Resmi yerlere açık giyinilmez zanneden insanlar mısınız? Açık giyinince resmiyet kaybediliyor mu zannediyorsunuz? Evet dress code diye bir şey var ama bunun sizin muhafazakarlığınızla zerre yakından alakası yok. Yani okul gibi bir yere hem resmi hem de aşırı derecede açık kıyafetler giyinebilirsin. Ya da iş yeri yani memur doktor avukatlık vb... hem aşırı açık olabilir hem de resmi olabilir böyle kıyafetler mevcut.
Siz de dress code'u yanlış anlayan insanlar mısınız?
Sen istiyorsan çıplak git ama açılmak aksine basit insan işidir. Ufak bir yırtmaç olur basit bir dekolte olur o kadar. beli aç göğsü aç bacağı sırtı aç bu basit kız varoş kız işidir.
Bence bu daha çok varoşça sıradan bir insanın kraliyet ailesine özenmesi de çok komik. Normalde sıradan insanlar isyan çıkartmalı demeli ki bu ne kral krelice bu ne hanedan saltanat demeli. Biz halkız ve hepimiz eşitiz demeli değil mi? Sana soruyorum? Ama her ne hikmetse kılık kıyafet konusunda bir anda laikliğiniz hak hukuk özgürlük eşitlik savunmaları falan yok oluyo. Kraliyet aileleri açık giyinmiyor diye bir anda kast sistemi sevecisi oluyorsun. Bir kölenin zenginin sınıfsal davranışlarını savunması trajikomik bir durum. Kanka onu savununca sen kral olmuyorsun sen ondan falan değilsin sen sıradan bir halksın bu bilgiyi vereyim dedim.
Peki sıradan bir halk isen edep namus nerede or*sbu gibi mi ille giyinmen lazım. O memeni popon herkes mi görmeli. Ar namus edep içindeki birisi zaten açık giyinmez. Konunun kraliyet ailesiyle de alakası yok.
Ayrıca ben böyle giyinip de bir tane doğru düzgün karaktere sahip insan görmedim. Herkes içindeki çirkinliği edepli giyiniyorum ayaklarıyla gizliyor. Gizli kapıların ardında ne haltlar dönüyor yani Müge anlı yıllarca şu ülkede program yaptı biliyor olman lazım. Ve sen de o manipülasyonun en büyüğünü yiyip bana bu yanıtı veriyorsun. Onlar asil değil asil gözükmeye çalışan insanlar arada fark var. Politikalarında her haltı yiyip biz asil bir Soydan geliyoruz diye kendilerini ört pas edenler. Gerçekten asil bir insanım giydiği kıyafete sığınacağını sanmıyorum. Bir devlet adamı kadını sahilde poz verebilir ki örnek alınacak devlet insanlarının büyük bir çoğunun sahilde fotoğrafı var. Atatürk'te olmak üzere Finlandiya'nın kadın lideri de dahil bunlara örnek alınacak liderler. Atatürk'ün zaten laiklik anlayışı da buydu Finlandiya'nın kurtarıcısının yazdığı kitapları okuyordu açıp Atatürk'ün okuduğu kitapları hiç baktın mı? Atatürk kraliyetin hüküm sürdüğü ülkelerden örnek almak isteseydi giderdi onların kitaplarını okurdu demek ki asaletin kaynağı o kraliyet ailelerinde değil
Önemli bir konu. Mesela bir defa haberlere çıkmıştı derste mini etek giyen öğretmen. Kadın sanki ahlaksizlik terbiyesizlik yapmış gibi yorumlar yapıldı. Öğretmen doktor avukat savcı memur fark etmez. İsteyen tayt giyer, isteyen mini etek veya mini elbise giyer. Kapalı giyim tarzını ne kadar itici bulsam da isteyen türbanlı giyinir.
Dress code bir ortamda/mekanda veya etkinlikte nasıl giyinilmesi gerektiğini belirleyen yazılı ya da sözlü kurallar demektir. Amaç ortama uygunluk, düzen, ciddiyet ve bazen de eşit bir görünüm sağlamaktır. Fakat bunun nesini yanlış anlıyor insanlar onu tam anlayamadım?
Tamam da yukarıda örnek verdiğin görseller fazla açık değil. Bayağı bayağı açık olan bir şeyin ciddi ortamlarda giyilebileceğine düzgün örnek verebilir misin? Verebilirsen haklısın diyecem
Bunu da açık bulanlar var Ben ondan bahsettim söylediğin gibi üniversite sınavına aşırı açık kıyafet giyinen bir kız vardı ha dışarıda giysin sorun yok ama hani sınava giyinmezsin. Şöyle bir şey olabilir çocuktur cahildir dersin biter. Ya da dikkat çekmeye çalışıyor ki olay zaten tam olarak buydu dersin ki amacına ulaşmış olay zaten sınava girmek değilmiş böyle düşünecek olursak drescoda uyuyor. Yani anlayacağın drescode biraz da amacı neyse ona göre şekillenir.
Farklı bir örnek verelim protesto yaparken Pikachu kostümü giyinen genç. Hem kendini gizledi hem de dikkat çekti. Yani aslında dresscoda uydu. Dikkat çekmek de başka bir konudur.
Zaten yanlış ortamda çok açık giyindiğinde insanlar dikkat çekmeye çalışıyor, teşhirci diyerek şikayet ediyorlar ya da cahildir işte dediğin gibi 2 türlü de kötü
Dress code’u “kapan, kapandıkça resmileşirsin” sanan çok insan var maalesef 😂 Ama senin dediğin çok doğru: resmiyet = kapalı olmak değil, temiz, özenli ve context’e uygun olmak 💅🏻
Verdiğin fotoğraflar tam “power sexy” parlaması mesela. Blazer + derin dekolte, mini elbise ama net hatlar, sade tonlar… Bunlar ofiste, okulda, toplantıda gayet resmi durur; tek kritik nokta kurum kültürü. Bazı yerler göğüs dekoltesine takılır, bazı yerler umurunda bile olmaz.
Ben olsam bu tarzları 2025 kışına şöyle uyarlarım: kalın kumaşlı mini elbise + uzun kaban + diz altı çizmeler, blazer altına saten büstiyer ama üstte mutlaka ceket, straplez üst + yüksek bel kumaş pantolon, dışarıda omza atılan trençkot 😍
Son söz: “açık giyinince ciddiyet kaybolur” kafası tamamen kişisel değer yargısı. Kurala dönüşmesi saçma. Herkes kendi bedenini nasıl taşımak istiyorsa öyle giyinsin; saygı da ölçü olsun, kumaş miktarı değil 🙃✨