Mesela sahura kalkmalı mı yinede? Yemek, kahve, sigara, gizli mi yapılmalı? İftar sofrasında oruç tutmuş gibi mi yapmalı?
ne düşünüyorsunuz🤔?

Mesela sahura kalkmalı mı yinede? Yemek, kahve, sigara, gizli mi yapılmalı? İftar sofrasında oruç tutmuş gibi mi yapmalı?
ne düşünüyorsunuz🤔?

Bence saklamasın. Neden böyle bişey yapıyoruz ben anlamıyorum. Bu zaten yaratıcı tarafından verilen bir durum ve kullardan saklıyorlar.. Bana saçma sapan geliyor yani megafonla bağırmak da gerekmez elbette ama saklamak da çok yersiz.. Keyifli geceler..
Ya zaten pedi, agrimizin oldugunu sakliyoruz, gunluk hayatta o sancıyla, alttan kan gelmesiyle normal davranmaya çalışıyoruz. Allah bize o donemlerde hem namazda hem oructa izin vermişken baska kime ne?
Yok kimse anlamasin diye sahura kalkayim, yok iftara kadar bekleyeyim. Bunlar ancak zulüm olur insana. Saygili olur, ailenin önünde bir seyler yemezsin olur biter. Saklamaya da gerek yok. Ben o sanciyla sahura kalkamam zaten. Tuvalete zor gidiyorum. Birde oruc tutacakmis edasiyla ortalikta sahurda ortalikta dolanamam. Agriyla zar zor dalıyorum uykuya zaten bir de uyumusken tekrar kalkmakta zor.
Tansiyonum düşüyor, bir seyler yemem gerekiyor regl doneminde. Iftari bekleyecek gucum olmuyor bazen. Iftari da bekleyemiyorsam tabagimi, yemegimi alir, tepsiye koyar odamda yerim. Eger iyiysem iftarda herkese eslik ederim ama diger turlu kendime niye zulmedeyim?
Erkekler bilmiyor mu oldugumuzu? Babam hicbir zaman neden kiz sahurda degil, neden iftarda degil diye sormadi sormaz. Koskoca adam, anlıyor halden.
Yok sahura kalk, iftari bekle, sanki gizli isler yapıyormuş gibi evin icinde kose kapmaca oyna bir seyler yiyip iceceksen. Numara yapmaya ne gerek var? Bu kadar cileyi cekmeye ne gerek var? Zaten kendi icimizde cile cekiyoruz. Bu durumuda zorlastirip cilemizi artirmayalim bence.
Cevap
32Cevap
Hayır tabi ki de neden saklasınlar? yani bu oldukça normal bir durum bir insan nasıl hasta oluyorsa ya da stres yaşıyorsa regl yaşaması da oldukça normaldir yani hormonlar ile ilgili bir durumdur hala bunu tartışanlara ben cahil diyorum yani kadının saklaması gerektiğini düşünenler bana göre cahildir. bu yüzden de kadın hiç bir şekilde bunu saklamamılıdır. yani bu nede korkulacak ya da saklanacak nede utanılacak bir şeydir...
Neden saklamak zorundayız ki? Bas bas regl oldum diye bağırmaya lüzum yok ama anlaşılmasın diye kılı kırk yarmak da aşırı gereksiz. Napayım şimdi regl oldum ve anlamasın diye tüm gün su içmiyim mi? Yemeği gidip tuvalette mi yiyim? Kadınlar regl olduğunu niye olmamış gibi göstermek zorunda? Beyin bedava
Güzelim soruya niye hiç erkek cevap vermemiş? Çok tuhaf :))
Kadınlar evdeki erkeklerden edeben haya ettikleri için gizli yaparlardı eskiden. En azından sahura kalkıp sofraya yardım ederlerdi. Biz köyde büyüdük, ablamın elma yediğini görmüştüm. Çocuk aklımla o gün anladım durumu..
Gün içinde yiyip içsinler sorun değil de, sahurun tadı başka 😄 tutmasa da kalksınlar bence.
Hahajaja 🤣🤣🤣🤣
Güzelim soru
Güzelim, soru değil
😂😂😂
Akşamınan ne güldüm 😄
Demekki güzelsin 😄👍
Malumun beyanı oldu baştaki cümle, her ne ise 😄
Biz öyle büyüdük.
Kaldırırdı annem bizi regl olunca zorla. Babanız anlamasın derdi. Anlasa nolacak? O da öyle görmüş işte. Gördüğünü uugulardı...
Gereksiz bence bu şekilde davranmak. Oruç tutmamak o dönemde kadına tanınan bir hak ise, onu uykusundan böyle zorla kaldırmak zorbalık bence. 😊
@Firu_Zen ay yıllarca böyle oldu. En son yalvardı anneme de öyle kabul etti. Görenek ya.. Başka bi şey değil. Vallahi edep ile alakası yok.
Allah oruç tutmayı neden o dönemde yasaklamış? Demek ki zor durumda oluyoruz demek ki halimiz mecalimiz olmuyor. Allahın verdiği hakkı edep, görenek, saygı gibi saçmalıklarla kullar elimizden alıyor.
bizim okulda kapalı bir kız vardı ve oruç tutmazdı her sorduğumuzda adet oldum derdi ve hep bir şeyler yerdi. 1 ay kızın adeti geçmemişti. Kısaca gerçek adet iken söylenmeli ama tutmuyorsan yalana yönelilmemeli.
Bence evdeyken bunun saklanacak bir tarafı yok sırf bilmesinler diye sahura kalkmak saçma olur ya dışarıda saygısızlık olmasın diye bir şey yenmemesi lazım evde istediğini yapabilirsin onda sıkıntı olmaz çekinecek bir şey yok
Ayıp günah bir durum değil, doğal yaratılış bu fakat göze sokmaya herkese duyurmaya da gerek yok.. Adı üstünde kadının özel günü. Evdeki erkeklere karşı çekiniyorsan sahura kalmazsın ama iftar sofrasında da ezanı edeple herkes gibi beklemek gerekir.
Tamam bu utanılacak bir şey değil diyoruz ama ilan da etmeyelim bir zahmet.. Sahura kalkmak dışında her şeyi olması gerektiği gibi yapıyorum. Uyku sorunum olmasa sahura da kalkarım çünkü bu ayın verdiği hissiyat başka.
Ne kadar kötü bir durum. Kadınlar oruç tutmuyor lakin öyle davranmak zorunda kalıyor çünkü regl olduğu anlaşılmasın. Doğrusu hiç önemi yok bence, zaten oruç tutmuyorum.
Babam nerdeyse akşama kadar evde olduğu için gece mecbur sahura kalkıp gündüz de iftara kadar pek bişey yiyemiyorum haliyle acıkıp bende sofraya oturuyorum 😂
Bunu saklamasina gerek yok bunun her ay olduğunu herkes biliyor yani
Ramazanın rutuni neyse öyle davranmalı.
Artık nazı, niyazı da ramazandan sonraya saklasınlar.
Bu Allah'tan gelen bir şey ve bence saklanmaması gerekir, ama bu oruçlu kişilerin yanında saygısızca yemek yiyebilecekleri anlamına gelmez.
Yoo hcde sahura kalkmiodm evde tek erkek zaten babam. Kardeşime de diodum Şeyda yedi yatti de diodum😅
Ortalıkta haykırmasın tabii de saklamasına gerek yok sorana denir 😅 Oruçluymuş gibi sahura kalkmak da anlamsız
Ortalığa dökmeye gerekte yok.
En azından oruç tutanlara saygı göstermek gerektiğini düşünüp yeme içme konusunda dikkatli davranırım.
Hayır saklamaya gerek yok gayet doğal bi durum ve sağlık sonuçta. Tabi ilan etmeyede gerek yok 😂
Sahura kalkmiyorum dışarda da oruç tutan kisilerin yanında yiyip içmiyorum
Ben öyle bir ailede büyüdüm. Hep kalktık gizli saklı yedik. Bu edep bunu önemsiyorum esasen
Aynen bizde de öyle
Edep böyle değil siz baya baya yobazsınız
@irmaknilufer okeyyy sensin sen haklısın en haklı sensin hadi baybay
@irmaknilufer hassktr yobazmiş ozmn babanin yaninda bağır baba ben adet oldum aç bide pedini göztert baban seninle gurur duyar
Sizin gibiler avrupa özentisi duycak diye ülke bu hale geldi ne edep kaldi ne ahlak ben Fransada doğmuş büyümüş birisi olarak avrupa cok gezdim ama türkiyedeki psilk hic bi avrupa ülkesinde görmedim yobaz olan sizsiniz
@Eliiflendim defol git ga kurban ol neden kalkacak mışım adet olmak ayıp değil
@irmaknilufer he hadi adetli irmak
Annemi hep oruç tutar bilirdim meğerse hiç belli etmemiş bize 😇
Orasını bilmem de sigara ister gizli ister açıktan olsun içilmesin
Ramazan dısında ‘ ben regl oldum ‘ diye bagırıyorlar mı ki 🤔
Bence saklanacak bişey yok açık açık ben hastayım yiyorum yapmazsa sıkıntı yok
Ben saklamıyorum ama saygıdan kimsenin gözü önünde bir şey yiyip içmem :))
Bu ortadoğu zihniyetinden çıkar da bu ülke, ben de görürüm umarım.
Doğal bir durum.
Ben kalkip çayımı içiyorum gun icinde de gizli yiyip içiyorum 🤣🎀💪
saklanması gereken bir şey değil her zaman için geçerli
Neden saklasın ayıp bir şey değil bunu aşmamız lazım artık
Bence ayıp değil ama saygıdan ötürü gizli yenmeli bence
Saklamak değil oruçlunun karşısında ona saygıdan yememek gerek
Yani yinede herkesin önünde yemek yenmez saygisizca olur
yani oruç tutanların gözü önünde yemek yememeli
Hayır bu son derece normal bir durum saklamaya gerek yok
Evdeki erkek bireylerin kalkmayani sorgulamamasi lazim. Bilmeyenmi kaldi.
bence yine sahura kalkıp yemek falan yemeliler gün icinde zaten regl olduğu icin su ihtiyacı da olacak o zaman kimse görmeden icer bi iki arkadası bilse yeter öyle herkesin bilmesine gerek yok
Benim özelim eşim ve annem dışında kimsenin bilmesine gerek yok
bi zahmet de gözüne sokmayıversin arkadaş, bu kadınların regl olduğunu gösteren detayları paylaşma merakı da çok saçma. herkes memen olduğunu da biliyor onu niye saklıyorsun o zaman.
yani göze sokmamalı saygı olmalı. ama mileeti de kandırmaya gerek yok o kadar da değil
ilkel bir ortadoğu dini bu zamanda insanlara akşama kadar aç kalmalarını tavsiye ediyor ve insanlar kalıyor, şaka gibi. not :ateist değilim ama dinsizim
Ayıp diye br şey yok kadınlar regl dönemini saklamamalı
Bence kadın özelini her zaman saklamlı ve niyetli değilim rahatsız deyip konu kapanmalı bu gibi şeyler kadının özeli artık ortalık yerde yaşanır oldu
Ne alakası var canım. Saklamak da ne? Mazeretim var de geç.
regl olmasa da isteyen tutar isteyen tutmaz
bence saklanmasına gerek yok doğal bir durum suç işlemedi yani sonuçta bazıları çok değişik düşünüyor o bazılarına kalsa nefes almasınlar hah mağardanmı çıkmışlar ya
neden saklamak zorundalar ki? bence hayır.
Kadın mı var evde sanki:)
Biz hep oruç tutuyoruz, saklıyoruz ama:)
Saklamam da yaymam da..
Gerek yok gizlemeye..
Kimene göre nefes almaları bile sakıncalı
Bence rahat yeyip içebilmelidir
bence herkesin bilmesine gerek yok
ben utanırdım saklardım
Çoğu saklasa da anlaşılıyor
Annem e söylüyorum ve kalkıyorum
Gizlenmesi daha iyi olur.
2 ~3 gün saklarsin sonra patlak verir
Bugün tutmadım dediklerinde anlarım 🤓
Ya ne alaka kimse tutmak zorunda değil