Adettie diyenlerden misiniz öyle şey olur mu diyenlerden mi? Not;Bekaretin sembolü ve gelinin namusunun bu saatten sonra damada ait olduğunu gösterir. Aynı zamanda kudret kuşağı da denilebilir. Genelde, Baba , abi, erkek kardeş veya ailedeki herhangi yakın bir erkek tarafından bağlanır.
Evlenirken kırmızı kuşak bağlanma adeti hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu adette amaç sanılanın aksine bekareti sembolize etmez. Yeni doğan bebeğin odasına da kırmızı kuşak bağlarlar, yeni doğum yapmış loğusa kadına da kırmızı bir şey verirler.. v. b yani eski Türklerden gelen bir inanıştır. Kötü ruhları uzaklaştırmak için "kırmızı" kullanırlar. Size mantıklı geliyor mu hiç atalarımız hediye kurdale gibi bir şey yaparlar mı? Bu sonraları cahil bir kesim bekareti sembolize eder diye bol keseden sallamışlar. Lütfen Türk adetleriyle ilgili, şamanizm ile ilgili kitaplar okuyun bir çok geleneğin bize şamanizm'den geldiğini görceksiniz.
Anlamı şaşmış bir gelenek kırmızı kurdele. Aslında mor kuşağın günümüze ulaşmış versyonudur. Türklerin anaerkillikten ataerkilliğe geçiş sürecinde unutulup bu esnada kırmızı kurdele anlam değiştirdi. Her kadim dindeki rituel gibi 3 de yapılan bu hareketin asıl amacı albastıyı kovmaktır. Özellikle alevi mezarlarına kırmızı kurdele asılır bununla aynı anlamı taşımakta tabi günümüzdeki anlamı şaşmıştır. Şimdiler albastı nedir bilmez? Albastı desen külbastı zanneder bereket dersin bekaret zanneder. O yüzden bu geleneği terki diyar etmek daha mantıklı.
Sosyoloji bölümünden bir hoca bize "Türkler kendine Müslüman der ama aslında şamanisttirler" derdi. Tabii o zaman ne diyo la bu diye bakıyordum ama şimdi hak veriyorum adama. :D
Benim ünide ki hocamda aynı şeyi dedi ve bunun üstüne 1 sene ders gördük. Şamanların üstünde ki demirler kötü ruhları kovmak içinmiş hanı ölen kişinin karnına demir koyarlar ya o da buradan geliyormuş, koyunlarda ki çanlar yine buradan geliyor bir sürü şey ama bizim halk okumaz. Kırmızı kuşağa hayırrrrr deyip çıkarlar...
Bekaret kuşağı olduğunu toplum uydurdu. O gayret kuşağıdır. Gelin gittiği yerde, gayretli olsun, güçlü dursun diye takılır. Bu yüzden 3 defa sökülüp tekrar bağlanır. Bekaretle neden bağdaştırmışlar bir fikrim yok
Asırların oluşturduğu ince ve derin oluşumları sırf zevkine uygun değil diye iki kitap okumuş insanların çağdışı diyerek hor görmeleri sadece kendi kayıpları olacaktır.
En İyi Cevaplar