Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi.. şimdi bu konseyde olanlar hiç bir şey yapamıyor sağ sola saldırı var 5 kişi sadece izliyor oturup bir müdahale yok..5 den büyük değil.. adamların bizim ekonomimiz den bin kat güçlü olan ülkelere biz nasıl diyebiliriz siz bir hiçsiniz.. kedinin aslana kükremesi
@parasızlar Güçlü olmak, haklı olmak neye göre. O ülkeler, çok insanlık suçları işledi eyvallah da Türkiye sütten çıkmış akkaşık mı? Şovenestliği bir kenara bırakalım. Türkiye'nin iç ve dış siyasetteki her söylemi/icraati haklı mı? Sen bir kere 5 yıldır Suriye'de, 3 yıldır da Libya'da işgalci bir devletsin mesela.
Recep Tayyip Erdoğanın kitabını şimdi gördüm dünya beşten büyük mü konusu ile ben bu yorumla negatif dislike alıp beğenmiyora basacaklarını tahmin ediyorum fakat ben okuyacağım kitap konusunda sadece tarih felsefe sosyoloji genel kültür konuları barındıran konuları okurum bu yüzden tercihim alanı değil
Kitabın kapağındaki okuyucularına, inananlarına karşı alaycı ifadedeki poz bile içeriğindeki tüm ciddiyetsizliği ortaya koyuyor. Kitabın her satrı yazanı ya da yazdıranı bazen hafif tebessum ettirmiş, bazen de kahkahalara boğdurmuştur. Adeletten, haksızlıktan bahsediyor. Veryansını güclü ülkelere. Çünkü gücünün bir sınırı olduğunu daha güçlü de görmenin hazımsızlığı var. Dünya lideri olduğunu sanan biri icin büyük bir dert olsa gerek.
5 ten ondan yüzden ne fark eder. Ekonomik olarak ne kadar bağımsızsın, ne kadar üretim yapıyor kaç ülkeyi bağımlı kılıyorsun? ekonomik bağımsızlığın yanında siyasi ve askeri olarak bağımsız mısın (ekonomik bağımsızlık olmadan bu imkansız) o yüzden üretim şart. Bize her an lanet yağdırırlar ama bunu yaparlarken ellerinde kola kutusu vardır. Önemli olan doğruyu söylemek kadar idrak etmek ve gerçeği hazmetmek de önemli.
Bahsedilen 5 dünyanın kat kat büyüğü hatta. Reis dünya 5t ten büyük diyerek sadece A haber izleyenleri kandırabilir. Dünyanın geri kalanı sadece figüran olabilir diğerlerinin yanında.
Okurum belki bellisi olmaz belki gelecekle ilgili yazılar olabilir genelde sevilmeyen insanların sözleri kitaplarda tarihe geçer hep böyle olmuştur belki 20 senw sonra bu kitap konuşulacak tabi içeriğini bilmiyorum gelecekle ilgili satırları varsa okurum yoksa okumam
Erdoğan, hayatında kaç tane kitap okudu da kitap yazacak noktaya gelmiş. Bir de demiş ki daha adil bir dünya mümkün. Bir demo-otokrat diktatörün adaletten bahsetmesi ne büyük trajedi.
Allah aşkına neyin kitabı bu? 20 senedir daha adil bir Türkiye mi yarattı da kitap yazıyor? Yoksa yapamadığı şeyleri mi yazıyor? Sanırım en doğrusu kendi Dünyasından sarayından falan bahsediyor. Kesinlikle almayacağım.
Belli 20 yılda iyi adil bir ülke sundu bize. Doldurdu kim varsa ülkeye. Memuriyetin bir kısmı torpil bir kısmı emeklilik yılı dolmuş yaş bekliyor. O koltuklar gençlere açılsaydı keşke
Evet dünya 5'ten mümkün. Daha adil bir dünya da mümkün. Kitap okumayı seven biri olsaydım okurdum yine de. Para vermezdim ama 😂😂 Her türlü düşünceyi merak ederim.
Eeee atıfta bulundu da sonuç ne? Demek ki o ülkeler dünyadan büyük ya da dünya 5 'ten küçük ki o beş ülke her kararı veto edebiliyor. Yani buna atıf yaptığında ne oluyor, ne değişiyor. Karanlığa küfretmek yani başka bir şey değil. Etimiz ne, budumuz ne? Kendi başına dünyayı yeniden yıkıp kuracağını zanneden bir hayalperestliktir bu. Yoksa herhangi bir vizyon/misyon ortaya koymuyorsun. Çalıştığın şirketin 5 tane ortağı var. Sen diyebilir misin bu şirket 5'ten büyüktür. O 5 tane ülke de dünyayı şirket gibi yönetiyor zaten. Tıpkı, Erdoğan'ın ülkeyi 5'li çeteyle yönettiği gibi.
@SERT_MATKAP sen o ülkelerin kapısında kul olmaya devam et. Gözünde büyütmeye devam et. Yaptıklarının yanlış olduğunu fark edemeyecek kadar bağlanmışsın onlara. Sömürgeleri yavaş yavaş ellerinden çıkıyor. Yıllarca masum insanları öldüren, istediğini elde edemeyince onların ellerini kollarını kesen ülkelerin elbet bir gün sonu gelecek. O zaman kimin daha büyük olduğunu anlarsın.
@ahmetmirac Ben o ülkelerin yaptığı yanlışları meşru görmüyorum. Sadece askeri/siyasi/ekonomik yönden güçlü oldukları tespitini yapıyorum. O 5 ülkenin dünyanın yüzde 90'ına hükmettiği için diğer ülkelerin en azından şu an için çok fazla insiyatif sahibi olmadığını anlatıyorum. Bu bağlanmak değildir. Gerçekçi olmaktır, yerini bilmektir. Birileri seni sanal bir gerçekliğe inandırıyor. Dünya 5'ten büyük gibi uyduruk bir cümleyi sürekli telkin ederek senin b hipnoz ediyor ve seni gerçeklerden uzaklaştırıp yalancı bir mutluluğa sevk ediyor seni. İnşallah birgün senin dilediğin gibi olur da bütün zalim emperyalist ülkeler kaybeder, mazlum milletler kazanır ama yakın bir gelecekte aklı selim kimsenin böyle bir ümidi. Şu anda 20'li yaşların başındasın. Pembe gözlüklerle hayata bakmanı anlayabiliyorum. Lakin yaşın ilerledikçe hayatın önüne çıkardığı sürprizler, senin yaşama daha gerçekçi bakmana vesile olacaktır.
@SERT_MATKAP bak şimdi güzel anlatmışsın işte demek ki hakaret etmeden alay etmeden konuşmak mümkünmüş. Evet yaşım daha 21 bu işleri öyle kolayca anlamam mümkün değil ama hiç de anlamam diye bir şey yok. Evet o 5 ülke sömürgeleri ile güçleri ile bütün dünyada söz sahibi olmuş ama bu hükümranlık bir yere kadar. Moğollar mesela ele geçirmediği yer kalmadı ve de çok caniydiler ama sonra birer birer tarihte gömüldüler. Şimdi ise devir bu 5 ülkenin olabilir ama durum böyle diye hiç mi tepki göstermeyelim? Dünyada sürekli birileri başka birilerini yıkmak için itibarını yok etmek için uğraşır. Sömürge ülkeler yavaş yavaş uyanıyor ve tepelerine çöken ülkeler çekilmeye başlıyor. Bunda bizim azıcık katkımız olduysa ne mutlu bize. Diğer bir konu Türkiye'yi Suriye ve Libya'da işgalci olarak görüyorsun. Bu tammen yanlış. Türkiye oralarda işgalci değildir. Zor durumda kalana yardım etmek ne zamandan beri işgalcilik olmuş? Biz orada işgalci olsak o kadar mülteci gelir mi? Türkiye'nin oraları onardığını bilmiyor musun? Okullar camiler hastaneler evler hepsi yenilendi veya yenisi yapıldı. Suriye'deki amacımız sadece ülkemize karşı oluşturulan terör koridorunu yok etmektir. O koridoru oraya o beş ülkeden biri olan Amerika yerleştirdi. Eğer biz orada operasyon yapmazsak Suriye'den farkı kalmaz Türkiye'nin. O kadar yıldır oradayız o kadar operasyon yaptık ama Esed tek bir şey demedi benim ülkemde böyle operasyon yapamazsınız diye. Adam zaten bütün diplomasi yollarını kapatmış. Kuzey Irak'ta da operasyon yapıyoruz ama Irak yönetimi de bir şey diyemiyor. Bizi geç Irak'ı bölen Barzani yönetimine bir şey diyemiyor. Her şey için izin alınmaz. Amerika, Irak ve Afganistan'a girerken izin aldı mı? O beş ülkenin yıkılışı da Amerika'nın Afganistan'dan kaçışı gibi olacak.
O dediğimiz ülkeleri bir titanik olarak düşün. Gemileri bugün su almaya başlasın. Batmaları en az 50-60 yıl sürer en az. Eeeee. O kadar sene sonra sen 80 yaşına gelirsin, ben 90 yaşına varırım. Yarım asır sonra yaşanması muhtemel (kesin değil) bir şeyi yarın olacakmış gibi konuşmak abesle iştigaldir. En naif tabirle şovenistliktir bunlar. Ben geberip gittikten sonra bana ne dünyanın ne halde olacağı. Boş versenize abi ya. Sallayın böyle trol işleri. Okulunu oku, boş zamanda gez, eğlen. Kızlarla takıl. Dalgana bak. Boş hayaller peşinde koşup ayak üstünde de rüya görme. Sömürgecilik nedir? Bir ülkenin toprağına terörle mücadele, kitle imla silahlarıyla soykırımı önlemek gibi gerekçeler ile girip o ülkelerin maddi kaynaklarına çöküp diğer taraftan da oralara kendi kültürünü empoze etmektir. Bunu elin gavuru yapınca sömürmek oluyor. Bizimkiler yapınca yok sınır güvenliğini koruyor, yok okul hastane yapıyor, yok oraya adalet görünüyor. Bütün sömürgeci devletlerin kendine meşruiyet oluşturma mekaniğidir bu zaten.
Bu dünyada her zaman güçlü olan güçsüz olanı sömürür. Bunu devletler arası ilişkiler olarak düşünme sadece. Hayatın her alanında sömürü vardır. Bir patron, yüzlerce işçiyi sömürüyor mesela. Sağlıksız şartlarda düşük ücretlere çalıştırıyor, yoğun iş temposuna sürüklüyor. Zorunlu olarak fazla mesailere bırakıyor. Kalmak istemediği zaman mobbinge başlıyorlar ve tazminat ödememek için kendi rızasıyla işten çıkması sağlanıyor. Yarın sen de güçlü olursan sen de başkalarını sömürürsün. Osmanlı Devleti, sömürü yapmadı mı? Amaç sömürmek değilse ne işimiz vardı Tunus'ta, Cezayir'de. İşte ABD de Afganistan ve Irak'a bu yüzden girdi. Bu arada ABD'nin Afganistan'dan çıkması bir mağlubiyet değil tercihtir. ABD, Afganistan'da 20 sene kalabildiyse amacına ulaşmıştır zaten. 20 seneden sonra ayrılmak yenilgi değildir. Taliban'ın ABD'den bağımsız bir örgüt olduğunu mu düşünüyorsun. Yoksa Taliban sempatizanı mısın?
Uluslararası ticaretin yüzde 95'i Dolar, Euro ve Sterlin üzerinden. Yurtdışından domatesi bile Türk Lirası, Bulgar Levası, Macar Forinti üzerinden alamazsın. Dünya 5'ten değil 3'ten bile küçüktür. O dediğin 5 ülke hepsi birden yıkılsa başka bir 5 devlet dünyaya hakim olur. Bunlardan biri biz olmayacağımız kesin. Kısacası; düzen değişir ama düzülen değişmez. Daha adil bir dünya mümkün değildir. Çünkü burası dünyadır, cennet değil. Dünya adil değil adi bir yerdir. Daha adil bir dünya isteyen başka liderler de oldu dünya tarihinde. Lenin çok adil bir dünya isteyerek komünizmi kurdu. O komünizm, bırak dünyayı kendi ülkesine bile kan ve gözyaşından başka bir şey getirmedi. Erdoğan, kendi ülkesini adil bir şekilde yönetiyor mu da dünyaya adalet getirecek. Erdoğan ve etrafındakiler, 4-5 yerden maaş alıyor. Kollarındaki saat bile yüzbinlerce dolar. Zafer Çağlayan'ı hatırla. Üstelik bu ülkede 10 milyon işsiz varken. Çöpten ekmek toplayıp, sokakta yatan 10 binlerce insan varken. Peygamber Efendimiz (sav) der ki; "Eğer dünyada mutlak adalet tecelli etseydi hepiniz helak olurdunuz." Terörle mücadele etmek için savaşıyoruz doğru. Suriye'de kendi var ettiğimiz terörle mücadele ediyoruz. Kendi sçtığımız bku temizlemek zorundayız. Siz 2011'de ne halt etmeye karıştınız Suriye'nin iç meselesine. Niye savaş kışkırtıcılığı yaptınız orada. Reisin dedi ki; "Bir hafta sonra Şam'da cuma namazı kılacağım." Ama gelgelelim ki Suriyeliler 10 yıldır Türkiye'de kılıyor cuma namazını. 5 milyon Suriyeli getirdiniz buraya. Memleketin ortalaması düştü. Suriye rejimi yıkılmadı ama ülke parçalandı ve Suriye'nin kuzeyi terör yuvası haline geldi. Madem terör için savaşıyorsun. O kadar İHA/SİHA yapıldı. Hava operasyonu yap. Gönder insansız hava araçlarını. Hedef noktaları vursun. Niye kara gücü yollayıp bu milletin çocuklarını orada kırdırıyorsun.
Arap pçleri Suriyeliler, burada Türk kızlarını kovalıyor kendi vatanına gitmiyor. Bizim Mehmetçik, onların topraklarında kırılıyor. Hadi kara gücü yolladın tamam. Terör de bitti. Çık oradan o zaman. Gönder o zaman Suriyelileri memleketine. O da yok. Amaç terörle mücadele olsaydı Suriye'nin kuzeyinde 5 yıldır bırak teröristi çekirge bile kalmazdı. Maksat Suriye'ye çöküp Esad rejimiyle savaşmak. Oradaki siyasal islamcı teröristlerle bu yüzden ittifak kurdunuz. Bir de onlara utanmadan Suriye Milli Ordusu dediniz. Kendi ülkesine/devletine silah çeken adama milli denmez, hain denir. Yunan ordusu, Hendek Olaylarında PKK'yı desteklemek için Türkiye'ye girseydi kabullenebilir miydin bunu? Suriye'deki dinci ve bölücü terör örgütü ÖSO'yu niye destekliyorsunuz. Boş hayaller peşindesiniz. Rusya ve İran, Şam'ı desteklediği sürece Suriye rejimi yıkılmaz. Sonra da diyorsun ki Türkiye işgalci değil. Doğru söylüyon. Orspu çocukları bizim toprakları işgal edecek neredeyse. Filistin'deki Yahudi diasporası gibi her yerden Suriyeli fışkırıyor mk. Siz zamanında Saddam yıkıldıktan sonra Kuzey Irak'ta Kürt devleti kurulmasına karşı çıktınız ne oldu sonra. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi kuruldu. Peki Türkiye'ye zararı ne oldu? Eğer bir ülkede birileri isyan edip iç savaş çıkartmışsa, o ülkedeki bütün ulusların kendi kaderini tayin etme hakkı vardır. Buna self-determinasyon denir. Suriye'de savaşmayı vatan savunması olarak görüyorsunuz ama sorun şurda. Suriye, vatan toprağı değil.
Pembe hesaplı fake aktrollerden biri. Kesin abuk sabuk ens sorular soruyordur başka yerde. Yok kayınımla öpüştük bilmem ne diye başlayan şeylerle dolu bunların hesabı.
@turgay2 Deniz antlaşması dediğin şu anda Türkiye dışında hiçbir uluslararası desteği ve müttefiği olmayan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile 27 Kasım 2019'da imzalanan dandik bir münhasır bölge antlaşması.