ANGORA Angora aslında bir tavşanın ismidir. Tüyleri oldukça sık ve uzun olan bir tavşan türü. Bu tavşanın tüylerini alıp kıyafetlerde kullanmak için hayvana çeşitli eziyetler çektiriliyor.
TÜYLERİNİ ELLE TEK TEK SÖKÜYORLAR Tavşan, öncelikle düz bir tahtaya yatırılıyor. Hareket etmemesi için arka bacakları iple bağlanıyor bazen ise bacaklarına çivi çakılıyor. Üzerine bir adam çıkıyor ve tüyleri tek tek koparmaya başlıyor. Bu sırada tavşan acıdan çığlık çığlığa bağırmaya başlıyor, gözlerinden yaşlar akıyor, derisi yanıyor. Bu işlem her sene devam ediyor, ta ki tüyler yeniden uzayıncaya dek. Bazıları ölüyor. Tavşanlar çok narin ve hassas hayvanlar olduklarından bu şoku kaldıramıyor ve bazıları ölüyor. Tüyleri alınan hayvan, güneş görmeyen kafesine kapatılıyor ve 5 yıl süreyle her yıl bu acıyı çekiyor. EN ÇOK HANGİ ÜLKEDE YAPILIYOR?
Tavşanın tüyünü koparıp bunu iplik malzemesi hâline getiren baştaki ülke #Çin'dir. Hatta angora ipliğinin %90'ı Çinlilerden çıkmaktadır.
TÜRKİYE'DE YAPAN VAR MI?
H&M bir aralar kalemlerinin ucundaki tüylerde angora yani tavşan tüyünü kullanıyordu. Aynı şekilde bir #Türk markası olan Beymen Collection da bazı triko ve hırkalarında tavşan yünü kullanıyor. Bunun yanında yine #Beymen firmasına ait Academia ve Blender gibi markalarda da tavşan yünü kullanılıyor.
Calvin Klein, Tommy Hilfiger, IZOD, ARROW ve Van Heusen gibi markalar da tavşan yünü kullanıyordu hatta bunun için tesisleri bile vardı. Lakin bu zulmü gördüklerinde tesisleri kapattılar.
İÇERİĞİNDE ''ANGORA'' YAZAN ÜRÜNLERİ KULLANMAYIN! Tavşan yünü, bir üründe %100 olarak kullanılamaz. Diğer yünlerle birleştirilerek kullanılır. Örn: %90 yün, %10 angora.
Moda ve gösteriş uğruna sırf bu %10'luk kısım için bir hayvanın daha ölmesini istemiyorsanız, içeriğinde ''angora'' yazan ürünleri almamanız gerekir. Çünkü talep ne kadar artarsa o kadar çok hayvan ızdırap çeker.
Tavşan yününün nasıl elde edildiği ve kullanıldığından haberiniz var mı?
Türkiye'de her yaz günleri gittiğin köylerde geceleri yabanı tavşan ve domuz avlayan 2-3 grup buldum. Sebepsiz yere sadece etini yeme amaçlı tavşan katleden çok köylü var. Birde avdan boş döndüklerinden mızmızlanıyorlar bütün tavşanları avlamışlar diye...
Evet haberim vardı. O tavşanlar genetiği değiştirilmiş ve 6 ay gibi kısa sürede 10 tavşandan 1000 tavşan elde edebilirsin.
Kıllı yünlü derili şeyleri kullanmıyorum. Bunun ile ilgili video vardı adam tavşan kostümü giyip milletin saçını çekiyordu hepsi tepki veriyordu. Tavşan canı acıdığında nasıl tepki versin yavrum ya, hayvanların kendileri için yaratıldığını düşünen Şeytan kılıklı insanlardan nefret ediyorum.
Tek tavşanlar mı? Moda uğruna binlerce hayvan can veriyor ve bu hep yurt dışında oluyor çünkü ordaki insanlar buradakilere nazaran daha çok vicdansız ve imansız.
Allah kahretsin. Hayvanlara zulüm edenlere. Giyecek başka bişey mi yok. Edenler Allahından bulsun bu nasıl zalimliktir. Cahilllikten ötedir... Diyecek bişey bulamıyorum başka. Allah kahretsin.
Makineyle traşlanıyorlar aslında. Siz bu bilgiyi kimden anladınız anlamadım. Yolmak hem hayvana zarar verir hem vakit kaybettirir. Ticari olarak yolum yapmak canım. Paylaşımınızın %100 gerçeği yansıttığını düşünmüyorum.
En İyi Cevaplar