Özellikle 2022 nin ilk aylarında başlayan etiket fiyat yükselişleri durdurulamıyor hemen hemen herkes farkındadır etiketlerin günlük ve haftalık anında değiştiğini mesela bir ürüne her hafta 7 TL fiyat farkı konduğunu. Daha önce maksimum 40 TL ya satılan 5 kiloluk bir tozşeker bugün 110 - 120 TL arasına çıkmış. Yine aynı şekilde 40 TL alınan 1 Kg çay bir anda 75 - 80 TL bandına çıkmış yani artışlar dengesiz. Aynı şey giyim ayakkabı sektöründe de geçerli mesela artık iyi bir spor ayakkabı 700 TL dan başlıyor. Paramızın değerinin düştüğünü birde İngiliz Sterlini ile kıyaslayalım 100 İngiliz Sterlini bizim 2050 TL mıza denk geliyor yani arada 20 kat değer farkı var o yüzden yabancıya cennet bir ülke olduk maalesef. Sizce bu fiyatlar gerçek mi yoksa fırsatçılık mı?
Ben asla gerçek fiyatlar olduğunu düşünmüyorum tek kelime ile fırsatçılık!
Üretim maliyetleri ciddi arttı bence fiyatlar gerçek!
Enflasyon, berbat bir alım gücü, değersiz para birimi, yanlış kararlar, daha hâlâ hesabı sorulmamış 128 milyar dolar ve çok daha fazlası vs. sebeplerden dolayı, daha sayarım ama o kadarına gerek yok. Bunlar halkımız oylarıyla başımıza gelen felaketler, kimse suçu marketlere atmasın. Ekonomiyi bu hâle getirenler marketler değildi. Dolar bazlı baktığımız zaman ucuza aldığımız ürünler bile var.
Bu da ekonomimizin ne kadar kötü olduğunu kısaca gösteren bir resim. Asgari ücretin değeri işte bu kadar ve bu ülkenin %50'sinden fazlası asgari ücrete çalışıyor.
Üretim yok çiftçiye üreticiye haciz gidiyor onlarda işi bırakıyor tavuğun kilosu 98 lira olmuş iyisi idare ederide 70 lira oldu adamlar nasıl üretsin mazot 26 lira sebze meyve o yüzden pahalı yulaf bile savaş olan Ukrayna'dan geliyor Savaş olan Suriye'den patates soğan alıyoruz
Fırsatçılık. En basiti dün toptancıdan bi mal alındı çalıştığım iş yerinde, alış fiyatımız 13.50 tl. Ne kadara satıyoruz? 45 tl. İnternete baktım aynı fiyat bizdekiyle. Diğerini 25 e aldık satış fiyatımız 80 tl. Patronlar şişirdikçe şişirdi anlayacağınız. Ekonomi kötü evet ama fiyatların bi kısmı şişirme
Peki işçi maaşlarını, elektrik - su - varsa internet faturasını, muhasebe ücretlerini, ödenen vergileri, kiralıksa iş yerinin kirasını hesaba kattığında patronun ürün başına ne kadar kâr ediyor? Bilmeden şu konular hakkında konuşmayın, herkes kendi ekmeğinin peşinde koşuyor. 13.50 liraya aldığı ürünü 15 liraya mı satmasını bekliyordun?
İşletmenin muhasebesini ben tutuyorum. Ödemeleri ben yapıyorum. Sen bilip bilmeden konuşma istersen. Fırçadan yapacağı 30 tl lik kar dişinin kovuğuna yetmez, kirayı faturaları maaşları ben ödediğim ve kalan karı gördüğüm için istediğim gibi yorum yapabilirim
Üstelik çoğu kişiye ücretsiz giden ama sıradan müşteriye 45 tl ye satılan maldan bahsediyoruz. Şu sitede bilmeden yorum yaptığım tek konu yok. Müteahhite promosyon giden ürünü sıradan müşteriye 45 tl ye satınca işletme kurtuluyor sanıyorsan yanılıyorsun
Bizimkiler Allaha değil paraya taptıkları için fırsatçılıkta üzerlerine yok. Yaşadığım şehirde bir musevi marketi var oradan alışveriş yapıyorum ve bizimkilere nazaran gerçekten fiyatları uygun. İnsan değil bizimkiler yamyam oldukları için bu haldeyiz ve bir adım ilerleyemiyoruz bu zihniyet yüzünden.
Benzin ve mazot, Doğal gaz ve elektrik zamlarını koyarsan haliyle adamda ürettiği mala koyacak. Ekstra maliyet onlar ki konutta kullanılan tüketim ile üretenin tüketimi farklı oluyor. Hele ki iş yerlerinde çalışan buzdolabı vs gibi etkenlerde var.
Buzdolapları demişken marketlerin çoğunu dolaşıyorum bir şey fark ettim artık eskisi gibi soğuk içecek bulmak kolay değil market sahipleri elektrik giderlerinden kısmak için dolapları en düşük seviyede tutmaya başlamışlar...
Kimse fırsatçılık yapmaz müşteri kaybeder mecbur oldukları için arttırıyorlar mesela çifçti ekiyor bitkiyi su pahalı gübre pahalı bu adam ne yapacak mecbur artıracak yoksa kurtarmaz
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Dış güçlerin bi oyunu oyuna gelmeyin kanmayın Allah onlara fırsat vermesin