6 Mayıs 2021 Tarihli Para Politikası Kurulu Toplantı Kararı: https://t.co/mG2xRwUk2F pic.twitter.com/u6bOjXmKQO— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) May 6, 2021

6 Mayıs 2021 Tarihli Para Politikası Kurulu Toplantı Kararı: https://t.co/mG2xRwUk2F pic.twitter.com/u6bOjXmKQO— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) May 6, 2021
Karar metnindeki şu ifade önemli:
"TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir."
Buradan faiz kararının enflasyonu takip edeceğini anlayabiliriz.
Dolayısı ole bir sonraki faiz kararının temelini soneaki ay gerçekleşecek enflasyon belirleyecek gibi duruyor.
Hani böyle idamlık mahkumlara son kez iyi şeyler verilmeye çalışılır ya, ölmeden önce mutlu olduğu sanılır. Aslında mutlu değildir, çünkü ölecektir. Öyle bir döneme geldik ki, idama giden mahkuma son isteği sorulduğunda bir an önce asın beni diyor. Bu hamleleri o mahkuma verilen son iyi olduğu sanılan şeyler olarak düşünün ve halkı mahkum. Artık halk bunları yemiyor, direk dar ağacını istiyor ya da artık idamın kaldırılmasını.
Bence bu bantta seyredecek. Daha yükseltilirse vatandaş elindeki parayı daha çok faize yatırır ve para akışında yavaşlama görülür. Düşürürlerse de enflasyonda yükselme olur.
Köklü değişimler yapılmadan faiz oranında çok değişim yapılmaz, yapılamaz. Tarih hocamız hep derdi: “Ekonomi sebep değil sonuçtur.”
Enflasyon yükselmeye devam ettikçe pas geçmek hiç bir işe yaramayacak. Faizi şimdi arttırmamak ileride daha da yüksek faize neden olabilir. Şu an faiz de enflasyon da kurlar da oldukça yüksek. Yıllardır aynı kısır döngü içerisindeyiz Allah sonumuzu hayır etsin..
Cevap
44Cevap
Geçen ayda sabitti. Bir yere kadar sabit olacak. Cumhurbaşkanı faiz eşittir enflasyon demişti. O yüzden diğer ya yine sabit kalır ya da düşer.
- Bir sonraki ay için faiz beklentim, güncel faiz oranına yakın olmakla birlikte indirileceği yönünde.
- Bu aşamada faizle ilgili görüşüm: "Düşük faiz" tasarısını uygulamaya ay sonunda başlanmalı.
Yaz ekonomisinden faydalanıp faiz - enflasyon ilişkisi olabildiğince düşük değerde dengelenmeli.
Faize güncel takip edilecek bi uygulama yok mu ya? Bankaya faize para yatırdık herhal 19 dan yattı diye hatırlıyorum diğer bankalar takşp edebilecek bi yer yok mu mevduat faizi ve ihtiyaç kredi faizi
Enflasyon sepetine tenis topu koyarsan düşer tabi🙃 gerçek enflasyonu sen ve ben biliyoruz kim naapsın resmi rakamları🙃 arttıramazlar 5 büyükler ümmüğünü sıkar adamın🙃gerekte yok oranda zaten dünya birincisiyiz bizimkiler sever birinciliği🙃
Eski başkanı faiz indirmiyor diye gönderdiler yenisi de 2 aydır indirmiyor çıt yok.
Önceki MB Başkanı Faiz'i arttırdı diye gönderildi, şimdi ki gelen de indirmiyor.
Güzel oyun.
%300 zam yapip %50 indiriyor , %250 zam devam..
ilk okul cocugu matematigi bile bunu hesapllar..
dalga geciyorlar
Artabilir, ya da sabit kalabilir... Düşmesi kesinlikle beklenemez bu atmosferde.
Temmuza kadar ciddi bir değişim beklemiyorum...
Yukari tukurse biyik asagi tukurse sakal sezonu bekliyorlar cekebilmek icin sezonda tcmb kasasi usd euro dolacakya ozaman dusurmeyi dusunuyorlar
bu şekil bir müddet devam elde para yok milletin parayı banakaya yatırması lazım
Faiz inse dolar altın tavan yapacak. O yüzden artık yüksek faizle yönetilmeye devam edeceğiz.
Altın yükselişe geçer. Yanİ inşallah öyle ümit ediyorum. Yoksa çekilecek dert değil.
Vayy altın zengini 😅
Sırf dövizi dengede tutmak için haramzadeleri memnun ediyorlar. Bunun başka açıklaması yok.
Bu ülke de devlet falan kalmadı kendinizi kurtarabiliyosanız kurtarın çünkü iç savaş yakındır...
100 puan artış gelebilir... Dolar ın ateşi düşmüyor... 100 puan indirim gelirse, dolar 8,50 ile 9 arasında yer edinebilir... Sabit kalma ihtimali de, oldukça yüksek...
Faiz oranları vs beni etkilemiyo ne bi gelirim var ne de bir giderim
Faiz dışında kurşun yok
%200 gibi bi beklentim var umudum buyuk ama olsun bu gidisatta parasi olmayanin donunu da alirim diye bi yas acikarsalar da sasirmam
beklediğimiz gibi sabit kaldı. sonraki ay doların durumu da belirleyici olabilir faizi
Faiz haramdır ey halkım.
Sonuç: %19 faiz!
Faiz çok yükselmiş, hemde nasıl. Ben bugün tvde gördüm onu yanlış yazmışlardır diye düşünmüştüm. Ama parayla pulla işim olmadığı için yorum yapamayacam. Saygılar.
Ekonomi şahlanıyor falan diyordu noldu onlara
Ben bu faiz işlerinden hiç anlamıyorum 😒
Sene sonu 25 sonra hiper enflasyon
Herşey git gide daha da tavan ypacak
Tahminim 200 puan dusurucekler
Yaz bunu 19.8±0.1 olacak.
daha kötü günler gelecek
Alyın fiyatları yükselecek demektir
Gemi su alıyor herşey olabilir
Yarin bugunden iyi olacak
be ce re mi yor laaaaaaar artık gitmeliler
Yine %19da tutarlar gibi
Alis ve satışlar düştü yavaştan düşer
Bundan sonra kademeli düşüş başlar
Faiz yerince yüksek fazla bile
Azalır
Artar
sabit kalır muhtemelen
Dahada artar
Artar düşüncesindeyim
Bi iliğim kaldı vereyim mi abime lazım mı?
Beklentim yok
%25 olur
Dolar almak lazım
Sabit kalır
Daha çok artacak
altın yükselişe geçti
Tahminem 18
Tabiki artar
29 olsun
Hiç umudum yok ki
Faiz haramdır
Hiç bir sey