Artik Zekat vergiye tabi ! Zekat tan vergi alinir mi?

İslam inancı gereği varlıklı müslümanlar ihtiyaç sahibi olanlara belli miktarlarda ayni ya da nakdi yardımlarda bulunabilmektedirler. Bu yardımlar, “mübarek günlerde/aylarda” daha sık görülmektedir. İçinde bulunduğumuz şu günlerde, pandeminin de etkisiyle zekât kabul edecek kişi sayısı sanıyorum daha da artmıştır. Ayrıca “sadaka” denilen başka bir yardım türü daha vardır ki; bu, zekâttan ayrılır. Zekât, İslam’ın şartları arasında sayılırken, sadaka ise İslam’ın şartları arasında sayılmayan ve verme zorunluluğu bulunmayan bir yardım türüdür.
Ancak bu kişilere zekât, bağış, sadaka ya da benzeri bir isimle yapılacak her türlü yardım belli bir parasal sınırı aşınca maalesef vergi de doğacaktadır.

Buna göre zekât ya da sadaka alanların, bir karşılıksız intikal/aktarım sonucu menfaat elde etmelerinden dolayı vergi de ödemeleri gerekmektedir. Bu vergi, veraset ve intikal vergisidir. “Bağışın, zekatın vergisi mi olur?” dediğinizi duyar gibiyim; evet, vergisi var. 2021 yılı için tek seferde yapılan 7.703 TL’lik bağış, yardım, sadaka, zekat vs. hangi amaçla olursa olsun vergiye tabi olmaktadır.

https://t24.com.tr/haber/doc-dr-murat-bati-yazdi-belli-bir-tutarin-ustunde-zekat-alanlar-vergi-odeyecek,946870