Dolar her gün biraz daha yükseliyor. Euro da aynı şekilde. Bir yerde tepetaklak iner mi dersiniz? Trump olayıyla bir alakası var mı? Gerçi Amerika karışıyor diye neden bizim paramız değer kaybediyor? Ekonomiden anlayan biri varsa fikir istiyorum. Teşekkürler.
Ben bir hukukçuyum fakat politika ve ekonomi ile de yakından ilgiliyim. Elimden geldiğince anlatmaya çalışayım:
Dolar hepimizin bildiği gibi ABD para birimidir. FED yani ABD Merkez Bankası, doların ne kadar basılacağına karar verir. Bizim Merkez Bankamızın olduğu gibi FED'in de fiyat istikrarını korumak gibi amaçları, para politikası vardır.
Amerikan Merkez Bankası FED, kriz zamanında krizden kurtuluş reçetesi olarak piyasayı canlandırmak için dolar basımını arttırma kararı aldı ama bunun yanında faizleri de düşürerek bu parayı faize koymayı engelledi ki, bu basılan paralarla yatırım yapılsın hem insanlar için iş olanakları sağlansın hem ülke büyümeye devam etsin. Bu şekilde uzun süre piyasaya ucuz dolar girişi olmasını sağladı.
Bu basılan dolarlar sadece Amerika'da kalmadı elbet, yabancı yatırıma ihtiyacı olan başka ülkelere (gelişmekte olan ülkeler) de yatırım olarak gitti, o ülkelerin borsalarına girdi. Yabancı sermaye, bu dolarla geldi mesela Türkiye'ye, bozdurduğu doların karşılığında elde ettiği TL'yi faize koydu (Bizde faiz Amerika'dan daha çok kazandırıyordu çünkü)
Biz o zamanlar yapmamız gereken yapısal iyileştirmeleri yapıp ve uzun vadede bize para kazandıracak teknolojik gelişmeler için yatırımlar yapmalıydık. Bu yolu kullanabilseydik, ürettiğimiz ve ekonomik değeri yüksek olan ürünleri satabilir ve böylece piyasada para stoğu azaldığında bile düzenli gelir elde edebilir, ülkemizi büyütebilirdik. Bknz: Güney Kore, Hindistan. Örnek: 432 ton demir sattığımızda 1 tır akıllı cep telefonu alabiliyoruz. 2612 tır çimento sattığımızda 1 tır bilgisayar alabiliyoruz. 25 tır mermer sattığımızda 1 TEK TOMOGRAFİ CİHAZI! alabiliyoruz.
Kısacası para artık teknolojide. Ülkemiz evet maden bakımından zengin bir coğrafyada bulunuyor. Ancak biz o madenleri işleyip 25 katına satabilmek varken, ham-madde olarak satıp 25 katına satın alıyoruz. Şu anda Türk Lirasının yabancı para birimlerine karşı sürekli değer kaybetmesinin temelinde bu durum vardır.
Dolarin yukselmesi abd deki karisik durumun dunyaya yansimasindan dolayidir. dunya genelinde deger kazanir. abd ninde aleyhine bir durum bu ihracatta sikinti cekebilirler. ayrica 16 triliyondolar borclari var. dunyadaki dolarlari toplamaya calisiyor. buda ulke bazdaki dolar rezervinin azalmasi ve ithal ederken zorlanmasi. tedirgin bir hava olusmasina neden olur. devlet piyasaya dolar surse az da olsa nabiz duser. Avrupa da bazi ulkelerin kriz yasamasi gezi olaylari 15 temmuz darbesinde krizi iyi yonetti. sucu devlete atan sahislar hodri meydan iskembeden konusmak kolay. konusacaginiza uretinde disa bahimliligimizi azaltin
biz üretiyoruz da ne oluyor. başımıza gelmeyen kalmadı. en son bir devlet yetkiliysi üretmeseydin diye çıkıştı bana. bilgin olsun. türkiyede üretmek büyük cesaret işi. türk insanı üreticiyi sevmez. çok düşman kazanırsın. hadi şimdi sana hodri meydan! üret de görelim!
dostum üretiyorsun da ne üretiyorsun? ben yüksek teknoloji üretiyorum. birilerinin çekememesi dert değil. önüme koyulan engeller boyumu aştı. türk milleti gerçekten de böyle. devrim arabasına bak. onların başına gelenin on katı başıma geldi. ülke üretmiyor bu doğru ama bunun yapısal sebepleri var. yani sadece heveslenmekle olmuyor. politika yapıcının alması gereken tedbirler ve sahip olması gereken bir strateji var. güney kore önreğine bak. adamların bir anda şahlanmasının somut bir sebebi var.
Devlet teşvik versinde uretelim saraya uçağa para vermekle milletvekile ayda 20 bin vermekle olmuyor o işler ayricw hepimiz isciyiz üniversite mezunuyuz iş bulamıyoruz. Nasil yapicaz suç bizdemi
oh be , şu yatırımcı çekiliyor lafını duymasam, herkes salak dicektim. Herkesi kurtarmış oldun :D Akpliler 7 aydır yükselen doların sebebini Trump'a bağladılar, ben seçimler yeni oldu diye biliyorum ama demekki fetönün oyunuymuş biz yeni öğrendik seçimleri, 7 aydır trump başkanmış :D Yine kandırıldık
alakası bile yok. tl değer kaybediyor. aksi halde sadece dolar çıkar diğer para birimleri tl karşısında değer kazanmazdı. türkiye ekonomik darboğazda. doları düşürmenin tek yolu merkez bankasının piyasaya dolar sürmesi. eğer dolarda kalmadıysa... geçmiş olsun :D
Devlet tasarruf etmiyor. Devlet karşılıksız TL basıyor. İşsizlik %11.3 oldu. FED faiz arttırımı yapıp Trump'a destek olma peşinde Erdoğan ise faiz indirip yalakalarına destek olma peşinde. Sanayi yok, üretim yok, tüm parayı betona bastılar. Köprüyü, havalimanını borç parayla yaptılar.
gerçekten çok açıklayıcı olmuş o beton dediğin işte kaç kalem iş dönüyor sanayide zaten gelişiyoruz ülkede düne kadar vinç üretilmiyordu şimdi tıkır tıkır yapılıyor daha niceleri motor üretimi gemi yapımı vs bunlar açık örnekler
Kemal kılıçtaroğlunun boş boğazlığı yüzünden oda eğer Bahçeli gibi azıcık delikanlı olsaydıda böyle zamanda nerde ne konuşacağını bilseydi ufak bir suikast girişimine uğradı 180 derece döndü adam istikrar yok bir ülkenin anamuhalefet partisi başkanı ülkeyi yerden yere vurursa buna ekonomi ne yapsın Tayyip Erdoğan ne yapsın
Dolar rezervi olanlar bu durumu çok ciddiye alıp kol-leksiyon yapmaya karar verip... yapmaya karar vermişler, bundan dolayı piyasada dolar dolaşamıyor ve dolaşım bozukluğu var, fitillemek lazım bazı kaba yerleri :))))))
İktisadi anlamda bir düşünce ortaya koymayacağım. Dışa bağımlı tüketime dayalı sosyo - ekonomik yapıya sahip bir ülke ve toplum yapısına sahip olduğumuzu gösteriyor.
Olay sadece dollara bagli degil. Türk Lirasi deger kaybetiyor. Fark edersen sadece Dollar ve Euro degil, Türk Lirasi diger para birimleri karsisindada deger kaybetiyor.
şu an bu yazacağıma herkes gülecek belki ama en fazla ikiyıl sonra ekonomisi çok daha güçlenerek ve büyüyen bir ülke olarak çıkacağız...
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
dış pıyasalarda su an dalgalanmalar var amerıkadakı secımlerın avrupanın ıstedıgı gıbı sonuclanmaması turkıyede zaten ekonomı durgundu şimdı ıyıce dıbe dogru gıdıyor duşunsene blombergı ızlıyorum 2016 yılında turkıyede 3678 şirket batmış
En İyi Cevaplar