Televizyonculuk dünyası için önemli terimler bunların hepsi. Kanalların reklam alması, programların yayında kalması, dizilerin sürmesi için çok büyük bir kıstas bunlar. Peki reyting ne demek, arasındaki farklar nelermiş bakalım.
Reyting Nedir, Ne Anlama Geliyor?
Reyting
Reyting, bir televizyon programının ortalama izlenme oranını gösteren verilerdir. Reklam verenler için bir kıstas olarak geliştirilen reyting, tamamen televizyonların ekonomik çıkarları için ölçülmeye başlanmıştır. Yukarıda da dediğim gibi, bir televizyon programının kaderini bu ölçümler belirler.
Reyting ölçümü için Peoplemeter denen bir alet yerleştirilir evlere. Bu evler de hanelerin sosyoekonomik durumlarına göre A-B, C1, C2, ve D-E şeklinde gruplandırılır. Bu grupları belirleyen temel etken hanedeki kişilerin eğitim durumu ve mesleğidir. Peki bu total ab abc ne demekmiş bakalım.
AB Reyting Nedir, Ne Demek?
AB grubu, reyting grupları içerisinde kaymak tabaka diyebiliriz. :D 4 grup içerisinde, AB grubu eğitim ve gelir grubu en yüksek gruptur. 5 milyona yakın bir sayıları vardır. Genellikle reklam verenler bu kitleyi hedefler. Çünkü bir şey satın alma eğilimi yüksek bir gruptur. AB reyting nedir öğrendiğimize göre ABC reyting nedir bakalım.
ABC Reyting Nedir?
Reyting cihazı
Reklam verenler için AB grubu önemli, yüksek eğitim ve gelir grubu olduğunu demiştik. Geri kalan C1, C2, D/E grupları ise daha alt gelir gruplarını temsil eder. D/E grupları çok da önemsenmez. Bu nedenle ABC grubu hedeflenir kanallar tarafından. Peki total reyting ne demek?
Total Reyting Ne Demek? Total AB, ABC Ne Demek?
Total reyting ise; A/B, C1, C2 ve D/E gruplarının toplamını ifade eder. Total AB sonuçları yüksek gelir grubunu temsil ederken, Total ABC ya da Total reyting daha geniş kitleyi ifade ediyor. Bu da reklam verenler için kimi hedefleyecekleri konusunda değerli bir bilgi sunuyor.
Umarım verdiğim bilgiler anlaşılır olmuştur. Buradaki içerikte de en iyi film önerileri verilmiş, televizyondan sıkılırsan göz atmanı öneririm. :)
Reyting ölçümlerinde izleyiciler sosyo-ekonomik durumuna göre gruplandırılır. Bu gruplar kültür ve gelir seviyesine göre en yüksekten başlamak üzere A, B, C, D, E diye adlandırılır.
A ve B gruplarının birleşimi olan AB grubu kültür ve gelir durumu en yüksek gruptur ABC ise yine 3 grubun toplamıdır. Total grubu tüm grupların reyting oranını gösterir.