Özge Özpirinççi kızına Üzüm ismini vermeyi düşünüyormuş. Son zamanlarda etrafımda hep Uzay, Mars, Kuzey, Maya, Arya gibi değişik isimler duyuyorum. Sizce bu isimler güzel mi yoksa geleneksel Ayşe'miz Fatma'mız daha mı iyiydi? :D
Özge Özpirinççi doğacak olan kızına "Üzüm" ismini koymayı düşünüyormuş. Yeni nesil isimler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Anlamı olan isimleri seviyorum. Böyle anlamsız isimleri çocuğumun taşımasını istemem şahsen. Üstelik insan isimleri karakteri etkiler. Benim oğlum olsa Mehmet Kemal koyarım. Mesela Mehmet in anlamı yerde ve gökte övülen demek. Kemal isminin anlamı ise olgunluktur. Kız olsa da Tomris olurdu. Sebebi de dünyadaki ilk kadın komutandır ve kendisi de Türk’tür. İkincisi ise anlamı güç Demir demektir.
Yeni nesil isimler çok b. ktan ve saçma. İslam dinine inananlar için söylüyorum diğerlerinin umrunda olmamalı bu ! Her anne baba evladına koyduğu isimden dolayı ahirette hesaba çekilecektir. Ve islamda doğa ve doğa olayı isimleri (rüzgar, bulut, güneş, deniz, toprak, ırmak, nehir, kaya) , hayvan isimleri (aslan , kaplan, şahin , doğan vs) , çiçek ve bitki isimleri (gül , menekşe, manolya, papatya, defne, mimoza vs.) gibi isimler caiz değildir. Bile bile günaha girmeyin. Bana kalirsa , melisa, ayça, gizem, ezgi, melodi, açelya, ada, ahu alev , arya , altan, atakan, timuçin, tunç, demir, mert, koray, korhan, alp, bora, atlas, ayaz, aylin, sude, ecrin, evrim, devrim, vs gibi isimleri de müslümanlar asla koymamalılar. Sahabe isimleri, peygamber isimleri, padişah isimleri, islam büyüklerinin ve liderlerinin isimleri neden rahatsiz eder müslümanlari anlayabilmis degilim. Bu isimlerden neden utaniyosunuz? Avrupada hala en eski isimleri gururla koyuyorlar cocuklarina. Müslümanlar tırt. Utandiginiz isimler ahirette karsiniza ciktigi zaman yüzünüze tükürmezler mi ! Dedigim gibi söyledigim hersey müslümanları ilgilendiriyor.
Çocuğu 9 ay karnında taşıyan annesi, büyüten bakan annesi babası. İsim artistliği yapması kalan sen. Sude ismini koymasının nesi asla koyulmamalı? Sana kalırsa imiş? Onlardan farkın ne? Sen Hz. Peygamber misin? Evliya mısın? Ebu Bekir iyi bir insan Müslüman diye kimse çocuğunun adını koymak zorunda değil. Aynen ahiret ilk soru paranı nereden kazandın değil, çocuğunun adını neden Atakan koydun? Atın bunu cehenneme çocuğunun adını şu koymamış. Saçma sapan boş yorum. O isimlerin caiz olmadığını nereden biliyorsun? Bir hadis ayet ekleseydin de insanlar da öğrenseydi. Zina haram diye havadan demiyorlar
@Merdaaa Peki kara cahil hayatinda isimlerle ilgili kac defa arastirma yaptin? Kac defa ayet hadis okudun? Kac defa bir din alimine soruo danistin? HİÇ. Nereden mi biliyorum? Bir defa olsun bir arastirman olsaydi bir defa olsun bir din alimine sorsaydin bu kadar din cahili olamazdin. İsime sadece baba degil anne baba beraber karar verirler. Bana böyle cildirip cinnet gecirip hazmedemeyip yorum yazacagin yerde 5 dakikani ayirip bi arastirma yapsaydin keske kara cahil. Sorsan müslümansın ama evladına ne isim koydun acaba, ya da ne isim koyacaksin acaba... İnsan bi arastirir. Evladina isim koymakla ilgili hadisler yazar google bi arastirir. Sende nerdeee ! Anca bilgisizce salliyosun boş boş. Atakan diye bir müslüman ismi mi olur hic mi kafan almiyo. Nerden biliyomuşum. Hayatinda degerli düzgün derdi para olmayan birkac din alimi olsaydi sen de bilebilirdin fos müslüman.
@einaiFotia Senin görüşün. Senin fikrin de bana çok sacma ve mantıksız mesela. Benim dini dayanağım var ama sizin yok. Müslümansan dini dayanağınla izah et. Değilsen zaten söylemiştim bu yorumum sadece müslümanları ilgilendirir.
@offffyardımedinn Hanımefendi ben din alimi değilim. Mühendisim. Ama dinimi de çok arastiririm. Benden çok daha bilgili insanlara hep sorarim. Hep kitaplar okurum. Koymak istediğiniz isim dinen caiz değil evet. Ahirette bunun bir hesabı var. Arkadasin biri yorumda demis ya hani bana herseyi birakip onu mu soracak Allah diye. Allahın zamanı da bol kudreti de hic merak etmesin o arkadaş ! Bu soruyu kacinci sirada sorar bilinmez ama soracak. Soracagini peygamber efendimiz s. a. v söylüyor. Her anne baba evladina koydugu isimden dolayı hesaba çekilecek. Hesabini verebilecek olanlar da var veremeyip cezalandirilacak olanlar da var. Siz yine de benim lafima bakmayin iciniz rahat etsin diye güvenilir, derdi para olmayan, iyi niyetli , dinini yasayan güzel bir din alimine sorun lütfen. Maksat içiniz rahat etsin.
@görüşsahibi. Eğer okuyup araştırıyorsam ve sen böyle diyerek benim hakkıma giriyorsan ki kul hakkı haram olsun sen cehenneme git. Sen haklı isen ben araştırmıyor isem ben cehenneme gideyim üzerime yemin olsun. Müslümanız ya Allah şahit olsun. Ben kabul ediyorum. Çocuk ismi araştırma ile din öğrenmiş olmuyorsun. İsimlerin farklı anlamları da var. Ayrıca güneş ismi gibi isimleri koymak günah diyorsun da değil ise sen günaha giriyorsun. İnternette araştırırsan bile güneş isminin caiz olduğunu görürsün. Cahilliğe gerek yok
@Merdaaa senin hocan da peygamberin de internet. Benimki ise Hz. muhammed s. a. v ve kur'anı kerim. Senin hayatinda bir din alimi yok. Cehaletinde boğul kara cahil yobaz.
@einaiFotia ben mühendisim ve senin hayatini kurtaracak seyler üretiyorum kara cahil. Senin bu ülkeye, bu milletez insanoğluna dünyaya ne hayrın ne faydan var acaba bi söylesen de bilsek 😊
Diğer internet sitelerinde de caiz olduğu yazıyor bunun fetva ile alakası ypk. Detaylı araştırma yaparsan anlarsın. Komik değilsin sadece cahilsin. Orada detaylı açıklama yazdığı için o siteyi attım sadece.
@einaiFotia hayvanligi ögrenmek isteseydim yemin olsun ilk senden ögrenirdim 😊 fazlasiyla görgüsüz ve kütüksün cünkü. İnsanlarla iletisim kurabilmekten aciz tam bir yontulmamis odunsun. Azıcık nezaket ögren ki insanlar da seninle kibar konussun 😊
Adamın vizyonsuzluğu her hareketinden belli zaten. Ciddiye alınacak yanı yok dini öğrenmek istersek açar kuranı kerim meali okuruz. Dedikleriyle ilgilenip okumadım ama bunun gibi konuşan o isim caiz bu isim değil diyen hacı hocalar genelde dediğin gibi dinsiz kafirler oluyor fazla ciddiye almamak gerek
@einaiFotia hayatinda eline kur'anı kerim aldin mi acaba kara cahil? Boş beyninle atip tutmaktan baska bir basarin olmadigina eminim bu hayatta. Ben kafir degilsen sana döner bunu biliyosundur umarım
@einaiFotia kendin dedin zaten beni engellermisin diye. Ben de dedim ki gerek yok bo. k sinegi gibi her gördügüne atlamazsan kafan rahat olur dedim. Kendi dedigiyle bile celisen zekasi düsük idiot birisin anladim 😊. Allah yardimcin olsun. Madem benimle bir daha karsilasmak istemiyosun defol git sorumdan demek oluyor bu 😊 Ama sizler yüzsüz ve onursuz oldugunuz icin hakaret yemek hoşunuza gidiyor 😊
@einaiFotia yol alacak olan sensin kafasiz benim yorumumdasin şu an 😂 Allahım bir insan bu kadar mi beyinden sorunlu olabilir ya😂 Görüşümü taciz ediyor bi de üstüne yol al diyo 😃
Kuran okudun diye adam olmuyorsun ben de çok okuyorum bir ayeti defalarca okuyorum bakara suresini 3 kere okudum belki çokça uzun bir suredir. Meal de değil tefsiri ile okuyorum. Gerekirse internetten yorumunu dinliyorum. İniş sırasına göre yazılış sırasına göre de okuyorum. Sürekli hadis okuyorum. Diğer insanlardan aktarılanlara bakıyorum. Ateist deist argümanlarını araştırıyorum. Evrim teorisini araştırıyorum. Bazı ayetleri hadisleri 10 kere okumuşumdur bile okumuşumdur. İlahiyatçılara danışıyorum. Tamam en iyisi sensin. Kelimelerin Arapça Türkçelerini bile araştırıyorum. Öğrenciyim okuyorum da ama sen mühendissin ya en çok ülkeye senin katkın var. Benim babam da amcam da doktor. Öğretmen amcalarım da var. Bu ülkeye senin ailenden daha çok katkımız var. Avukat diş hekimi kuzenlerim var. Mühendis kuzenim de var. Kuran kursu öğretmeni yengem de. Bu ülkeye anca bizim katkımızın yarısını yapmışsınızdır.
@Merdaaa 😂😂😂😂😂😂 Ezik amele seni. Aciz cahil. Sülalesindeki okumuşları sayiyo bana. Benim bir yilda bu vatana ettigim hitmetin yarisini bütün sülalen edemez etmedigine de yemin edebilirim. Nasil bu kadar emin olabiliyorum yemin edebilecek kadar? Cünkü şu an bu ülkede güven ve huzur içinde yasayabiliyosan ben ve diger mühendis ekibimizle birlikte üretip gelistirip vatanin hizmetine sundugumu silahlar sayesindedir. Yedi sülaleni toplasan benim aldigim duanin yarisini alamazlar. Ezik amele seni. Al sülaleni de uza şimdi gereksiz cahil 😃
10 yıllık mühendissin en fazla. Gören de bir şey sanacak. O dualar onların aldığı duaların saygıların 10 da birini alamazsın asıl sen. O beğenmediğin insanlar senin silahın kadar kitap okumuştur.
@einaiFotia karım olacak kadın şu an evinde ve bir saat sonra denize kiyisi olan bir mekanda yemek yiyecegiz kara cahil. Sen git kendi derdine yan. O benimle cok mutlu elhamdulillah. Kadinlarla nasil konusulmasi gerektigini yedi sülalene ögretebilirim inan bana. Bak burada sa örnegi var. İnsan olup insan gibi konusaa gayet kibar konusuyorum. Hayvan gibi saldiranla da ina göre konusuyorum. Örnek olarak buraya görüş yazanlardan biri olan @offffyardımedinn adlı bayanla nasil konustuguma bakabilirsin. Dedigim gibi insanla insan gibi hayvanla hayvan gibi. Sen ve diger zeka küpü direk saldirdiniz ona göre de cevap aldiniz. Net 😊😊😊 . Demek ki sorun da sizde kabahat da sizde 😊
@Merdaaa kac yillik oldugumun bir önemi yok ezik amele aciz 😊 O saydigin akraba bozuntularinin alayinin gotunu biz kurtariyoruz. Sen ve senin gibi ezik amele aciz düşkünlerin de bu ülkede huzurla yasayabilmesini sagliyoruz. Ama senin gibi kafasinin icinde beyin yerine tezek tasiyanlari keske ülkeden atsalar da herkes rahat bi nefes alsa 😊 Senin yedi sülalen okusa bi yerlerde bedavadan maaş alsa benim vatanima milletime bir günlük hizmetim etmez. Uza ezik amele 😊
@görüşsahibi sana teşekkür ederim bu hayatta kötü şeylere sahip olduğum için isyan ederdim. Evlendiğin ve seninle evlenmek zorunda kalmayan diğer herkes ve ben de buna dahil olmak üzere şükrettim. Denize kıyısı olan mekanda yemek yemek şanslı hissettiriyor ise seni dkenxkekzkw. Neyse kardeşim hata yaptığını kabul edemeyen insanla çok zaman harcadım bile.
@Merdaaa Mesele deniz ya da yemek degil Allahın tezek beyinlisi 😊 Mesele evlenecegim insanla mutlu olmamiz ve ikimizin de senin yedi sülalenden daha kültürlü oluşumuz. Kedi ulasamadigi cigere mundar dermis. Kiskan çatla patla belki ortadan ikiye yarilirsin 😂
Okumuşun cahili kadar kötüsü yok. Napalım sen de böylesin. Dışardan gerçekten bize ezik çatla patla diyorsun ya sen öyle duruyorsun. Senin için bu kelimeleri kullanmıyorum çünkü zaten olan bir şeyi tekrar etme ihtiyacı duymuyorum. Sen sürekli bu kelimeleri kullanıyorsun çünkü acizliğinden
@Merdaaa Hz. peygamber s. a. v cahil degildi ve cehaleti savunmadi. Akrabalarinla beni kiyaslarsan cevabini alirsin. O halde haddini hududunu bileceksin ve sana mantikli gelmiyor diye milletin fikrine hakaretle saldirmayacaksin. Sen bir dersin ben 1000 derim. İşine gelirse. İlk hakareti eden sensin. İlk sataşan sensin. Sabaha kadar yaz sabaha kadar yazmaya devam ederim. Haksizliga tahammülüm yok çünkü
@Merdaaa senden daha aciz biri yoktur bu sitede adin gibi emin ol. Kiskancliktan gebereceksin resmen 😊 cocuguna erkek olursa doruk kiz olursa da ceren ismini koy sen müslüman (!).
Kxmekxkekxkek. Sen amele diyorsun ya? Ben cahil idi demedim? amele işçi demek. Peygamberlerden buna yakın olanlar ve doktor olan peygamber var. Senin beğenmediğin o benim akrabalarım. Kusur bakma da akranlarımla seni kıyaslamam zoruna gitmiş. Tırnakları olamazsın çübkü. Amele dediklerin olmasa eşinle gidip o hasat edilen meyve sebzelerden yakalanmış balık hayvanlardan yiyemezsin. Orada çalışan işçiler olmasa. Ben senin fikrine saldırmadım çünkü fikrin yok. Yalan bilgi veriyorsun. Ne hakareti etmişim yaz da herkes bilsin? İsim artistliği mi çok komiksin doğruyu söyledim sadece. Cahilsin cahil
@görüşsahibi aynen Müslümanlık isim ile oluyordu. Hz. Ömer: "Ey insanlar! Sakın bir adamın orucu ve namazı sizi aldatmasın. Bir kimsenin güvenilir olup olmadığını öğrenmek için konuştuğu zaman doğru söyleyip söylemediğine, kendisine bir şey emanet edildiğinde ona hıyanet edip etmediğine ve menfaat anındaki tavrına bakın."
@Merdaaa Ben insanları meslekleri küçümsemem asla. Hayatin yalan oldugu gibi okudugunu da anlayamayan birisin bunu kesinleştirdim. Sen ilk yazdigin yorumu oku bakalim ilk kim saldirmis ilk kim salyalarini akitmis. Sülaleni toplasan tirnagimin icindeki kir etmez aciz ezik. İlk sen saldirdin ben de on katiyla karsilik verdim ve benim icin bunun sonu olmayacak. Kuduz gibi saldirmamaliydin. İlk yorumuna bak bakalim
Dediklerinin hepsi yanlış. Saçma da konuşuyorsun. Benim yorumum da hiçbir şey de yok. Sen Müslüman gibi gözüküyorsun sadece, lafların bunları göstermiyor. İstediği de umrumda değilsin.
Ne alaka? Çocuğa neden dinle alakalı isim koyulmalı? Sen inanıyorsun diye çocuk da inanmak zorunda mı? Saydığın isimlerin nesi var? Anne ve baba neden kendi sevdikleri, zevk ve isteklerine göre isimler değil de klasik isimler koymak zorunda? Ayşe, Fatma da kötü değil, ama yaygın olanı koymak zorundalar mı? Şahsen ben çocuğuma yaygın isim koymak istemem, özel olsun isterim. Senin Müslümanlığın da "kara cahil" demekle mi harika oluyor? Tanrı mısın, insanların ne kadar inançlı olduğuna karar veriyorsun? Kimse sana dinini kanıtlamak zorunda değil.
@Kaylıİşler hehe tamam sen de kendince haklisin. Nasreddin hocanin da dedigi gibi herkes haklı. Pek alakan olmayan bir dinde isim koymanın önemini sana uzun uzun anlatmakla zaman harcamıcam hiç birazcik değinicem. Evet müslümanin tırnak kesişinden tut da , tuvaletini yapışına kadar evladina koydugu isme kadar herseyi mutlaka islami olmalı. Müslüman herşeyiyle gayrimüslimlerden ayri olmali yani görüldüğünde bu adam müslüman diyebilmeli insanlar. Cep telefonu da kullaniyoruz bu mesela müslüman olmayanlarin icadi. Neden kullaniyoruz degil mi? Çünkü ahiretlik degil. Kullandigin otomobil gayrimüslimlerin malı. Evet bir sakinca yok cünkü bu ahiretlik bisey degil. Fakat ahiretlik olan meseleler yani bir noktada dine dayanan meseleler kesinlikle dini olmalıdır. İnsanin ismi dinle alakali birseydir o yüzden islami olmalidir. İnşallah anlamissindir.
yeni nesili anlamak gerçekten çok zor yani o kadar zor ki hiç kimse kusura bakmasında yteni nesil kendini çok modern zannediyor ama hayattan bir haber yaşıyorlar değişik değişik şeyleri kendilerine ilke edindiği zaman bunun adı modernizm oluyor tamam isim konusunda bişey diyemem istediği ismi koymakta özgürler ama yeni nesil demişsin ya orada olayı biraz açmak istedim evet herkes yaptıklarında özgürdür kimse karışamaz ama yeni nesili ben kesinlikle beğenmiyorum ahlaksızlıklar terbiyesizlikler diz boyu
Yeni nesil aksine her şeyi sorgulayan , ölçüp tartan ve doğrunun arkasında olan bir nesil. Eski nesil anam babam usulü araştırmadan bildiklerini duyduklarını ilke edinirken yeni nesil duyduklarını değil araştırıp öğrendiklerini ilke edinir. İşte sırf bu yüzden kuşak çatışması var ve siz fikirleri savunan gençleri terbiyesiz ilan ediyorsunuz.
@Huxley17 ben kimseyi hor görmüyorum hayatım boyunca yapmam lakin kendini yetiştiren sayısı olduğu kadar yetiştirmeye sayısı bir hayli fazla ortalığı üniversitesinde okuyan bir genç daha kim 500 bin isterse ilk soruda elendi Atatürkçüyüm diye geçiniyor Atatürkü doğum tarihini bilmiyor z kusagiyim diyo eyvallah batı diyo eyvallah ama nerde sapkınlık var onları örnek alıyor ve buna modernizm akımı diyorlar otur bilim teknoloji konuş modernizm budur o ona aşık olmuş bu bunu eve götürmüş yok o ondan hoslanmis yani böyle bir kesim maalesef ki var terbiyesiz ilan ettiğim gençler modernizm altında ahlaksizliklari ele alan kesim onu burada konuşmak istemiyorum
Ne diim saygı duymak istiyorum şimdilik biraz zorlayarak olsa saygı duyarım da bi yerden sonra kopacak olmayacak şeyler diyecem gibi geliyo bana Ama şu da var ki yeni nesil bizim gibi değil bizde böyle değişik isimler olsa okulda arkadaşlar falan hangi hayvanın neresine sokup sokup çıkarırdı kim bilir lakaplar kafiyeli benzetmeler falan offff offff çocuk isyan ederdi millet insan evladına bunu nasıl yapar bi ana baba derdi ama devir değişti artık çocuklar hala acımasız ama başka yerlere takılıyorlar artık
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Herkes artık bilindik ve klişe isimlerden sıkıldı bence. Ama şöyle de bir şey var Allah demiş ki çocuklarınıza anlamlı isimler koyun. Gerçi günümüzde bu söze uymaya çalışan da pek yok. Canları ne isterse koyuyorlar. Maksat havalı, özgün ve zor söylenen bir isim seçmek. Yeni nesil isimler de hoş tabi anlamı güzel olanlar için söylüyorum.{Mesela bir komşumuz var kızının adı çok garibime gitti Türk aile , her şeyiyle çok gelenekçi ama kızlarının adı ADELİNA 😀} İnsanlar bir garip, artık ne isim koyacaklarını da şaşırmışlar. Ünlülerde sırf haber niteliği olsun diye farklı isimler tercih ediyor olabilir.
Arapça isim taşıyan biri olarak arapça isimlerin kullanımına karşıyım. 1300 senedir Türm milleti müslman diyoruz ama 1300 senedir çocuğuna türkçe isim veren bir tek arap yok. Yeni nesil isimleri arapça isimlerden iyidir.
Kara üzüm habbesi le le le canım diye dalga geçilmesi muhtemel bir isim. Son derece saçma ve gereksiz bir isim. Yani milyon tane ismin içinden bunu seçebilmekte ayrı bir kafa ve cesaret istiyor. Değişik olucam diye bu kadar kasmaya gerek yok. Son kadın değilsin veya dünyada bir tek sen doğurmuyorsun böyle marjinal isim de ne bileyim.
Degisik demek dogru olmaz simdiki modern zamana uyuyor diyelim simdiki cocuklara ayse fatma melahat gibi isimler koyulursa yarin bir gun dalga gecerler cocukla. Benim en sevdigim isimler Alina, Deren ve Duru gibi isimler cok hos
Üzümmü iyice saçmaladılar artık ne o öyle kediye isim koyar gibi😅 bir tanıdğımda kızına enginar ismini koymuştu diğerine kereviz der mi acaba diye düşünmedim değil yakın zamanda zerzavat isimleri manavların dışına taşacak sanırım.😂
ben de değişik bir isim koymak istiyorum 2 isimli olursa 1 ismi farklı bir dilden ya da ülkeden seçmek isterdim , ayrıca bence farklı isim ad-soyadla kafiyeli olunca güzel gidiyor denk gelmiştim savaş barış
Dünyada canlı veya cansız bütün varlıkların ortak bir özelliği vardır. O da her şeyin bir isminin olmasıdır. İsimsiz hiçbir şey yoktur. Dolayısıyla isim o varlığı temsil eder ve açıklar. O yüzden çocuklarımıza daha anlamlı ve güzel isimler koymamız gerektiğini düşünüyorum.
uzum'u bilemem ama ornek olarak verdiginiz maya, arya, uzay, kuzey gibi isimler gayet guzel. ben de o tarz isimleri begeniyorum, eski isimlerin kullanilmasi sacma artik
Bu ne ya uzum elma hava su torak ates cimen cise, cisem, yagmur bulut gunes ay damla doga isimleri nedir ya meyve ismi ne yaa olmadi al bak armut.. ya hasbinallah... Ya.
Türkçe ve Moğolca canım o senin müzari yani şimdiki zaman arapçada ekler başa gelir ve şedde alır bunu bil ben 5 yıl arapça eğitim aldım hangi arapça öğretmenine sorsan sor yalan mazi yani geçmiş zaman eki kezebe kezeba kezebu diye gider
Sensin kafası kırık daha arapça da eylem çekimi bilmeyen ve daha doğrusu Türkçedeki gibi sonda geldiği zanneden kişiye ne desem bileyim arapçada eylem çekimleri yani zaman ekleri başa gelir ve araya cümle girer hangi arapça öğretmenine sorsan sana yalan söyledi arapça kezebe olur onu geçmiş çekimleri sözcük ezbettilr ve arapça bilmeyen kişiler de müzari çekimi atıp o değil derler
isterse domates te koyabilir , cocuk özgenin ALLAH analı babalı büyütsün , yeni nesil isimler cok kötü , ayşe fatma hayriye varken ne gerek var , sebze meyve isimlerine