İstanbul’da dün Halk Ekmek’e yapılan yüzde 60 zammın ardından fırınlarda satılan ekmeğe de yüzde 31,3 oranında zam geldi. Sizce 2023'e kadar ekmek ne kadar olur?
5 TL
7.5 TL
10 TL
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Ekmeğe yine zam geldi ve 3.5 lira oldu. Yakında 4 lira, hedef ise 5 TL?
zaten beklenendi ukrayna ve rusya dünyanın buğday deposu bu savaş ham buğdayın fiyatınıda arz sorununuda başlattı.. artan maliyetlerden ekmeğe zammın olmaması için hiçbir neden yok.. zaten dünyanın geleceği bu artık ucuz gıda ucuz hammadde ucuz ara malı ucuz konut ucuz araba vs yok artık bundan 10 yıl sonra ticari rental period tarzı kiralanacak her şey sahip olunmayacak.. pandemi sonrası dünya ekonomisi yeniden düzenleniyor 1 ve 2inci dünya savaşından yeniden düzenlendiği gibi.. bu döngüsel kapitalist uygulamalar..
çorlumu ahah ben kapaklıda ve çerkezköy veliköy velimeşe vs çorluda da doğalgaz işi yapmıştım 5-6 yıl sonra yaşanırmı orada kendimi istanbuldan gittiğimde yabancı ülkede hissettim.. o yüzden İstanbul'da kapaklıya günübirlik arabamla gittim geldim 3 ay kiralık evde kalabildim.. gerçi çorlu bir tık üstü kapaklının çerkezköyün ama genede aynı konsept.. yaşanmaz
@gizli ne demek ucuz gıda yok maykıl. Üretmeyip elin Rus'undan dolarla alırsan buğdayı tabiki ucuz ekmek bulamazsın. Almanya'da hala arabalar neden ucuz? Çünkü adamlar araba üretiyor. Bizim ülke ise sürekli tüketim odaklı. Yarın Rusya ile kötü olsan ülkede kıtlık çıkar yiyecek ekmek bulamazsın. Buğday stok sorunu yüzünden. O yüzden üretim şart.
kim üretmiyor? youtuberlarınızı twitçinizi okuyup kulaktan dolma dogmalarla konuşuyorsunuz Türkiyenin buğday üretimi son 10 yılda %75 artmıştır...20 bin tona ulaşmıştır..
senin nufusun sabit mi kalıyor? arz talebi dengeleyemiyor ülkende üstelik buğday veya unlu mamüllerin üretim teknikleri ve ürün çeşitliliğide artıyor.. sadece ekmek yapılmıyor buğdaydan palavralarla olmuyor bu işler... üretmek ayriyetten herşeyin stabil piyasa olacağı anlamınada gelmez... rusya da herşeyi üretiyor ama satamıyor..
almanyada arabalar ucuz faland eğil halkın sadece %30nunun kayıtlı arabası var 1500-2000 euroya çalışıyor insanlar benim amcam 1972 den beri almanyada arabası yok çünkü alacak durumu yok.. evet senden daha iyi ekonomide yaşıyor ama aynı faktörlerde yaşamadın sen senin üretim teknolojin yok ve yatırımın yok.. o almanya dünyaya otomobil ihraç eden ülke sen kendini nasıl bir görebilirsin onlarla? sen daha almanyanın 1930lardaki içten yanmalı motorlarını üretemiyorsun..
herhalde tüketim odaklı olacaksın.. sen ne yaptın ki 100 yıldır fabrikaların montaj balon fabrikalar.. katma değer üreten patent üreten bir ekonomi hiçbir zaman olmadın.. o yüzden sürekli cari açığın var bu yüzdende döviz borcun olduğu için Türk liran değersiz 100 yıldır...
@gizli 100 yıldır değersiz mi 😀 dostum 2001 krizinde ki Refah seviyesi bile bizden daha iyi durumda şu an. Altın hesabı yap analarsın alım gücün nerden nereye gelmiş.
@gizli ekonomiden anladığını hiç sanmıyorum. Attığın tabloyu inceledim. Türkiye'nin üretimi tüketimi karşılamada her sene azalmış. Bu demek oluyor ki üretim yetersiz tüketim fazla. Biraz tablo okumayı öğrenmeni tavsiye ederim. Nüfus fazlalaşması yine devletin plansız hareketi sunucu. Vasıflı vasıfsız bütün göçmenleri ülkeye sokan tek devlet Türkiye. Adam vatanını satıp kaçıyor. Gelip burada keyif yapıyor. Benim Türk askerim Süriye de onların toprağı için savaşıyor. Bu genç erkek göçmenleri alacaksın askere onları savaştıracaksın ülkesi için. Onlar gidecek sınıra. Burada keyif yaptırmayacaksın millete. Bu kadar yüz vermenin sunucunda adamlar yakında Türkiye bizim olacak diye açıklama yapıyor ki haklılar da. Kilis, Antep, Urfa, Hatay, İskenderun, Adana buralarda Türk'ten çok Arap var şimdi. Nüfus giderek Araplaşıyor. Bu da hükümetin suçu.
birader ben bugün harika demiyorum zaten Türkiye ekonomisinin bir gücü yok sanayisi yok gücü yok boş beleş bir ülke.. yapısal sorunları var 2001 deki daha çok bügüne göre altın alman senin iyi bir ekonomide yaşadığın anlamına gelmiyor sanki başka ülke de yaşadık Türkiyenin makro ekonomik sorunları kroniktir.. ve hiçbir zamanda ölçek ekonomisi olmadı olamaz..
tüketim artada tabiki nufusun artıyor göçmende yok Türkiye de geçici koruma statündeki suriyeliler var ve 2014deki chp mhp akp hdp nin ortak oyuyla ülkeye alınmıştır oylama sonucu tbmm zabıtlarına bak anlarsın.. o suriyeliler gitse de durum değişmez Türkiye ekonomisinin yapısal sorunları var suriyelilerden önce de senin enflasyunun vardı cari açığın vardı herşeye kulp bulmayı bırakın... savaştan çıktık.. yok körfez krizi oldu.. yok darbe oldu.. yok suriyeli oldu hep bahanelerle olmuyor bu işler Türkiyenin 100 yıldır ekonomisi kötü..
birader pollayana zihniyetine saygı duyuyorum ama dünya gerçeklerle yaşanıyor.. adnan menderesin inönüden süleyman demirelin, özaldan, kılıçtaroğlunun tayyip erdoğanından benim için farkı yok partilerininde iktidarlarınında bir farkı yok.. çünkü senin ekonomin katma değer üretemiyor bunun ne demek olduğunu asıl sen öğrendiğin zaman ezberinden çıkacaksın... senin enflasyın sorunun duyunu umummiyen beri var 150 yıldır var hatta, senin TL herzaman değersiz çünkü cari açığın var çünkü dünya ile rekabet edecek malın yok.. patentli ürünün yok.. montaj fabrikaların fabrikan bile yok senin.. ürettiğin hiçbir sanayi ürünü yok.. ara malı ürünün yok.. deden babana sana yarın oğluna torununa devam eder bu kafayla giderken... sanki öyle bir anlatıyorsun ki demokrat partiden önce Türkiye de kişi başı gelir dünyada birinci.. dünya Türkiyeden üretilen arabaları, uçakları, dayanıklı tüketim mallarını tüketiyordu ithal ediyordu.. enflasyon %1 di.. faizler 0 dı.. herkesin evi arabası vardı mükemmeldi.. yav dediğim gibi başka ülkede ne ben ne sülalem yaşadı... bu ülke de yoksulluk fakirlik hiçbir zaman bitmedi.. iktidara gelenler zengin oldu geri kalan fakir oldu.. bana parti propagandası ya da ezberlediğin ideolojilerle konuşma.. sahadaki gerçeklikten bahset... sen ne 1920lerden 70lere kadar olan endustri 2.0 ürünlerini o zamanda üretemiyordun..70lerden 2000lere kadar olan endustri 3.0 ürünlerini üretemiyordun.. bugünde endustri 4.0 ürünlerini üretemiyorsun.. partiler değişiyor düzen aynı.. çünkü senin devletinin daha anayasasını seçilmiş meclisinle yapamamışsın hala 80 den kalma anayasa ile yönetiliyorsun.. hala 80 den kalma siyasi partiler yasalarıyla yönetiliyorsun... senin partilerinin hepsi aynı bana o yüzden parti propagansı yapma boşuna.. ezberinle başkasına anlat zaten yeterince sosyal medyada var bu sıkıcı zihniyetin..
klasik sosyal medyadaki ezberlediklerinde konuşan tipsin bu yüzden iktidarlar değişiyor gene her şey aynı kalıyor sizin hakettiğiniz aslında bu zaten..
@gizli al sana Ülke Araplaşıyor dostum. Her yer Arap tabela kaynıyor. Kayıtlı sadece 3. Milyon Suriyeli Arap var bu ülkede. Kayıt dışını saymıyorum bile. Etrafındaki tabelalar bile Arapça bunu da inkâr edecek kadar kör müsünüz😀 İstanbul'un en işlek turizm caddeleri bile Arapça Tabelalarla dolu , sadece İstanbul değil çoğu kentte durum aynı. At gözlüğü ile bakmayı bırakın artık. Senin cari açık değin açık 2001 krizinde ne kadardı şimdi ne kadar ulan eksi dolar rezervi Türkiye tarihinde ilk defa Akp döneminde yaşandı. Bu hükümet ekonomiden anlamıyor açık ve net. Tek iyi olduğu alan var o da savunma sanayi. Başka hiç bir alanda iyi değiller
@gizli görünen köy kılavuz istemez dostum. yav'i sevmem ama adama öyle bir ülkede dış borç bırakmadı. Uçak fabrikası kurdu. Hem çiftçiyi destekledi hem madenleri işledi. Sanayiyi geliştirdi. Tek yanlışı laiklik oldu benim için. Halifelik gibi peygamber makamı olan bir kurumu yıkıp ezanı Türkçe'ye çevirmeyecekti. Ama din dışında adamın yaptığını kimse yapmadı. Üreten bir Türkiye inşa etti. Dış borc sıfırdı sıfır. Aynı kapıya geliyoruz senle ben üretim yok diyorum bu hükümet ithalat odaklı bir hükümet 20 yıldır cari açığın anasını en çok bu hükümet belledi. Türkiye tarihinde ki cari açık oranlarına bak anlarsın. Ulan ülkede dolar yok diye Araplara toprak satıyoruz bugün. 200 bin dolara vatandaşlık veriyor bu ülke. O kadar ucuz hâle geldi memleket elin Arabî Türkiye beleş demeye başladı
birader sen ne zaman Türk oldun ki? arapça tabelalardan önce ingilizce olanlar bak.. amerikalının kotunu telefonu kullanıyorsun.. almanın arabasına biniyorsun.. amerikanın fastfoodunu yiyorsun.. fransızın diş macununu kullanıyorsun.. ülkeni korumak için bile savaş uçağın için amerikaya yalvarıyorsun.. bugün sosyal medyada kullanılan Türkçe kelime sayısı ingilizceden bile az.. görende Türkçe edebiyatına daire bir tane eserin yok son 100 yıldır doğru düzgün.. sen Türklükten çıkalı yıllar olmuş.. ayriyetten ülkedeki batı sermayesi arap sermayesinin 100 katı durumda.. istedikleri zaman demokrasine işbirlikçi paşalarında defalarca darbe yapmışlar.. kafaların göre amborgo koymuşlar.. ülkenin bürokrasisini dağıtmışlar.. gelmiş bana Türkçülük hiç yapma suriyelilerden önce de aynıydın şimdide... cari açığın kökeni ödemeler bilançodur nominal değerinin az olması veya çok olmasının bir önemi yok bu kronik olduğu için döviz ile borçlanıp üstüne faizini ödüyorsun bu 100 yıldır aynı... isterse bundan 50 yıl önce 1 milyar dolar olsun cari açığın o açığın için döviz bulmak zorundasın.. adam senin tlni almıyor bana dövizle dolarla öde diyor.. dolarla ödediğin için doların talebi artıyor tl değer kaybediyor.. at gözlüğü ile bakan sensin çünkü ben genel Türkiye ekonomisi yazıyorum sen hala gelmiş ezbelediklerin dogmalarınla yazıyorsun...
@gizli genel Türkiye tablosunu öğrenmek istiyorsan Asgari ücrete kaç çeyrek altın alıyordun şimdi kaç çeyrek altın alıyorsun. Yıllara göre hesapla anlarsın bu ülke ekonomisine kim iyi katkıda bulunmuş kim kötü katkıda bulunmuş. Üretim yapmayan bir devlet çökmeye mahkûmdur. Aynı yabancı sermaye diğer devletler de de var. Onların enflasyon oranı ile senin ki niye bir değil bunu araştır istersen. Türkiye Tarihinde bu kadar enflasyon patlatan bir ülke geldimi 100 yıldr? Madem 100 yıldır kötü bana enflamasyon tablosu at hadi çok bilgiliysen😂 tr.tradingeconomics.com/.../inflation-rate şu na bakınca ülkeyi resmen uçuruma sürüklediklerini görmemek için kör olmak lazım
senin makro ekonomik sorunların kronik bugüne ait değil.. hala anlamadığın konu ben bugüne dair bir şey demiyorum savunduğumda yok partiler değişir düzen aynı diyorum defalarca hala gelmiş bana ezber konuşuyorsun..
evet diğer devletlerde yabancı sermaye var ama doğrudan sermaye var montaj fabrikası yok katma değer üreten fabrikası var yani hammaddeyi alıp işleyen ara malı katan sonra nihai mala çeviren üretim fabrikaları var.. sende montaj fabrikası var ucuz işçin ve coğrafyanla logistik maliyetini düşürmesi var.. ülkede ne know how ne teknoloji ne katma değer ne de yetişmiş insan kaynağı vermiş bugüne kadar...
hala gelmiş altın hesabı diyorsun sanki 40larda asgari ücretle chevrolet alıyordu insanlar
@gizli ben alım gücüme bakarım kardeş. Herkes kendi cebine göre hesap yapar. Gelen hükümetler senin için önemli olmayabilir ama benim için önemli. 2002 de asgari ücrete 7 çeyrek altın alabiliyordum ben. Şimdi 1 çeyrek 1574 Tl asgari ücret 4.253 Tl. 4.253/1574= 2.70 bu demek alıyor ki benim alım gücüm geriye gitmiş. Ben cebime bakar ona göre oy kullanırım. 2001 de 20 Asgari ücretle aldığım arabayı bugün 80 asgari ücretle alıyorsam ekonomi daha beter hale gitmiş demektir. Senin mantığa göre Türkiye hep kötüydü. Benim mantığıma göre Türkiye eskiden bu kadar kötü değildi. Sen bunu anlamak istemiyorsun
Beşiktaşta 4,5tl imiş haverlerde çıktı, nolucak aç gezicek insanlar, azınlık bi kesim aşırı lüks yaşarken halkın büyük çoğunluğunun aç kalması hiç iyiye işaret değil bence