Merhaba Şimdi Tepkim Şu Hergün işe giderken 1 simit alırdım yaklaşık 1.75 ₺ idi ilk aldığım zaman daha sonra 2.25 ₺ oldu devam ettim daha sonra 2.75 ₺ oldu devam ettim ve 3.50 ₺ oldu yine devam ettim almaya 2,3 hafta Önce de 4 ₺ oldu Şimdi ben 1.5 senedir çalışıyorum yani 1.5 sene önce simit 1.75 ₺ idi 1.5 senede 4 kere zam gelmiş bu ürüne Benim asgari ücretime ise sadece 1 kere zam geldi tabi Yani tamam sen işletmecisin kendini koruman gerekir ama tüketici yılda 1 kere zam alırken 1.5 yılda 4 kere zam yapmak her zammı tüketiciye yansıtmak ticari ahlaka uygunmudur? Neden insanlar tepkilerini göstermek yerine kolay olanı yapıp başkalarına yükleniyor? Ben simit yemesem ölmem elbette ama ben simit almıyorum çünkü firma oturup bir düşünsün istiyorum ama insanlar hala almaya devam ediyor neden örgütlüce hareket edip kendimizi koruyamıyoruz acaba? Neden onlarca uygulama yapılırken bir tane de örgütlenmemiz için bize her zammı yansıtan firmalara karşı durmak için sosyal appler yapılmıyor acaba.
Bir ürüne sürekli zam yapmak ticari ahlaka ne kadar uygun sizce?
Zam yapan esnafi degil de zam yapmaya iten sebepleri elestirmeliyiz. Sen esnaf olsan zararina satis yapabilir misin? Ornegin adam bir simitten 50 kurus kazanıyor diyelim. 1.5 tlden satsa mi daha çok kisi alir 4 tlden satsa mi? Esnaf da ucuza satmak ister ama sen adamin hammaddelerini zamla ustune kirasinin bir kac kati elektrik faturasi çıkart sonra o adamdan ucuza uretim bekle. Mümkün mü?
Bu dönen carkta her zaman isci ezilir. Büyük sirketler esnaflar ürününü zamlayip sermayesini korur olan sana bana olur. İsciyi dusunen siyasi olusumlar gerekli.
Peki ben simit almayı kestim benim gibi düşününen birkaç kişi daha kesse ne olur esnaf kaybeder kepenk indirir peki ticaret yapıyorsa bu insan neden birşeye tepki göstermez ki kardeşim ben ürün satamıyorum diyemez mi bi ufacık eylem yapamaz mı neden tüketici ezilmek zorunda yazık günah market artıklarını toplamak için yarısan insanları görünce utanıyorum ben
Elbette kriz dedigimiz olay bu zaten. Ornegin sen dediğin gibi bir yere kadar almaya devam edebilirsin. Aylik geliri diyelim 10 bin lira olan adam da bir yere kadar almaya devam edebilir ama esnaf gunde 100 simit satiyorken bu sayı 50 olacak 10 olacak ve batacak. Satamadiginda ya da zararina sattiginda evine ekmek goturemeyecek niye her ay daha cok borclansin ki. Bunu gormesi gereken devlettir. Hem esnafını hem iscisini vatandasini gormesi gereken devlettir. Gariban yemegi denirdi en kotu ekmek peynir yenir denirdi. Simdi ekmek 3.5 4 lira peynir 100lere dayanmış. 50 kurus ucuza ekmek almak için halkekmek siralarina giriyor kac yasinda insanlar. O kadar çok sorgulanması gereken konu var ki...
Çok güzel özetledin 👍👍 sürekli düşünüyorum ama işin içinden çıkamıyorum demokratik haklarımızı arayamıyoruz ilk okulda eğer ben eğitim bakanı olsaydım kuran kursları yerine çocuklara anayasal haklarını öğretirdim kimse hakkını aramayı bilmiyor ve haline şükrediyor elbette şükür edeceğiz ama bütün haklarımızı bilmemiz gerekiyor ve bu sebeple de daha özgüvenli bir şekilde ve örgütlü bir şekilde ancak öyle tepkimizi ortaya koyabiliriz.
Tesekkür ederim görüşlerin için pazar pazar daha fazla içini karartmayacağım umudumuz hala var ama 🌞 ben benim gibi düşünenler var mı diye merak ettim varmış varsa umutta var demek
Hiç sorma inan o yüzde otuz da olmaz aslında ama o kadar talihsiz bir zamandayız ki ne muhalefet muhalefetlik yapıyor nede iktidar işini yapıyor zaten şöyle sağlam güçlü birisi olsa bırak bunların 20 yıl kalmasını 5 yıl zor dururlardı ama maalesef gel gör ki herkes beceriksiz ve bu en çok bizim canımızı yakıyor gençliğimizi yediler üzüldüğüm bu sadece
Bir ürüne sürekli zam yapmak elbette ticari ahlaka uygun bir davranış değil. Ama o tüccarı zam yapmaya iten ana saikler ortadan kaldırılmadığı sürece bu çark böyle döner gider ve altında da sürekli senin benim gibi sade vatandaş ezilir. Şimdi o işletme simidi neyle üretiyor? Elektrik enerjisi lazım, su lazım, un lazım, susam lazım vs vs. Bunların fiyatları neden artıyor? Elektrik fiyatları artıyor çünkü elektrik üretimi ve dağıtımı özelleştirilmiş durumda. İhaleyi alan özel şirketler de kâr maksimizasyonu peşinde, unun fiyatı neden artıyor çünkü memlekette buğday ekecek çiftçi desteklemiyor, mazot fiyatları sürekli artışta.. Tüm bunları toplayınca ortaya şöyle bir tablo çıkıyor: Memlekette üretim yok, her şey ithal ediliyor, girdi fiyatları dünyada yükseliş trendinde iken her fiyat artışı da sade vatandaşa yansıtılıyor. Buna dur demesi gereken kim? Devlet. Devletin böyle bir gayreti var mı? Gördüğüm kadarıyla yok. Buna itiraz etmesi gereken kim? Zamlarla sürekli beli bükülen halk. Onlar itiraz ediyor mu?: Hayır! Nedense aklıma şu meşhur köprü ve padişah hikayesi geldi..
Arabayı süren şoför bilincini kaybetmiş sağa sola çarpa çarpa gidiyor ve biz arabadakiler ise hiçbir şekilde müdahale edemiyoruz soru şu daha kötüsü olur mu? İlerleyen dönemde 🤷♂️
Ticarette Ahlak diye bir şey kalmamış artık. Sonuna kadar haklısın. Etik diye bir şey yok oldu. Hükümet bunu denetleyemiyor. Hala kafalarına göre zam yapıyorlar..
Halbuki adamdaki malzemeler 1 yıl önceden kalma. Tırlar dolusu depolara doldurmuş. Oh yap kafana göre..
👍👍 ne kadar bilinçli tüketici o kadar düzgün ticari eylemler kimse uyarmassa bu işletmeleri bizlere daha çok yansıtırlar hava soğur sebze meyve donar hava ısınır erkenden ısındığı için olgunlaşmaz yani her ne olursa olsun tüketiciye olan oluyor
Haklısın tabi ama tek yapacağımız bu. Oturduğum muhitte de bu tip 2-3 yerler var, artık bokunu çıkardılar kimse gitmiyor bir şeyler almaya o yağlar, şarküteri reyonu, makarna reyonu öyle yığılı duruyor..
Yeterli değil ama bu iyi bir şey bunun kitlesel bir biçimde topyekün olması gerekiyor her zam yaptıklarında ses yok adamlar iyice abarttı sigaranın paketi 25 lira olmuş ayıp bizim yerli tütünlerimiz yok mu kur fabrikaları üret adıyamanda mis gibi tütün hem fabrikaların çalışssın hem istihdam hem ucuz mal kaliteli mal olsun yani bunu örnek olarak söyledim sigaranın dışında birsürü ürün var tabi
gıda işi yapıyorum.. her gün her ürüne zam geliyor.. mantık açısından bakarsak sizin haklı olmanız için asgari ücret gibi bir kere zam gelmesi gerekir.. en basit örneği kaşardan veriyorum.. 3 ay önce 39 tl ye aldığım kaşar şuanda 80 lira.. bu ticaret yapan insanların değil devletin sorunu..
Ticaret yapan insanların da sorunu eğer biz alışverişi kesersek ki yavaş yavaş insanlar gıda dışında pek bir şey almıyor o da zorunlu olanları alıyor yani sen ii yapamazssan kirayı ödeyemeyecek ve kepenk kapatmak zorunda kalacaksın gibi düşün onun için denge lazım şu an için bu denge bozulmus durumda
peki şöyle düşün o halde. ürün zamları %100 size yansıtmayalım ürünlerde.. asgari ücret %50 zamlı, onu da yansıtmayalım.. elektrik zammı %100, onu da yansıtmayalım.. çok güzel de zaten ürünlere zam yansıtmazsak, siz alsanız da almasanız da kapatırız dükkanları.. Sizler bedavadan para vermiyorsunuz, karşılığında hizmet alıyorsunuz.. eğer ki hizmet almak istemezseniz, kimse sizden para almaz..
O zaman kârdan feragat edilmesi lazım 50 krş kar ediyorsan 25 kurus etmen gerekiyor geçici bir dönem oldugu için herkesin birşeylerden feragat etmesi gerekiyor daha ufak simitler yapılabilir mesela bir süre için
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
8
Cevap
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Biraz daha geniş bakmak yerine neden sadece ihtiyaçlarınıza yönelik ürünlere bakıyorsunuz?
Sistematik bir hastalığın, sadece semptomlarının iyileştirilmesini istiyorsunuz. Sonra at gözlüğünüz ve bana dokunmayancı anlayışınızla güzel güzel yaşamak istiyorsunuz. Pahalılık ve fiyat artışları sistematik bir durum, yani ürün bazlı fiyat değişimleri sadece bu sorunun sonucu.
1 simit ihtiyaç değil temel gıda kapsamındadır 2 sistematik bir hastalığın semptomları demişssin kafası kanayan adamın böbreklerine bakmassın kafasına bakar ona göre tampon vs tedavisini uygularsın Ben kendimce vatandaş olarak asgari ücretli bir çalışan olarak düşüncelerimi görüşlerimi ve bu konuda işletmelerin biraz olsun zamlı fiyatları yansıtmak dışında başka bir seçenek sunmaları taraftarıyım ve o yüzden belki bir fikir bulma arge gibi insanların düşüncelerini öğrenmek için medenice sohbet ve tartışma ortamı yarattım eğer bir fikrin varsa onu sunarsın hayır şöyle olsa daha mantıklı olur dersin ben veya bir başkası da karşı eleştiri yapar at gözlüklü olan ve sadece ağır eleştiriler yönetip hiçbir kimseyi düşünmeyen bencil deniyor sanırım böyle bir sorun var ve nasıl kimse zarar görmeden bu işler halledilebilir diye kafa yorsan çok daha iyi olur belki derinlerde bir yerde birşeyler kıpırdar
Keşke firma yerine siz oturup düşünseniz. Eğer bir gün düşünmeyi başarabilirseniz, suçun firmada olmadığını göreceksiniz. Bizim toplum hep böyle sahte düşmanlar yaratıp gerçekleri göremiyor. Yazık
Gerçekleri görüyorum dostum napıyım iç isyan mı çıkarayım ben burada görüş almaya çalışıyorum insanlardan ne düşündüklerini anlamaya çalışıyorum sen çok biliyorsan yap ta görelim gereksiz germe
Madem gerçekleri görüyorsun ve gerçekleri görmene rağmen gerçek suçluyu değil de, firmayı neden suçluyorsun? Bende işletme sahibi biri olduğum için az çok piyasaya hakimim. Simitten örnek vereyim sana. Susam, un, elektrik, doğalgaz, akaryakıt gibi en önemli işletme giderlerine sürekli zam gelirken ne olmasını bekliyorsun? Burada suçlu o simiti satan firmamı sence? Ne yapacak adam? 5 liraya mal ettiği ürünü sana 3 liraya mı satacak? Gidin biraz gerçek suçlulara yüklenin. Neden ülke bu hale geldi siz nasıl ülke yönetiyorsunuz diye sormayı öğrenin. Sıkıldım artık sürekli suçluyu başka yerde aramanızdan
Dostum ben üreticiyi de savunuyorum farkındamısın benim kimseyi saçma sapan suçladığım yok ben bütçeme göre hareket ediyorum ve firmam da yok üstelik bu yüzden de kaybedicek bişeyim yok ama sizlerin var her geçen gün müşteri kaybettikçe bunu anlayacaksınız insanlar simit alamayacak duruma gelmiş siz onlara gramaj küçülte küçülte ürün satmaya çalışıyorsunuz bir dakika kardeşim siz nasıl ülke yönetiyorsunuz biz ne satacağız küçülte küçülte bişey bırakmadınız diyebildiğin zaman ürününü ve tüketiciyi koruduğun zaman sen daha çok kazanıcaksın çünkü işletmesi olan birisisin işte anlamıyormusun bizim alım gücümü düşüyor tamam ama sizin de satışlarınız düşüyor sen ses çıkar çıkarmassan denetimlerde senin canını yakacak yine belki tam anlatamıyorum bilmiyorum ama kimseyi suçlamıyorum bunu bil yeter
Kendi adıma konuşacak olursam buradan da gördüğün gibi gerçek suçluya tepkimi gösteriyorum. Ve sandıkta da tepkimi göstermeye devam edeceğim. Ancak bu sorun sadece biz işletmecilerin değil, tüm ülkenin sorunu. O yüzden sadece bizler değil herkes ses çıkarmalı.
Öyle tabiki zararına satış yapmamalısınız ama en azından alternatif başka ürünler olsun açıkçası biraz daha az maliyeli ürünler de sunarsanız insanlara en azından şu dönem için umuyorum ki hem daha iyi bir marka olma yolunda başarılarınız artar hem de bir kısım alt gelirlinin ulaşma şansı olur yani şu an kimse ses çıkarmıyor sebebi belli seçim 1 sene kadar kalmıs herkes tüm gücü ile dayanıyor bu süreçte herkes birbirine destek olmalı diye düşünüyorum. Ticari ahlaktan kastım da bu
Şu an piyasada kimse alternatif bir ürün sunamaz. Özellikle gıda konusunda. Eğer sunuyorsa da o ürün sağlıklı bir ürün değildir. En basitinden bir işletme için önemli bir gider kalemi olan akaryakıta her gün zam geliyorken ve bu zam tüm hammaddeleri etkiliyorken, söylediğin olay imkansızlaşıyor maalesef
Gevrek konusunda unun susamin ederi arttı haliyle sürekli zam var mesele hükümet hükümete de şu sıralar ayaklanmaya kalksak arkamız sağlam olmalı ya da sandıkta cevabı iyi vermeliyiz.
Ayaklanmak değilde örgütlenmek gerekiyor eğer örgütlü tek bir ses olabilirsek herşeyi aşabiliriz tepkiyi ortak bir şekilde vermemiz lazım durum ortada ama kimse aman ayranım dökükmesin şükürler olsun halimize modunda ama biz bu değiliz haklarımızı bilmiyoruz ve arayamıyoruz çünkü denetim çok zayıf
Doğru ama işte app yapmak lazım insanların market yöneticilerinin mesela whatsapp grupları var biliyorsun lokal olarak bölge bölge ayrı olacak sekilde app geliştirmek ve iyice denetime katılmak kendi haklarımızı savunmalıyız ve o bölgedeki market fırın kasap her ne ise oraya karşı tavır almalıyız böylece örgütlü bir şekilde sorunları asabiliriz
Hayır tabikide ama 1.5 yıl da herşeyi tepki vermek yerine tüketiciye yansıtırsa esnaf bir müddet sonra benim gibi amaan simit yemem ben de sabahları der ve kepenk kapatır zam elbette yapılır ama tüketicinin de alım gücü düşünülür 50 kuruş kâr etmesin 25 kuruş kâr etsin ama müşterisini de düşünmüş olur böylece anlarım ki esnaf ta bizim için mücadele ediyor ama maalesef böyle değil
2 hafta oldu 4 ₺ olalı burada bıraktım yemiyorum lanet olsun dedim herşeyi neden bize yüklerler ki işletmeciysen tepkini neden ortaya koymuyorsun acaba ben tüketiciyim ben almazssam sen batarsın gibi düşünüyorum ve sinirleniyorum yazık yaa