"Ben Alevi olamam, Sünni de olamam. Müslüman demeseler de gücenmem. Ancak İNSAN olabilmek için bütün elimden geleni harcarım."
(Aşık Mahsuni ŞERİF)

Çok güzel bir insan. Ve çok sevdiğim şair Abdurrahim Karakoç ile arasında herkese örnek olması gereken bir hikaye var. Kısaca bahsetmek isterim.
O dönemde sol görüşün en büyük temsilcilerinden biri Mahzuni ve sağ görüşün en büyük temsilcilerinden biri de Abdurrahim Karakoç tur. Mahzuni, Karakoç un bir şiirini besteler ve yeni bir plak çıkartır ancak Karakoçtan sözleri kullanmak için izin almamıştır. Sonra Karakoç bir dava açar ve kazanır. Sonra Mahzuni bir şiir kitabı yazar ve kitabın içerisinde Karakoç a ait şiirler vardır. Karakoç un avukatı yayın evine bir noter protestosu gönderir ve Mahzuni de karşılık olarak bir mektup. Kısaca mektupta şunlar yazmaktadır."Kitabı hazırlayan yayınevinin hatasıdır benim durumdan haberim yoktu. Sen bir Ağrı Dağısın Karakoç baba ben ise bir tepe." Bu mektubun üzerine buzlar erir ve dava açılmaktan vazgeçilir. Bir süre sonra Mahzuni hastalanır Karakoç ise onu ziyarete gider. Mahzuni Karakoç u görünce duygulanır ve ağlamaya başlar. Karakoç, Mahzuni nin gözyaşlarını elleriyle siler. Mahzuni der ki "affet beni Karakoç baba ben eşeklik ettim"Karakoç ise "asıl davayı açarak ben eşeklik ettim" der. Ve gönül bağı kurulur. Umarım bu anı hepimize örnek olur.
Kendisi bir alevi olmasına karşın ülke ve memleket değerlerine her zaman saygılı kalmayı başarmıştır, türkülerini de geçmişten gelen bir gelenek olarak ara sıra dinlerim.
Oy dağlar dağlar mor menevşeli
Esiyor bağrıma elbistan yeli
Esiyor bağrıma afşin'in yeli
Esiyor bağrıma maraş'ın yeli
Cevap
18Cevap
Dinlemedim
aşık mahzuni şerif'in dolunaya tül düştü isimli kitabında yayınlanan şiirlerinden biri. konuya dair kendi açıklamasıyla beraber kitaptaki içerik şu şekilde:
"ben gelmiş geçmiş bütün peygamberlere, yalnız tanrı buyruklarını insanlara sundukları için saygı duymadım. onlar ayrıca insan hukukunu kendi çağlarına uyarlayabilen, eşit paylaşımı her alanda tavsiye eden, merhamet ve sevgi gerçeklerini yayabilen çok önemli insanlardır.
hz. adem’den bugüne, yani binlerce dini inancın gelip geçtiği dünyamızda son din olan insan dinine ve hz. muhammed’e kadar ulaşan bütün peygamberlerin gösterdikleri doğru olan yolu yürekten izledim.
ancak bu göstergeler içinde peygamberlere atfedilen, mantık ve şuur dışı bütün kuramcıkları, emirleri, akide ve şeriatları reddettim.
18. yüzyılın ilk yarısında dünyamızda daha yeni bir tanrı düşüncesinin şartlarını yine isteyerek ve yürekten izledim.
insan aleminin hayır olmaz diyeceği hiçbir alâmetine rastlamadım. bahailik, hakikaten desteklenmeye, büyütülmeye, inanmaya yakın bir inanç sistemidir.
böyle oluşunun en büyük hasleti, gelmiş geçmiş bütün kutsal kitaplara bahailikte, tanrı insan bütünlüğünün, insan sevgisiyle mukim görünmesi bütün dinlerin özünü teşkil etmektedir.
ben bir alevi halk adamıyım.
içinde bulunduğum inancın hemen hepsini bahailik dini’nde zaten varmış olduğunu gördüm.
çünkü bahailik dini’nin müjdecisi kabul edilen muhammed mehdi, benim bulunduğum ilahi inancın sayılan oniki imamın sonuncusudur. o, (muhammed mehdi) bahailikte bahaullah’ın doğuşunu müjdeleyen “bab” olarak tanımlanmaktadır.
bahailik bütün dinlerin en modern dini olarak kendisini 1863 yılında ilan etmiştir.
allah ve insan ikilemini dostça ele alan her din kutsaldır."
"dört kitapta yatan bütün nebiyi
hakkı sevdim bir de bahaullah’ı
muhammed ali’den geçmiş değilim
hakkı sevdim bir de bahaullah’ı.
bahaullah hakkın nuru demektir
hakkın nurun bilmek kendin bilmektir
asıl ölüm nefis ile ölmektir
kılavuzu bitmez bunca ümmetin
sırrı büyük nebideki zimmetin
peygamberi doğar her kıyametin
hakkın özündendir cenab-ı ali
ali’yle hüseyin bir oldu beli
bütün oniki imam bektaşi veli
enel-hak aşkıyla bu yola giden
can canandan ayrı görülsün neden
mahzuni car umar bab-ı aliden
hakkı sevdim bir de bahaullah’ı."
Evet Allah rahmet eylesin hangimiz bir türküsüyle büyümedik ki sevdiğim parçalarından birisidir
https://youtu.be/977WC0rdsQssarhoş , dilaver hepsini dinlerim, severim. Mekanı cennet olsun
Mahzuni Şerif 'im dindir acını
Bazı acılardan al ilacını
Pir Sultanlar gibi dar ağacını
Bilmem boylasam mı, boylamasam mı...
1. Sarki degil Türkü söylerdi
2. Alevi olamam konusuna gelince
" Aşık Mahzuni Şerif Kızılbaş Şarkı Sözleri: İster sövün ister asın Hak'ka şükür kızıIbaşım Sevmem ikiIik dünyasın Hak'ka şükür kızıIbaşım İkrar verdim dönmem...
Allah rahmet eylesin. Bilirim ve çok anlamlı derin sözler, anlayabilene tabi..
Allah rahmet eylesin Merdo türküsünü çok seviyorum.
İste gidiyorum cesmi siyahim i diger turkulerinden daha fazla seviyorum
Ah bugün müymüş memleketlidir kendisi ama hiç bilmem
Allah rahmet eylesin gerçek sanatçı ezilenin yanındaydı 🙏
Benim için fikirleriyle sözleriyle harika bir insan
Bilmez miyim , Yuh yuh şarkısı bu günlerde çok guzel gidiyor
Bana donek demiş İTİN birisi sucum ne imis de hele hele
Evet, neredeyse her şarkısını dinlemişliğim vardır.
Çok severim, en sevdiğim şarkısı Hancı Sarhoş.
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Severdim rahmetli ozanı.
Evet dinlerim arada 😊 Torunu Yiğit Mahzuni'yi de dinlerim.
İşte gidiyorum çeşmi siyahım en güzel türküsüdür. Allah rahmet eylesin çağımızın pir Sultan Abdalı
Şarkı değil türküdür o
Evet bilirim, Allah rahmet eylesin🙏
Maaleseeff bilmiyorum
Allah rahmet eylesin..
Bilirim
Hiç tanımıyordum. Yigit Mahzuni torunuymuş.
En sevdiğim Türküyü berbat söylüyordu...
Bilirim tabiki. Allah rahmet eylesin.
Bilmez miyim nur içinde yatsın üstad
Bugün ben şahımı gördüm
Güzel insandı vesselam
Allah rahmet eylesin
Allah rahmet eylesin
Aleviyim devri daim olsun
Alevi oluruz
Tanımıyorum ki
Dinlemedim
Dürüst olmam gerekirse ilk kez duydum adını
Evet severim çok kıymetli bir üstadtır.
Bilirim ve severim
Mekanı cennet olsun
Babama benziyor 😃
Allah rahmet eylesin
Bilirim
adını duymuştum
Evet türkülerini dinlerim Allah rahmet eylesin.
Çoğunu bilirim
Ah be ölümlü dünya
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?