Son dönemlerde artan kira fiyatları insanları isyana sürükler oldu. Özellikle üniversite eğitimi için tercih edilen şehirlerde öğrencilerin tutacağı evler fahiş fiyatlara kiraya veriliyor.
Tabi bu sadece üniversite eğitimi için sıklıkla tercih edilen şehirlerde geçerli değil. Diğer şehirlerde de kira fiyatında yüksek artışlar meydana gelmekte. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM)’ın açıklamasına göre, Türkiye’de yıllık kira enflasyonu yüzde 28,2. Bu oran Ankara 'da yüzde 30’u İstanbul'da ise yüzde 42,3'ü buluyor.
KScanlar bu konuda ne düşünüyor merak ediyoruz. Sizce devlet kira fiyatlarına müdahale etmeli mi? Görüşlerinizi bekliyoruz. 🧐devlet kiralara müdahale etmeli mi?
Devlet kiralara tavan fiyat uygulaması getirmeli.
Serbest piyasa ekonomisi bu, karışmamalı.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Kiralar aldı başını gidiyor. Devlet kiralara tavan fiyat uygulaması getirmeli mi?
Zaten getirdi tğzde 15'i geçmesin dedi ama pek takan yok malesef. Ucuz evleri yıkıp, gökleri deldiler, bir mahalleyi bir binaya çevirip, dünya aidat istediler. Oranın halkı gece kondudan kurtuldu ama aidat kşradan pahalı olunca, satmak istediler lakin alan yok. Bu yüzden, mahallelerce yüksek bina Kadıköyde ve bir çok yerde bomboş beklemekte. Kirayı alsa millet aidat pahalı bu yüzden son 6 ayda Türkler ev almafı, kim aldı, ilk öce Irakkılar, sonra İranlılar, onların ardı Afkanlar, Ruslar ve Almanlar. Bize güzel yerlerde yer kaldı. Okullar uçtu, servisler uçtu, evler uçtu. Birileri diyecekki "ama her yerde bol araba, hareket var?" Evet var ama bir kesimde, devülasyon yapıldı ama bu marketlere büyük şirketlere yaradı, üstelik işsizlik maaşı ile baya bir kâr yaptılar ama işçiye yaramadı. Bu devülasyon da işçi hakkının yarısını patronlara ve devlete bıraktı. Onun çocukları nasıl okur, nasıl yaşar diye kimse düşünmedi çünkü Sosyal Hukuk devleti sözde kaldı artık neo kapitalizmin doruklarındayız. Üstelik hiç bir muhalefet bunu düzelteceğini vadetmiyor. Sadece "millet aç" edebiyatı yapıyorlar. Hiç birisi "sosyal hukuk devletine döneceğiz" demiyor. 5 marketin ve aç gözlü bencil satıcıların vede ev sahiplerinin, en çokta tüccar siyasetçilerinin elinde harab oluyor işçiler. Allah sonumuzu hayretsin.
benim düşüncem ev ve araçlara nasıl bizler kredi çekerken KKB kaydımıza bakıp puana bakılıyorsa ev ve araçlara tıpkı kredi puanı gibi bir takım ölçüt ve kriterlere bakarak not verilsin ve o nota göre kira fiyatları belli bir tablo bazında olsun yoksa kira fiyatları ev kredisi taksitlerini geçecek şöyle diyeyim ben bursa da oturuyorum nilüfer ilçesinde bulunduğum mahallede bir kiralık ev buldum acil olarak çıkmamız gerekti kirası için telefon açtım adam 3+1 160 m2 eve 3500 tl kira istedi kardeşim sen ne yaptın dedim ben onun üzerine 500 tl daha ekler gider ev alırım dedim sonra başka bir ev bulduk aynı evin bir blok üstünde oda aynı onun gibi ev 3+1 160 m2 1600 tl kirası var ama işin en trajedik yanı depozitosu 1000 dolar idi mecbur onu tuttuk başkada çaremiz yoktu yani demem şu devlet bu konuda sağlam bir adım atmalı yoksa iş içinden çıkılmaz hale geliyor fırsatçılar yüzünden
Olay serbest piyasa ekonomisi değil ülkenin ekonomik durumu iyi değil olay bu şimdi bu konuya değinmek istiyorum şu an dolar 8.30 ve üstüne ülkede kol gibi ağır vergiler var enflasyonda çok yüksek devlet herşeye zam yapıyor dolarda yükseliyor ne oluyor bukez adam 600 ₺ yazdığı kirayı 1000 ₺ yapıyor çünkü Türk lirası pula dönmüş durumda üstüne ülkede 10 milyon mülteci var senin vereceğin parayı mültecilerden daha fazla alıyor ev sahipleri hali ile sana ev kiralamıyor adam sende açıkta kalıyorsun olay bu uzun lafın kısası Türkiye ekonomisi şu an batmış durumda yapacak bir şey yok bunun acısını çilesini çekecek olan halk yani sizsiniz o yüzden oy verirken bazı şeyleri düşünün senin o oyun elmasdan altından daha değerli okey
Devlet kiralara tavan fiyat uygulaması getirmeli. aslında yapması gereken bir çok şey var ama devlet yapıyor mu derseniz bulamazsınız sadece kendi maaşlarına bir gecede kararname çıkararak zam yapan insanlar gariban insanın maaşını verirken bile eli titriyor memurun maaşını verirken ile titriyor sendikaları da elini almışlar istedikleri gibi hareket ediyorlar O yüzden yapması gerekiyor ama bana soracak olursanız yapar mı umurunda bile olmaz ancak Kuzey Kıbrıs Türk cumhuriyeti'ne saray külliye yapılır
Ama herkesin düşüncesi rasyonel olmak zorunda. Dünyada piyasa ekonomisini benimseyemeyen, sürekli müdahaleler ve popülist yöntemlerle piyasayı denetleme adı altında baltalayan ülkelerin burnu boktan çıkmıyor bunun örneği çok. Venezuela'dan başla saymaya.
her şeyin fiyatı artarken evini kiraya verenler de kria fiyatlarını artıracak. bu doğal bir şey. her şeyin fiyatı artıyor asıl sorun o. yoksa evini kiraya veren zarar eder. hatta bedavaya vermiş olur.
Serbest piyasa ekonomisinde ve liberal ekonomilerde kiralara müdahale bilimsel açıdan doğru değil. Ancak aşırı yükselmeler oluyorsa, sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışarak gerçekçi rakamlarla her il, ilçe, mahalle ve teknik sınıflara göre alt ve üst sınır belirlenebilir. Böylece her ili taraf da mağdur edilmeden piyasalara yön verilebilir. Vergi kaçağının da kısmen önüne geçilmiş olur. 😎
Bir insanın mülküne biçeceği değeri kimse dikte edemez böyle saçma şey mi olur? Ekonominin kötü olduğunu gören halk, her zamanki gibi bunun kendisine yansıtılmamasını istiyor.
devlet ne yapabilir ki, öyleyse her şeye müdahale etsin devlet. Devletin asıl görevi enflasyonu düşürmek ve piyasa araçlarını kullanarak ekonomiyi düzenlemektir.
Alsancakta 1 bardak çay minimum 6 TL, yarım kilo çay 20 TL, buna da engel olsunlar diyecek birileri yarın öbürgün.
Bir kola 10 TL olmuş, 1kg süt 8-9 TL, 1kg kırmızı biber 10 TL, hepsine müdahale etsin öyleyse.
İşin özünde devletin hiç bir şeye müdahale etmesine gerek yok tek yapması gereken şey enflasyonu düşürmek bunun içinde kredi ekonomisinden çıkıp üretim ekonomisine geçmesi ama üretim derken terlik üretip satmaktan bahsetmiyorum, sanayi 4.0 ürünlerinin ekonomideki payını yükseltip temel gıda ürünlerinin üretimini artırıp ithalini azaltacak ve işin sonunda da dışa bağımlılığı azaltacak bir politika izlemeli.
Yoksa 1+1 bir dairenin fiyatının 2milyon kirasının ise aylık 5000 ile 15000 TL arasında olmasını bekleyin bunun dışında devlet hiç bir şey yapamaz.
Dün akp'ci arkadaşlardan bilgi geldi, görüşmeler olmuş cumhur başkanı mecburi aşıyı meclise sunacakmış, içerimizde ki yalakalar onaylayacak zaten bu da geçecek. Zaten şimdi aşı olmayanları alışveriş merkezlerine almayacaklar, bu kişilerde zaten olmayacak olmayacağız. Bu nedenle bu kişiler alışverişe çıkmayacak ekonomiye ciddi zarar işte bu kafalara ülke teslim ediyorlar. Görüyoruz zaten tıpın gelidiği noktayı, kronik rahatsızlığı olan insana aşı vurma çabasındalar. Bir bir kalpten gidiyorlar. Daha 2,3 dozdan sonra insanlar bir taraflarını kaldıramıyorlar. Deme o ki bu adamların attığı her şey ekonomiye zarar buda daha çok pahalanacak anlamına gelir. Başımızdakiler mecburi aşı'yı iptal ettirmelidirler. Dünya sağlıksız şık mayasını dinlememeleri gerekir.
Herkes işine geldiği gibi davranıyor. Ev sahipleri dişinden, tırnağından artırarak ev sahibi oluyorlar. Devlet kimseye beleş ev vermiyor. Bazıları Türkiyeyi avrupa ile kıyaslamış. Yahu Türkiye avrupa ile kıyaslanacak kadar zengin bir ülke mi? Paran yoksa çadırda yat o zaman. Devlet kiralık verilen evler, dükkanlar vs. için gelir vergisi alıyor. Almasın o zaman. Ev sahipleri kira vergisi ödüyor, mülk vergisi ödüyor, DASK ödüyor. Millete kalsa bedavaya oturmak istiyor resmen. Bara gidip eğlenme, gezip tozup para yeme, biriktir gir TOKİ'ye senin de bir evin olsun. Millet yıllarca kiracı olmayayım diye ev ödüyor. Arabası olmayanlar köprü, yol vs. yapımlarına da vergi ödemesin o zaman. Türk aklı işte. Saçma sapan taleplerde bulunurlar anca.
*Kiraya veren kim? Sıradan vatandaş. *Kiralarin yukselme sebebi ne? Arz talep dengesi. *Peki normalde mülkün kira bedelini mülkün değerine olan oranina göre kuresel ölçülere göre kiralar yüksek mi? Hayır. *Koç' un, sabanc, nin.. vs ensesi kalın sanayicinin sattigi mala yaptigi zamma devletin mudahalesi hiç mevzu oluyor mu? Hayır. *Peki ensesi kalın sanayicinin ticaretine müdahale etmeyen devletin, sıradan vatandaşın mulkunden elde ettigi gelirin bu şekilde konu edilmesi doğru ve adil mi? Hayır. *Normalde bir evin değeri 100 kira bedeli kadardır. Fakat bizde yıllardır bu oran 200-300 ve daha üzeri oranlarda oldu. Mesela 500 bin liralik bir evin kira bedeli 5 bin lira olmasi gerekirken 2- 2.500 civarinda. Burada ev sahipleri kazanan degil kaybeden durumunda. Zira evlerin yenilenme amortisman giderini de hesaba kattigimizda bu kira gelirleri cok düşük kalır.
Ayrıca müteahhitlerin çok ev arzi yaptığı dönemlerde kira bedelleri çok düşük olduğunda bunlara devlet müdahale etsin denildi mi? Hayır. Burada olmasi gereken şey, hükümetin artik yandas mutahitlere destek vermeyi bırakıp kurayla değil, ihtiyaci olan herkese kaliteli uygun fiyata konut sağlanmasıdır. Yoksa vatandasin kira gelirine çökerek bu iş olmaz.
Devlet milyonlarca insani bir arada uyumlu yasatmak icin var olan, kurumsal olmasi gereken, ideoljiden ve duygulardan uzak, rasyonel calismasi gereken bir sistemdir. Bu sistemde her kaleme dogrudan mudahele yapilmasi tercih edilmez. Bunun yerine sorun, sistematik ele alinir ve cozum o isten sorumlu kurumlar tarafindan alinan kararlarla yonetilir.
Paranin istikrarindan sorumlu bir kurum vardir mesela. Ama bu kurum son yillarda ne kadar efektif ona bakmak lazim. Sisteme yeterince ve uzmanligina uygun mudahale edebiliyor mu? Yoksa kisa vadeli ve rasyonel olmayan kararlar arasinda debeleniyor mu? Bunlara bakmak lazim!
Yoksa domates pahali, ucuzluk marketi kuralim. Et pahali, ucuz et ithal edelim, kiralar pahali, tavan fiyat belirleyelimle olmaz bu isler. Kurum, kurumsallik temelinde calisip, paranin istikrarini saglama gorevine uygun davranabilir ve her olanagini ozgurce kullanabilirse, yavas yavas duzelme olacaktir!
Devlet müdahale etse bile öyle kalır mı zannediyorsunuz yağmurdan kaçalım derken doluya tutulacaksınız bu da demek oluyor ki ondan da en az pahalı kiralar kadar vergi alacaklar demek piyasa serbest olmalıdır devletin müdahale etmesi ancak kendisi içinde vergi gibi bir çıkarı olursa işine gelir siz burayı avrupa sanıyorsunuz herhalde her şey çok ucuz gibiyken sadece kiralar pahalı değil bundan da birilerinin para kazanması lazım elbette yani her şey toz pembeyken sadece kira fiyatları yüksek değil tepkinizi devlet müdahale etmelidir diyerek değil ekonomi kötü yönetiliyor diye verirseniz daha mantıklı olabilir.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Bu devlet zenginden yana zengine zararı olacak hiç bir adım atmaz AKP de hiç birtane vicdan sahibi olan yönetici yok anca onların akılları paraya taptıklarından hırsızlığa çalışır devleti soyup soğana çevirdiler her kurumdan hırsızlık yapıyorlar meslekleri hırsızlık ayyuka çıktı. Onun için kiracılar hiç umutlanmasın bu hükümet kiracıdan yana yani fakirden yana hiç bi zaman olmadı şimdide olmaz son diyeceğim inşallah tez zamanda devlet bunların belasını verir bunları yine cehennemin dibinde biraraya getirir ordada cehennemi uçururlar analarının şeyinide görürler.
kira fiyatları elbette yüksek , ailesinde sadece 1 çalışan olan bireyler bu çarkı döndürmekte zorlandıklarını net bir biçimde görüyoruz. Devletin bu duruma ancak semtlere ve bölgelere göre rayiç bedel belirler ve bununla ilgili denetlemeler yapar ancak bu da devletin sırtına binen gereksiz bir yük olur
fazla kazanç sağlamak için öğrencilere veya elzem olarak ihtiyacı olanlara fazla miktarda kira talebinde bulunan mal sahipleri var, onlar biraz daha ellerini vicdanlarına koymalılar. bir de şöyle bir durum var; mal sahibinin tek geçim kaynağı bu ev ise mecburen kira fiyatlarında iyileştirme yapamıyor çünkü hayat pahalılığına karşı bu şekilde kendini savunuyor
yani herkes kendi penceresinden haklı
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Dedem depremden sonra Beylikdüzü'nden 20 dönüm arsa kapatmış. Kendisi ırgattı parasını biriktirip açıkgözlülüğünü kullanarak arsa kapatmış işte. O zamanın Tofaş parasına sanırım.
2010'lara kadar değeri zerre artmayan belki zarar ettiren arsanın değeri bir an da arttı. 20 dönüm arsaya 3 farklı site yapıldı toplamda 85 daire 9 dükkan düştü bize.
Bazı dairelerin ederi 1.500.000 tl falan ama 4.000-4.500 tl'ye zar zor kiracı bulabiliyoruz. Kiralar fazlasıyla uygun hala o yüzden tavan fiyat uygulaması getirilmemeli. Dedem ırgatlık yaparak almış o arsayı. Serbest piyasa var ve fiyatlar gayet uygun.
Mülteci sorununun bir yansıması da kira fiyatları. Yıkık dökük harabe eve dünya kadar para isteniyor. Şahsen ben ev sahibi olsam vicdanım el vermez yine düşük tutardım kirayı. Asgarî ücret belli, ekonomi ortada... Bunları görmezden gelerek "ülke büyüyor","uçuyor","kaçıyor" nidaları atmak bana anlamsız ve günü kurtarmaya yönelik dahası gündem değiştirme hareketleri olarak geliyor. Emeği geçen herkesin Allah iki yakasını bir araya getirmesin.
Öncelikle her bku yiyen hükümet. Yapıp edip devletin üzerine sıyırma gibi bir adet oluştu. Normal bir ülkede dediğin olabilir. Ama daha birkaç ay öncesine kadar görevde olan Milli Eğitim Bakanının özel okulları vardı, Ha keza Turizm bakanının seyahat Acentası. Olup olmadık herşeye arsızca vergi uygulayıp, yandaş müteahhitlere fütursuzca para saçan geleceğimizi ipotek eden bu hükümetin kalkıpta ev sahibine nasıl kazanırsın demeye hakkı yok.
Yine yeniden ülkenin fakirleştiği gerçeğini kabullenmeyip, enflasyona sebep olan devlet piyasaya karışsın isteyen halkımız...
Arkadaşlar, Türkiye'de geçen seneye göre market alışverişleri bile nereden baksan %35 zamlanmıştır, ülkedeh hiperenflasyon var, bu fiyatlara yansımasın, kiralara yansımasın istiyorsanız, hayaller aleminde yaşıyorsunuz
Piyasaya devlet müdahalesi de uzun vadede daha ağır sonuçlar doğurur. Kalacak ev bulamazsınız.
Sosyal olduğunu iddia eden her devlet vatandaşın temel ihtiyaçlarını (Beslenme, Barınma ve Sağlık) gidermek için gerekli yaptırımları sergilemek zorundadır. Eğer ki ev kiraları il genelinde asgari ücretliyi zora sokuyorsa fiyatlara düzenleme getirilmelidir.
kiralar düşsün ohh ne güzel. ama ev fiyatları sizi ilgilendirmiyor tabiki o artabilir. bir evin kirası değeri ile ölçülür. bugün 500.000 eden bir evin kirasının 2500 lira olması normaldir. aslında 15-20 yol önce 50.000 lira eden daire 500 lira kira getiriyordu hemde nerdeyse 1 asgari ücretdi. şimdi o evler kentsel dönüşüme uğruyor evin değeri artıyor ee bu durumda mecburek kiralarda artar. devlet ucuz konut yapacakki kiralar normal olsun.
Kesinlikle gelmeli çünkü insanlar bir yerde yaşamak zorunda karşi komşum vardı kira 1 kusur veriyordu kiracı çıkarttı iranlilara verdi kaça verse peki 3 kusur mültecilere yani günah değil mi o komşuya şimdi kesinlikle gelmeli Türkiye burası insanlr hep aile şeklinde yaşıyor yurt dışında yurtlar günlük evler var ama bu böyle olmaz.
Bölgesel denetim şart. Bir yere yüksek kira isteniyorsa geçerli sebebi olmalı. Evindeki özel eşya, malzeme kalitesi, metrekare, konum vs. 40-50 yaşında bakımsız eve sırf merkezi diye 2500 TL isteyememelisin mesela. Burada önemli olan denetimin dürüstçe yapılması.
Kira işinde serbestlik yapılması kişilerin konut kredisi çekip kira öder gibi ödeme yapmasına itici güç sağlıyor. Ben şu an kirada oturuyorum fiyatı oldukça iyi ama yakında başka eve kiraya çıkacağım için bu evi arayacağımdan eminim. Umarım kira fiyatlarında evin özelliğine göre azami fiyat biçilir. Ev sahibi olanların mağdur olmaması içinde asgari kira belirlenebilir. Fırsatçı kişilere yem olmamızı engelleyecek hakların gelmesini memnuniyetle karşılarız.
Bence kiralanan ve satılan yerlerin ederi fiyattan verdiklerinden ve sitedeki görselin evi yansıttığından emin olup, öyle alıcıya sunulmasını sağlayacak bir iş dalı olmalı.
İşi de şöyle olacak; görevli evi denetleyecek, kalitesine göre de mekana fiyat aralığı verecek. Satıcı da sonuca göre sunacak yeri. Son olarak da sunumla sonucun farkı var mı diye de bakacaklar tabi çünkü hiçbiri görseldeki gibi çıkmıyor bu evlerin.
Ya tek sorun o olsa keşke bıktık yemin billahi küçücük memur maaşı arttırıyorlar sonra ertesi gün sessizce her şeye zam yapıyorlar bir ekmek parası bile 2 buçuk olmuş zamanında 75 kuruşa alıyorduk biz bunu ya vallaha bu millet akıllanmaz hala daha da öyle oy vermeye devam ederler devlet bizden alıyor parayı gidiyor mültecilere yardım ediyor haram zıkkım olsun hepsine bunu yapan devlet başkanlarınada.
Birkaç ay önce bakıp beğendim ev kiraları 3 katına çıkmış durumda işin kötüsü verebileceğim bütçeme göre oturabileceğim evler gerçekten ahırdan farksız. Üstelik az bir meblağdan da bahsetmiyorum. Gerçekten kendilerinin bile yaşamayacağı evleri dudak uçuklatan fiyatlara kiralara veriyorlar. Buna gerçekten bir yaptırım getirilmeli bence.
Serbest bırakma nedir ya. Gerçi fazla vergi alacak diye serbest bırakır ayrı mesele. Lakin. Gerçek bir devlet. Halktan yana olur. Yurt dışında yaşıyorum. Devlet burda kiraya mudale ediyor. Örneğin 5 yıl zam yapma yasağı getirdi. Gerçi her eyalette farklı şimdi yalan konuşmayayım. Tek devletten gizli el altında zam yapan bizim türkiyeliler
Devlet kiraya doğrudan müdahale edemez. Sonuçta o evinde bir maliyeti var masrafları vergisi var. Devletin müdahale hakkını kendinde görebilmesi için inşaat maliyetlerini düşürmesi lazım düşürmesi için üretmesi lazım üretmek içindr ekonomiyi düzeltmesi lazım
ögrencı sayısına gore kira belırleyen mı ararsın . olmayacak eve fahiş kira isteyen mı ararsın . bu kişilerin gözümde kadın istismarcısı ya da din istismarcısından farkı yoktur .
şimdi okular acılacak ellerını ovuşturuyo hacı peze venkler ...
Kira ise 2000Tl günah yaaa ben 2000Tl ödüyom herseyin bir Siniri olmasi lazim. Yani bir yerden bir ürünü 100Tl ise baska bir dükanda 250Tl olmamali bu ne yaa herkez kafasina göre Fiyat biciyor
@Redkit1284 ben zaten nasıl gecınıyorlar anlayamıyorum karı koca asgarı calıssa 5700 para eder.2000 kıra kalır 3700 tl elektrık su dogalgaz cep telı aıdat mutfak masrafı vs.
devlet ilk önce hayat pahalılığını düşürsün, kiralar da düşer. yiyorsa tayibe söyleyin lafınızı. kira sahipleri aylık 700-900tl mi geçinecek. onlarda haklı olarak zam yapıyor. benim evim olsa bende yaparım. sözde ekonomi %21 büyümüş. tayyip babanız öyle diyor
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
bu ne sacma soru KS. enflasyon kaç oldu haberiniz var mı? kiracinin tek gelir kaynagi kiraladigi ev ise nasil gecinecekler tabi ki ucacak fiyatlar. siz gercekten bir seyin anketini yapacaksaniz tarim ve hayvancilihin anketini yapin.ülke temelden çokuyor. uretim yapamiyoruz artik maliyetler yuzunden. gübreye yeme bile karismiyor devlet kiralara mi karisacak.
kadın istismarcısı din istismarcısından ev sahibinin ne farkı kalıyor .
bende işyerıme kıra oduyorum bu sene covid 19 ıle ılgılı tum ulke sıkıntı yasadı. bende aynı sekılde zam yapamayacagımı soyledım . oda tamam dedı istismara gerek yok.
Kira artışının 2 ana nedeni mevcut: 1-) Ülkedeki 10 milyon mülteci, 2-) Enflasyon ve değersizleşen Türk Lirası. Müteahhitleri kurtarmak için bu mültecileri aldılar (başka nedenleri de mevcut tabi..), 10 milyon mülteciyi ülkeden bir anda göndersen kiralar yarı yarıya azalır. Çünkü evler boş kalmıyor!
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Toplu olarak tepki vermeliyizki bu durum düzelsin. Artık ev almayı bırak, kira ödeyemez olduk yeni piyasada, karın tokluğuna çalışacağız bu gidişle. 1artı 1 normal bir apartman dairesinin kirası İzmir'de 3.5 k, bu aldığımız maaşlara göre hiç ama hiç normal değil. Ekonomik bunalım bizi akıl ve ruh sağlığımızdan eder böyle devam ederse.😔
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Şimdi buarada ev sahiplerinin çoğu kendisini düşündüğü için serbest piyasa kim ne karışır mq laannn kafasında olduğu için devletin karışmasını istemezler. Bana kalsa karışmalı ve öyle bir karışmalı ki fiyatlar dengelenmeli. Kıçı kırık evlere çok fahiş fiyatlar istiyorlar.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Devlet karışmaz çünkü bütün evlerin durumu eşit değil. Sen İstanbul'da aynı ilçede çingene mahallesinde 1000 liraya ev tutabiliyorken 5 dk yürüme mesafesinde nişantaşınd sosyetenin göbeğinde 5 binden aşağı ev bulamazsın. Kimi daireler 50 yıllık harap halde , kimisi 1 yıllık yeni. Kimi sobalı kimi kombili. Kimi bodrum katta, kiminin manzaralı havuzlu terası var. Devlet nasıl müdahale etsin?
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Devletin karışmasına gerek yok ki. Bu iş tavan fiyat getirmekle değil, ülkeye üretim ekonomisi, istihdam ekonomisi getirmekle ve enflasyonla mücadele edip ülkeye yatırımcı doldurmakla olur. Nitekim ülkenin ekonomisi düzgünken kiralar da gayet düzgündü öyle değil mi? Durumumuzun yettiği dairede oturabiliyorduk. Şimdi ise yapmamız gereken şey, kiraların uçuk olmadığı şehirlerde iş bulup oraya yerleşmek
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Devlet müdahale ederse buna da vergi koymaz mı? Örneğin 'denizi gören daire vergisi' gibi. Devletin her şeye müdahale ettiği sistem günümüzde Kuzey Korede görülüyor. Artık daha liberal bir dünyada yaşadığımızı kabul etmemiz ve buna göre davranmamız gerek
Bunu devlet yapamaz komünizm yönetim şekli olmadan mümkün değil zira bu temelinden başlar işin m² mi baz alınarak il il mi baz alınacak yer ilin ol enin arsa fiyatı başka mevcut şartlarda bu ülkede mümkün değil
Hem devletin üzerimizde kurduğu baskıdan şikayet edelim hem de kiralara üst sınır isterük diye dolanalim, hakikaten komik. Serbest piyasaya devletin müdahale etmesi kabul edilebilir bir şey değil.
@48382727 Beleş olsun gibi bir ütopik düşüncem yok ama yani ev kirasının değişmesi için bir sebep yok. Meyve sebze mi bu mazot pahalılandı diye fiyatı artsın. Devlet böyle şeyleri kontrol etmeli. Aynı şey araba ve ev fiyatlarında da aynı. Herkes kafasına göre fiyat tayin ediyor. 910 bine ikinci el araba mı satılır ya
Bu seferde kontrolsüz kira olmayacak ev sahipleri vergi ödeyecek yani yine zam yapacaklar. Maaşmı alırken vergi ödüyorum almadan birde harcarken her şeye vergi mdeyeceğim :(... Ev kirasına da kiracı ödeyecek vergiyi yani...
Devlet once yiyecek icecek gida tuketimi olan fiyatlara baksin adamlar eskiden yuzde 30 kazanirken simdi yuzde 70 kazaniyor gelelim kiraya ozel kontratlarla sadece ogrencilerin oturacagi okullarin belli cevresindeki evleri ucuz yapabilir
Bir de su var mackada ve pendikte olmak uzere 2 ev kiraya vermistim nerdeyse her hafta yoneticiler tarafindan arandim evde cok ses var neyse okullari bitti eve bi gittim parkeler kalkmis kapinin kolu yok buzdolabini bozmuslar tuvalet duvarina beni ara yazmis dejfkdjfnsks bunlar nedir falan dedim yok onlar oyleydi bir suru hava sivanverdikleri koporadan fazla hasar var yani birde bu olay var malum esyali kiraya veriyorum o yuzden
Hayır. Türkiye serbest pazar ülkesi. Tavan fiyat uygulaması getirilemez. Tavan fiyatla çözülecek bir sorun değil bu. Sorun ekonominin kötü olması. Ekonomi düzelmeli. İnsanların kazançları yükselmeli. Devletin görevi budur.
Mülteciler ülkeden giderse kiralar da düşer. Adam bakıyor mülteci almak zorunda kalacak yeri yok zaten. Kendi vatandaşı da gelince ee sen almazsan mülteciye veririm onlar ev arıyor zaten mantığıyla gidiyor
Tavan fiyat uygulaması gelse bile sözleşme dışı ödemeler de isteyecektir ev sahipleri sözleşmeyi tavan fiyata yapar farkını ister Denetleme nasıl yapılacak ki.. Adam mal benim istediğim yaparım diyor ev sahipleri..
Serbest piyasa ekonomisi kullanılan bir sistem olmasına karşın devletin halkının malını ve canını korumak zorunluluğu da vardır. Çelişkili bir durum var yani. Daha açık yazmıyorum sizin anladıginizi umuyorum.
kesinlikle getirilmeli bu kadar fırsatçılık olmaz düne kadar ağlayan esnaflar mal sahipleri bi anda timsaha dönüştü kimseye acımıcaksın zaten 1500den aşağı 2+1 kalmamış ayrıca kırtasiye ürünleri de uçuyor :(
Bunun temel sebebine bakmak gerek. Ben de fındık yetiştiririm. Bence alım fiyatı düşük. Herşeyin maliyeti yükselirken bizimki de yukselmeli. Döviz dengesi sağlanmadıkça fiyat artışının önüne geçilemez ki.
Olması gereken zaten asgari ucretin bu denli düşük olduğu ülkede tavan fiyatın belirlenmesi en iyi evin 1500 tlyi geçmemesi gerek tabi villa rezidans vs bahsetmiyorum
Serbest piyasa ekonomisinde böyle bir durum söz konusu olamaz. Hukuki olmaz fakat zaten hukuki olan ne kaldı ki?
Devlet buna müdahale etmek istiyorsa enflasyon ile mücadele etmeli. Bunun yolu da üretimden geçer ve öyle 1-2 yıllık bir süreçte yapılabilecek bir şey değil.
Bence konut tipine göre kira sistemi gelmeli. Site içi özellik olsun M2 olsun bina yaşı olsun belli bir fiyat biçilmeli ve bulunduğu konuma göre de belli Aralıkta olmalı.
Kiralar çok yüksek bu benim bile zoruma gidiyor Şimdi oturduğum ev malım bide kiraya verdiğim ev var. İçinde bayan öğretmen oturuyor bu yıl zam yapmadım
Kira fiyatları sürekli artıyor deprem oluyor artiyor bir şey oluyor artıyor güya Türk milletiyiz yardımcı olmamız gerekir ama herkes çıkarı peşine koşuyor
devlete vergi verirken konusma :)) maas zammı alamayınca konusma :) asgari ucrete sesini cikartma :) ama benim kiramı ayarlasın de :))))) bu sadece komiklik olur :)
Kesinlikle önlem alınmalı. Benim kirada 1 iş yerim bi kaç tane de evim var. Fakat etrafımda insanların zor durumlarından faydalanan birsürü mülk sahibi var. Hepsi de pislik.
Devlet kiralara sınirlama getirmesi gerektiği gibi 2. el satışlarında da olması gereken fiyattan fazla satana ceza kesmeli. Mesela arabalar kasko değerinden en fazla 5 bin fazlaya satılmalı.
Serbest piyasada devlet hiç bir şey yapamaz. Kusura bakmasınlar adamlar tarım ülkesinde pazarlarda fahiş fiyatlara satıyor kimse ağzını açıp kelime etmiyorken ev kiralarını kim ipler
Devletin buna müdahale etmeye gücü yetmez.. Serbest piyasa.. Hem bu işlere zamanı yok devletin.. Kendi içlerinde ki yolsuzlukları, vurgunları ve soygunlar çok ya hani..
Devlet zaten bunlara rant sağlıyor, araba fiyatları son 1'5 senede nasıl 3 katına çıktıysa ve hiçbir şekilde müdahale etmediyse kira fiyatlarına da sesini çıkarmaz
Devlet eli mutlaka değmeli ama fazla da değdirmesin. Korkarım ki oraya da ötv çtv htv trt kpss yga lys... artık ne isimle vergi getirirler. Emlak vergisi kâfi 😌
Ben özellikle İstanbul ve İzmir gibi marmarada bulunan şehirlerde kiralara bir düzen getirilmesi gerektiğini düşünüyorum millet ucuz ev diye bilmem kaç yıllık yıkık dökük binalarda oturuyor özellikle de öğrenciler büyük Marmara depreminde ne yapıcak bu kişiler