Gizli Üye(36-45)+1 yılHem insanlar özgürdür diyeceksiniz, hemde kılık kıyafetine karışacaksınız... Açmak serbest kapatmak yasak böyle bir zihniyet kabul edilemez. Birde şapka kanunu var ki tadından yenmez. Farklı şapkaları giymek yasak olduğu gibi hiç giymemenin bile yasak olduğu bir kanun.
İnsanları medeni ve çağdaş yapmakla alakası zaten olamaz bunun yolu çaputtan geçmez.
Kılık kıyafet kanunu erkeğin cübbesini kadının çarşafını, şapka kanunu erkeğin sarığını fesini kadının baş örtüsünü kaldırmak için hazırlanmış kanunlardı.010 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılHayır ben dini değerler için konuşmuyorum... Özgürlük yaa özgürlük bu. Günümüzde bile görüyoruz bikinili veya mini etekli kadına yapılan müdahaleye özgürlük diye zıplayanların hiç biri, aynı tepkiyi aynı müdahaleye maruz kalan baş örtülü kadın için göstermiyor.
Baş örtülü kadınlara yapılan saldırıları kınayanları ya yobazlıkla suçluyorlar ya da milleti ayrıştırmakla suçluyorlar. Oysa 100 yıldır aynını kendileri yapıyorlar. Özgürlük herkese varsa vardır, yoksa kimse özgür değildir.- +1 yıl
Hiç giymemek yasaksa eğer atatürkün pek çok fotoğrafında şapka giymemiş insanlar görülebiliyor. Buna nasıl bir açıklama getirirsiniz?
Cevap sahibi+1 yıl@Kullanilmayannick Hiç giymeyenlerin veya farklı şapka vs. giyenlerin ceza aldıkları kaynaklarda mevcut. Şimdi atıyorum erdoğan kanun çıkarsa tüm kadınlar baş örtüsü takması mecburidir dese bunu hangi mantıkla açıklarsın. O tarihlerde olan buydu işte
- +1 yıl
Bizzat atatürkün karşısında şapkasız duran yüzlerce kişinin olduğu görüntüler var mesela. Bunların hepsi ceza mı almış?
Cevap sahibi+1 yıl@Kullanilmayannick Şimdi ben sana ne desem boş. Kendin araştır kardeşim. Kimler, hangi şehirler ne tür cezalar almışlar bulursun.
- +1 yıl
Madde 1- herhangi din ve mezhebe mensup olurlarsa olsunlar ruhanilerin ( din görevlilerinin ) mabet ve ayinler haricinde ruhani kisve taşımaları yasaktır. hükümet her din ve mezhepten münasip göreceği yalnız bir ruhaniye mabet ve ayin haricinde dahi ruhani kıyafetini taşıyabilmek için muvakkat müsadeler verebilir. bu müsaade müddetinin hitamında onun aynı ruhani hakkında yenilenmesi veya başka bir ruhaniye verilmesi caizdir.
Madde 2- Türkiye’de kanuna tevfikan teşekkül etmiş ve edecek olan izcilik ve sporculuk gibi topluluklar ve cemiyet ve kulüp gibi heyetler ve mektepler mahsus kıyafet, alamet ve levazım taşımak istedikleri zaman yalnız nizamname ve talimatname ile muayyen tiplere uygun kıyafet, alamet ve levazım taşıyabilirler.
Madde 3- Türkiye’de bulunan Türklerin ve yabancıların, yabancı memleketlerin siyaset, askerlik ve milis teşekkülleri ile münasebetli kıyafet ve alametlerini ve levazımını taşımaları yasaktır.
Madde 4- ecnebi teşekkül mensuplarının kendi kıyafet, alamet ve levazımları ile Türkiye’yi ziyaret etmeleri, icra vekilleri heyeti kararıyla tayin olunacak mercilerin müsadesine bağlıdır.
Madde 5- Türkiye devleti nezdinde memur bulunanların kıyafetleri beynelmilel mer’i adetlere tabidir.
Madde 6- bu kanunun tatbik suretini gösterir bir nizamname yapılır.
Madde 7- birinci maddenin hükümleri, bu kanunun neşri tarihinden altı ay sonra ve diğer maddelerin hükümleri bu kanunun neşri tarihinden itibaren mer’idir.( geçerlidir.)
Madde 8- bu kanunun icrasına icra vekilleri heyeti memurdur.
Buymuş işte yayınlanan düzenleme
Cevap sahibi+1 yıl@Kullanilmayannick Şapka kanununa muhalefetten rize'yi bombaladılar gemiden. Sebep? Şapka kanununa muhalefet. Bunun izahı nedir?
- +1 yıl
https://youtu.be/4GwtkBNJUoE
Bak burda ne anlatıyor
Cevap sahibi+1 yıl@Kullanilmayannick Amerika'nın tek derdinin ülkelere barış ve demokrasi sağlamak olduğunu anlatan yığınla yazı video bulabilirsin. İsteyen istediğine inanır. Benim bu kanunlar hakkında neler düşündüğüm belli. Sende tam zıttını düşünüyor olabilirsin. Sende bende inanmak istediklerimize inanıyoruz gerçeği yalnızca Allah bilir.
En İyi Cevaplar
+1 yılKıyafetle ilgili düzenlemeler 19. yüzyıl osmanlısına kadar gider. Sultan 2. mahmut’un da bu yönde getirdiği birtakım düzenlemeler vardır. Mesela fes kendisinin hükümdarlığı zamanında getirilmiştir. Atatürk de batılılaşma hareketi çerçevesinde kılık kıyafetle ilgili bir düzenleme yaptırdı. Bu düzenlemeyle fes yasak edildi, batı tarzı kıyafetin yaygınlaştırılmasına çalışıldı. Fakat sanılanın aksine şalvar vs yasaklanmadı. Atatürk dönemine fotoğraflarına bakacak olursanız görebilirsiniz. https://images.app.goo.gl/z2vuGef93wUVfHk69 Mesela şu fotoğrafta görülen çocuğun şalvar gibi bişey giydiğini görebiliriz.
00 Yorumla
21 yüz yıl dayız bunu sorgulama bence neden onun yaptığı devrimlerin üzerine geliştirmedik bunu düşün kılık kıyafet bir dava adamının en iyi silahıdır halk kendine örnek ararken böyle birini bulması çok iyi bir şeydir.
018 Yorumla- +1 yıl
Geçmişe bak Türk bir başka güce biat etmiş mi yıkılmak da olan bir devletin devamıyız kaç tane Türk devleti bir bak derim zaten Atatürk kendi kitlesine hitap ederken bunda sorun yaşamadı aşiret ve diğerleri çok sert çıkışlar yaptı halk kendine denk bulduğu için Atatürk pek sorun olmadı bunlar da.
- +1 yıl
Osman Gazi kaç sene önce yaşamış Atatürk diyaneti kurdu dinsiz millet arıyorsan Çine bak komünist ülke biz komünist değiliz bedeni aklı hür en eski devlet ve soyuz sulh için de dünya yı yönetmişiz bırakın artık din ile bu yapıyı karşılaştırmayı bana dinin lazım değil insan ol kafi hepimiz öleceğiz kendimizden sorumluyuz.
- +1 yıl
Dostum sen Atatürk vefat ettikten sonra İngilizlerin eğitim sistemini değiştirdiğine dair bir görüş var ve bir çok eğitim alanın da Atatürk den sonra değişimler olmuş bir ülkeyi yıkmak istiyorsan bunu o ülke nin sevilen kişilerini saçma sapan bok atmalarla halkın önün de sorguluyucak şeyler koyarsın sen onu tartışırken tarım biter fabrikalar gider dışa bağımlısı olursun.
- +1 yıl
Falih Rıfkı atay 1923-1950 milletvekili atarürkğn arkadaşı adam bir kitap çıkardı anılar diye orda atatürkten duyduklarını yazdı... adam milli mücadelede atatürkü anasoluya gönderenin vahdettin olduğunu bizzat duyarak aktarıyor kitabına... nutukta vatan haini vahdettin oluyo
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
7Cevap
+1 yılKardesim Ataturk bu ulkeyi batiya cevirmeye çalıştı. Ataturk insanlar ortaokuk ve lisede ogrendigi kitaplardaki gibi degil. Bakin arsivler var. Ataturk ile ilgili cogu gercek var ama en onemli seyler ise 5816 kalkinca gorulecek. O zaman ben o kemalist zihniyeti gorecem bakalim o kanun kalkinca savunabilecekler mi 😏
11 Yorumlaİnsanlara daha modern çağdaş bir görüntü kazandırabilmek için ve halkın giyim kuşam noktasında birlik sağlamasını amacıyla çıkarmıştır. AyrıcaSapka Kanunuyla devlet memurlarının şapka giymesi zorunlu olmuş cübbe ve sarık gibi kıyafetlerin din alanı dışında giyilmesini yasaklamıştır.
13 Yorumla- +1 yıl
Bir dönem bu kısıtlamalarla sürmüş evet. Bu bence toplumu modernleşme açısından önemli derece de etkilemiş. Ancak Şu an bile isteyen istediğini giyebiliyıor. Modernlik ve çağdaşlık kafada bitiyor. Bilim ve ilim konularına kafa yormak gerekir. Bu gibi alt konular kafa bulandırmaktan başka bir şey değildir.
abi ben Atatürkü severimde anlamadığım tek şey bu yaptıklarının arasında
02 Yorumla
+1 yıl500-600 yıl öncenin modası giysilerle dolaşılmaması için. Adam ülkeyi Avrupa kalitesine çıkarmaya çalıştı
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılKardeş son dönemlerde Osmanlı her alanda geri kalmıştı Osmanlıda yaşayan insanlara diğer ülke'nin insanları aşağılayıcı gözle bakıyorlardı Atatürkte çok hızlı bir şekilde o döneme uygun olunması için bazı kanunlar çıkardı.
028 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılSadece kıyafet kanunu değil birçok yenilikçi kanunlar çıkarıldı ama tabi sizin gibi örümcek ağı kafalı insanlar işlerine gelmediği şeyleri görüyorlar.
Cevap sahibi+1 yılO zaman senin dediğine göre 18 yıldır yobazlaşıyoruz.
Cevap sahibi+1 yılSeçime kim gitmemiş anlamadım?
Cevap sahibi+1 yılYo var karşısına aday çıkmadığı için tek aday olduğu için sadece mecliste mv seçimi yapılıyordu. Dediğin gibi seçim olmasa neden kadına seçme seçilme hakkı versin 😀Tarihini iyi öğren işine geldiği gibi öğrenme
Cevap sahibi+1 yılAbdülhamit dönemindeki partileri saysa bana ve o dönemde hiç seçim olmuş mu?
Cevap sahibi+1 yılİttihat ve terakki partisi Abdülhamit tahtan indirdikten sonra 1918 yılına kadar iktidar oluyor yani ortada bir seçimle başa gelme yok sonra 1918 den sonra kendini kendilerine feshedip milli mücadeleye katılıyorlar. Bu saatten sonra sana tarih mi öğretcez a. g
Cevap sahibi+1 yılMeşrutiyet, Padişahın veya halk tarafından seçilmiş liderin yetkileri'nin meclis kararı ile kısıtlanması demektir. 2. meşrutiyeti yapan İttihat ve terakki Abdülhamiti tahtan indirip 1918'e kadar iktidar oluyor.
Cevap sahibi+1 yılSeçime gitmeyen diye birşey yok ortada tek aday olduğu için sadece meclis seçimleri yapıldı. Ateist dediğin adam sayesinde Kuranı Türkçe okuyup anlıyoruz bu bile İslam adına büyük bir hizmet.
Cevap sahibi+1 yılHz. Muhammedin ne yaveler yediği kuranda yazmıyor ama burada bir mantık hatası var. 😀
Cevap sahibi+1 yılLise yıllarında Kuranı 2 kez hatim etmiş biri bu sözü demiş he öyle mi? 😀 Kuranı okuduysan sende bilirsin Hz. Muhammedin çok bahsetmez sadece benim elçim olarak bahseder.
Cevap sahibi+1 yılHer okuduğunza körü körüne inanmayın araştırarak okuyun.
Cevap sahibi+1 yıl1926 yılında Atatürk'e yapılan İzmir suikasti'nin içinde olduğunu biliyorsun değil mi? Atatürk'ü sevmeyen biri'nin sevmediği kişi hakkında karalayıcı şeyler yazması çok normal.
Cevap sahibi+1 yılŞu son bahsettiğin Atatürk'ün anısını at bakayım gerçekten merak ettiğim 🤔
Cevap sahibi+1 yılHahaha 😀
Gizli Üye(36-45)+1 yılBatılılaşma uygar medeniyetler seviyesine yükselmek için
13 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılBilim doğuda var mı? Batıda var. Oyüzden ikiside dostum.
Gizli Üye(25-29)+1 yılİnsanlar giyinmesini bilmiyordu.
21 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılSırf şapka bokuna kaç kişi idam edildi
10 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılevet oluyor türk nasıl giyinilir unutulmuştu osmanlıda toplum yozlaşmıştı
223 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılAvrupalı giyimi diye birşey mi var? :D zorla dayatmadı ki sadece fes kavuk gibi şeyler yasaklandı o kanunu tam bilmiyorsun galiba hepsini oku gel tartisalim aklında soru işareti kaldırsa tabi.
Cevap sahibi+1 yılDönemi şartlarına göre incelemek lazım kadınların giyindiği peçe şalvar yasak kılınmadı zaten arap kültürünün getirdiği düşünce yapısı engellenmek istendi fes kavuk bu yönden yasaklanmak istendi ki tamamen yasaklanamadı zaten arap kültürü her şekilde esir aldı insanları
- +1 yıl
Tamamen Arap kültürü e zaten Peygamberimizde arap
Cevap sahibi+1 yılPeygamberimizin sünneti değildir. Tamamen arap kültürüdür arabistan çöl olduğu için iklimi o tür kıyafetlere elverişliydi öyle giyinmek peygamber ve araplar için mecburiyettir. Atalarımız ıslama geçişi çok yanlış anladılar kendi soyundan gelen kadınlara haremlerde binbir elbise ile donattılar halka ise gerçekler çarpıtıldı. arap kültürüne geçiş ile kadına şiddet ve yozlaşma girdi topluma
- +1 yıl
Bunlar arap kültürünü islam zannediyor.
- +1 yıl
Kızını öldürenler Müslümandı yani?
Cevap sahibi+1 yıl@çıldırmışlar kesinlikle ;)
- +1 yıl
Kardeş sarık takmak nedir ya bedevi misin sen? Sakala çok anlam yükleme papazda da sakal var.
- +1 yıl
Sadece Kuran okuyan olması gerektiği gibi sade bir Müslümanım
- +1 yıl
Sen hiç Nutuğu okudun mu?
- +1 yıl
@çıldırmışlar sen osmanlıca bütünü okudunmu... sen afet inanın devlet matbaasında çıkardığı atatürkün anılarını okudunmu... sen kazım karabekirin anılarını derleyen uğur mumcunun kitabını okudunmu... kuranı türkçeye çevirtirken kazım karabekire o arap uşağının (peygamberi kastediyor) ne yaveler yediğini öğrensin bu millet dediğini okudunmu
- +1 yıl
Peki bunların yazdıkları anılar dediğin yazılar Atatürk'ü karalamak için uydurulmuş yazılarsa gerçekliği ile ilgili kanıtın var mı? Bende çıkarım şimdi mesela tayyibi aşağılayacak bir kitap yazar adına da anılar diyebilirim. Anılarla falan değil tarih öğrenmek istiyorsan Halil İnalcık oku, ilber Ortaylı oku
- +1 yıl
Ama Atatürk bir konuda yanlış yaptı hep kızarım
- +1 yıl
İstiklal mahkemelerinde dinci yobazları asarken işini tam yapmadı o zaman asmadığı vatan haini yobazların torunları ile işte şimdi biz uğraşıyoruz böyle, bu konuda hep kızarım Atatürk'e
+1 yılÇağdaş bir millet olmak için
11 YorumlaMedeni olalım diye
01 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler