Aylık geliriniz size yetiyor mu?

Evet beyler bayanlar duyuyorum seslerinizi.
Güler misin ağlar mısın ekonomiye.
Rahmetli Kemal Sunal filmleri gibi her gün ekonomi haberleri siyaset bu gibi programları izleye izleye bir hal olduk.
Kimileri şu zamanlar alacaklarını alamazken kimi de borçlu olarak Kemal Sunal gibi Sokak sokak kaçar.
Aylık gelir Türkiye geneline bakıldığında ister istemez yetmez çok şey değil zaten yetmiyor.
Genel olarak baktığınızda insanlara yaşam kalitesi sunmak gerek bunlar tabii ki siyasi anlamda çözülür bir hal değil neden diye soracak olursanız sadece siyasetçiler sorumlu değil Türkiye’nin bu halinden çünkü marketi incele sağ olsun toptancılar sahasını ha ciğer sağ olsun her biri geçirmasyon geçirmek çok hoşlarına gidiyor halk da ahu çekiyor halk ah oh çeke çeke bir hal oldu ama oh ohlardan hoşlanan zenginler keyiflerinden neredeyse orgasms oldu bu nedenle zevkin tadına var da fiyatlara baktığınızda dolar Euro dediyse fiyatlar markette pazarda kasapta hala bunun gibi bir çok alanda iste maalesef hep kazık hep kazık hep kazık fiyat indirimi diye kazık kazık kazık. Ola yine halk oluyor ister istemez hepimizin ülkesi hepimiz birlik ve beraberlik içinde bu işin içinden nasıl çıkacağız meşgul bana soracak olursanız kendi fikrin Türkiye cumhuriyeti daha da kötüye zorlanacak sebebi ise lozan anlaşmalarının bitmesi ve Erdoğan’la baş edememeleri.
Ne de olsa Karadeniz fırtınası gibi esiyor gürlüyor alışık değiller.
Aylık geliriniz hangi şehirde yaşadığınıza göre değişir ben yurtdışında yaşadığım için ve birikimim olduğu için bir yıldan beri çalışmıyorum çalışmamakta da gurur duyuyorum neden diye soracak olursanız çünkü şirketi mi bu ekonomik krize girmeden Türkiye kapatıp yurtdışına taşınma kararı aldım ve gördüm ki doğru kararmış.
Yurtdışında hayat daha huzurlu şiddette az Hasan kesen kadın vuran öldüren döven hırsızı vesayire az olan bir ülkede yaşıyorum.
Allah Türkiye’deki herkesin yanında olsun umarım sizlerinde yaşam kalitesi, yükselir sizde hak ettiğiniz şekilde yaşarsınız.
Vatana milleti çok seviyordum sevgimi körlediler.
Kalbim vatana millete kırık soğuk bu nedenle eski vatan millet sevdam yok.Görüş hala geçerli mi?
En İyi Erkek Görüşleri
- Doğruyu konuşmak gerekirse idare ediyor diyebilirim Elbette ailemin maddi durumu yerinde ama tabii ki bir Ali Ağaoğlu gibi zengin değiliz onu söylemek isterim oturacak evimizi yazdığımızı arabamız var ama artık Hayat o kadar pahalı hale geldi ki o kadar lüzumsuz fazladan para harcıyor ki insan ne kadar zengin olursa olsun bu ülkenin bu ekonomik boyuta olmaması gerekir.
Bugün Amerika Birleşik devletleri'nde yüzde yedi olduğu zaman insanlar ortalığı birbirine katıyor Ama şu anda bizim ülkemizde elektrik su bunun gibi daha birçok şey çok pahalı, valla öyle bazı insanlarımız ekonomi iyi diyor. Bugün dışarı baktığınız zaman Halk ekmek kuyruklarında zenginler bile var, aynı zamanda eminim şimdi birçok insan kombi yakaladın battaniye altında oturmak yüzünde kalıyor.Görüş hala geçerli mi? - Gizli Üye4 aysenin 3te1 ini kazanıyorum evim var arabam var kamuda güvenliğim ve paranın alim gücü düşük olduğu için çoğu insan geçinemiyor, tm insanlar aç değil ama sağlıklı dengeli beslenemiyor, çoğu insan sizi nankör olarak görücek ama hickimsenin buna hakkı yok, piyasa ortada, bence geçen zaman bi daha geri gelmeyecek hayatı gönlünüzce yaşayın 👍Görüş hala geçerli mi?
- Nasıl yetebilir ki? Ülkenin geneline göre iyi maaş alıyorsun. Ama ikinci el bir araba almak istesen yemeden içmeden 1 sene çalışman lazım en az.
Sene olmuş 2022. Pandemi döneminde kişisel araç bir ihtiyaç. Kilometre başına 1 liradan aşağı yakmıyor arabalar.
Ekonomi bitik kısacası. Şu dönemde arabaya binmek lüks olmamalı.Görüş hala geçerli mi?Asıl bu dönemde arabaya binmek lüks olur. Dünya genelinde mikroçip krizi var araba fabrikaları istenen sayıda araba uretemiyor ayrıca pandeminin yoğun olduğu dönemde dünya genelinde araba fabrikaları üretimi durdurdu veya solunum cihazı üretimine geçtiler dünya çapında ticaret durdu üretim durdu gümrükler kapandı sene isterse 2222 olsun bunun senetle ne alakası var? Ayrıca araç fiyatları ekonomi için bir kriter değildir.
@wattabe Baştan aşağı saçma. Dünya genelinde çip krizi diye büyüttüğünüz şey covid sebebiyle tedarik zincirindeki yaşanan aksamalardan ötürü üretimin yavaşlamasından öte bir şey değil. Geçici bir şey. Korona başlamadan önce arabalar ucuz muydu bu ülkede? Diğer ülkelerde araba böyle lüks bir şey değil. Araba üretiminin durduğu falan da yok dünya genelinde.
Amerikada asgari ücretle çalışan birisi 1.5 ayda altına orta seviye bir araba çekebiliyor. Birçok Avrupa ülkesinde de durum benzer.
Araç fiyatları ekonomi için kriter değilmiş:d Bak sen.
O zaman sen söyle, neymiş kriter? Millet evine et, süt, yağ, yumurta alamaz hale geldi. Bunlar da mı lüks? Mikroçip krizi tavukların yumurtlamasını da mı etkiledi?
- Hepsini Göster Daha Az Göster
Birincisi öncelikle dalga geçer gibi yazmissin uslubuna dikkat edersen iyi olur bilgi sahibi olmadan fikir sahibisin maalesef bak mikroçip krizi pandemiden bağımsız bir konu pandemiyle hicbir alakası yok tedarik zincirinin yavaslamasiyla da alakalı değil geçici bir durum olmadığı ülkelerin arayış içerisine girmesinden belli Avrupa ülkeleri bu krizi aşmak için mikrocip fabrikası açmayı düşünüyorlar. Diğer ülkelerden kasıt hangi ülkeler 200 kusur ülke var araba fiyatlarının Türkiye'den pahalı olduğu ülkeler olduğu gibi ucuz olduğu ülkelerde var.
ABD''de o çalışmayla sıfır araba alınmıyor 10 15 yaşında araba alınabiliyor ancak ayrıca bu bir kriter olamaz ABD dünyanın en büyük ekonomisi dünyada istisnai bir durum yani Turkiye ile ABD'yi kıyaslamak abesle iştigal metod bilmeyince böyle oluyor işte.
Bir ülkenin ekonomik verileri iyi demek için makro iktisadi verilere bakılır dünyanın hiçbir ülkesinde döviz kuru, araba fiyatları, sigara fiyatları ekonominin "iyi" veya "kötü" olduğuna dair bir kriter değildir. Otomobil fiyatlarının yüksek olması devletin vergi politikasıyla alakalı devlet isterse otomobil fiyatlarını düşük tutabilir fakat politikamız böyle ayrıca doğru bir politika bu maalesef bir iki cümleyle anlatilabilecek bir mevzu değil uzun uzadıya bir konu.Belli ki hayatinda hic amerikada ya da avrupada yasamamissin. Yoksa böyle bol keseden sallamazdin.
Gıda fiyatlarına gelirsek gıda fiyatları pandemi ve çeşitli sebeplerle dünya genelinde artıyor Türkiye'de ayrıca fırsatçılık ve stokculuk yapanlar var. ABD'de son 40 yılın en yüksek enflasyonu açıklandı yıllık enflasyon %7'yi geçti İtalya gibi deflasyonist ülkelerde enflasyon %5'e çıktı. Ha şimdi Türkiye'de enflasyon %36 doğrudur fakat bizim cari açığımız yüksek ve biz yıllardan beri enflasyonist bir ekonomide yaşıyoruz zamanında %150 enflasyon gördüğümüz dönemler oldu bu şartlara aliskiniz kamu maliyesi özel sektör ve herkes hesabını kitabını planlamasını bu şartlara uyumlu olarak yapıyor ama 40 yıldir deflasyonist (eksi enflasyon) dönem yasayan bir ülke enflasyonist döneme geçince bütün sistem allak bullak oluyor kolay kolay toparlanamiyor bu açıdan bakmak lazım. Türkiye'de iktisadi dengelerde bozulmalar olsa da makro ekonomik verileriniz sağlam ve kısa sürede toparlanacagiz.
@wattabe boş ver cevap yazmaya bile degmez bunun gibilere. Cünkü kendi bildiklerinden baskasini kabul etmezler. Bunlarin ekonomi bilgileri youtubede izledikleri yurtdisi videolari kadar.
@Vitamin_B Amerikada bir sene yaşadım. Gayet biliyorum neyin ne olduğunu.
@wattabe Çip krizinin pandemiyle alakası yok demişsin, sonra da dalga geçer gibi konuşma diyorsun. Çip krizi noldu gökten mi indi? Madem çip krizi var, çip fabrikası açmayı kimse akıl edememiş mi?
Yani cidden sırf ekonominin kötü olduğunu kabullenmemek için girdiğin şekillere bak ya. Dolar kuru, araba, sigara fiyatı kriter değil, ne kriter? Dolar sadece birkaç ayda iki katına çıkmış, ekonomisi iyi olan hangi ülkede görülmüş bu?
Enflasyon yüzde 36 falan değil, yüzde 100. Markete gidip istediğin ürüne bak, fiyatı iki katına çıkmayan ürün kalmış mı? Veya yüzde 50 zam alanlara sor bakalım alım güçleri artmış mı?
Şunu da söylemekte fayda var. Pandemi sebebiyle ekonomi Türkiyede niye kötüye gidiyor? Doğru düzgün kapanma olmadı, destek verilmedi. Herkes işine gücüne devam etti.
Avrupa ülkelerinde olduğu gibi tam kapanma yapılıp insanlara maddi destek verilse ekonomik durum şu an ne olacaktı?
Böyle devam eder bu. Türkiyede ekonomi iyiyi geçtim orta düzeyde bile değil. Gidişat daha da kötü.Bak çip krizini bir araştır bakalım neymiş hem bilmiyorsun hem de yazıyorsun pandemiyle alakalı bir şey değil verdiğin bilgiler tamamen hatalı toplumda konuşulan yanlış bilgiler. Enflasyon gıdada zaten yüksek ama %100 enflasyon yok neye dayanarak yazıyorsun bunu olcutun nedir tamamen uydurma.
Bak dünyanın en büyük ikinci ekonomisi çin'de de USD değerlibu bir ölçüt değildir. İçki sigara fiyatları ise devletin vergi politikası ile alakalı devlet bu tür erdemsiz mallara caydırıcı vergi politikası uyguluyor yani amaç tüketimini azaltmak ve halkı caydirip korumak amac para kazanmak değil (halk arasında böyle konusulur) para verginin sadece neticesi.
"Ekonomi iyi" ne demek ekonomi iyi veya kötü olmaz ekonomik veriler iyi veya kötü olur bizim makro iktisadi verileriniz iyi pandemiden dolayı Türkiye'nin kasasına girmesi gereken en az 60 milyar dolar para girmedi turist gelmedi vs. Bu geçici bir durum. İktisat bir bilim dalıdır Ahmet'in Mehmet'in kahvehane muhabbetleriyle değil ölçümlerle verilerle ölçülür pandemi süreci Türkiye'de çok iyi yönetildi hatta dso bile Türkiye'yi tebrik etti bu konuda Avrupa ülkelerinde hastaneler yetişmedi yaşlıları ölüme terk ettiler kapanma karantina konusunda Türkiye'den çok sonra hareket ettiler ve bedelini ödediler Fransa italya gibi ülkeler ağır hasar gördü Türkiye'nin modeli ise dunyaya örnek oldu. Ayrıca ciddi ekonomik destekler verildiYorum bile yapmayacağım belli ki A Haber izleyip kendini kandırıyorsun. Şunu net söyleyeyim senin gibileri gördükçe ülkenin haline üzülmüyorum.
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Benzer Sorular
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3262- Valla ülke geneline göre iyi bir maaş olabilir ama İstanbul için kenar bir semtte ancak hayatta kalırsın bu maaşla. 1+1 dairelerin kiraları 10 bin TL'den başlıyor eli ayağı düzgün araba fiyatları 500 bin TL den başlıyor yinede halimize çok şükür inşallah daha iyi olacak.Emoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
İstanbul için normal bir semtte normal bir yaşam sürmek için herhalde en az aylık 30 bin TL falan kazanmak gerekir diye düşünüyorum.
- İlk fırsatta ülkeyi terk edeceğim, böyle bir ülkeyde çocuk dünyaya getiremem. burada yaşamıyoruz biz yaşamaya çalışıyoruz. Hayat oldu survivar ya. Çocuk burada doğacağına portakal da vitamin olarak kalsın daha iyi mk.Emoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Gizli Üye4 ayAyy sizin ekonomi kotu diyenlere. Lan gidinde az yiyin harcayin Allah allah!
bi soz var ayagini yorganina gore uzatman gerekiyor. Sadece turkiye degil butun dunya pahalilastii ama siz geri kafalilar sadece turkiye diyosunuz! Biraz kendinize gelin ya. Sukretmeyiiiii bilinnn!Emoji EkleSevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- 1 sene öncesine kadar maaşı alırdım masrafları çıkar üstünde iki üç tane çeyrek alırdım. Şimdi aynı maaşla şu an eksi 5 bin TL deyim. Nasıl toparlicam hiç bir fikrim yok.Emoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- 17 ben alıyorum, 4.500 sevgilim kazanıyor ev benim ama ucu ucuna geçiniyorum.
Sadece sevgilimin yükü yok üzerimde.
Tek lüksüm yazlığa ödediğim sadece aylık 1000 tl kiram varEmoji EkleSevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Kazanıyorum ama hep çok harcıyorum para biriktiremiyorum.:(
bu arada Kurum avukatısın sanıyorum, kurum olduğuna şükret o zaman bi de büron olsaydı…Emoji EkleSevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Artıyor, fazlasını biriktiriyorum. Biriktirdiğm kısmıyla da her yıl arabayı yeniliyorum. E haliyle böyle olunca da tüm dünya bizi kıskanıyor elbette ya
😂😂Emoji EkleSevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- ne kazandığıma bağlı benim işimde bi ayda hiç kazanmıyadabilirsin bi ayda milyonda kazanabilirsin yani anlıcan 20 tane arabada alabilirsin o ay sırf makarnaylada beslenebilirsinEmoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Hepsini Göster Daha Az Göster
Güzelmiş ben de meraklıyım ama tabi icraat yok lisede ve üniversitede bilgisayar programcılığı okudum da ben de severim böyle şeyleri size hayatınızda başarılar dilerim😊
- geçen yıl ucu ucuna yetiyordu. bakalım bu aydan sonra belli olcak asıl yetip yetmediği.
sadece krediler ve kredi kartına 10 bin civarı gidiyor. daha yeni eve elektrik de 1000tl civarında geldi. galiba bi kaç yıl birikmişlerden yicezEmoji EkleSevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Tek mi yaşıyorsun yoksa evlilik, çoluk çocuk var mı hani tek başına o parayla geçinememen imkansız olur.Emoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Abi herşeye zam yaparken insanlara sabır dileyen bir... neyse siyasete girmicem hiç.
Tabiki de yetmez allah yardımcımız olsun ne diyelim.Emoji EkleSevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Benim o kadar maaşım olsa iş kurma sürecini hızlandırırım. Maşaallah çok güzel maaş alıyorsun. Haline şükret.Emoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
Birikmiyor ki alsa ne olacak ev kirası dogalgaz elektrik market alışverişi bide üstüne başına birsey almaya kalksa biter o para
- Ne kadar maaşa zam yaptılarsa bi okadar günlük ihtiyaçlara da zaman yaptılar hata zamı çok abartıplar ya ped bile 50 tl yan inanılmaz.Emoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Para yetmediği için yerimden kimildayamiyorum. Hicbirsey yapmıyorum zaruri ihtiyaclar disindaEmoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Ekonominin kötü olduğu gerçeğini değiştirmek için daha fazla saçmalamamak gerekEmoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Benim iyi ama çevremde yetiremeyen çok yardımcı oluyorum ama buda yeterli değilEmoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- memlekette ne kadar da cok kazanipta yetistiremiyen varmis :)
millet 20-30 bin kazaniyormus :)
demekki ben hasfakirimEmoji EkleSevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Yetmiyor
Ordan kıs burdan kıs şeklinde ayı bitirmeye çalışıyorumEmoji EkleSevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Sen de baya az alıyormuşsun canım. Benim arabanın yakıtına yetmez o para..Emoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Daha Fazla (74)
Detaylı bilgi
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş