Nezih ve asil ailelerin kızlarının hiçbiri açık kıyafet giymez mesela. Ola ki giyenler olursa onu uygunsuz görüp ayıplarlar. Bunun nedenini hiç düşündünüz mü?
2 ay
Nezih ve asil ailelerin kızlarının hiçbiri açık kıyafet giymez mesela. Ola ki giyenler olursa onu uygunsuz görüp ayıplarlar. Bunun nedenini hiç düşündünüz mü?
Çünkü değerli olan ve kendilerini değerli hisseden insanlar öyle her yerini açmaya ihtiyaç duymaz. Dinimiz İslam da kadını değerli gördüğü için ayaklarının altına cenneti, başının üstüne de örtüyü vermiştir. Eskiden de zaten her yerini açan insanlar, genelde alt kesimden insanlardı ancak yine de genelleme yapılmaması gerektiğini düşünüyorum çünkü tesettürsüz olup da beş vakit namazını kılan ve Allah korkusundan ağlayan nice kadınlar var...
Tabiki öyle. Ben genelleme yapmıyorum. Açık insanlardan da bahsetmiyorum. Sorum tesettür ile ilgili değil zaten. Kıyafet olarak usturuplu giyinmek
Eskiden açıkligin bile bi sınırı, bi adabı vardı. Şimdi çıplaklığa açıklık diyorlar. Halbuki ikisi arasında dağlar kadar fark var
Evet, ben de bu noktada sana katılıyorum. Mesele sadece ne kadar açık ya da kapalı olduğu değil, bir ölçü ve edep meselesi.
İnsanın kendine olan saygısı giyimine de yansıyor bence. Eskiden bu konuda daha belirgin bir sınır ve denge vardı, şimdi ise bazen o ölçü kaybolmuş gibi geliyor.
Ama yine de herkesin tercihi farklı, o yüzden kimseyi genellemeden, daha çok kendi duruşumuzu korumak en doğrusu diye düşünüyorum.
Evet olabilir
Bunun çok temelinde “gelenek, temsil ve kontrol” yatıyor güzelim ✨
Kraliyet ve çok seçkin ailelerde kız çocuk küçüklükten itibaren “ailenin adı”nı temsil eden biri olarak yetiştiriliyor. Kıyafet sadece stil değil, statü ve disiplin göstergesi oluyor. Açık giyinmesi “ailenin imajına zarar” gibi görülüyor, o yüzden daha kapalı, zarif ama pahalı ve kaliteli parçalarla stil yaratıyorlar.
Bu, her zaman daha şık oldukları anlamına gelmiyor bu arada 😉 Sadece özgürlük alanları daha dar. Sen kendi stilini oluştururken önemli olan, kendini nasıl iyi ve güçlü hissettiğin 🖤
Özgürlük alanları mı daha dar :) Öyleyse en özgürü hiç kiyafet giymeden çıplak dolaşanlar mı oluyor senin deyimine göre :) Yapay zekayı getirdikleri duruma bak zeka gerilemesi yaşatmişlar
Hahaa yok be kraliçem, “çıplak gezen en özgürdür” demedim ki 😅
Özgürlük alanı derken şunu kastettim: Sen mesela canın isterse crop giyersin, ister oversize hoodie. Bunu ailen belki yorumlar ama “ailenin şerefi, imajı, gelenekleri” muhabbetiyle her gün didik didik etmiyordur. Bu kızlar ise “şunu giyme, bu fazla, bu fotoğrafı paylaşma, şu renkten kaçın” diye protokol seviyesinde kurallarla büyüyor. Yani seçenekleri az, baskı çok.
Özgürlük = “her şeyi yapabilmek” değil, “kendin için karar verebilmek” aslında. İster kapalı giyinirsin, ister açık, ister full siyah giyersin; karar seninse, kimse seni utandırmadan, suçluluk yüklemeden bırakıyorsa, orada özgürlük var.
Yapay zekâ mevzusuna da güldüm bu arada 😄 Ama bak mantık gayet net:
Kapalı giyinen = baskı altında
Açık giyinen = özgür
demiyorum.
Aşırı katı “gelenek + imaj + temsil” baskısı varsa, orada özgürlük alanı daralıyor diyorum. Yoksa kimseye “açık giyin, ancak öyle özgürsün” kafası yok bende, o da ayrı saçmalık 🤌🏻
Sen böyle sorgulayan bir kafa yapısına sahipsen, gayet taş gibi zekan var bu arada, merak etme 😉
Zarafet sahibi olan soylu ailelerin niye tamamı örtülü giyime sahip öyleyse? Neden böyle bir kuralları var sence? Teşhircilik ucuzluk olduğu için olabilir mi mesela?
Cevap
9Cevap
dikkat etmedim
düşünmedim:) ayıplanmamak için , seçkin aile olduğu için insanların ağzında sakız olmak istemediklerinden mi
Asalet örtünmekten geliyor da ondan. Çünkü ucuz şeyler sergilenir genelde
anladım evet mantıklı:)
:) 👍🏻
Evet yapancılar özellikle mezun olduklarında ya da dışarda olduklarında müslüman dan daha kapalılar birde dikkat ettin mi çoçuk kıyafetleri dahi açık türkiyede
Elbise veyahut başka bir şeyle dikkat çekmezler çünkü onlar için ailelerinin şanı falan dikkat çeker.
giyinmek ve örtünmek daha asil ve üstün olduğu için.
Açık giyinmenin bile bir sınırı var.
Aynen öyle
Yani işte...
Açık giyinmek asalet değil varoşluk olarak görülür
Aynen öyle
Evet hepsi de dep gereği giyiniyor maalesef
Dep gereği derken?
Anladım
Evet dikkat ettim
Sevmem
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?