BUYRUN , Kırmızı kurdela, gelin baba evinden ayrılmadan önce gelinin babası veya ağabeyi tarafından, gelinin beline bağlanır. Kimi kaynaklarda gelinin beline kırmızı kurdela bağlanırken salavat ve tekbir getirileceği ve beline iki defa sarılıp üçüncüde bağlanacağı söylenmektedir. Bele takılan bu kırmızı kurdelanın bekaret ve gayreti temsil ettiği bilinmektedir. Zaten Orta Anadolu’da bu kuşağa özellikle “gayret kuşağı” da denilmektedir. Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, evliliğinde gelinin gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir. Bu şekilde nesiller boyu aktarılarak günümüze kadar ulaşan bir geleneğimizdir.
Valla benim için hiç bir değer kalmamış. Bir kaç ay önce bir arkadaşım evlendi allahın gücüne gitmesin kızın ilişkiye girmediği yoktu galiba. İnsanlığına bişey demiyorum ama erkek konusunda yoldan çıkmış biriydi. Düğününde ama kuşak taktı, şimdi bence dalga geçmiş gibi oldu yani ama yapacak bişey yok. Saçma adetler işte bence çünkü takan kızların saygısı olmalo biraz bu adetlere karşı. kuşak takmayi ya hak edecekler ya da birakacaklar.
ben bir düğüne gidince "aa gelin kirmizi kusak baglamis bakireymis" diye dusunmuyorum takmayan goruncede "bakire degil" diye dusunmem ayrica degilsede bizi ilgilendirmez! Bizim geleneklerimizden birisidir. İsteyen takar istemeyen takmaz. Gunumuzde o kusagi hak edecek cok kiz kaldigini da dusunmuyorum zaten bu yuzden takmak istememenizi anliyorum.
O kırmızı kuşağın bir tek Türkiye'de anlamı var! Bekâreti simgeliyor... Yani diyor ki şimdi bakireyim anne baba ama Akşama kocam olacak adam Bekaretimi alacak hepimizin gözüne gözüne sokuyorum !!!
En İyi Cevaplar