Ekonomiyi Birlikte Anlayalım

06romeo

🔴 Ekonomiye genel bakış

Bugün 20 Haziran 2021 pazar. Bugünkü Bence'mde ekonomiyi pratik olarak birlikte gözlemleyeceğiz. Çünkü ekonomi hepimizi etkiliyor.

Ekonomi hepimizi etkiler.
Ekonomi hepimizi etkiler.

🟣 Asya krizi dünyayı ve bizi etkilemişti

Hatırlar mısınız 1997 yılında Asya krizinden ülkemiz ve bizler olumsuz etkilenmiştik. Hepimizin geleceğe dair bütün hayalleri yıkılmıştı. Piyasalarda para sıkıntısı vardı. Üretimler yatırımlar durmuştu ve insanlar mutsuzdu, her ülkede sıkıntılar vardı. Bu yüzden dünya ekonomisini takip etmeli, kendi ekonomimizi de kontrol etmeliyiz.

Para bolluğu toplumu rahatlatır, mutlu eder.
Para bolluğu toplumu rahatlatır, mutlu eder.

🔵 Üretim bolluğu fiyatları ucuzlatır

Global ekonomi bir makine, ülkeler ve şirketler o makinenin dişlileri, madencilik, ilaç, gıda, finans ve altın gibi endüstriler dişlinin birer parçasıdır. Üretimdeki bolluk malın ucuzlamasını doğurur.

Ekonomideki üretim bolluğu her kesimi etkiler.
Ekonomideki üretim bolluğu her kesimi etkiler.

🟤 Acı reçetelerden her vatandaş etkilenir

Her ekonomi bazen sekteye uğrar. Arada bir ekonomik dengeler bozulur. Bu bozulma bazen kısa bazen da uzun vadeli olur. İktidarlar da çeşitli tedbirler alır. Bunlar bazen vatandaşa acı reçete olarak sunulur.

İktidarların acı reçetesinden vatandaş da etkilenir.
İktidarların acı reçetesinden vatandaş da etkilenir.

🟠 Finansmanı güçlü şirketler krizlerden az etkilenir.

Bu sorunlu dönemlerde bazı şirketler kötü performans sergiler, hatta iflas eder çünkü finansal yönden sağlıklı değillerdir. Finansal yönden tedbirli ve sağlıklı şirketler ise krizlere karşı dağa dayanıklıdırlar, hatta krizi avantaja çevirirler. Bir çok şirket, kriz dönemlerinde kötü performans sergilemiştir.

Geleceği öngörebilen finansmanı güçlü şirketler krizi avantaja çevirir.
Geleceği öngörebilen finansmanı güçlü şirketler krizi avantaja çevirir.

Ekonominin kuralları vardır ve bizler bu kuralları bu prensipleri bazan anlayamayız, çünkü insan psikolojisi her zaman rasyonel ve mantıklı davranmaz, duygusal davranır.

🟢 Ekonominin temelde üç gücü vardır.

Ekonomi üç güç etkindir:

  • Verimlilik artışı,
  • Kısa vadeli borç döngüsü,
  • Uzun vadeli borç döngüsü.

Bu üç güç birlikte değerlendirilirse mana kazanır. Ekonomide esas olan işlem, icraat, kararlılık ve sonuçtur.

Güçlü ekonomilerde çarklar durmaz
Güçlü ekonomilerde çarklar durmaz

🟡 Krediler cazip olmalı.

Borç veren daha fazla para kazanmak ister, borç alan da şu an parası yetmediğinden alamadığı şeyi almak ister. Bu, bir yatırım yapmak ya da ev araba gibi ihtiyacı olan bir şeyi almak için olabilir. Borç alanlar, ana para üzerine ilave faiz de ekleyerek aldıkları borcu belli bir süre sonra belirli şartlarla geri ödemeye söz verirler.
Bu işlemin adı kredidir. Faiz yüksek olursa borç talebi azalır çünkü yüksek maliyetli ödünç para almayı kimse istemez.

Ucuz kredi üretimi ve harcamayı artırır.
Ucuz kredi üretimi ve harcamayı artırır.

Borç alanın harcaması artar. Harcamalar da ekonomiyi canlandırır. Bu yüzden kredi önemlidir. İktidarlar da kredi şartlarına yön vererek ekonomiye de yön verirler.

🔴 Birinin harcaması diğerinin kazancını artırır.

Birinin harcaması diğerinin kazancına sebep olur. Harcama arttıkça kazanç da artar. Kazanç arttıkça harcama artar ve başkalarının da geliri artmaya başlar. Bu döngü hızı ekonomiyi canlandırır.

Daha fazla geliri olan daha fazla kazanmak için daha fazla borç vermeye istekli olur, bu da kredi faizini düşürür. Kredi faiz oranının düşmesi de kredi talebini artırır. Böylece piyasada kredi vermeye değer bulunur kişi sayısı giderek artar.

🟢 Ucuz ve geri dönüşü kolay olan kredi, ekonomiye can verir.

Kredi vermeye değer bulunmak iki unsura bağlıdır:

  • Geri ödeme gücü,
  • Teminatının olması.

Geliri yükselenin geri ödeme gücü artar ve aynı zamanda teminat olarak gösterebileceği değerli mülkü de artar.

Neticede gelir artışı borçlanmayı, borçlanma da harcamayı artırır. Harcama ise bir diğerinin kazanması olduğundan bu durum borçlanmayı daha da artırır.

Bu döngü ekonomide dalgalanmakta oluşturur. Yani borçlanırken gelirimizden yani üretimimizden daha fazla harcamak isteriz ama borcumuzu geri öderken gelirimizden yani ürettiğimizden daha az harcamak zorunda kalırız.

Geri dönüşümü kolay olannucuz kredi candır.
Geri dönüşümü kolay olannucuz kredi candır.

Sonuç olarak bu krediler hem uzun dönem yani uzun vadeli hem de kısa dönem yani kısa vadeli dalgalanmalara sebep olur. Bu kredi yani borç dalgalarının iki tür döngüye sebep olduğu kabul edilir:

  • 5 ila 8 senelik bir döngü,
  • 75 ila 100 senelik bir döngü.

Biz bu ekonomik hayat içerisinde yaşamamıza rağmen, bazen bu dalgalanmaların farkına varamayız.

Alınan kredi ödenebilir olmalı.
Alınan kredi ödenebilir olmalı.

Aslında her kredi yani her borç işlemi bir döngü yaratır. İşte bugün aldığımız krediler gelecekteki döngüleri yaratır. Bugün alınan kredilerin gelecekte ödenebilir olması çok önemlidir. Yani kredi kötü değildir, piyasayı canlandırır ama geri ödenemeyecek derecede aşırı tüketim için alınan finansman kötüdür.

Alınan kredi doğru yatırımla üretimi ve istihdamı artırırsa bu durumda ekonomi canlanır.

Yani alınan kredi le daha iyi bir televizyon alıyorsanız ve gelirinizde geri ödeme zamanında reel artış olmadı ise ekonomi olumsuz etkilenirsen, alınan kredi ile traktör, yem, tohum alınarak üretimin artması ve dolayısı ile gelirim de artması sağlanabiliyorsa bu ekonomiyi canlandırır.

🟡 Ekonomi yönetilebilir olmalıdır.

Aşırı borçlanma artışının her zaman normal seviyesine dönmesi beklenir. Bu yönetilebilir ekonomidir.

İnsanlar harcamaya meyillidir. Bu da borçlanmayı artırır. Borçlar gelirden daha hızlı artarsa, uzun vadeli borçlanma döngüsü oluşur. Uzun vadeli borçlar bir süre sonra harcamalarda kısıtlamaya götürür ve bu da bazılarının gelir kaybına sebep olur.

🔵 Ekonomideki büyümede verimlilik!

Kredi dışında bir başka büyüme şekli de verimlilik artışıdır.

İnsanların gelişmesi, eğitim standartlarının yükselmesi ve teknoloji ile birlikte, bir birimlik zamanda daha fazla üretimin yapılabilmesi verimlilikte artışı sağlar. Bu da daha düşük maliyetle daha yüksek standartta üretim denektir. Böylece ekonomi büyür, ürün çeşitliliği artar ve globalleşme sağlanır. Verimlilik uzun vadeli bir güçtür, yani ekonomi daha yavaş büyür ama daha güçlüdür.

verimlilik istikrardır. Herkesi mutlu eder.
verimlilik istikrardır. Herkesi mutlu eder.

Borcunuz gelirinizden daha hızlı büyümemeli, bunun için mali disiplin şart.

Verimliliğiniz gelirinizden daha hızlı büyümeli, akdi takdirde rekabet şansınızı kaybedersiniz.

Üretkenliğinizi ve üretiminizi artırmak için ne gerekiyorsa yapmalısınız. Uzun vadede gerçek büyüme verimlilikle oluşacaktır.

Bencemi okuduğunuz için teşekkür ederim. 😎

Ekonomiyi Birlikte Anlayalım
44 Cevap