi?
Cevap sahibi+1 yılAnkaralıyım
Cevap sahibi+1 yılKızılaydan, MPİ binasina yakınım. Siz?
Soran+1 yılNeymiş 34 lira olan?
Cevap sahibi+1 yılWinston dark bluu
Cevap sahibi+1 yılTanıştiğımıza memnun oldum, Ekrem ben.
Soran+1 yılEkrem bey şu an konu tanışma değil😊
Cevap sahibi+1 yılAnladım.
Ne tür kitaplardan hoşlanırsınız, dostoyevski okurum ben. Zaten çok okurum entellektüel bir erkeğim övmek gibi olmasın.
Cevap sahibi+1 yılMemleket neresi?
Soran+1 yılYaş kaç, iş güç ne. Evli bekar😅
Cevap sahibi+1 yıl25, İtü mezunuyum, bekarım. Al-Sat işi yapıyorum. Sürekli yurtiçi yurt dışı satışlar yapıyorum. Doblom var bordomsu.
Cevap sahibi+1 yılBekarım, siz?
Soran+1 yılDoblo enişte arabası değil miydi 35 üstü olan için. Bu yaşta bu araba😅
Cevap sahibi+1 yılTransporterim vardı sattım işim gereği.
Egeli misiniz, bir egeli havası sevdim sizde. Avucumun içi gibi bilirim, çok bulundum Egede.
Cevap sahibi+1 yılNeresinden?
Soran+1 yılHayır değil
Cevap sahibi+1 yılİçerlerden o zaman, kırşehir niğde gibi mi?
Cevap sahibi+1 yılAksaray mı
Soran+1 yılDeğil İstanbul
Cevap sahibi+1 yılÇok bulundum İstanbul'da, reina felan çok takılırım. Övmek gibi olmasın ama çok eğlenceli bir erkeğimdir.
Cevap sahibi+1 yılEn sevdiğiniz kitabın adı ne?
Cevap sahibi+1 yılYorgun muyuz biraz?
+1 yılBaşladı zaten
16 Yorumla
Soran+1 yılNe başladı
- +1 yıl
Patladı zaten millet kirasını ödeyemiyor daha nasıl patlasin
Soran+1 yılBunlar çözüm değil sadece kendi kendine sızlanma
- +1 yıl
Cozum zor artik
Soran+1 yılMillet ekmeği pirinci alamayacak duruma gelmesi an meselesi. O zaman ne olur
- +1 yıl
Sence herkes devam aynı şekilde devam değişmez bisey bu ülkede
+1 yılKorkak millet bişey olmaz çünkü koyun
10 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 433 cevap paylaştı.
+1 yılPatlamalı
01 Yorumla
Soran+1 yılDa işte nerede ne zaman
+1 yılPatlar, bizde.
01 Yorumla
Soran+1 yılNe Zaman
+1 yılyazık size..
01 Yorumla
Soran+1 yılSize derken?
hiç bişe olmaz
00 Yorumla
+1 yılPatlar ama g. te patlar böyle giderse