14.00'de Merkez Bankası faiz kararını duyurdu. Para Politikası Kurulu'nun açıklamasına göre faiz 100 baz puan düşürülerek %13 seviyesine geri çekildi. Ekonomiye yansıması olur mu? Nasıl olur?

14.00'de Merkez Bankası faiz kararını duyurdu. Para Politikası Kurulu'nun açıklamasına göre faiz 100 baz puan düşürülerek %13 seviyesine geri çekildi. Ekonomiye yansıması olur mu? Nasıl olur?

Faizin düşürülmesi kısa vadede ekonomi için iyi değil ancak uzun vadede başarılı olacak. Ancak Türkiye ekonomisi kademeli olarak düşürülen bu faize daha ne kadar dayanabilir onu anlamak biraz zor. Hem kur yükseliyor ve kuru dengelemek için milyarlarca dolar harcanıyor, kur nedeniyle yakıt ve dolayısıyla maliyetler artıyor. TL’yi korumak için kur korumalı sisteme geçiş yapıldı ve yine hazineden milyarlarca lira para bankada parası olana veriliyor. Faizin düşürülmesi mantıklı ama bu süreçte alınan kararların ise çoğu acemice. Umarım başarılı bir şekilde süreç tamamlanır.
Ne yapsalardı? Faizleri yüksekte tutup günah mı işleselerdi? Adamlar, öbür dünyadaki cenneti de garanti altına almak istiyorlar.😂 Türkiye'ye ise ne olur olsun, umurlarında değil. Bunlara göre, enflasyonu yüksekte tutup kul hakkına girmek günah değil ama. Oysaki Yüksek faiz, enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda gerekli ; enflasyonun olmadığı ortamda ise gereksizdir.
Şöyle ki : Faiz, enflasyonu baskılara aracıdır. ENFLASYONA karşı, paranın değerini korumak için vardır. Bu durumda Enflasyona, neden olacak öncüllerin, önüne geçersen ; faiz vermene hiç gerek yok. Enflasyonu düşürmek için ise Türkiye, ne ithal ediyorsa üretmesi lazımdı. Enerji hariç, hepsini Türkiye yapabilirdi ki Atatürk zamanında yaptı. Ama AKP, üretmek yerine ; ithalatı tercih etti. Böylece Tarımı bile, dışa bağlı hale getirdi. Yurt dışında da girdi fiyatları ve bizde de dolar artınca; enflasyon da doğal olarak patladı. şu an ellerinde, faizden başka silah yok. Bunu da kullanmak yerine ; düşürüyorlar. Büyük İflas, bizi bekliyor.
Peki kurtuluş nedir? Tek kurtuluş, Zafer partisidir. Zira Altılı masa, ekonomiyi Ali Babacana devredecekmiş. 15 milyon kaçağı da zorla göndermeyeceğim diyor. Ali Babacan, ekonomik krizin çözümü olmaz. Zira döneminde, ekonomi nasıl iyi oldu biliyor musunuz? Akp, Amerikanın kucağında idi. Şimdi ise, Çin kucağında. ABD nin kucağında olunca, sıcak para aktı
Yani altılı masa, kesinlikle çözüm değil. Bir kere 15 milyon kaçağı, zorla sınır dışı etmeden ; ekonomik reformlar için, kaynak bile oluşturamazsınız. İşte Zafer partisi, "hepsini sınır dışı edecem, . İsrafı da yok edecem ve böylece ekonomik reform için, kaynak oluşacam" diyor. Çözüm de bu!.
İşgal altında olup ekonomi yönetimini işgal kuvvetlerine bıraksak bundan fazla zarar vermezlerdi. Döviz kurunun yükselmesi KKM hesaplarının maliyeti artıyor, bir avuç döviz sahibinin kur farkını bütçeden ödüyoruz. 8 ay önce usd/try 18,36 olan tarihi zirveden döndü, şimdi aynı seviyeye yaklaştık. Eee dolar kuru aynı, "ağam biz bu pohu niye yedik?" diye sormayalım mı? Dolar kurundaki artış vatandaşa enflasyon olarak giriyor. İhracatı arttıralım derken ithalat için cebimizden çıkan da artıyor, çünkü 100 dolarlık ihracat yapmak için 65 dolarlık ithalat yapıyoruz. Ancak ucuz işgücü ülkesi oluruz. Asgari ücretin karşılığı 300 dolar, günlük 10 dolar. Çalışan nüfusun yüzde 40 kadarı asgari ücret alıyor, bir kısmı da 500-1000 lirasını elden patrona geri veriyor. Türk lirası hiç bu kadar çöp olmamıştı.
Cevap
52Cevap
Bilerek yapıyorlar
faiz degisimi piyasayi etkilemez bu donemde... zaten stabil gidiyor Turkiye ekonomisi dalgali kur bununla birlikte maliyet artisindan kaynakli enflasyon sureci.. aslinda faizlerin dusmesi gerekir ama gecen senenin donemsonunda neye gore ve nicin yapildigi belli olmayan o faiz dusurmesinin sonuclari pekte olumlu yansimadi mal ve hizmet piyasasina kamu maliyesinin belki bilancolari ve pasif degerleri duzeldi ama reel sektore yansimasi cok sancili oldu... keske doviz likitidesinin en cok girdigi ihracat ve turizmden dolayi bu icinde bulundugu Q2 doneminde yapsaydilar bugune kadar uygulanan para politikasini ama Şu an ne enflasyona etkisi olur ne de dolarin dalgalanmasina.. kismi dalgalanma olsa da donemsonuna kadar devam edecek zaten ama Turkiye Mart Nisan gibi normal para ve maliye politikalarina doner... cunku dusuk faizle guclu bir mali duzen yakaladi hatta dunyada en iyi ulkelerden birisi Turkiye bu konuda..
%13 le fonlanacak bankaların piyasaya %40-50 aralığında para sürmesi ne kadar mantıklı ise, faize karşı açılan bu savaşta o kadar mantıklı. Şirketlerin karlılık oranları açıklandığında ilk sırada bankalar yer aldı. Otoriter bu yapı üç beş bankaya diş geçiremiyor gibi yüksek faiz oranlarına seyirci.
Döviz bazında faizle borçlanan bir ekonominin faize savaş açması da ayrı bir ironi. Hüküm net; alanda verende Allah'a savaş açmış sayılır.
Kur korumalı mevduat meselesini hiç söylemiyorum bile. Faize savaş aç, merkez bankası %13 e düşürsün ama sen hazineden bu mevduatlara %17 faiz ve artı kur farkı öde.
Birini bitirmeden diğeri başlıyor tutarsızlığın.
bu devirde aksine ekonomi yavaslatilip paraya olan talebi azaltip yani vatandasin gozunu faizle korkutup borca girmesini engelleyip enflasyonla mucadele edilir. Gelismis butun ulkeler Şu an bunu yapmaktadir bizdekiler hangi akilla yonetiliyor anlamis degilim
Kur korumalı mevduat hesabıyla gizli faiz artışı yapmışlardı aslında. Traşlı TÜFE değerlerinin % 80 ni bulduğu bir ülkede % 13 politika faiziyle % 14 politika faizi arasında hiç bir fark yok. Enflasyonu durduramıyoruz, bari faizi düşük gösterelim diyorlar.
Hükümetin doları düşürme gibi derdi yok çünkü bu hükümet milli ya da milletin derdinde olan bir hükümet değil yabancıları peşkeş çeken geldiklerinden beri satmaktan başka bir bok yapmadıkları bir hükümet bitti artık bu ülke ve bunu siz yaptınız bu hükümet değil 4 seçim köpek gibi oy verdiniz helal olsun bunlara.
Bu hükümet kadar, Cumhuriyey tarihinde millî hükümet gelmemiştir. Esas bu milli hükümete oy vermeyen vatan haini chpkklı köpekler kendini sorgulamalı.
@barlasbeyist 🐑🐑🐑
@MekanınSahibiHande gladyo tarafından önünüze kim konursa ona verecek chpkk kitlesi koyun. İradelerini gavura teslim etmişler. Gladyo, imamoğlu diyor, ona oy veriyorlar; KK diyor ona veriyorlar; apla diyor ona oy veriyorlar; eşeği ortaya atıp, sizin lideriniz bu, buna oy vereceksiniz diye ortaya eşeği koysa, ona oy verecek bir chpkk kitlesi var.
Koyun olan burada sen gibisin ama
@MekanınSahibiHande. Seçeceği cumhurhur başkanı için dışardan belirlenip önüne konacak olan kişiye oy veren koyundur. İradeni teslim etmişsin
Aynen cumhurhur
Milletin parasıyla resmen kumar oynayıp göz göre göre halkı fakirleştirip yandaşlarının zenginliğine zenginlik katıyorlar. Bunu yaparken de her zamanki gibi dini alet ediyorlar. Allah bunları bildiği gibi yapsın
Sallıyorsun
Vatansever hiçbir insanın aklının almayacağı, ülkesini ve ülkesinin bekasını düşünen hiçbir siyasinin onaylamayacağı bir karar. Resmen batışa zemin hazırlanıyor... Yazık, çok yazık.
Ekonomist misin? Koca koca kurum yanlış yapıyor, sen bilşyorsub
@panther22 sen geç o zaman
@panther22 savunmuyorum ki. Sadece boş ve hain chpkk kitlesine ayna tutuyorun
@barlasbeyist Sırası ile İşletme ve Maliye konusunda lisans ve lisansüstü yapmış, Ekonomi ve Finans konusunda tez vermiş biriyim. Uzmanlığım bu. Sana cevap vermeli miyim diye düşünüyordum, cevabım her olasılıkta HAYIR ama ben aptala anlatır gibi anlatayım. Koca koca kurumun liyakat sorunu var ve MB başkanının görevden alınma yetkisi direkt olarak tek bir kişiye, bir şahsa devrolduğundan bu yana dolar kendisini 5,68'den 18 TL'nin üzerine attı. Sebep? Faiz-Enflasyon ilişkisi. Sene sonu döviz kuru beklentisi 25 TL'nin üzerinde. Bu ne demek? Mazota, iğneye, ipliğe zam... Halka fakirlik, zengin kesime ise yeni sömürü kapıları. Kim yaptı? DIJ GÜÇLER! Neyse... Anlamayacağın için boş ver sen. Eskiden düp guyrukları vardı de geç.
Bende bunların içtiğinden istiyorum
(savunucuların) 😊
Ekonomist olmadığın belli. Senin Olayın sadece kin tutmak ce chpkklı olmaktan ibaret. Bildiğin bi şey yok. Sonuçta Türkiyeden IMF yi kovan da, enflasyonu 4.7 ye kadar indiren de bu hükümetti. Chpkk, devleti yolunacak tavuk olarak görüyor. Soymak için iktidara talip
@barlasbeyist IMF dediğin kurum Uluslararası Para Fonu. Ülkelerini beceriksizce yöneten yönetimlerin borç talebine karşılık gelir, düzeni sağlar, kurumların para akışını kontrol eder ve yüzlerce üyesi vardır. Üye sayısı da an itibari ile 190. Kısacası senin de deyiminle KOCA KOCA KURUM. Kimseden fazlasını istemez, faizi ile verdiği borca karşılık ekonomiyi düzeltir ve çeker gider. Kimsenin kimseyi kovduğu yok. Şu son 5-6 yılda yaşatılan ekonomik beceriksizliğe karşılık IMF'ye gidip borç alınsa ve IMF gelip düzeni sağlasa idi bugün böyle havlamana gerek kalmazdı. ABD sadakası ile gelen dövizleri alıp giden bu kuruma kendine pay biçen iktidar şu an var olan tüm yerli sermayeyi, madenleri, kurumları zaten gözden çıkarmış. Senin gibilerin laf anlaması için ülkede tas tarak ne varsa satılıp İFLAS ETTİK açıklaması yapılması. O noktadan sonra da ''BEN NE B*K YEDİM'' ellerim kırılsaydı da böyle yazmasaydım, etmeseydim diyeceksin. Bu sefer de b*ku sağa sola sıçartıp yine başkalarını suçlayacaksın. Bu nedenle sana daha önce de söylediğim gibi sen bak işine, kuyruk vardı, o vardı, bu vardı, şunlar şunlarla beraber de. Megri Megri diye halay çekenleri hiç görme... Kısacası, benim için bir anlam ifade etmiyorsun. A Haber izledikçe cümlelerin ezberden ibaret olacağı için kâle de alınmayacaksın. Hadi sana güle güle.
Bem ahaber izlemiyorum ama sen halktv ve fox izliyorsun belli
@barlasbeyist Bu kadar cahil olmanın bedeli ağır olmalı. Yazık ki ne parti tutuyorum ne de bir siyasi görüşüm var. Benim tek bildiğim, halkının sefalet içerisinde yüzmesine ramak kaldığı bir ülkede lastik patlamadan önce uyaran, ikaz eden her kim varsa terörist ilan edildiği. TV izlemem, cahil ile muhabbet etmem. Kendi kendine otur, sülük gibi yapıştığın ve muhtemelen bir yerlerden okkalı parasını yediğin herhangi bir siyasi partinin savunuculuğunu yap. Gün ola, devran döne demişler.
Cahil sensin. Halkın sefalet içinde olduğunu iddia etmek ideolojik körlüktür. Sen sefalet görmemişsin. 2000 öncesine bak, 90 öncesine bak, 80 öncesine bak, 50lilere 60lara bak. 1920lere bak. Cumhuriyet tarihinin en zengin ve varlıklı dönemini yaşayan bir Türkiye’ye sefalet içinde demek, ideolojik saplantı halindeki cahillikten mülhem hastalıklık ruh hâlidir.
@barlasbeyist Protein eksikliği böyle bir şey işte. Genetik demek ki sende. 1920'lerde 1. Dünya Savaşı'ndan çıkmış bitik bir ülke 15 yıl içinde kendisine yetecek hale gemiş. 1950'lerden 1980'lere kadar defalarca darbe görmüş, 1974'te Kıbrıs'ta yaşananlar nedeni ile bildiğini okuyup adanın yarısını toprağı haline getirmiş, tüm dünyadan, bir iki ülke hariç ambargo görmüş, ekonomisi ters düz olmasına rağmen davasından vazgeçmemiş. Sen ne masalı anlatıyorsun hemşerim. Sonra A Haber izlemiyorum diyorsun. Bu ülkede 1940'lardan itibaren her siyasi parti hata yaptı ama en çok son 20 yılda hata yapıldı. Sözüm ona vatan seviyorsunuz, bu mu sizin vatan sevme şekliniz? Cumhuriyet tarihinin hem dış borç hem de kısa vadeli dış borcunda rekor kırmış Türkiye mi varlık içinde? Vatanına 10 milyon mülteci almış, kendi vatandaşını kira ödemekte zorlanır hale getirmiş, savaş olsa 1 ay içinde kıtlık yaşayıp nüfusunun yarısını bir çırpıda kaybedecek olan Türkiye mi bolluk içinde? Kısaca ''Meeeeeeeeeeee'' de, en azından rengini açık et. Zaten gören görüyor da, cehaletin ve ezberlediğin cümleler ile beni uğraştırmamış olursun.
@panther22 Umut işte, bir tanesi bile düzelse ülke başka yere gelir.
Sen kendini düzelt. Önce milli ol. Sonra oksijen ve glikoz al. Vatanı satmaya teşne Batı yalamaları
Bi yansıma olmaz kurda bir düşüş yok benzin artmaya devam ediyor bu düşüşleri çok önceden yapicakti şimdi enflasyon çok yüksek yüzde 200 e 13 ne ki
Toplumun "ama bu daha güzel" diyerek, hiç bir faydası olmayan şampuanı, diş macununu, hamburgeri ithal ve ya yabancı marka aldığı sürece şikayet etme hakkı olamaz.
@BeniBöʎleBil sadece onlar olsa, dış işleri bakanlığına fotokopi kağıdı ve sayısal loto kağıdı satıyorum Nestlé Ülker eti Kavaklıdere efes metro coook büyük tüccar ve firmalar hep yurt dışı çalışıyor Türkiye yurt dışına bağımlı bir ülke hemde fazlasıyla bu kafa ve mentalite de olan bir ülke ekonomisi hiçbir zaman iyi olamaz.. Üzgünüm ama gerçekler
Pardon anlayamadım. Dış İşleri Bakanlığına, sayısal loto mu satıyorsun? :)
Yok ya bilerek yapıyorlar. Bilerek fakirliğe itiyorlar bizi
Kademeli kademeli fakirleştiriyolar. Mükemmel buldum. Artık zaten vitaminsizlikten karar verme yetimizi de kaybedeceğimizden kasa hep kazanacak.
Bir bildikleri vardır aga kurcalamamak lazım. Allah devletimize zeval vermesin reisimini başımızdan eksik etmesin.
@htce1234 Sorguladık... Yüksek faiz uzun vadede devletin daha çok borçlanması, yatırım hızının düşmesi ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Dolar üzerinden ABD ye verilen "haraç" miktarının reel anlamda artması demek. Bununla birlikte faiz düştükçe, ticaret ve sanayide kullanılmayan sıcak paranın, yatırım amacıyla diğer emtialar ile birlikte, dolara kayması, yani kısa vadede borç yükünün artması (aslında sonradan fazlasıyla ödenecek borcun daha kısa sürede daha az olarak ödenmesi), yatırımların arması (ki böylece uzun vadede kazanç artar) ve ABD ye daha az "haraç" vermek demek. Düz ekonomik mantık ile bakıldığında kısa dönem için giderler ve fakirlik artar, ancak uzun dönemde sanayinin gelişmesi, işsizliğin azaltılması ve refahın artması hedeflenmektedir. Daha basit bir ifade ile, çocuklarımızın geleceği için kendi hayatımızdan fedakarlık yapmış oluyoruz.
Bugün Ak Parti ve Erdoğan için eleştir yapanlar, beddua edenler, 20 yıl sonra "Allah razı olsun, onun sayesinde huzur bulduk" diyecek ve ya utançlarına rağmen nankörlüklerine devam edeceklerdir.
Allah devletimize de ülkesini düşünen bir hükumete sahip olduğumuz için Ak Partiye de zeval vermesin.
@htce1234 Demirtaş ı her zaman izlerim... Havlu attığı zamanı da bilirim.. :) Açıklamam da o yüzden "düz mantıkla" ifadesini kullanmıştım. Demirtaş mevcut sisteme göre ekonomi tarif ediyor.. Haklı... Ancak mevcut sistem ABD ye "haraç" ödemenin kesintisiz devamından yana.. çünkü sistemi kuran ABD ve diğer kapitalist ülkeler.. Buna örnek olarak Çin in yıllarca Dünya Ticaret Örgütüne üye olmamasını örnek gösterebiliriz. Kısacası Demirtaş rutin uygulamalardan bahsediyor.
@htce1234 Tabi anlamaman normal... Evet tüm dünya gibi biz de ABD ye dolaylı yoldan yani Dolar üzerinden "haraç" veriyoruz... Sana bunu anlatmam oldukça uzun sürer.. Haklısın Çin 1995 te üye oldu :D Ben de bunu yazdım zaten.. Uzun baskılara rağmen o tarihe kadar üye olmadı.. Altyapısını geliştirdi.. Peki neden üye olmadı? Çünkü DTÖ dediğin organizasyon kapitalist ülkelerin kendi çıkarlarına göre... Yani "haraç" düzenine göre kurulmuştur. Çin hazır olmadan bu sisteme girmedi. Hazır olup girdikten sonraki durumunu zaten biliyorsun.. Araştırmış olmana sevindim...
@BeniBöʎleBil Bana bu haraç konusunda anlatacağınız bir şey olduğunu düşünmüyorum. Sonuçları açıklanamayan şeyler Amerika'nın oyunları denilip yutturulmaya çalışılıyor. Neyse konu fazla uzadı. Bakın ben siyasetçi değilim. Herhangi bir parti üyesi değilim sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım iyi gitmeyen, yanlış alınan kararları eleştirmek ve araştırmak en büyük hakkım. Lütfen siz de bir vatandaş olarak partizan olmayın partizalık bize zarar verir. Çünkü yazdığınız şeyler altı boş şeyler. Ayrıca Dünya Ticaret Örgütü zaten 1995'te kurulmuş. Çin istese de daha erken üye olamazdı. :)
@everkeğii Sen bilmediğin konulara karışma. :D
@everkeğii Hangi haldeydik?
@BeniBöʎleBil DTÖ' nün kökeninin 1948 olduğu ile ilgili bir bilgi bulamadım. Nerde yazıyorsa lütfen link paylaşın. Haraç konusunu bi anlatın lütfen ya merak etmiyordum ama ettim yarın gündüz yazın lütfen. Şöyle oturun baştan sona yazın ama öylee altı boş değil delille. Şöyle bir aydınlanalım.
@htce1234 Haraç konusunu en basit ifade ile yazayım... ABD karşılığı olmayan, boş ve değersiz kağıtlar basıyor ve buna karşılık tüm dünyadan mal ve hizmet alıyor... Bu kağıda Dolar diyorlar.. Yetmiyor, dünyada başka bir ülke herhangi bir iş için krediye ihtiyacı olduğunda 1. sınıf bankalardan kredi almak zorunda.. çünkü mesela senin Ziraat bankan 3 Milyar dolarlık bir krediyi tek başına kaldıramaz. O da gidip 1. sınıf bankalardan destek alıyor.. ABD deki bu banka bu desteği faiz karşılığı veriyor.. Yani o değersiz kağıtlar karşılığı.. Ki o da keyfi isterse.. Sonra o faizi başka ülkeye kredi olarak veriyor. Böylece sen değersiz kağıtlar karşılığı daha çok emek ödemek zorunda kalıyorsun... Bitti mi? bitmedi.. Bu faizler ile ülkeler "devamlı" borç=haraç altında baskılanıyor.. Eğer borcun olmazsa, yani haraç vermezsen, Irak'ta Saddam'ın, Libya da Kaddafi'nin başına gelenler gerçekleşiyor.. Bu her iki ülkenin de hiç borcu yoktu.
Bu ülkede, Cumhuriyet tarihin en yüksek asgari ücreti (381 Dolar), en yüksek alım gücü ve en düşük işsizlik (%8) olduğu bir dönemde Gezi Olayları meydana geldi.. Demek ki asıl sorunumuz ekonomi değilmiş.. Şu anda ekonomik sorularla mücadele ediyoruz.. Evet doğru.. Çünkü 15 Temmuz öncesi, kucağa oturtulması beklenen Türkiye ye tüm kapılar açıktı... Ancak 15 Temmuz sonrası bu ülkenin hiçte kucağa oturtulamayacağı anlaşılınca, işte o bankalar borcunu çevirmesi için kredi vermez oldu... Dolayısı ile tek bir şirketi bile Türkiye nin tüm bütçesinden büyük olan ABD, Türkiye nin elindeki mevcut Doları da hızla çekmeye başladı.. Döviz olarak ödenen borçların yerine tekrar döviz koyulamaz oldu... Bu da yetmedi, birçok askeri ve teknolojik malzeme konusunda "gizli" ambargo konuldu... yetmedi vize engellemeleri başladı... Hiç sebep yokken iş adamlarının bu ülkelere gidişi engellendi ve ya geciktirildi.. Böylece ekonomik darbeler vurulmaya başlandı.. Türkiye de üretimi yapılan ama lisanslı yedek parçası bu ülkelerden ithal edilen ürünler için lisans kısıtlaması getirildi ve ya üretimi iptal edildi. Örneğin Türkiye, ABD lisanslı motoru olduğu için Pakistan istediği halde 36 adet Atak helikopterini satamadı... Savunma için Patriot verilmedi..
Hep bunlar 15 Temmuzda, Türkiye yi kucağa alamamış olmanın intikamını almak için yapıldı. Ama siz isterseniz hep birlikte kucaklarına otururuz ve onlar bizi istedikleri gibi becerirken, ağzımıza parmaklarını sokarak bal yedirebilirler..
Buyurun tercihinizi yapın... ?
Htce ye birsürü bilgi verilmiş belliki bilgili birisi ama hala düz mantıkla konuşmussun maalesef kapak sesleri dünyayı sarsıyor şu an
@BeniBöylebil arkadaş senin yazdığın doğru ekonomi de böyle bir uygulama mevcut fakat bunun adı Çin modeli fakat bu modelin başarılı olması için ülkede her alanda üretim yapman ithalatı düşürmen gerek ki bu uygulama başarılı olsun buğdayı ithal edersen bu uygulama tersten tutar ve böyle popiş*müze kaçar
@benibo-lebil bu abi galiba doğru şeyler söylüyo onaylamak lazım allah akpye zeval vermesin.
@Delimine00 Düşüncene katılıyorum... Bu da toplum olarak bizim duyarsızlığımız ve eksiğimiz.. Toplum bir taraftan şikayet ederken öte yandan hiçbir duyarlılık göstermiyorsa aç kalmaya mahkumdur.. Nedir duyarlılık göstermek.. ? Çok kısa cevap.. Mümkün olduğunca bilinçli tüketici olmak ve yerli üretimi desteklemek. İthal ürün kullanımını en aza indirmek.
Bilinçli ve araştıran toplum değiliz doğru diyorsun fakat bilinçli tüketici olup senin benim yerli üretimi destelemek ile ithalat düşmez Türkiye'de milyonlarca tarım arazisi boş dururken buğday vs ithal ediliyorsa bu vatan hainliğidir alçaklıktır, ithalatta rekorlar kırarak bu ekonomik modelde başarılı olunmaz, emin ol şu an ülkeyi yönetenlerin hiçbir bildiği yok ülke kendi kendine gidiyor
@Delimine00 Boş arazileri ekeceğim dedin de biz yok mu dedik.. Ek o zaman... Bu ülke cumhuriyet tarihin en yüksek asgari ücreti ve alım gücünü, en düşük işsizliğini bu hükumet döneminde gördü... Ekonomi ve yaptırımlar hakkında ne biliyorsun?
Ekonomi mezunuyum ekonomi ve yaptırımlar hakkında yeterli bilgiye sahibim, boş arazileri ekmek isteyene devlet tokmağı vuruyor, mazot 24 lira devletin desteği hiçbir şeye etki yapmıyor, 2. devlet Afrika ülkelerinde ve Katar'da ekim arazisi kiralayacağına kendi ülkesindeki arazileri faaliyete geçirsin, Cumhuriyet tarihindeki en yüksek asgari ücret konusuna gelince 50 sene sonra asgari ücret daha yüksek olacak ve en yüksek asgari ücret olmuş olacak 😄 Cumhuriyet tarihinin en yüksek alım gücünü bu iktidarla ve en düşük alım gücünü de bu iktidarla görüyor, masallarını bana anlatamazsın dostum ben yemem
@Delimine00 Sen ekonomi mezunu ise ben de Bülent Ersoy um.. :D
O zaman Bülent Ersoysun
@Delimine00 Sen önce ilkokul diplomanı al. Liseyi bitir.. Ekonomi okumana gerek yok... Herkesi kendi çapında zannetme.. Yazdığın cümlelerden ilköğretim mezunu olduğun belli oluyor.. Lise mezunu bile değilsin.
Kendinden bahsetmen güzel ama seni dinlemek hiç keyifli değil, karşında içi boş cümleler ile kandırabileceğin bir ak çomar yok, yaşın kadar ekonomi kitapları okudum araştırdım oturupta senin gibi A haberden duyduğu uydurma safsatalara inan birine bir şeyler anlatacak değilim, ülkenin geldiği durum ve ekonomik göstergeler ortada, hadi git biraz A haber izle de hayaller dünyasına dal saat geç oldu
@Delimine00 Tamam aşkım.. okuduklarını zaten yazıya dökmüşsün.. :)
allah ak partiye zeval vermesin aga napacan kılışdara mı basacan ampüle bascan tabiki
Döviz ve emtialar yükselecek. piyasa çökmesi hızlanacak ve tüik açıklama yapacak aylık enflasyon 2 diye :D:D:D
Merkez bankası kime bağlıysa bir telefonla faizleri düşürebilirler, önemli olan banka döviz ve piyasa faizlerini düşürmek.
politika faizi ile piyasa faizi ayrı şeylerdir. politika faizi emirle düşer. marifet piyasa faizini düşürmektir.
Dusursunler doviz yine zipladi sabah anlasmasini yaptigim urunleri simdi alamiyorum yine zammm ozellikle hammaddelerde
Ya direk çakın dibe de hızlıca batalım arkadaş, yavaş yavaş batmak çok acılı ya cidden
Zaten hedefleri en başından beri %12 idi ama seçime kadar tek haneye düşürmek isteyecekler
İyi olmuş ekonomiyle bakmam ben faizin kaldırılmasını istiyorlar çokta iyi bir karar
Neyle bakarsın? Ekonomiyle bakmazmış.
Faiz haram yenmesin tamamen kalksın
Faiz olmazsa bankanın anlamı ne? Bankalar olmaz o zaman. Adam neyle para kazanacak? Para satarak para kazanır. Boş dini argümanlarla yürümüyor dünya
Allahın istediği bu allahın istediğinden uzaklaşırsan helak olursun imanı zayıf kişiler anca böyle konuşur
Fırtına tanrısı teşup tersini istiyor. Sen böyle konuşursan seni helak eder
Gelsin şapalağı bi koydummu ona görür ebesininkini bekliyorum
He işte senin o söylediğin şeyin aynısını ben sana söyledim sen böyle tepki verdin. Benim söylediğimin seninkinden farkı yoktu.
Ben gerçek dinin islam oldugunu biliyorum sen teşupa inanıyosan inan
Gerçek yaratıcı 1 tane gerisi fasa fiso
Evet ve onu kimse bilmiyor
Ben bilşyorum yeterince kanıt var
Bir tane kanıt göstersene 😄
Kainatın genişlemesi rumlar persler savaşı göğün 7 katmandan oltugunh söylemesi stratosfer mezasfor
😂😂oğlum bunlar kanıt mı? Bunlar zaten binlerce yıldır biliniyor
Kurandan önce nerde bilindiğini söyle kanıt göste inanalım
Göğün yedi katman olduğunu sümerler bile biliyor.
Sümerlerede peygamber geldi zaten inkar etmiyoruzkş onlarda olduğunu onlarada allah peygamber gönderdi en * suresi 42. Ayette söyliyor biz sizden öncekilerede elçi gönderdik onlar yalvarsınlar diye zorluk ve hastalık gönderdik diyor ki sümerlilerde bunun yazması gerçeği değiştirmiyor bugğn 100 yıl önce kainatın genişlediğini kanıtladık birminghamda 1370 yıllık kuran bulundu karbon 14 testi yapıldı ve bir farka raslanılmadı
En enam suresi
Yasaklı kelime diye yıldız koyuyor
Bizim değil de piyasaların ne düşündüğü önemli. Bekleyip göreceğiz.
Nolacak piyasa faizi artar ticaret faizi artar tl borçlanma ve dolar borçlanma faizi artar buda eflasyonun iyice yükselmesi demek geçmiş olsun
Tabiki kur yükselecek doğru bulmuyorum ülkenin ekonomisi mükemmel zaten
Ekonomi olarak bakıyorsun biraz dini boyuttan bak
Dini yönden bakarsak o kadar şey varki tamamıyla değerlendirmek gerek bu kapsamlı bisey
Parasını lirada tutan kalmadığından, çok da bir değişiklik olmayacak karardır
direk dolar yükselişe geçti zaten kötü yansıyacak.
Güzel. Güzel. Hep beraber şahlanıyoruz. Daha ne olsun.
Dövizi yükseltip ülkeyi batırmak durmak yok yola devam.
Ekonomiden anlamadığın belli. Dolar yükselince Ülke batmıyor bilakis + veriyor. İhracatçılar kâr patlaması yapıyor
seçime yakın ölümü gösterip sıtmaya razı edicekler.
Faizi düşürmek ne zamandır iyi oldu acaba? Sıfıra inmeden düzelmez düzen.
Ülke battı zaten sıfırlasınlar faizide rahatlasınlar
Arapça tamam diye bir halk tabiri var, bunların yaptığı o.
Dolar 20 yi geçecek diyorlar
Kim diyor? G. tün mü?
Faizi biraz daha düşürsen 25 I bulacak
@barlasbeyist annen diyo
Kadın zaten yargı dağıtmış çocuğun üstüne gitmeyin 😂
Akp ye oy veren kitle cevap versin buna
Dövüz yükselecek
Dolar 20 ye gider artık
Dolar Kuru yükselecek ne olacak
Sürpriz bir karardı. Bayadır düşürmüyorlardı. Altın dolar hepsi hareketlenecek
Yangına benzin döküldü
Bemce normal değil artık cıvı çıktı bu işin