1 kilo çayın 80 ₺ olmasından kimse rahatsız olmuyor mu?
#çay
#çay
Keşke ülkede tek rahatsız olunacak konu bu olsaydı.. Sadece çay mı pahalı? Bir gıdım şişe cola bile 7-8 lira olmuş. her şey çok pahalı. Biz zaten kendi kendimize yeten bir ülke değildik, bir de bu 10 milyon mülteci geldi; ekonomi iyice çöktü. Bunu söyleyince de ırkçı oluyorsun işte..
Rahatsız oluyorum çünkü çaydan geçinen üretici var.
Üretici 100 kilo çay satar kalitesine göre 8 15 kilo arası kuru çay elde ediliyor.
Çaykur üreticiye verdiği üzere ise kilo başıma 6.7 TL
Cevap
22Cevap
Ben kahve içiyorum, ama her şeyin fiyatı arttı insanlara susmaya devam ediyor
Çok önceleri bitki çayları poşet çaylar hayatımıza girdiğinden beri bir çok kesim bitki çayı içince sorun etmezler doğada bitki çok
Topla topla kurut iç.
Durum sence sadece çay mı? Tüm dünya çekiyor bu ekonomiyi
Hepsi İngiltere ve Abd nin b*ku onların hırslarının b*konu çekiyor dünya
Dünyada su son 2 yildir ekonomi cok kötü ve dahada kötüye gidiyor, avrupa son 60 yilin en pahali dönemini yasiyor, heryerde fiyat patlamasi var, rahatsiz olsan elinden ne gelecek? Bu Türkiye ile, Türkiye Devleti ile olan bir durum degil.
Evet 60 yılın en pahalı dönemi. Gıda fiyatları Avrupa'da yıllık %5 artmış.
Adamlar % 5 artınca eyvah diyor.
Bizde aynı fiyatlar %110 artmış.
Türkiye devleti ile ilgisi yoksa bu fark neyle ilgili merak ettim?
@KumruSahin Bildiginden mi yaziyorsun, yoksa atayim tutsun hesabimi? Söyletme beni, avrupayi biliyorsan karsilastir. Ayrica Korona Pandemisi TC Devletimi cikardi, artan Petrol; Dogalgaz fiyatlarini ve bu fiyatlara bagli tüm ürünlerin fiyat artisi Devletin mni sucu, sucu iose sen olsan neleri dogru yapardin fiyatlar artmazdi?
Avrupa konusunu hic acma, Türkiye'de bilincli yayilan algi iyi yürüyor anlasilan, sanki muhalefet gelse ekonomi düzelecek, yagmurda kacarken doluya tutulacaksiniz haberiniz yok.
@KumruSahin Ayrica sürekli Ekonomi devi Almanya ile onlarca yil BMW; OPEL; MERCEDES; AEG, SIEMENS ve bircok para kazandiran FABRIKALAR yerine , onlarca yil HEYKEL dikmeyi EKONOMIK güc olarak Türk halkina yutturulmus bir Türkiye'yi son 20 yildir ALMANYA ile kiyasliyorsunuz. Zamaninda dünyada avruoada da kriz yokken Türkiye Deprem yardimlari ile Maas ödüyordu, imf maas icin borc dileniyordu, batmis bitmis bir Türkiye devralindi ve sen 20 yil sonra avrupa'da ama %5 diyorsun, bak balim avrupada nereye gidiyor. Kaldiki avrupada enflasyon kesinlikle bu oranda degil, sadece akaryakita son 1 yilda %50 varan zam geldi, kalorifer yakiti %100, Dogalgaz, Cereyan % 60 larda, nerede senin %5? Ben yazdiklarimin arkasindayim, hodri meydan. Kaldiki ekonomi devi almanyada maaslar 2 -3 yilda bir en fazla %2. tas catlasin %3 zam gelir, oda gelirse.
1) Avrupa'yı ben karıştırmadım. Sen karıştırdın ben de "hakikati" yazdım.
2) Konu gıda fiyatları idi. Ben de gıda fiyatları üzerine yazdım. Avrupa'da %5 Türkiye'de %110 aradaki fark tabi ki yönetimin sorumluluğu. Bana aksini söyleyen ya cahildir, ya da beni cahil sanıyordur, ya da meseleyi siyasi körlükle ele almaktadır.
3) Muhalefet gelirse düzelir mi bilmem. Ben meselelere siyasi / ideolojik gözlükten bakmam. Ama bildiğim bir şey var ise bundan daha kötüsünü zaten kimse yapamaz.
1-2 örnek verelim madem:
Rusya buğday üretimini 20 yılda 30 milyon tonlardan 85 milyon tona çıkardı.
Ukrayna buğday üretimini 20 yılda 10 milyon tonlardan 30 milyon tonlara çıkardı.
Peki Türkiye?
18 milyon tonlardan 16 milyon tonlara düşürdü.
Şimdi ekmek bulabilmek için ele avuç açacak duruma geldiysek bunun sorumlusu pandemi doğalgaz filan mı? Yoksa yanlış tarım politikaları mı?
Dünyada kendi kendini besleyebilen 7 ülkeden biri iken, dünyanın en büyük mercimek ihracatçısı ülke iken bu gün Kanada'dan mercimek ithal ediyor olmamız sana bir şey ifade ediyor mu?
Ayçiçek yağı için Ukraynadan gelecek yağ gemilerini dört gözle beklemek pandemiyle mi izah edilecek? Yoksa doğalgaz fiyatları ile mi?
Trakyadaki ayçiçek üretimi ne hale geldi? Bunu da mı pandemi yaptı?
@KumruSahin 2 hafta önce İspanya da bir polis memuru ile sohbet ettim. Kullandığı ifadeyi aynen yazıyorum. "Çocuğum dondurma isteyecek diye, beraber dışarı çıkmaya korkuyorum. Evden en basit bir gezme için dışarı çıksam cebimden en az 50 Euro çıkıyor. Her şey çok kötüye gidiyor."
Avrupa'da gıda fiyatları ortalama %100 arttı. Ortalama artışın %10-15 civarında görünmesinin nedeni diğer ürünlerde düşük oranda artış olması.. Örneğin otomobil, telefon vs. fiyatlarında artış olmadı.. Bu da ortalamayı aşağı çekiyor.
@BeniBöʎleBil bunlar avrupada devlet parayi vatandasin arkasinda atiyor zanediyor, dünyadan haberleri yok bol bol Türkiye aleyhine algi.
@KumruSahin 1. Avrupa'yi karistirmadim, ekonominin kötüye gitme sebebini anlattim ve buna örnek dünyayi , avrupayi gösterdim ama sen geldin yorumumda bilmedigin konuda yanlis verilerle maydanoz oldun. Aycicek yagina, bugdaya basit bir örnek, almanya avrupa'dan haberin var mı cidden? son 4 haftadir aycicek yagi satilmiyor, adi yaglarin karaborsa Litresi 70 TL den satiliyor, Türkiye'de durum nasil? Un raflarda bulabilirsen, kisi basi 1 tane alma hakkin var, Türkiye' de bu durum nasil? Ha 2001 yilinda Dünyada ekonomi nasildi, Türkiye'de nasildi?
Benim yukarıda tarımsal üretimde düştüğümüz vahim hallere ilişkin verdiğim rakamların hangisi yanlışmış acaba?
Doğrusunu ver de biz de aydınlanalım. Yanlış laflar etmeyelim.
@KumruSahin Saman ve Soganlarinizda problemdi, fazlasi ile verilmedimi? O üstün zekanla tarimsal üretimin %20 düsen bugdayla sinirlandirman nekadar dürüst nekadar dogru? Birazda bundan bahset? arastirma.tarimorman.gov.tr/.../...20Raporu--+.pdf
Almanya, avrupanin her yerinde satilan Türk domatesinden, hiyarrindan, soganindan, patliacanindan, üzümünden, cekirdeginden, karpuzundan, narindanda biraz bahset? Eemdezsin, cünkü sizin göreveniz internette beyin yikamak, Türkiye aleyhina algi yaratmak!
Arkadaşlar hepinize yazıyorum. Sonra, demedi demeyin. :) Hükumet beceriksiz demeyin.. :) Gelecek 5 yıl için "Dünya genelinde" daha büyük gıda kıtlığı yaşanacağı öngörülüyor. Bunun en önemli nedeni ise, Çin'in planlı ve kasıtlı olarak (elindeki "karşılıksız" Doları çıkarmak, yani ABD yi kendi parası ile vurmak için) gıda üretimini düşürerek, gıda ithalatını artırma politikası olacak. Böylece, ABD de karşılığı bulunmayan (altın) Doları, gıda karşılığı ABD ye göndermek. Çünkü ABD, dünyanın en büyük gıda (özellikle tahıl) ihracatçısı.. Yani ABD'nin son 70 yıldır dünyaya karşı oynadığı oyunu, şimdi Çin oynamaya başlıyor.
Türkiye de, bu durumdan etkilenecek. Ancak şu an hükumet kısa vadeli tarım politikası ve ihracatında değişiklik hazırlıkları yapıyor. Dolayısı ile en az etkilenen ülkelerden olacağız.
Kişisel görüşüm, gıda sıkıntısının ülkemizde ekonomik açıdan sıkıntı yaratmakla birlikte sosyal açıdan pozitif taraflarında olacak. Kentten köye göç ve özellikle metropol şehirlerden küçük şehirlere göç olacağını ve dolayısı ile bölgesel ekonomik yapıyı homojen yapmaya katkısı olacağını düşünüyorum. Acı olacak ama olması gereken.
Türkiye halen önemli bir buğday ihracatçısı olmakla birlikte son 4-5 yıldır %15-20 oranında ithalat yapmaya başladı. Konu maalesef, sosyal medyada kötü yönetim olarak eleştirilirken, "ülkemize 10 Milyon sığınmacı geldi" eleştirisinin de aynı kişiler tarafından yapılması ve bu iki konun bağlantısı gözlerden ırak kalması. Eğer siz buğday konusunda kendine yeter bir ülke iken nüfusunuz 4-5 yılda %15-20 artarsa, doğal olarak gıda ihtiyacınız da %15-20 artacaktır. Özellikle bu buğday tüketimini aşırı yapan Ortadoğu halkı ise, karşılaşılan durum normaldir. Tabi bu ithalatın parasının "dolaylı yoldan" AB den tahsil edildiğini de hatırlatayım.
@BeniBöʎleBil üzme simdi karamsarlik tacirlerini, aciz, mahvolduk, ülke batti deyip 5 xyildiz otelelrde tatil yapan aclari üzme.
Gönderdiğiniz linkteki fındık raporunu okudum. Ortada bir başarı hikayesi yok.
Ha var da ben göremiyorsam engin bilgin ile bizleri aydınlatırsan sevinirim.
En azından bu karamsar ruh halimden kurtulmama vesile olduğun için sana duacı olurum.
Tarımdaki fiyasko o kadar büyük o kadar büyük ki bunu hiç bir şekilde tevil etmenin imkanı yok.
Üzücü olan şu ki başarısızlığı inkar etmek hatta ortada bir başarı varmış gibi davranmaya devam etmek, gelecekte de çözüm yolunda bir adım atılmayacağı yolunda insanda katmerli bir karamsarlığa yol açmaktan da başka bir işe yaramıyor maalesef.
@KumruSahin Görmemenizin 2 nedeni var.. 1. si o raporda bir başarı hikayesi yok, istatistiki bilgi var.. 2. Görmek istemedikçe asla göremezsiniz.. Bi buna kalp körlüğü deriz. Fındık konusunu anlamanız için biraz eskiye 20 yıl öncesine gitmeniz gerekir. Her sezon Hamburg Borsasında fındık fiyatlarını açıklanır ve o belgede de göreceğiniz üzere, en büyük alıcı olan Alman sanayicileri, dünyanın en büyük üreticisi olan Türk fındığını kendi borsalarında kendi istedikleri fiyattan alırlardı.. 20 Yıl önceki fındık fiyatlarına baktığınızda , KG başına 1,7 - 2,7 Dolar arası üretici çıkışı fındık fiyatı görürsünüz. 2005 Yılında 7 TL olan fındık, 2006 Yılında çeşitli siyasi oyunlar ile (Uzun olduğu için yazmadım) 4 TL ye düşürülmüş ve Ordu, Giresun da Ak Parti aleyhine şiddetli protestolar olmuş, hatta "Ordu'ya artık Ak Partili sinek bile giremez" sözü slogan haline gelmişti. Ne garip ki bir sonraki seçimlerde AK Parti her iki ilden de yaklaşık %70 oy almıştı.. Çünkü düşürdüğü fındık fiyatlarını, o belgede de gördüğün gibi çeşitli destekler ile sonraki yıllarda 10 TL ve üzerine çıkarmıştı.. Yani KG bazında kırdığı fiyatı, dolaylı yoldan sübvanse etmişti. Peki sonra ne oldu... Türkiye, Hamburg Borsasında belirlenen fiyattan çok daha düşük fiyata fındık ihraç etmiş, böylece borsanın önemini yitirmesine ve gözlerin Giresun Fındık Borsasına çevrilmesine neden olmuştu. Evet. Türkiye Fındık fiyatını neredeyse yarı yarıya düşürerek, Hamburg'daki Borsayı, Giresun a çekmeyi başarmıştı. Sonraki yıllarda, çiftçiye destek sürmesine rağmen, Giresun'daki Fındık Borsası sayesinde, kademeli olarak fındık fiyatı yükseltilmiş ve bugünkü 2,9-3,1 Dolar bandında sabitlenmiştir (fiyat rekolteye göre değişir). O günden bugüne ve halen onlarca yıl çiftçinin, esnafın, tüccarın, yerli fındık sanayicisinin hep şikayet ettiği "Bizim fındığımızın fiyatını Almanlar belirliyor" ifadesi unutulmuş, Giresun fındık Borsası dünya fındık piyasasının ana belirleyicisi olmuştur.
BAŞARI İŞTE BURADADIR.
@KumruSahin Bu hükümetin 80 yilda yapilmayani 20 yilda yaptiklari icratlari inkar edecek kadar nankörsünüz veya körsünüz.
Kim bilir belki de bir miktar nankörümdür. Meseleye hangi zaviyeden bakıldığına göre değişir.
Ancak sizler birer taraftar olarak var gücünüzle yönetimi savunmak için büyük enerji harcıyorsunuz. Kim bilir belki de beni bir başka siyasi görüşün taraftarı sanıyorsunuz. Oysa değilim. Hele ki AkParti düşmanı hiç değilim. Buradaki geçmişteki görüşlerime bakacak olsanız bu hükümetin yaptığı iyi şeyleri savunduğum için bazı cehepeli fanatikler tarafından "yandaş" diye yaftalandığım da vakidir. Eee ne demişler? "Kendini çekiç sanan herkesi çivi gibi görürmüş".
Ama tarımda Türkiye'nin ulaştığı acı tabloyu göremeyecek kadar kör değilim. Maalesef siyaset ve ideoloji böyle bir şey. Ne olursa olsun tarafını körü körüne savunacaksın. Ben ise meseleye ideolojik bakmadığım için, birilerinin taraftarı da olmadığım için "kral çıplak" diyen o masum kız çocuğundan başka biri değilim.
Ha bu arada sizlere naçizane bir tavsiye: Yanlışı, hatayı ve başarısızlığı savunma çabaları desteklediğiniz tarafa faydadan çok zarar verir. Çünkü öfke yaratır. Niyetiniz bu olmasa bile bu tavır muhalefetin ekmeğine yağ sürer.
@KumruSahin Nankör olup olmadığınız sizin vicdanınızla ilgili bir durumdur. Bizim, size böyle bir ithamda bulunma hakkımız yok.
Yanlış anladığınız ve ya bizi anlamadığınız önemli bir ayrıntı var. Biz kayıtsız şartsız Ak Parti savunucusu değiliz. Bunu 2 ve 3. paragrafınıza atfen açıklamak istiyorum.
Siyaset ve ideoloji bir arada görünseler de, birbirinden farklı anlamlar ifade eder. Bana göre, kısaca siyaset; topluma hizmet, ideoloji ise yobazlıktır. Türkiye de hangi partiler ideolojik hangi partiler değil kısaca yazayım. MHP, İyi Parti, Zafer Partisi ülkücülüğü ve HDP, Kürt milliyetçiliğini savunan ırkçı ve ideolojik partilerdir. Hatta aralarında ılımlı ve merkeze en yakın olanı Devlet Bahçelinin değerli çabaları ile değişim gösteren, MHP olmuştur. Ben şahsen, diğerlerini ideolojik, ırkçı, faşist, aşırı milliyetçi ve yobaz gibi kavramlarla tanımlıyorum. Ülkemizin en nadide ve "kurumsal" siyasi partilerinden olan CHP temelinde, ulusal sosyalist (merkezi) iken, zaman içinde önce sola, sonra aşırı sola ve kısa bir süre mezhepçiliğe kaydıktan sonra, aldığı eleştiriler üzerine, tıpkı fetöcüler gibi takiye yaparak, Kemalizm arkasına saklanarak sol - aşırı sol (mevcut yönetimi nedeniyle) arası ideolojik siyaset yapmaktadır. Özetle mevcut tüm muhalif partilerde ideolojik travma görüyorum.
Diyeceksiniz ki, Ak Parti de dini ideolojik olarak kullanmıyor mu? Hayır.. Burada ince bir çizgi ile tespitin hatalı olduğunu açıklayayım. Ak Parti köken itibarı ile Refah partisi gibi, dini ideolojik olarak kullanan tabandan gelmektedir. Refah Partisi ülke genelinde % 7-9 luk bir desteğe sahiptir. Bu da, bugün Ak Partiyi destekleyenlerin, geçmişte dini ideolojik olarak kullanan, Refah Partisini desteklemediğini gösteriyor. O halde, AK Partiyi iktidara taşıyan esas ve büyük seçmen kitlesi kimdir? Bu kitle, cumhuriyet tarih, boyunca hiçbir ideolojik tarafı desteklemeyen, genel olarak merkez sağ diyeceğimiz ana seçmen kitlesidir. Geçmişte merkeze en yakın sağ partileri destelemişler, ancak sağ görüşe sahip olmakla birlikte, hiçbir zaman ideolojik olmamış halk kitledir. Öte yandan Ak Parti, diğer siyasi partiler gibi herhangi bir ideoloji ve ya kurumsal kimliğe sahip değil, lider bazlı bir partidir. Yani lider terk ettiğinde, dağılacak bir siyasi partidir.
Buradan şu sonuca ulaşırız. Ak Partiyi destekleyen ana halk kitlesi, ne bir ideolojiye, ne de kayıtsız şartsız kurumsallığa destek verenlerden değil, adaylar arasında en doğru ve samimiyetine inandığı lideri ve onun takımını destekleyen seçmenden oluşmaktadır. Özetle, ideolojik değil adaylardan en dürüst olduğuna inandığını desteklemektedir.
İşte biz de, sizin düşündüğünüzün aksine, ideolojik değil mevcut adaylardan dürüstlüğüne samimiyetine en çok inandığımız Erdoğan ve ekibini bu yüzden destekliyoruz.
Yani, mükemmel olduğunu iddia etmiyoruz ama diğerlerinin daha kötü olduğunu iddia ediyoruz.
Kral çıplak mı, giyinik mi bilemem ama tarım hakkında biraz aydınlanmak istiyorsanız benim Sosyal medyanın sizi aptallaştırdığını hiç düşündünüz mü? ↗ başlıklı sorumu okuyabilir ve ya Twitter da @eurodolar1980x profilinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
@BeniBöʎleBil İşte mesele de burada ya. Sizin siyasi görüşünüze elbette saygı duyuyorum. Siz siyasi bir kesimin yılmaz savunucusu sıfatıyla konuşurken, ben hiç bir siyasi kesimin savunucusu değilim. Ya da hiç bir siyasi kesimin hasmı konumunda da değilim.
Defalarca altını çizdiğim gibi ben meselelere siyasi açıdan bakmadım, bakmıyorum.
Türkiye tarımı konusundaki görüşlerim sabittir. Azledilen tarım bakanının başarısızlığı aşikardır. Yönetim bu hakikati geç de olsa fark etmiş olmalı ki, beyefendi sonunda azledilmiştir.
Benim dediğim özetle şudur: Yarım bardak suya bakıp bir taraf boş olan kısma değinirken, diğer taraf dolu olan kısmı öne çıkarırken ben bu polemiklerin parçası değilim. Hem boşu hem doluyu görmeye gayret ederim.
Ancak tarım ve orman mevzuunda maalesef bardak o kadar boş ki, dibinde olan bir kaç damla fazla bir şey ifade etmiyor.
Asıl mesele bu da değil. Hatasız kul olmaz. Hatalar olur. Fark edilince düzeltilme yoluna bakılır. Ancak yanlışı inkar edip, savunmaya geçmek ise düzelme umutlarını söndürdüğü için karamsarlığa sevk ediyor.
Benim gibi hayata her zaman olumlu gözlükle bakmaya gayret eden bir kişiyi bile bu vaziyet karamsarlığa sevk ediyorsa varın gerisini siz düşünün.
Türkiyede yapılan her esere bir kulp takıp "tu-kaka" demeye adeta yeminli baykuş ruhlu kişilerin üslubuna benzer bir üslup ile değil fakat daha makul bir üslup ile meseleleri tartışmanızı naçizane tavsiye ederim.
Sadece cay değil her şey uctu bızım gıda toptan ve marketlerimizde var her şey ıkı katına cıktı bir sene ıcınde
Ben hep 50 liralık çay alıyorum, şaka bir yana rahatsızlığımızı göstermenin en iyi yolu seçim günü sandıkta vereceğimiz doğru oy belirler.
Sarıklı şeytan kulu koyunlar hiç bir şeyden rahatsız olmuyor.
Markette çalışıyorum değişen fiyatları görünce ağlayasım geliyo
Yoo ben çay içmem ailemde Azeri çayını daha çok sever Azerbaycandan çay alırız. 😁
Kafasına çay fırlatılan insanlar rahatsız olmaz bundan
5 litre yağın 150 200 tl arasında olduğunda kim rahatsız oldu ki bundan rahatsız olunsun
Yoo neden olalım hain yol köprü yapıldı Avrupa bizi kıskanacak hale geldik daha ne olsun istiyorsun nankör sen kimsin yeaaa
Dün 60 Liraydı ne ara 80 oldu.
Kaçak çay içiyorum oda o fiyatlardaydı önceden son gelen zam beni alakadar etmiyor yani
Hayır olmuyorum fiyatlar çok iyi bana göre
Türkiye pahalı bir ülke değil
Olmuyorlar. Akp den gayet memnun Bu halk
Kaçak çay gönderiyorum, bizimkilere
Ben rahatsız oluyorum ama sesimi duyan yok...
cafeler işletiyorum..
en çok bize zararı..
Bu millet koyun!
Anasını śiksen bisey demez
olsak da ne gelir elden
Gerçek bu mu?
Gibilmeye alıştık
Alıştı herkes
Çay sevmiyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?