Merhaba, Bence alamaz çünkü gazete okurken dahi onun verdiği haz ile bilgisayar üzerinden okumanın verdiği mutluluk aynı değildir.04 Haziran 2021 Cuma Saat 08:43
Alması tabiki mümkün değil ama, e-kitaplar yayınlanmaya başladığından beridir de kitap piyasasının hali belli. Gerek yazar kalitesinin düşmesi, gerekse kitap fiyatlarının artması kişileri ister istemez dijital kitaplara yönlendirmeye başladı. Bir kitabın dijitali ne olursa olsun her türlü daha ucuz. Eskiden bir yazar kalitesi vardı ve insanlar o yazarın kitaplarını dört gözle beklerdi, şimdi ise öylesi yazarların sayısı azaldığı için insanlar çıkan her kitaba para vermekten imtina ediyor. Haksızlar demek mümkün değil. Edebiyat kalitedir, kalite kokması gerekir bir süredir kitap alan okuyucular bunu görmüşlerdir. Bir yazarın bir kitabı mükemmelken diğer kitabı okurken zevk vermeyen bir kitap olabiliyor. Bu da insanları güzel kokulu kitap sayfalarından alıp, kokusu bile olmayan ama daha ucuz olan kitaplara yani bilgisayara yönlendiriyor. Emin ol bir gün eğer bilgisayar kitabın yerini almışsa, bunun suçlusu okuyucu değil, yazardır. 🙂🙂
Matbaa icad edildikten sonra da muhtemelen aynı tartışma olmuştur :)
Hatta Osmanlı'ya gelmesini 240 sene kadar geciktirdiler, sadece sarayda bağalntısı olup eliyle yazı yazarak para kazananların kazancı azalmasın ya da kesilmesin diye. (Tipik ortadoğu zihniyeti.) Kütüphaneler kapanmasın diye internete engel olmak gibi.
Kitap okumayı ve kitapları hatta kitapların kokusunu bile çok sevmeme rağmen bilgisayarların kitapların yerini alması gerektiğini ve alacağını düşünüyorum. Hem çok küçük bir alanda çok fazla bilgi depolanabilmesi açısından hem de ağaçların kesilmesini azaltması açısından, yani her açıdan faydalı olacaktır ve olacakta zaten. Baskı masraflarını saymadım bile.
Yazarların üzerinden zengin olup yazarlara zırnık koklatmayan vampir yayın evlerini de tarihe gömecek olması da çok sevindirici bir durum.
Kindle diye bir cihaz var mesela içine bir çok kitap aynı anda sığdırılabiliyor, 20 tane kitabı yanınızda taşıyamazsınız ve o 20 kitabın onbinlerce kez basılamabilmesi için kesilen ağacı hemen yerine koyamazsınız.
Gelişimin önünde hiç bir güç duramaz, duran zihniyetler er ya da geç dünyadan silinirler.
bilgisayarda pdf bir kitaba başlayınca sonuna kadar okumak zorundasın. nerde olduğunu unutma ihtimalin çok yüksek. oysa kitapta sıkılınca ya da gözün yorulunca koy araya ayracı, sonra kaldığın yerden devam et. Bir diğeri bilgisayardaki bilgi kaybolabiliyor. Örneğin benim bir zamanlar yararlandığım bir link kapatılmış. ya da youtubede ilgiyle izlediğin bilgi veren bir video kaldırılabiliyor Blog kaldırılabiliyor, oysa kitap daha uzun ömürlü. İyi korunan kitap belki bin yıl bile dayanır. Düşünün mö 4. yüzyıla ait ölü deniz yazmaları var Sümerlerden kalma tabletler var. Benim elimde 1977 yılında yazılmış H. ÖRS'e ait kitap var. Oysa internetteki hiçbir bilgi bu kadar uzun ömürlü saklanamaz.
Çünkü yazıya dokunarak hissederek okumak farklı iki dakika bilgisayara baksam gözlerim sulanıyor okumak istemiyorum ama bir kitabın başında bir insan saatlerce oturabilir Bazen deniyorum Kur'an'ı bilgisayardan ya da tabletten okumayı ama hemen bir bıkkınlık geliyor gözlerim acıyor ama Kur'an'ı Kerimi dilediğim kadar okuyabiliyorum iki üç saat başında kaldığım günler oluyor o yüzden bir kitabın yerini HİÇBİRŞEY tutmaz.
Bu soruyu bilimsel anlamda araştırmışlar ve bilgisayarın kitabın yerini alamayacağına karar vermişler. Bunu da "Akış Teorisi" ile açıklamışlar. Bu teoriye göre insanlar "akış" denilen bir zihinsel sürece girdikleri zaman çok büyük bir haz yaşıyorlarmış, aynı zamanda da çok başarılı oluyorlarmış. Ama başarı bu sürecin yan etkisiymiş ve "akış" a girebilmek için bedensel algının unutulması ve de tüm dikkatin yapılan işte olması gerekiyormuş. Pek çok iş dalı hakkında, etkinlikle ilgili araştırma yapılmış ve şu sonuca varılmış "akış" haline girmenin bilinen en basit yolu "kitap okumak" tabi okuduğumuz kitabın da sıkıcı olmaması ve tüm dikkati kendinde toplaması gerekiyor. Oysa ki bilgisayarda tüm dikkati toplamak neredeyse imkansız, dikkat dağıtan çok özelliği var (bilgisayar oyunları hariç) bunun dışında televizyon da zihni geçici olarak karmaşadan uzak tutsa bile "akış" sürecine bir katkısı olmuyor.. Kaynak:Mihaly Csikszentmihalyi (akış) kitabı
Son teknolojik gelişmelere göre bilgisayarlar çoğu şeyin yerini hızla alıyor. Mesela kitapları pdf olarak indip okumak artık mümkün. Özellikle yolculuk yaparken iyi oluyor. Hatta ben uzun yolculuklarda araba kullanırken kitapları mp3 olarak dinliyorum
açıkçası fazla kitap okuma alışkanlığım yok ama yinede bilgi edinmek dahada hafızamı güçlendirmek için okuyorum ve kitapta okumanın keyfi ayrı birde tablet olsun bilgisayar olsun çok parlak geliyor bana fazla onların üstünde vakit geçirince başım ağrıyor normal klasik olanı tercih ederim yani
Kitap ilkeldir, okuduğun kitapta anlamını bilmediğin bir kelime ya da tarihsel bir olayı, yan sekmede araştırma şansın yoktur. Bilgisayarda açık dünyaya sahipsindir, hem kitabı okur, hem kitabı analiz eden beyinlerin fikirlerini incelersin. Gayet tabii bilgisayar kitaptan öndedir..
Ben teksas tommiks insanıyım kağıt kokusunu ve hışıtısını isterim hele özellikle eski çıkma kitapları özellikle satın alır okurum Gazetenin boyası elime sürülecek hem bulmacasıda bilgisayardan çözülmezki 😃
Bizim insanlar sanki menemen yapıyor, herkeste bir kitap kokusu da kokusu sevdası ne alakaysa koku. E kitap okuyucular kitabın yerini çokta güzel alır, ama çok hızlı bir işlemcisi olmalı yani. Altını işaretleme ve not alma durumları çok hızlı yapılabilmeli Bilmiyorum şimdiki okuyucuların ram hızları nasıl, ama eski kindle rda bu olay okuyucunun canını cok sıkıyordu çünkü çok ağırdı.
Kesinlikle bir bilgisayar bir kitabın yerini alamaz öyle olsaydı zaten 17 senedir AK parti iktidarı bu ülkede olmazdı niye okuyan biri nesil olmadığı için aklı başında bir nesil olmadığı için bu haldeyiz
Bu nasıl bir soru ya? O kitabı eline alicaksin sayfalarını çevirdiğinde o yüzüne vuran kitap kokusunu içine içine çekeceksin kitap dediğin budur. E-kitap lar sadece yolculuk esnasında veya yanında kitap taşıyamayacağın zamanlar olur onlar için
Bilgisayar bir kitabın yerini almaz çünkü kitabı okurken önemli gördüğün satırların altını çizmek, kitaba dokunmak vs bunlar oldukça önemli. ( Yani benim için önemli)