Hisse senedi çok yaygın bir yatırım aracı ve bu konudaki fikirlerinizi merak ediyorum. Bu konuda bilgi seviyeniz nedir? Sizce hisse senedi riskli bir yatırım mı? Hisse senedi nasıl alınır biliyor musunuz?
Hisse senedi riskli bir yatırım mı? Hisse senedi nasıl alınır?
Hisse senedi bildiğin kumardır. Her kumarda olduğu gibi onda da risk vardır. Mesela ben geçtiğimiz aylarda trabzon sporun hisselerini 710 ndan aldım. Yani hisse başı yedi lira on kuruş. Bir günde 760 oldu. Hisse başı elli kuruş kar yaptım. Akşama doğru hisseyi satayım zorlamaya lüzum yok dedim. Bir de baktım ertesi gün başaksporla trabzonun maçı var. Ki o zaman trabzon sözde şampiyonluğa koşuyordu. Ulen dedim ts başak şehiri kraker gibi yer. Hiç affetmez. Böylece hisse başı en az iki lira kar yaparım dedim. Zira ts kazandıkça ve şampiyonluğa yaklaştıkça hissenin değeri ve talebi artacaktı. Vaz geçtim beklemede bıraktım hisseleri. Peki ne oldu dersin? Resmen maçı satmışlar. Kıytırık başak şehir ts yi ezdi geçti. Bir anda hisseler düşmeye başladı. Hemen satışa koydum ama 30 milyon satış talebi var bir tane alış talebi yok. Günlerce bekledim alan olur mu diye. 540 tan zor sattım. Zararın haddi hesabı yok. Öte yandan hisse senetleri sağlam araştırma gerektirir. Örneğin bızdık sucukları olsun. Bayram ağzı alışverişler çok olur. Millet markete yüklenir. Bayramdan bir hafta önce bızdık sucuk hissesini lot başı bir tl den alırsın. Bayramın sonunda ya da arefe günü elden çıkarırsan üç beş bir şey kazanırsın. Ama ne malum ya bızdı9k sucuklarının sahibi olacak ökkküz tüm parasını kumarda yiyip batırırsa? Ya da ne malum bızdık sucuklarını yabancı bir firma alır, şirketin kar marjını arttırırsa? İşte bu ayrıntıları an ve an haberlerden internetten takip edip ona göre yatırım yapacaksın. Bu gün galatasaray hissesi üç tl lerde geziyor. Bin liraya bir sürü hisse alırsın. Ama bir bakmışsın altı ay sonra gs maç üstüne maç alıyor ortalığı yıkıp geçiyor. Senin üç tleye aldığın hisse olur san a25 tl.
Çok ciddi nakte ihtiyacım olduğu için ben devam ediyorum. Sabah 3,71 den galatasaray hissesi aldım. 3,90 ı görür diye bekledik. Nerdeeeee, tam tersine 3,55 lere kadar düştü. Şu an 3,65 e çıktı ama hala zarardayım. Ciddi kar yapabilmem için o dinine yandığımın başkanının artık ''Filan futbolcunun transferinde anlaştık çocuk fişek gibi'' diye basına duyuru yapması lazım. Ama biz oynadık ya, bırak transferi elindekini satışa koyan olumsuz haberler yapıp duruyor. Eğer Allah yüzüme güler de düzgün transfer haberi gelirse üç liralardan beş 6 liralara kadar çıkar. O zaman ikiye katlar ve ihtiyacım olan parayı bulmuş olurum. Böylece gönül rahatlığıyla şu Allahın belası borsadan çekilirim.
Hisse senedi amatör yatırımcı için geleceğe yönelik bir yatırım aracıdır. Bugün 5TL ye aldığın hisse yarın 3 TL ye düşebilir hatta 1 TL ye bile düşer ama bu hep bu fiyatta kalabilecek demek değildir zamanı gelince 50 TL yi bile görür 10 yıl önce 0.50 TL olan ASELSAN hissesi 47 TL yi gördü Yani sana anlatmak istediğim şey şu bugün aldım yarın zengin olurum diye bir şey yok Günlük al sat işi yapmak için çok profesyonel olman lazım Sana tavsiyem BIST 30 hisselerine gelecek için yatırım yapman Türkiye'nin ölmez batmaz şirketleri Koç Sabancı Tekfen ASELSAN isbankasi Akbank Garanti Petkim Tüpraş gibi Bu aralar banka hisseleri çok düşük tavsiye ederim Ama dediğim gibi kısa vadeli yatırım değilde uzun vade düşünürsen kazanırsın.