26 gü

Bu sicakta hala neden polyester kiyafet uretiliyor, pamuk keten varken mantigi ne?

Bu para havadan mı geliyor anlamadım. Türkiye genelinde hava aşırı sıcak ve nemli, kıyafetleri neden polyester üretirsin ki, devamını yaz uzun yaz. Ucuz üretimden bahanene ya, ben sıkıldım valla, paramı doğru düzgün harcamak istiyorum artık.

Özellikle yaz aylarında insanlar gün içinde dışarı çıkarken bile ter içinde kalıyor, nefes almakta zorlanıyor. Böyle bir iklimde yaşarken hâlâ neden polyester kumaşlı kıyafetler üretiliyor gerçekten anlamak zor.

Polyester kumaşlar üretim açısından markalara çok daha ucuz geliyor olabilir. Seri üretimi kolay, kırışmıyor, ütü istemiyor ve stokta uzun süre bozulmadan kalabiliyor. Yani üretici için oldukça avantajlı bir kumaş türü. Ama işin tüketici tarafına baktığımızda tablo tamamen değişiyor. İnsanlar bu kıyafetleri giydiklerinde rahat etmek yerine adeta bunalmayı, terlemeyi ve rahatsız olmayı kabul etmiş oluyor.

Özellikle sıcak ve nemli havalarda polyester kıyafetler cilde yapışıyor, hava almıyor ve vücudun ısısını dışarı atmasını engelliyor. Bu da hem aşırı terlemeye hem de kötü koku oluşumuna sebep oluyor. Gün içinde birkaç saat bile giyildiğinde bile insanı rahatsız edecek seviyeye gelebiliyor. Buna rağmen piyasada bu kadar fazla polyester ürün olması gerçekten düşündürücü.

Aslında burada asıl sorun sadece kumaş değil, genel üretim anlayışı. Markalar çoğu zaman tüketicinin konforunu değil, maliyet ve kâr oranını öncelikli tutuyor. “Nasıl daha ucuz üretirim, nasıl daha çok satarım” mantığıyla hareket edilince de ortaya insanların günlük hayatında zorlandığı ürünler çıkıyor. Oysa ki bu iklimde pamuk, keten, viskon gibi doğal ve nefes alan kumaşların çok daha fazla tercih edilmesi gerekir.

Bir de işin tüketici tarafı var. İnsanlar bazen sadece görünüşe bakarak alışveriş yapıyor, “şık dursun yeter” diyerek kumaş içeriğine dikkat etmiyor. Bu da markaların polyester üretmeye devam etmesini kolaylaştırıyor. Yani aslında bu döngü hem üreticiden hem tüketiciden besleniyor.

Sonuç olarak, böyle sıcak bir ülkede polyester kıyafetlerin bu kadar yaygın olması gerçekten mantıklı değil. İnsanların hem şık hem de rahat olabileceği kumaşlar varken, sadece ucuz diye rahatsız edici ürünlerin tercih edilmesi büyük bir çelişki gibi duruyor. Keşke üretimde biraz daha insan konforu ön planda tutulsa ve bu iklime uygun, nefes alan kumaşlara daha fazla önem verilse.

Güncellemeler
26 gü
Yazarken karışıklık olmuş ama bu durum can sıkıcı
Bu sicakta hala neden polyester kiyafet uretiliyor, pamuk keten varken mantigi ne?