Atatürk'ün 1926 yılında çıkardığı ve Türkiye'nin deniz, göl ve akarsularında sadece Türk vatandaşlarına ait gemilerin ticaret yapmasına ve buralarda sadece Türk vatandaşlarının çalışmasına izin veren Kabotaj Kanunu AKP'li milletvekillerinin hazırladığı kanun teklifiyle delindi. Ekonomimiz bu paraya bunu yapabilecek kadar muhtaç mı?Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/ataturkun-cikardigi-yasayi-deldiler-6360327/
Denizlerimiz, 200 bin lira ödeyen yabancı gemilere açıldı. Ekonomimiz bu paraya muhtaç mı?
Boşuna mı Montrö Boğazlar Sözleşmesi tartışılıyor, boşuna mı amiraller çıkıp da ''Montrö'ye dokunulamaz, Montrö Türkiye'nin boğaz tapusudur'' diyorlar...
Para için ülkedeki tüm dokunulmazları sata sata bitiriyoruz, bu işlerin sonunda satacak her şey bitecek. Bu sefer de Nasreddin Hoca misali ''parayı veren düdüğü çalacak'', biz de peki abi diyebileceğiz sadece bu dış mihraklara...
İstanbul boğazından 5 kuruş bile vermeden gecen gemiler onlar yabancı gemi ! bu boğazdan gecen gemilerin içinde ne var diye bakamadığımız gemiler onlar yabancı gemi ! Türkiye ye mal getiren gemiler onlar yabancı gemi ! doğal gaz arayan petrol arayan sismik ya da askeri gemiler ne onlar gavurun malı TC'nin malı değil gömün suyun altına? 1926 da konun çıkartanlara sorun bakalım kaç tane liman yapmışlar gemi yapmışlar ben merak ettim TC kurulduğundan 2010 yılına kadar kaç liman kaç gemi yapmışlar biri çıkıp sakın Osmanlıdan kalma limanları gemileri saymasın Tayyib'in oğlunun gemiciklerini saymasın İngiliz Avrupa gemilerini saymayın isyan etmeyin hani zengin olan halk açtı ya alın size para işte doyun doymazsınız gözünüz aç halk aç değil zengin halk aç gözlü geçenlerde biri topuklu efeye ekonomiden bıktım acım diyordu lüks arabalarda yatlarda foto modellik yapıyordu açlıktan sanırım zorunuza gitmesin bu ülke artık peşkeş çekilmiyor kanal İstanbul'da yapılacak gecen gemilerden de vergi alınacak istenen gemi geçecek istenmeyen kalacak ZORUNUZA GİTMESİN..
O adam o parayı veriyorsa emin ol verdiğinden fazlasını kazanacak. Benim vatandaşım yerine yabancı kökenli birinin bu parayı kazanması demek bizim paramızın dışarıya akması demek. Bana pek mantıklı bir hamle gibi gelmedi bu yüzden.
Muhtaç olduğu kesin. Ülke ne çektiyse muhalefetlerden çekti diye diye ülkeyi 20 yıl tek ihtidar yönetip kasayı sıfırlamak da bir meziyet.. Yok olan kendi geleceği, umutları ve refahı olmasına rağmen hala bunlara bel bağlamak da ayrı bir meziyet. Aynen devam edin. Hep beraber şahlanacağız çıkmaz ayın son perşembesi
Yani bize bir zararı var mı yabancı ticari gemilerin gelmesinin? Bence yok. E zarar da yoksa ne güzel ücrette alıyoruz. Belki miktar ülke için küçük bir paradır ama heryerden böyle fırsatları değerlendirirsek zaten ekonomik alanda güçleniriz. Yani konuyu resmen Atatürkün kabotaj kanunu akp çiğnedi gibisinden siyasete çekiyorsunuz. Oldu olacak Türk sınırlarına yabancı da giremez bizim toprağımız diye turizmi de öldürün tam olsun. Bir kere partiler gözüyle değil de vatana bütün gözüyle bakın.
Ne alaka hocam bu şekilde ülkeye para giriş çıkışı oluyor. Yabancı yatırımcılar , şirketler ülkemizde iş kurmak isteyebilir. Yani düşün mesela şirketsin ve mallarını deniz yoluyla götürebileceğin bir ülkede yatırım yapmak iş kurmak istiyorsun. Sen gemini sokamayacağın ülkeyi ister misin? Yani çevresi denizlerle kaplı bir ülkeyiz bir zahmet ticari olarakta kullanalım. Ayrıca üretici bir ülke olmadığımız için çok normal senin dediğin. Ama yapıcak bir şey yok malesef. Etrafına baktığında gördüğün her şey neredeyse ithal ürün ve ithal malzemelerden oluşuyor. Oyuzden o gemilere de muhtacız. Gemi olmaz , karadan gelir alırlar paranı zaten. Bir fark yok. En azından gemiden giriş ücreti alırız.
Bence de yazma çünkü ucuz işçi olayından zerre bilgin yok onu anlamış oldum. Ekonomi de şöyle bir düzen var. Kapitalist ve adaletsiz bir ülkede zengin daha da zengin olur. Fakirse daha da fakir. Oyuzden yabancı yatırımcı burada daha çok para kazanır. En basitinden yurt dışında ucuza aldığı malzemelerle ürettiği şeyleri bizim ülkede kaç kat fazla fiyata satılıyor sen biliyorsun. Ayrıca adam yurt dışında ki ülkelerde 2500 dolara çalıştıracağı adamı burada 300 dolara çalıştırmış olacak asgari ücret ve tl degersizliginden dolayı. Ki zaten telefon firmaları Türkiyede fabrikalar kurmayı düşünüyor yakın zamanda. Yani bizi tercih etmeleri bizim durumumuzun kötü olduğunu simge etse de bizim de işimize geliyor sorun yok. Telefon fiyatları devlet bir şey planlamıyorsa bu sayede düşecek mesela.
Madem öyle Kanal Istanbula neden karsiniz? Bogazdan bir asirdir ücretsiz kontrolsüz gemiler geciyor kaybedilen paralar milyarlar, BOGAZDAN ingiliz gemisi ücret vermeden pkk , deas, silah tasiyor, konrtol dahi edemiyorsun, neden Kanal İstanbul birilerini bukadar rahatsiz etti?
İstanbul Havalimaninada öyle yaygara bastiniz 300 ucak günde kalkmaz diye, Korona zamani dahi rekor kiriyor.
1
2 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Kanal İstanbul'dan geçecek yabanci gemilerden alınacak para en az yıllık 1 milyar dolar! 85X1=85 Milyar Türkiyenin kaziklandigi Lozan sadece bogazdaki bize zarari 85 Milyar dolar. O bogazlarda gecen düsmanin savas gemilerini seyrediyoruz halen, karisamiyorsun. Kanal Istanbula karsi olanlar Türk'mü gercekten merak ediyorum, yoksa Denize döktük zanettigimiz icimizdeki yunanlilarmi?
Pandemi bütün dünya ülkelerini fena vurdu. Devletler hesapta olmayan harcamalar yapmak zorunda kaldı. Şimdi bunu bir şekilde yerine koymaya çalışıyorlar. Yeni vergiler, yeni harçlar, yeni para getirecek şeylere ihtiyaç var. Bu sene turizmde de sıkıntı yaşanacak istenen gelir gelmeyecek gibi yani daha yolun başındayız pandeminin herkese ağır bedelleri olacak!
Hayır değil saray masraflarını kesmeleri yeter ya da daha basit eğitim sistemini güzelleştirmeleri eğitim sistemi ile ekonomi bir döngüdür "okur - meslek sahibi olur - tüketmek yerine üretir - üretilenler ülkeye fazla gelir satılır - para gelir - TL artar - vatandaş istediğini alır ve mutlu olur - güzel çocuk yetiştirir" böyle gider bu eğitim ekonominin başı
Bu da doğru ama ya sadece bir başlangıçsa... Ha dertlenmek de değil baktım sorulmamış sorayım dedim. Tek veya birkaç kişinin dertlenmesi ile bir şeyler değişmeyeceğini biliyorum :)
Ewt maalesef bastakinin umrumda bile değil iyi ki Atatürk bu yaşananları görmedi yoksa büyük hayal kırıklığına uğrardi ah atam ülkeyi hak etmeyen birine önce halki değil kendini düşünen bir adama bırakmışlar 😔
Biraz tarih ögren, Atatürk yasasaydi, kesin bu IKTIDARI desteklerdi. Lozan antlasmasina göre dünyanin en önemli ticari askeri bogazi ülkemizde ama gecen gemiler beles geciyor, teröriste silah tasisa kontrol edemiyorsun. Kanal istanbulun kendisine ne faydasi olacak? biraz düsünün öyle yazin ya. Kanal istanbulun yillik getirisi Türkiye ekonomisine 1,5 Milyara yakin olacak, bumu halkini düsünmüyor. Okulda ders yerine baska seylere akliniz calisirsa, tilkileri amcaniz zanedersiniz
Bu dediğin şayet gerçekse zaten kabotajda sefer atan gemiler halihazırda leşşş olsalar bile birde üstüne gemi personelinib sigortasız çalıştırılacaklarını varsayarsak bizim meslek iyice b. oka sardı demektir.
Ülkenin %60'ı satılmış sadece %40 türklere aitmiş şaka gibi düşünebiliyomusunuz ülkemizde her şey gidiyor yavaş yavaş ama halk bunu anlamamakta ısrarcı...
Burda ekonomiye kötü diyen 18 20 yasinda ki veletler bi çalışın bi çabalayın, ondan sonra yorum yapın oturgunuz yerden ekonomi kötü diyorsunuz ama ben de is yapıyorum ve cok şükür iyide kazanıyorum..
Ağzı olan sadece muhalefet yapıyor bos konuşuyor, bize cidden iş yapıp cabalayipta ekonominin etki edip kazanamayan zarar görenlerin yorumu lazim😏
Vatandaşa kesilen 100 TL cezayı ihtiyacı varken 200.000 lirayı sorgulamak saçma olmuş. Ayrıca çok yanlış buluyorum kararı Türkiye'nin kaynaklarını Türk vatandaşları kullanmalı fakat hükümet satmayı seviyor ne dersek diyelim bunlar bildiğini okuyan kibir ordusu
ben tam anlamadım. bizim türk gemileri ne ticareti yapıyor denizde? maksat yük taşımaksa yabancı gemilerde taşıyor. daha detaylı bilgi yok mu?200 bin lira veren ne yapabilir şimdi yapamadığı?
osmanlı son döneminde türk yurdunda hem kapilasyonlara maruz kalmıs Atatürk bunu engellemek istedi ama sagolasunlar bir toplum olarak esaret altında yaşamayı seviyoruz müstahak bize.
Sahibinden kiralik ulke ve denizler.. Acik arttirmayla ister kirala ister satin al Son tarih 2023 Multeci ve terorist kabul ediyoruz itina ile beslenir..
kimler ve neler geçecek? Zaten ülkenin güvenliğini tehdit eden bir hükümet var son zamanlarda iyice belli ettiler. Bunlar ülkeyi savaşa sokup kaçar bak diyeyim. Hainlik bu. Chp de çok kötü yönetiyor yaaa kurtulalım artık
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Hani ist bogazindan gecen gemilerden para alinmiyordu? lozani bahane edip bugüne kadar dünyanin zarari ettirildi? artk kimsenin söyledigi şeye inanmiyorum
Ticari açıdan canlanma söz konusu olabılır ve bence bu paraya ihtiyacımız var malesef dış borcu kapstıcam diye halktan bissürü vergi alınıyor süresi bştmiş kalkmış olması gerekn vergileri bile hals ödüyoruz