+1 yıltalep var insanlar dolar alıp ödeme yapıyorlar yabancı ülkelerden edindikleri borç veya mallara karşılık ya da tl ye güvenmiyor bankadan tl karşılığı döviz alıyor ileride kar mantığıyla diğer sebep yabancı yatırımcıların turkiyedeki ortamı beğenmeyerek borsa tahvil
vb değerlerini kendi ülkelerin götürmeye başlamaları abd ve gelişmiş ülkelere enfalasyonun artmasında buna sebep diyebiliriz00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Amerika emlak krizinden usa faiz indirip kibarca al dolarını git dediği yatırımcısı bu sebepten yatırım için bankacılık düzenlemesi yapmış ve istikrar emareleri gösteren güzel ülkemize gelen emanet doları kendi üretim başarımız olarak görüp bina / yol / köprü gibi düzenli iş imkânı sağlamayan geçici işçi ( gizli işsiz ) üretecek sektörlere akıttık bunun sonucunda kendini toparlayan usa ekonomisi faiz arttırırmı yapınca yatırımcı dolarını çekmeye kendi toprağına dönmeye başladı , bozulan ekonomi nedeniyle daha know/how ve üretime yatırım yapmayan inşaat hızıyla büyüyen ülkemiz yüksek kur sarmalina sürüklendi buna bağlı yasanan gelişmeler iktidarı tek adam ve otokrat zemine kaydirip yargı bağımsızlığı ve demokratik gelişmelerin sekteye uğraması yaşanan yatırımcı bulma krizine tavan yaptırdı. Şu an üretemeyen aynı zamanda yatırım cazibesi olmayan kara para ve narko terör yüzünden gri listelere alınma tehlikesi olan bir ülkeyiz bundan dolayı içi boşaltılmış yapısal reform kavramını içsel hâle getirip gerçekten uygulamadan doların değerinin para ile ölçülmesi zor hale geleceği kanaatindeyim
10 Yorumla
Ağır detaylar olduğunu düşünüyorum. birtakım devlet erkanları kâr satışı yapmak için (devletn yararına ya da değil) ve büyük balıklar kendilerini zengin etmek için garibanların elinden dolar altınları bir bir topluyor, zaman zaman düşüşlerle insanları panik havasına sokarak, satmaya mecbur bırakarak. ama halkın yüzde 50 ye yakını hükümete güvenmediği için asla eski seviyesine düşmeyecek bu düzen. bu da önemli konu. birde ithalat (dış alım) var tabiki. ihracattan fazla olunca sıkıntıya yol açar.
00 Yorumla
Faiz indirimi ile dolar yukarı yönlü etki yaparak altını da etkiledi. Yarın ki toplantı sonrası yine düşüş olursa faiz de bir etki daha olur gibi fakat swap etkisi yapıldı gibi bugün aşağı çektiler biraz. Yine de kısa zamanlı etki işe yaramaz. Üretim ve döviz rezervi önemli. Diğer yönlü merkezbankasi bağımsızlık etkisine müdahale edilmemeli. Bu da politik etkidir.
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
65Cevap
Çünkü piyasada bulunan dolar azalıyor. Bir mal azaldıkça, değeri artar.
Dolar neden azalıyor? Biraz uzun bir konu. Özetle,
Yabancı yatırımcı 100 dolarını getiriyor.
Dolar 8 tl olsun. Bunu liraya çeviriyor. 800 lira.
Liranın faizi ne? %20. Doların faizi %10 falan. O yüzden dolarını buraya getirip tlye çeviriyor.
Faizle, 800 lira oluyor, 960 lira.
Sonra CB ne diyor "faizi düşürün"
Faizin düşeceğini duyunca adam, 960tlyi dolara geri çeviriyor 120dolar olarak çekiyor.
100 dolarla gelen herif, 120 dolarla çıkıyor. Bizdeki dolarlar azalınca doların tl fiyatı artıyor. Tabii, bu işlem 100 dolarla değil milyarşarca dolarla yapılıyor.
Burada hata faizi düşürün diyen CBdedir. Faiz düşerse dolar artar, faiz artarsa da, insanlar kredi çekemez. İki ucu boklu değnek. Ama dolarları getiren yabancı parababalarına da mahkumsun.11 Yorumla- +1 yıl
abim çok güzel açıklamış eline sağlık
+1 yılDolar yükselmiyor tl değer kaybediyor. Çünkü üretim az dışa satış az dıştan alım çok. Borclaniyoruz doğal olarak. Yur dışı yatırımcıları yatırımlarını fabrikalarını geri çekiyorlar. Türkiye dışarıdan kaç Ton buğday aldı ya buğday. Nohut aldı. Patates aldı daha ne diyim ki ben
223 Yorumla- +1 yıl
Türkiye dışarıdan son 90 yıldır hiç buğday almadı. Diğer eleştirilerin de, aynı derece hatalı. Algı oyunu kurbanı olmayın.
- +1 yıl
Of of of keşke ezberden konuşmasan araştırsan...
- +1 yıl
Araştırdığım için yazdım... Sosyal medya kurbanı olmuşsunuz.
- +1 yıl
Buyur oku ve sonra araştır. Sosyal medyanın sizi aptallaştırdığını hiç düşündünüz mü? ↗
- +1 yıl
Bana da bu oldu adabıma yazık oldu
- +1 yıl
Konuyu saptırma. Senin kim olduğunu bilemem ama ne olduğunu kendin 2 cümle anlattın zaten
- +1 yıl
Haklısın iki konudan bahsettim sadece... 1. Yalan haberlere inanmandan. 2. "Bok" ifadeni eleştirmem. Ancak bu iki eylem de sana ait. Bana değil ;)
- +1 yıl
Son sayfadaki 3. ve 4. paragrafı oku. arastirma.tarimorman.gov.tr/.../...ru,%20TEPGE.pdf
- +1 yıl
Ne güzel kendin attın itirafı. Buğday ithalatından bahsediyor ihtiyaç duyulduğu için yapıldığından ohh içime su serpildi
- +1 yıl
Hani 90 yıldır hiç buğday alınmamıştı?
- +1 yıl
Bir de böyle YALAN ve çarpıtılmış haber yapan gazeteler var.. Malları kandırmak için yazıyorlar sadece. Tekrar özet geçeyim. Türkiye' yurt içinde tüketim için buğday ithal edemez. Yasaktır. Sadece un ve mamulleri haline getirerek ihraç etmek üzere ithalata izin verilir. Geçmiş yıllarda, yasadışı olarak, ithal ettiği buğdayı yurt içine satan, oldukça büyü bir şirket, aldığı cezalar sonucu iflas etmiştir.
- +1 yıl
Çocuğum ne diyorsun ya kendin attın tarım ve Orman bakanlığı ondan resmisi mi var kendi kendini silahla vurdun hala konuşuyorsun
- +1 yıl
Ayrıca neyin kafasını yasiyorsun anlamadığım ülkenin dışarıdan aldığı dışarıya sattığından fazlaysa para değer kaybeder bana hala neyin savunmasını yapıyorsun? Doların 10tlye dayanması sence ne anlama geliyor?
- +1 yıl
İlk attığım linkteki açıklamayı okumadın galiba. Onu benim yazdığımı da mı fark etmedin?
- +1 yıl
Onu kale almadım çünkü resmi bir kaynak değildi neden okuyayım
- +1 yıl
Senin attığın orman bakanlığı linki yeterli merak etme sana zaten onu açıp okumanı söylemiştim :)
- +1 yıl
Orada yazıyor. İthalatın, mamul ihracatı için yapıldığı ama işine gelmedi dikkat etmek galiba :D
- +1 yıl
Sen hala kaybettiğin buğday tartismasinda misin?
- +1 yıl
Görmezden geldiğin zaman karşı taraf kaybetmiş mi oluyor? :D.. tamam.. Hangi konuya geçelim.. ? Dolar neden yükseliyor, sorusunu da cevapladım. Ne kaldı? :)
- +1 yıl
Kaç yaşında adamsın kim bilir ama hala çocuk masallarına inanıyorsun...
- +1 yıl
Teşekkür ederim. En azından "adam" olduğumu kabul ettin :) .
Kismen ihracat artiyor ithalat azaliyor diye. ya da ithal mal ile imal edilen urunlerin ihracati cok yaoiliyor diye. İmalatta hammadde olarak bagimsiz degilsen kur spekulasyonlarina cok maruz kalirsin. Elbette bu sadece bir sebebi. Cok daha baska sebebpler de var elbette
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)1 yılAkp nin sattığı her şey ortada gidin gorun neden arttığını bu yüzden üretim olmuyor insanlar daha çok dolara tapıyolar 12 yıl önce böyle değildi uretim diye bişey vardı satım diye bişey vardı ve dolar 1 TL 1 di bu iktidar geldi geleli satmadigi şey kalmadı rezillik birde bunlara oy veriyosunuz
00 YorumlaÜretim yok yani ihracat az ithalat çok bu yüzden içeri para gelmiyor döviz ithalata veriliyor e bir yerde mal az olursa otamatik pahalanır bu kadar basit bazen de diyorum gider ayak daha mı kötü olsun diye uğraşıyorlar mı acaba diyorum
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılselam millet benim fikrime göre dünyada tefeci bir kaç devlet bu para işine bakıyor. Ruslar silah petrol, ve teknoloji olarak çok iyiler paraları tam bir rezil. Para işinin üretim tüketimle bir alakası yok. Bulgar levası su an çok iyi durumda galiba 6 tl civarı. Yiyecek ekmekleri yok üretim yok açlık olan bir ülke. 10 euro ya neler alırsinız neler kızları dahil bebek gibiler hemde. Kafayı vok yormayın bir bacım var bu işte.
05 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılKafayı çok yormayın bir filim var bu işte.
- +1 yıl
Ya bilmedigin konulara nasil boyle malca bir yprum yazabiliyorsun... utanmadan bir de akil veriyor
Cevap sahibi+1 yıl@İmsomniacık ayıp insan fikrine bile tahammulunuz yok sorsalar medenisin birde , mallık tabirini sana büyümüş şekilde iade ediyorum.
- +1 yıl
Ya fikir degil ki bu resmen teori yapmissin... biri gorse inanicak
Cevap sahibi+1 yıl@İmsomniacık zamanın varsa bulgardan gir sırp, italia, polen, çek, slovenya, ukraine, rumen, yunan, portugal, belçika, ve gör hepsi turkiyenin altında devletler. Ha holland, france , Deutschland, turkiyenin çok üstünde nedenmi biliyorum benim işim bu ağır vasıta şoförüyüm her gün yoldayım ve Hannoverde yaşıyorum. Ne yazikkiı paramız değer kaybediyor 1. dünya savaşının bedelini en ağır biz ödüyoruz.. kusura bakma kimseyi kırmak istemem gerçek bu 3 , 5 tefeci devlet bunu ayarlıyor silah sanayi ne kadar iyi ise boru o zaman iyi öter.
+1 yılDunyanın 7 ülkesine makıne parcası satıyoruz dunya pıyasaları korona nedenıyle buyük sıkıntıda savaşta salgın hastalıkrada bu tur krizlerde dolar ve altın her zamn yükselır
00 Yorumla
+1 yılreisimiz sayesinde. ;) Eskiden dolar çok ucuzdu herkes keyfine göre davranıyor, yurtdışına tatile bile gidip gelebiliyordu reis sağolsun doları uçurdu milletimize hayırlı olsun ;)
00 Yorumlaaslında dolar yükselmiyor tl değer kaybediyor. bunun sebebi de ülkeye yatırımcı girmiyor. ekonomiye ve hukuka her geçen gün güven azalıyor. yeterince üretim yok. haliyle bu yüzden değer kaybediyor
00 Yorumla
+1 yılÇünkü Türk Lirası değer kaybediyor. Kaybetmese ona oranla azalacak ama nerde.
20 YorumlaÇünkü merkez bankasında yeterli kadar döviz olmadığı için, Türk lirası değer kaybediyor. Bu etki dolara yansıyor.
00 Yorumla
+1 yılBazılarından dolayi tl yerlerde. Ne mutlu destekleyenlere işte daha ne olsun
10 Yorumla
+1 yılTL nin değeri düşecek diye herkes Dolara yöneldi iyice ateşini körükledi.
00 Yorumla
+1 yılŞaha kalkiyoruzda ondan 😂😂
Eee Tayyip öyle dedi 😂00 YorumlaDolarin gerçekten yükseldiğine inananin aklından şüphe ederim, TL nin değeri düşüyor TL nin!
00 YorumlaTL deger kaybediyor üretim yok dışardan alma var sadece
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılYatırımcılar Türkiyeyi güvenli bulmadığı için para akışını çekiyorlar
10 YorumlaÜlkedeki herkes korktuğu ekonomiyi yönetenlere güvenmediği için bir tür sarmal haline geldi bu dolar arttıkça insanlar panikliyor parasını dolara yatırıyor parayı dolara yatırdıkça dolar artıyor
10 Yorumla
+1 yılDollar yükselmiyor arkadaş. Tele eniyor. Dolar dayanmış.
00 YorumlaÜlke yükseliyor kardeşim ondan. Biz değerlendikçe dolarda bizle yarışabilmek adına tırmanışa geçiyor. TÜRKİYEM 3>
20 Yorumla
+1 yılTL değer kaybediyor çünkü üretim yok her şeyi neredeyse ithal ediyoruz bu sefer fiyatlar dolara endeksli oluyor çünkü dünya ticareti dolar ile dönüyor...
00 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 607 cevap paylaştı. Faiz düştügü için yatırımcılar döviz alıyor. Talep çok olunca değeri artıyor.
00 YorumlaBaşımızdaki sebebiyet verdiği için.
40 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılÜlke sürekli dışardan bişey alıyor, dışarı bişey satamıyorsa döviz yükselir. Dış mihraklar vs faso fiso.
00 Yorumla
+1 yılbizim ülkede dolar abaza erkeklerin penisi gibi ona buna kalkiyor
00 YorumlaÜretim yok tüketim hat safa da tl değer kaybedior her s i k im zamlaniyooor
00 YorumlaDolar yükselmiyor TL değer kaybediyor
31 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBişey dicem bu değerlere kim karar veriyor neden bizim TL de değerli olmuyor dolarla kıyaslanıyor gerçekten bu konuda bilgim yok aydınlatın beni
10 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 2,6b cevap paylaştı.
+1 yılAlamanya kıskandığı için nazara geldik🥺
21 Yorumla Çok fazla yeni yerli para basıldığı için.
10 YorumlaDış minnaklar yüzünden hepsi 💩
10 YorumlaÇünkü reis dünya lideri
10 Yorumla
+1 yılÜlkemiz geliştiği için
00 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 2,2b cevap paylaştı. ülkeyi gerizeklilar yonettigi icin yükseliyot
00 Yorumla
+1 yılDolar yükselmiyor , TL düşüyor...
00 YorumlaOsman Kavala ve Demirtaş yüzünden
00 Yorumla
+1 yılDolar yükselmiyor Türk parası değer kaybediyor
00 Yorumla
+1 yılTansiyonu cikmis o yuzden
00 Yorumla
+1 yılDolarları bozdurduğum icint
00 Yorumla
+1 yılDolar yükselmiyor. Paran değersizleşiyor.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılDij gucler bizi kiskaniyooorrr. O yüzden böyle yapiyor.
00 Yorumladolar yükselmiyor tl değer kaybediyor
00 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 395 cevap paylaştı.
+1 yılDolar ucuyor petrole zam üstüne zam geliyor hergün
00 Yorumla
+1 yılamuraga ve marketçiler yapuyur yeğenim
00 Yorumla
+1 yılDolar yükselmiyor, TL değer kaybediyor.
00 Yorumla
+1 yılDış güjlerin oyunları
00 YorumlaTL değer kaybediyor, dolar yükselmiyor
00 Yorumla
+1 yılDolar diye diye beyninizi yediniz
00 YorumlaBunlar daha iyi günlerimiz.
00 YorumlaDolarla mı maaş alıyosunuz?
00 Yorumla
+1 yılCanı sıkılmış aksiyon olsun istemiş
00 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 573 cevap paylaştı. Ekonomistim diyen biri için
10 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 308 cevap paylaştı.
+1 yılÇok bildiğini sanan tek bir cahil yüzünden...
00 Yorumla Para & Ekonomi konusunda 576 cevap paylaştı. Doların libidosu yüksek bu sıralar ondan
00 Yorumla
+1 yılDolduğu için olabilir mi
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılTurkiye borclarini odeyemiyor
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılsanırım kasa boş da ondan
00 Yorumla
+1 yılBaşımızdaki ler yüzünden
31 Yorumla- +1 yıl
Dogru tespit 😂
Dış minnakların oyunu bu o yüzden kanka (!)
10 Yorumla
+1 yılSenin paran değer kaybediyor dolar yine dolardir
00 Yorumla- Devamını Gör (36)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne