Merhabalar. 11 yaşında yeğenim var, adet olmasını bekliyoruz ama daha olmadı. Hangi belirtilerle adet olup olmadığını anlayabiliriz, PMS dönemindeki belirtileri görebilir miyiz onda? Ben adet olalı yıllar oldu, ilk adet belirtilerim nasıldı hatırlamıyorum.İlk Adet Belirtileri
İlk kez adet olacaklar için adet belirtilerini görebilmek çok önemlidir. Ortalama olarak 9-15 yaş arasında görülen adet belirtileri, ilk adetin ne zaman geleceğini işaret etmekle beraber her adet öncesinde yani PMS dönemlerinde de neler yaşanabileceğinin ipuçlarını vermektedir.
İlk Adet Belirtileri
Akıntı
günlük ped
Akıntılar, adet olmadan yaklaşık 6-12 ay öncesinde başlar. Hafif jelimsi, beyaz veya sarımtırak renklerde görülebilen akıntılar, vücudumuzun özel bölgenin kendisini korumak için oluşturduğu bir yöntemdir. Akıntıların oluşması halinde iç çamaşır değiştirme sıklığı, pamuklu iç çamaşırı tercihi ve günlük ped kullanma alışkanlığı kazanılması doğru olacaktır. Bu noktada Orkid Günlük pedi şahsen tavsiye ederim.
Göğüslerin belirginleşmesi
göğüslerin belirginleşmesi
Adet olmadan önce genç kızlarda göğüsler belirginleşmeye başlar. Özellikle akıntıların arttığı dönemlerde göğüslerde dolgunluk hissi, hafif sızı ve ağrı, hassasiyet görülmekle beraber adet döneminin yaklaştığı tahmin edilebilir. Çünkü göğüslerin belirginleşmesinden 1-2 yıl sonra da adet görülebilmektedir.
Tüylenme
tüylenme
Adet döneminin hormonal bir durum olduğunu zaten biliyoruz. Hormonal durumların diğer etkilerinden biri de tüylenmedir. Özellikle özel bölgede, koltuk altında ve genel vücutta tüylerin çıkması veya mevcut tüylerin artması ve kalınlaşması, vücudun adet dönemine yaklaştığını göstermektedir.
Sivilceler
sivilceler
Sivilceler de hormonlarımızın bir etkisidir ve adet dönemi yaklaştıkça, daha fazla ortaya çıkmaktadır. Özellikle cildin yağlı bölgelerinde görülen sivilceler, hem ergenliği hem de adet dönemini ifade etmektedir.
Bu belirtilerden bir tanesi dahi varsa, yakın zamanda adet olacağını anlayabilir, buna göre gerekli hijyen kurallarını, kullanılacak ped çeşitlerini, iç çamaşırı seçimi ve cilt bakımı gibi konuların öğretilmesi sağlanmalıdır.
Kişiden kişiye değişen bir şey bu, hele ilk regli anlaşılması çok zor bence. Ben hiç hissetmemiştim; gece gelmiş, uyandığımda tuvalette bir kaç damla görmüştüm. Kardeşimin çok ağrıdı bir gün öncesinden karnı mesela. Kişiden kişiye değişir o. Siz en iyisi çantasına bir tane ped bulundurun. Regl olduğu zaman endişe etmemesini ve bu durumu nasıl karşılayacağını anlatın. Ped iç çamaşırına nasıl yerleştirilir bunları gösterin. Bilinçlendirin, gerisi kendiliğinden gelir. Zamanını ya da nasıl olacağını yorumlardan öğrenmek zor çünkü.
Memeler dikleşir. Ani duygu değişimleri yaşar. Sinirlilik hali aşırıya kaçmaya başlar. Sebepsiz yere sinirlenir ve sebepsiz yere ağlar. Gülerken bile dozunu kaçırıp delirmiş gibi gülebilir. Daha fazla kıllanma olur vücudunda. Koltuk altı ter kokmaya başlar. Böyle böyle belirtilerden anlayabilirsiniz.
En İyi Cevaplar