aksını ıddıa edecek olan var mı?
belkı de rengarenk bır dunyada bılıncsızce bır kac renkten ıbaret olarak yasıyor olamayz mıyız?
felsefene bayıldım..bencede herkes aynı görmüyor yüklememizi istedikleri anlamları yüklediğimiz için aynı gibi gözüküyor herşey ama birazda işin matematik kısmıda var inanması güç olsada renklerinde bir matematiği vardır hatta photoshop programlarında görmüşsündür garip garip isimler sarı renge getirirsin imleci rengin ismi şudur : *123456ab24... gibi işte buda renklerin matematiği matematik bize söylenenin yani sarının sarı olduğunu herkesce öyle bilinmesi gerektiğini söylüyor ama bence felsefe olaya daha güzel yaklaşıyo eğer her insan farklı yaratıldıysa neden bende senden ya da ondan farklı göremiyim bence sarı o değil sarı diye bişey yok bence onun adı farklı
Tat alma ve kokuda dediğin olabilir belki ama görme olayında imkansız. Test gayet basit... Getir oğlum maviyi dersin, sana göre mavi yerine turuncu getiriyorsa farklı algılıyor demektir. Ya da duvarı sarıya boya dediğinde gidip o kendi kodladığı sarıya boyayıp, sonuç sana göre kırmızı çıkıyorsa dediğin doğru. Senin kırmızı diye öğretiiğini o yeşil görüyorsa, bütün gün trafikte kırmızı ışıkta geçmesi gerekir. Tabii ki ilk öğrenme anında isimleri nasıl öğretiliyorsa o şekilde beynimize yer ediyor ama ton olarak rengin görsellikteki yeri değişmez. Sana göre kırmızı olan şey bana göre mavi asla olamaz.
İlk olarak renkler bir kez isimlendirilmişse ve o isimlendirilen renkler isimlendirildiği şekilde insanlara öğretilmişse yanlış söyleme imkanı yok. Ama renkleri öğrettiğiniz çocuğunuza normalde sarı diye bilinen rengi kırmızı diye öğretirseniz, diğerlerinden farklı olarak ismini yanlış bilecektir. Ama rengi diğerlerinin gördükleri gibi aynı görecektir.
ben bır cocuga yanlıs ogretmekten bahsetmıyorum ama...bahsettıgım nokta ılk ogrenme esnasında cocugun algısı... yanı senın gordugun sekılde mı goruyor kı cocuk sarıyı...bunu nereden bılebılırsın..belkı o mor goruyor ama sen ona sarı dedıgın ıcın cocuk rengı sarı olarak kodluyor...sonucta bız ılk anda cocugun algısını bılemeyız
Hangisi birbirinin aynısı diye sorarak ikisi de aynı renk olan iki objeyi göstererek öğrenebilirsin.
Birşey bir renkteyse ileride bir daha değişme şansı yok demi?O renge de bir isim veriyorlar haliyle herkes aynı isimle bilsin diye.Bak şu gösterdiğim rengin adı sarı olsun vs.O renge o ismi verdiklerinde ileride o renkte farklı objeler karşılarına çıktıklarında herkes o rengi verildiği isimle çağırmaya başlıyor.Bak biz bu renge sarı ismini vermiştik diye.Senin nickinde sessiz harfler,sessiz harf nedir desem bana a harfi sessiz harftir der misin?A sesli harf olarak belirlenmiştir ve öyle kalacak.
yalnız senın ornegındekı betımlemeler ınsan ıcatları...latın harflerını bız bulduk...
renkler ıse dogada kendılıgınden olan seyler..ılk ınsan varken de agaclar ın yesılı topragın kahverengısı vardı... renkler dogaya ozgu sonucta ve bıze nasıl yansıdıkları da bu yuzden tartısmaya acılabılır
İcat falan değil arkadaşım, kahverengi doğada var olan birşey. Bu renge isim konulması da icat demek değildir. Harfleri biz bulduk doğru, daha doğrusu Fenikeliler buldu. Renkler renk körü olmadığın süre boyunca herkes için aynı görülür. İsimler farklı olabilir, ben Türk olarak siyah derim İngiliz black der. Adlandırma değişse de, ikimizde siyahı görürüz. Algı değişmez. Bunda anlamayacak bir şey yok. Neden beynini bulandırmaya çalışıyorsun anlamadım? Her şey gayet net ve açık.
Ya bak güzel kardeşim.Renkler herkes tarafından aynı görülür.ALGI ALGI! AYNI ALGILANIR!Renk körlüğü dediğimiz hastalık sonucu çocuklar yeşili kırmızı, kırmızıyı da yeşil görürler. Yani kırmızıyı yeşil yeşili de kırmızı olarak öğrenirler. Ebeveynleri de bunu bilmez.Bir süre sonra arkadaşlarıyla birlikteyken çocuk aa yeşil buluzun sana çok yakışmış dediğinde arkadaşı iyi de bu yeşil değil ki kırmızı dediğinde iş ortaya çıkar.Diğerleri de evet bu kırmızı yeşil değil diye onay verir! ANLADIN ARTIK?
renk korlugu konusunu tekrar gozden gecırmelısın bece...
bu konuyu daha fazla uzatmıyorum... anlaması kolay deıl cunku... ben de ılkın cok ıtıraz etmıstım ama olayın ozunu anlayınca cok sasırdım ve neden olmasın kı demıstım... yanı ılk duydugumda ben de sen gıbıydım o yuzden daha fazla uzatmıyorum:)
Dua ettiğim birşey var ki, atalarımız beyinsiz değilmiş. Yoksa halimiz haraptı!
Söz bulamadığımdan değil, çileden çıktığımdan. Yeterince açıkladım hala anlamadın. Demek ki bir problem var bunu da dile getirmek hakkım!
Sinirlendiğim zaman ben hakaret edebiliyorum malesef. Kusura bakma özür dilerim.
Cook dusundum ben bunu farkli bence hepimizin gordugu.bi ben degilmisim merak eden
Cevap
9Cevap
öyle bir şey olsaydı şu tür diyaloglar olmaz mıydı?
- bugün kırmızı giydim çok seviyorum ya yakışmış mı arkadaşlar?
- ne kırmızısı be mavi giymişsin dalga mı geçiyosun?
-kırmızı mı mavi mi ne diyosunuz siz yaa bildiğin pembe giymiş.
-sarı giymişsin de hiç yakışmamış ya..
vs. vs.
yani renk isimleri geçmişten günümüze aynı geldi ve aynı öğretildi. bir farklılık olsaydı fark ederdik bence :)
Hepimiz aynı rengi görüyoruz merak etme. Senin sarı dediğine herkes mavi kırmızı mi diyor yok onlar da sarı diyor. Demek ki hepimiz aynı rengi öğrenmişiz.değişik bir soru.?garip
eet bana sarı başkasına şampanya rengi
bana mavi başkasına petrol mavisi
bana kavuniçi başkasına yavruağzı
mutluysam herşey tozpembe.
Bana uyar üstad.
sen onu geç. bazı özel insanlar renklerin kokularını yazıların seslerini algılıyor.
nabeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrr... -_-
Yemin ederim hep aynı şeyi düşünürüm bende ve bunu bir arkadaşımız da derste sormuşte, hoca felsefik bir açıdan cevaplamıştı:)Gerçekte böyle bir şey varmış...
sorgulamaktan korkmamalısın:) hayatta en zevklı seylerden bırı ya.
baskalarının dayatmalarını sorgulamadan yasamak, ınsanların akıllarına prangalar vurularak yonetılmesı misali gelıyor bana... herkes ınsan herkesın aklı var ve herkes dusunmelı...bu ozgurlugun en belırgın ozellıgıdır..ozgur ınsan dusunur sorgular neden sonuc ılıskısı arar... sen de soru sormaktan korkma...bu konuda eınsteın dedemız de soyle der..bır ınsanın zekası verdıgı cevaplardan deıl sordugu sorulardan anlasılır:)
Aynen yaa çok güzel şeyler düşünmüşler yapmışlar gerçekten hayran olmamak elde değil bir kere Jean Jacques Rousseau,Montesquıeu gibi kişiler Cumhuriyeti getirmiler,özgürlüğü,eşitliği savunmuşlar sınıf ayrıcalıklarına karşı çıkmışlar,şanslıyız onların bıraktıkları düşünceleri okuyabildiğimiz için,dediğiniz gibi:))
İstediği kadar algılasn sarı ışte renk kırmızysa kırmızıdr çocuk onu farklı görüyor diye yanlış mi öğretecen bu nasıl bir felsefe anlamadım bir türlü
Bir tek ben değil çoğu kişi aynı yorumu yapmış. İşin öğretme kısmı değil asıl olan o sonraki kısım. İnsan hep aynı rengi görür. Çocuk neyi nasıl görür biz bilemeyiz sadece bu ne diye sorar sende söylersin o sadece o an görür.hayvanlar farklı bakar insanlar farklı ama insanlar hep aynı bakar. Al olayın gerçek anlamı mecaz diyorsan iş değişir ama sanırım mecaz da demyrsun felsefe biraz garip arkadaşım garip kabul et :)
yaw arkadasım sorum gayet aık...ben dıyorum kı bzım kırmızı dedıgımız rengı cocugun da bızım gordugumuz ve algıladıgımız sekılde oldugunu nasıl bılebılırız...o renk ona sıyah gelıyor belkı...baskasına mor gelıyor baskasına beyaz gelıyor...ama herkes kendınce yanlıs kodlasa da cocugun yanında hepsı ona kırmızı dıyor...cocuk da gordugu sıyahı kırmızı dıye kodluyor ve olene dek ona gore o renk hep kırmızı oluyorr... lutfen dedıgımı anlamaya calıs
Abi tamam diyelim çocuk kırmızıyı siyah gördü öyle algıladı. Hiç eklemesen o çocuk kırmızıya hep siyah diyecek. Onların neyi nasıl gördüğünü biz bilemeyiz ki ona bakacak olursun biz niye çatala bıçak demiyoruz ya da kasığa çatal ben belki çocukken çatala bıçak derdim nerden bileyim ama sonra ha bu çatalms demişimdr. Yani herkes gördüğü renkle kalsa o başka bir şey bu başka bir renk dese doğanın dengesi olmaz. Farklı görebilir zaten görse çocuk onun siyah olduğunu bilmiyor zaten bakıyor sadece
ıste ne guzel soylemıssın kı bak...bız bılemeyız neyı nasıl gordugunu dıyorsun... ben de onu dıyorum ıste...benım sarımla onun sarısı neden aynı olsun?
catal bıcak ornegı sacma olmus cunku onların hepsı ınsan uretımı...dogadakı renkler ıse en basından berı vardı..ınsanlar uretmedı renklerı...o yuzden farklı algılanabılırler dıyorum ztn
Böyle felsefi konuyu anlatmak zor anlayabilmekte. Sorduğun soru çok derin. Ona bakacak olursak benim mavi renge bakışımı kimse anlayamaz bu mecazi bir kavram ama asıl olan mavidr. Mavinin anlamı tabi ki herkeste farklı olabilir. Eğer bu şekilde anlamışsam doğruysa yani anladığım soruyu biraz daha açık sorsan daha kolay yorum yapabilirdm na da yapabılrdk.ama galiba bu sefer doğru anladım
:)
est... ama bır anda dusunmemek gerek bence de...baska bır zmn tekrr okursan sakın kafayla belkı daha net anlarsın...ozellıkle de burada yaptıgımız yorumlara falan bakmanı tavsıye ederım... herkes deısık sorular soruyor cunku...onları okursan da bakıs acın genısleyecektır...selametle:)
yok canım nıe yanlıs anlıyım... ben de bazen sorularını ya da cevaplarını begendıgım kısılerı takıp edıyorum... farklı yaklasımlar her daım guzeldır ve hepımız bır sekılde ınsanların baska pencerelerden bakmasını ıstedıgımız ıcın buradayız... maksadımız yardımcı olabılmek...özgünn fikirlerle:)
bunu ben de düşünmüştüm ama sonra dedim ki kendi kendime; ne önemi var
sen ondan istersen, hayat sana renklerini sunar cömertçe. herşey gözlerinde, hatta kalbinde sakli.
o kitaptan bahsediyosan okumadim
r.ğildili dezaten rengarenk bir dünya da yaşiyoruz. dediğim gibi bazi insanlar görebilir yalnizc. bak işin bilimsel kismina gelirsem, bebekler ilk doğduklarinda bulanik ve 2 boyutlu görürler ve renleri algilamazlar. dünyalari siyah beyazdir. büyüdükçe 3 boyutlu ve renkli görürler. sen bebeğe bebeğim bu sari demezsin. o gözünün ona gösterdiği rengi görür. hayvanlar mesela daha farkli görür. bazilari göremediğimiz renkleri. yani atmosferde farkli renkler vardir ama senin gözün onlari görmez.
bu arada dediğin mümkün olabilir. ki büyük ihtimal öyle çünkü beynimiz o kadar kisitli ki, anlayamadiğimiz, göremediğimiz çok şey var. ve biz bunlari belkide hiç bir zaman bilemeyeceğiz..
ztn dedıgım sey ıhtımal dısı olsa asla soylemezdım...ama kımse de bu konuda kesın olarak oyledır ya da deıldır dıyemez... bebeklerın buyuyup kavramları olusturmaya basladıkları donemlerden bahsedıyorum aslında... bu yas aralıgı kactır bılınmez ama tek bıldıgım mucızeler cok yakınımızda oldugu:)
Evet, göz bozukluğu olmayan herkes, renkleri aynı görür.
arkadas ben boyaciyim onbinlerce insanla ayni rengte hemfikir olduk senin gibi duvardaki sari renge kirmizi diyen cikmadi henuz
Bunu bende cok dusunuyordum ama buyuk ihtimalle herkes ayni goruyordur
Bunu ben de merak ediyorum . hepimiz farklı görüyoruz bence
Ben de böyle düşünüyorum. Duygularıma tercüman olduğun için teşekkürler.
Bu sorun renklerin "qualia" özelliğinden kaynaklanır ve bu soru çoğu insanın kendine zaman zaman sorduğu bir sorudur. Maalesef bunun cevabı asla bulunamaz çünkü qualia kişisel deneyimlere dayalı bir olgudur.
sAÇMA SALAK CEVAP VERMEYİN DEMİŞSİN AMA SAÇMA SALAK BİR SORU SORMUŞSUN YAZIK :d
ahh bunu tek düşünen bn değilmişim...
:))
Çok güzel anlatım,"mecazi"anlamı var :)
göze göre değişir :P:P
eve herkes farkli görür
bende bunu cok düşündüm aynı konuya takılmamız )
Ben varım.
evet aynı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar