Eylül 2015'te aşk yaşamaya başlayan ünlü oyuncu Ümit Erdim ile Seda Çınar, 2 yıl önce dünyaevine girmişti. Çift, mutlu aile pozlarını sık sık sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Erdim son zamanlarda bazı takipçilerinden kendisine gelen, "Hanımcılık" eleştirilerine eşiyle bir fotoğrafını paylaşarak yanıt verdi."Bir zümre var ki bu hanımcılık meselesine takmış. Ucu onlara dokunuyor demek ki. Maçoluğu, hayt huyt yapmayı, kadını geride tutmayı bir halt zannediyolar. Bir de sorsan müslümanım derler.
Devam etsinler. Bilselerdi Peygamber Efendimiz (sav) Hz. Ayşe validemizi deveye bindirirken bir dizini yere koyup bir dizini de validemiz basarak rahat çıksın diye onun ayağının altına seriyordu. Hangimiz hanımımız arabaya binerken kapısını açıyoruz? Kainattaki en büyük hanımcı Efendimiz’dir. Bizim de yegâne örneğimiz O ve O’nun hayatıdır. Maçolar artisler dağılabilir. İyi akşamlar."(Mynet)
"Eğer bir kimsenin bir başkasına secde etmesini emretseydim, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim ve eğer bir erkek karısına kırmızı bir dağdan siyah bir dağa ve siyah bir dağdan kırmızı bir dağa taş taşımayı emretseydi, uygun olan, kadının bu emri yerine getirmesidir." Diyen bir Peygamber'i sorgulamadan hanımcı ilan eden zihniyetlere yer yok ne yazık ki dünyada. En azından "dünyamda". Sağlıcakla. Link: sorularlaislamiyet.com/kadinin-kocasina-itaati-konusundaki-hadiste-secde-etme-tas-tasima-gibi-ifadeler-nicin-kullanilmistir
Peygamber efendimizin hanımcı olduğuna dair görmüş mü? Hanımcılık, erkek gururunu hiçe sayan eziklerin işidir. Onlara biz erkek müsvettesi diyoruz. Hanımcılık diyerek kendi görüşlerini açıklamayıp kadının her dediğini onaylayan ve kendi ailesini altta tutup karısının ailesini üstte tutmak ne kadar sağlıklı? Bu eziklik değil de nedir?
Ayrıca, Peygamberimizi bu işe karıştırması büyük bir yanlıştır ve iftiradır. Bazen bir cümleyi söylerken iki kez düşünmesi gerekiyor insanın. Sonucu ahirette büyük bir şekilde ödetirler.
Hanımcı, light, süt gibi ifadelerle zaten doğumundan beri "erkek adam ol, gururlu ol" baskısıyla büyüyen erkeklerin daha da üstüne gidiyorsunuz. Bakın, kadına şiddetin en büyük nedeni. Ülkemizin aptal insanı kelimelere bayılıyor.
@muratkoray Kadınlar erkeklerden güçsüz değil. Hatta aksine acıya katlanma konusunda erkeklerden çok daha yüksek acı eşikleri var. Kadınların zayıf görünmesinin sebebi erkek hegemonyasının yüz yıllardır eve kitlemelerinden kaynaklıdır? Kadınlar son 3 çeyrekte belki sosyal hayatta aktifler ve benim gözümde kendilerini tamamen kanıtlamış durumdalar. Sanayi'de çalışamalar gibi bullshit craplerle geleceksen Rosie the Riveter'ı araştır derim. Demek istediğim kadınlar güçsüz ve erkek korumasına ihtiyaçları yok. Erkeklerin egosundan vazgeçip artık kadınlara hakkettikleri o hakkı vermeli. Senin gibi insanların retorikleri kadınları bakıma muhtaç hale getiriyor sonra da gelip "eşya değil" saçmalıklarıyla geliyorsunuz. O yüzden mi 0 marka araba alır gibi ülkenin bir kesimi bekarete takmış durumda? https://www.youtube.com/watch?v=PwMlf9Pe-Rk https://www.youtube.com/watch?v=OIGU_2xvjYo
@Synetesia256 iyisin hoşsunda ataerkil toplumun sancılarından yeni yeni kurtulmaya çalışan, emekleyen kadınlardan bahsediyoruz Türkiye’de. Hadi diyelim büyük bir özveri ile erkekler bunu anladı ve hegemonyadan vazgeçip kadınları toplumun her açıdan eşit bir bireyi saydılar, emin ol ki bunu ülkemiz kadınlarına anlatamayız. Hala maço, vuran kıran tiplerin kadınlara çekici geldiği ve her gün büyük yüzde ile bu yüzden şiddet olaylarının yaşandığı ülkede , senin bahsettiğin gibi bir cinsiyet eşitliği yüzyıllar sürer kanısındayım. Ayrıca acı eşiklerini bilmem ama sabır, dirayet ve azim konusunda fark attıkları kesin adamım.
@nondeimea Hocam dediğinde haklı olduğun ve benim kanımca haksız olduğun konular var.
Ben toplumun bir anda ataerkillikten vazgeçilsin demiyorum. Bu bir süreçtir ve fazları vardır. Benim önerim hakları için savaşan kadınlara siz emanetsiniz, Cennet annelerin ayakları altındadır gibi kadını sözde pozitif ayrımcılığa bırakan ama kanımca kadınları sindiren anlayışa ses çıkaran kadınların ezilmesine göz yummamak. Eğitimimden ötürü Amerikan tarihinden örnek vermek istiyorum.
Amerika'da ilk kadın hakları savaşı 19. yüzyılda başladı ve istedikleri oy hakkıydı. Bu haklarını 50-70 yılda tamamlamıştır ama kazanmıştır 19th Amendment şöyle diyor;
" The 19th Amendment (1920) to the Constitution of the United States provides men and women with equal voting rights. The amendment states that the right of citizens to vote "shall not be denied or abridged by the United States or by any State on account of seks. " Kısaca özetle Amerika Anayasa'sı kadın ve erkeklere eşit oy kullanma hakkı tanımaktadır. Hiç bir Amerikan vatandaşı cinsiyet ayrımıyla oy kullanma hakkından mahrum edilmeyecekti.
Zorlu bir süreç ama kadınlar kazandı. Seneca Fall Declaration yayınlandığında toplanan erkekler gösteriye sadece gülmek için gitmiştir. Ama sonuç olarak kadınlar kazandı.
Bu fazın 2. süreci de İkinci Dünya Savaşın'da erkeklerin savaşa katılmasıyla yaşandı. Ekonomisi bir anda patlayan Amerika işçi ihtiyacını kadınların çalıştırılmasıyla sağlamış ama Veteran (savaştan dönenlere) lara GI yasasıyla çok kolay şartlar altında erkeklerine iş ve eğitim şansı tanımıştır. Kadınlar tekrar eve gönderildiğinde bu sefer iş konusunda eşitlik için savaşmışlar ve 1960 larda Civil Right Movements ile beraber hem etnik azınlıklar hemde kadınlar eşit iş ve maaş haklarına kazandılar. (Uygulama kısmı tartışılır ama artık anayasal haktır.)
Devamında ise bu sefer Amerikan kadınları kendilerini metalaştıran, cinsel objelere karşı savaş açmıştır. Tabi bu noktadan sonra güçlü Amerikan ve diğer dünya kozmetik ve estetik cerrahi sektörleri artık kadınları erkek düşmanı olarak tanıtmaya başladı ama bu savaş hala devam ediyor. Feminine Mystique eserini okumanı tavsiye ederim.
Uzun oldu ama bilmiyorum anlatabildim mi derdimi :) Kadınlara destek olmamız lazım. Onları emanet değil, omuz omuza kendimize denk, hayatımızda "eş" olarak görmemiz lazım. O zaman bak toplum nasıl değişecek. Kadınlarda kendi kızlarını daha bilinçli yetiştirip, gençlikte kızlar kendilerini bu aptal maçoların aslında ne kadar zararlı olduğunu anlayacaktır.
@Synetesia256 seni anlamaya niyetim yok zaten sosyal medyadada yapacak birşey yok ancak görüşümüzü söyleyebiliyoruz. Attığın o sayfa benim yol göstericim olamaz , açıp incelemedim bile .
@Synetesia256 onuda der zaten ustunluk takvada der.. burda her erkk senin gibi degil.. orda kaba olan bir erkege anlica dilden konusuluyor tehdit var.. her gucsuz icin gecerli bu.. bizdeki hersey emanet aslinda.. birde boyle dusun..
Sen aciya dayanmayla kas gucunu esit lik olarak mi goruyorsun.. eger oyle olsaydi ozgecan bugun yasiyor olurdu.. bugun hem dogu hemde bati kulturu kadina hak ettigi degeri ve hakki vermemistir..
Vicdansiz erkeklere uyaridir o soz.. tehdit niteligindedir.. zeka kabiliyet insan olarak esitiz biyolojik farkliyiz.. duygusalda farkliyiz... istisna disinda kas gucu olarak zayifiz.. 14 yasindaki cocuk bile benden daha agir kaldiriyor. Sonucta zarar gormememiz bu karakterde insanlarda oldugundan acik olarak uyarilmistir.. bugunde kanunlar kariniza zarar verirseniz... ceza alirsinuz demiyor mu?
Erkekler kadına göre bir derece üstündür - Bakara 228 İkişer, üçer, dörder tane kadın alma hakkı - Nisa 3 Bütün sülalendeki kızların "sadece" peygambere helal kılınması - Ahzab 50 "Boşanmış olsa bile" bu sülalede ki kızları tekrar koynuna alabilme hakkı - Ahzab 51
Daha niceleri var buna benzer, bunlar en bilinenleri... Hayatınızda bir kere olsun Kuran'ı elinize alıp derinlemesine okusaydınız, sadece aklınızı ve mantığınızı kullanarak yorumlasaydınız, bu Kuran'ı hiç okumadığı halde hanımcılığın Peygamber'den geldiğine inanan kişiye rağbet göstermezdiniz...
Ben kadınlara karşı kin veya nefret beslemiyorum fakat bu ve bunun gibi kişiler din simsarlarıdır, dini mevzularda hacı hoca kesilip prim kasan tiplerdir
Toplumda bazen güzel şeyleri antipatik kelimelerle çirkinleştiriyoruz. Bir kızın sevgilisi olmayınca ona kezban, eşine kibarlık yapana hanımcı, biraz kibar konuştu diye bir erkeğe 2 dakika delikanlı ol deniliyor. Toplum olarak çok CAHİLiz! Gelişmekten, değişmekten yoksunuz! Kör cahil, eksiden kalma şeyleri hala doğru kabul eden bir yığın insan var. Ben kalıplara takılmıyorum. İyi adam/kadın olmaktan kimse ölmez, kimse öyle böyle olmaz. Erkeklikten de bir şey gitmez..
Dünya nimetinden en hayırlısı hayırlı bir eştir rabbim nasip etsin herkese hanımın kalbini kırmamak beyinin sözünden çıkmamak güzel bir ahlaktır bize örnek olan peygamberimiz değiliydi...
Bir gün safiye annemiz yemek yapar ve sahabeden enese verir peygamberimizin evine göndermesini ister kapıyı ayşe annemiz açar enese ey enes bunu kim gönderdi der safiye annemiz gönderdi der safiye annemiz yemekleri güzel yapardı ve ayşe annemiz peygamberimizi çok kıskandığı için tastaki yemeği döker sinriden peygaberimizde kapıya gelir yerdeki yemeği görür eğilerek yemeği toplar ne ayşenin gönlünü kırar nede safiye annemizin enes gel yemek yiyelim annene geldiler gene der 🙂 Allah erkeklerimize pemberimizin hoşgörü ahlakını versin kadınlarımızada güzel ahlak nasip etsin amin...
Hanımcı olmak bence çok güzel bir şey.. Bunu hanımcılığı savunan erkeklere de beyni olmayan kitle Meriç diyorlar.. Bilmiyorlar ki eşlerini geride tutmak erkeklik değil. Kadınları illa ezmek mi lazım? Onlara kötü mü davranmak gerekiyor.. Halbuki Allah bile baş üstünde tutulması gerektiğini söylüyor.. "Adam "ne güzel de yapıyor helal olsun..
İyi de bu yaptığı hanımcılık değil ki hatta çok normal bir şey. Hanımına veya sevgiline yardım etmekte hanımcılık değil onlar da çok doğal şeyler. Yalnız her şeye tamam karıcığım, olur karıcığım, yapalım karıcığım, sen ne dersen o olsun karıcığım demek hanımcılıktır. Bu durumun tam tersi de hoş değil yanlış anlamayın. Ben bilmem beyim bilir anlayışına karşıyım.
Doğru konuşmuş kendisini alkışlıyorum 👏 Bazı kesim insanlar bunu hanımcılık olarak adlandırıyor ama eşine saygı göstermek, dediklerine hürmet etmek ne zaman "hanımcılık" oldu? Bir an evvel silsinler o zihniyetlerini! bunun adı sadece eşine iyi bir eş iyi bir kocalık yapmaktır iki söz dinlediler diye hanımcı ilan ediyorlar kendilerini yazık.😒
Peygamber efendimizde eşine yardım ederdi ve ailesine düşkündü. Hanımına düşkün olmak ve yardımcı olmak güzel ve keyifli bişey isteyerek yapılması gereken bişey. Ne varki eşine düşkün ve yardımcı olmaya çalışan ve eşinin gösterdiği özveriye yeterince karşılık vermeyen kadınlar çok fazla.
Karısı hocaya demiş ki, komşunun kocası onu iki kere öper, bir dua okur öyle çıkarmış evden, sen bir hoşçakal bile demiyorsun. Hoca da demiş ki, benim öyle karım olsa her çıktığımda hatim indiririm.
Şimdi şu maymuna bak bir de yanındaki kadına bak. Elbette hanımcı olacak, başka şansı var mı
Açıkçası; hiçbir zâta kalmadı Efendimiz'e (S. A. V) lakap, sıfat yakıştırmak. Örnekleyebilir, kıstas verebilir, "feyz alıyorum" diyebilir herkes. O kıymetliye özenmek ve sünnetlerine uymak zaten asla doğru yoldan çıkartmaz bizi. Ama bu güne değin; her şeyi, her detayı istediği gibi paylaşıp da sonra gelen yorumların "ucu ona dokununca" niye kendine siper ediyorsun İslâm'ı?
Samimiyetsizliği beni şaşırtmayanlardandı, bu da...
Karılarına yalakalıklarına meşrulaştırmak için sokak jargonuyla Peygamber efendimizi yaftalamasınlar. Adamın tepesinin tasını attırmasınlar. Peygamber efendimiz çağına ve çağının ötesine damga vuran hakkaniyetiyle kim haklıysa ondan yana olmuştur. Hanımların haklı olduğu konuda onlardan, erkeklerin haklı olduğu konuda hemcinslerinden yana olmuştur. Kadın kocasına itaatla mükeleftir. Erkek de. karısını korumak kollamakla. İkisinin ortak görevi de birbirlerinin kıymetini bilmektir. Mevzu budur. Kimse kendi özel hayatlarını Peygamber üzerinden ifşa etmeye çalışmasın. Edep yahu!
Sen olayı o kadar çok yanlış anlamışsın ki. İroni yapılmış başlıkta evet en büyük hanımcı peygamber efendimiz de derken ama kötü bir ima ile değil. Ve evet hanımlarını (ki siz bir tanesini bile idare edemiyorsunuz) ayrı ayrı gönlünü hoş tutan dünyada ki tek kişidir. Zamanımız ergen kelimesiyle hanımcı demek.
Her neyse çağımızda peygamberimiz gibi naif edepli kültürlü ahlaklı bir erkek olsa kadınlar onu ya yalnızlaştırarak ya da taşlayarak öldürürdü çünkü çağımızın kadınları iffetli bakir namuslu duygusal romantik erkekleri sünepe görürken azgın aygır ahlaksız erkeklerin peşine köpek oluyor. Asıl sorun bu.
Dediğin gibi kadınlar da var inkar edemem. Ama hemcinslerin de çok namuslu olduğu söylenmez. Zamanımız kötü bunu kabul etmek gerek ve asls büyük konuşmamak gerek.
Havvanın şerrinden Adem, Hindin şerrinden Hamza, Helenin şerrinden Truvalılar, Hürremin şerrinden Osmanlı, Hülya Avşarın şerrinden tüm Türkiye ne çektiyse Allah beni bütün kadınların her şerrinden korusun. Amin.
Ademin mi yoksa Hamzanın mı kadına zaafı varmış? Kadınlar kölesi oldukları "hipergami" güdülerinden dolayı iyi güzel ve doğruya düşmansa kötü çirkin ve yanlışa hayransa bunda erkeklerin ne suçu var. Kadınların güce tapıcılığı yüzünden tarih boyunca tüm mafyaların ve serserilerin 4-5 sevgilisi olmuşken tüm şair ve filozoflar yalnız ölmüştür. Bu da mı erkeklerin suçu?
Bizim zamanımızda da gayet kıymetli hanımlar var. Şu zaman da ki bütün kadınları aynı kefeye koyamazsın. Ben de erkekleri koymuyorum ama %90 cinsellik peşinde. %10 hatta %5'lik kısmıda bize denk gelmiyor.
Aramızdaki fark şu ben tüm azgın aygır ve ahlaksız erkekler adına bütün kadınlardan özür dileyebilirim ama kadınların yüzde 90'ı güce tapan hemcinslerini körlemesine savunur
Ben zaten sizi istisna tutarak konuştum. Diğer kadınlar gibi olsaydınız bana çoktan küfredip beni engellemiştiniz size bir sözüm yok ben kötülüğünü gördüklerime hakkımı helal etmiyorum mevzu bu sadece. Allah tüm kötüleri ıslah, tüm iyileri mutlu mesut etsin. Sizin de yar ve yardımcınız olsun.
Bu kılıbıklık ya da hanımcılık falan değil sevgi saygı hoşgörü bu. Erkek dövüp sövünce erkek oluyor ama hanımına güzel bişey yapınca küçümseniyor toplumun saçma dayatmaları işte. Umarım bu yazısından sonra bazıları bazı şeyleri daha iyi anlar
Hayt huyt diyip maço erkek olmayacağım gibi tamam hayatım bulaşıkları da ben yıkarım hayatım bebeğe de ben bakarım diyip kadının emirlerine uyan pasifleşmiş erkek de olmayacağım. Yahu bunun ortası yok mudur? Kahrolsun maçoluk ve hanımcılık!
Hanımcilik denilen şey eşine olan aşkından sevgiden gelen birşeydir. Aşkın sevginin olmadığı yerde hanımcilik olmaz zaten. Eşlerin birbirine sevgi gostermesinin nesi tuhafki. keşke ahlaklı güzel bir eşimiz olsa da sevginin sınırlarını zorlasak :)
Sevgiliye iyi davranmak kadar güzel bir şey olabilir mi zaten? Bu kadın için de öyle, hiç bir zaman tek taraflı bakmamak lazım olaya. Her şey karşılıklı olunca tatlıdır (:
Benim sonum da böyle ahxhshs itaat etmek bir bakıma çok eğlendiriyor, aslında herşey yolunda gidiyor, ama bazen eşşeğin bir yerine su kaçırıyolar o zaman neyse😁
Arap toresini hice sayip manevi oglunun esi zeynepple evlenen ama oldukten sonrasinda bile eski eslerinin de biriyle evlenmesine yasak koyan (sureyi hatirlamiyorum) ve esini bosadigi takdirde, her yonde ondan daha iyisini alabilecegini kendine hak goren biri nasil kadina deger veriyor olabilir. (tahrim 5. ayet) Bu unlu kisi ancak ve ancak haci hoca dinleyen ama asla okumayan güruhun alkislarini toplar. Itici sadece.
peygamberimiz hicbir zaman 9 yasindaki birisiyle evlenmemistie en genc esi 20 yasindadir bu video cok guzel aciklamislar izlersen eger sorularinin tum cevaplarini alabilirsin
@hasibe35 senin dinledigin sey ve benim dinledigim sey ayni. Bana igrenc geldi. Tarafsiz dinlersen adamin nasil isine geldigi gibi egip buktugunu gorebilirsin. Ilki, muhammed 6 yasinda ayse ile nisanlaniyor. Sizin hadislerinizde ki o kadar teskilat kurmuslar hangi yanina yattigini soylemisler ya, iste o hadislerde ayse 9 yasindayken oyun oynadigini, bir kadinin yanina gelip onu temizleyip kadinlarla dolu bir odaya aldigini ve orada kadinlarin onu tebrik ettigini soyluyor. Ikincisi, savastan sonra dul kalan kadinlarla alakali. Ismi ummu seleme olabilir. Peygamberin arkadasinin karisi. Kocasi savasta oluyor ve bu kadin cok guzelmis. Yasli falan degil, sizin kaynaklarinizdan okudum yine, ayse onu kiskanirmis, zavalli stockholm sendromlu cocuk, kocasi savasta oldukten sonra bu kadini cok kisi istemis, en son muhammed gorucu gondermis, kadincagiz reddememis demek ki dogrudan ve demis ki ya muhammed benim cocuklarim var seni rahatsiz ederler ve sonuc: muhammed onunla da evlenmis. Gunde 5 vakit ve her hafta cuma askerlerini toplayan savas dininden bahsediyoruz. Hadi hepsini gec, dogrudan kuranda kadinlara vurulabileceginden bahsediyor ve bunun ölçüsünü anlatiyor. Bil bakalim ayni durumda erkekler icin hud suresinde ne diyor? Onlari allaha havale edin diyor. sonra filistinde bir genc kadin neden öldürüldü der durursunuz.
@_SugarDaddy_ aysenin evliligiyle ilgili hadislere bakarsan 6 yasinda nisanlandigi 9 yasinda evlendigi yazar. Arabistan sıcak malum, cocuklar erken regl oluyorlar. Ben de izmirde 11 yasimda regl oldum ancak 55 yasindaki adama cennet karsiligi dahi olsa satilmayi istemezdim. Ustelik beynimi yikayip onun yatagina koyacaklarsa yazik mi degildi bana?
dediklerini baktım okudum sonra oyrum yaptım 17-18 yasında diye rivayet ediliyor. evet 2 yorum var yıllardır var ama ikisinden hangisi dogru. bilgi sahibi olmak lazım.
@_SugarDaddy_ musluman araplarla konustum. Senin dedigin hadiseyi su sekilde acikliyorlar: eskiden araplar kadinlarin yasini regl olduktan sonra saymaya basliyorlarmis diyorlar. Mekkede dogmus buyumus bir muslumana sordum ve asla oyle bir sey yok ve bu konu tartismaya acik degildir diyerek aysenin dokuz yasinda evlendirildigini hadislerle anlatti. Maalesef inandiginiz dinin peygamberi bu. Buna ragmen inanmaniz gerekiyor.
ne diyorsun sen ya? mekkede dogmus buyumus muslumana sormusta mismismista kuran o kadar acik defildir yuzeyseldir oyle hemej bu ayet okuyup aaa bu boyle mi diyemezsin kuran tefsiri diye bisi var birde musluman degilsin gelmis su sorguladigin seye bak ya bir sal muslumanlari inandiginiz peygamber falan oldugundede bu sekilde konusursun o zaman olur muu anlamak isteyen anlar attigim videoda her sey cok acik ve net islami kotu lanse eden sizde muslumanlarken bu sekilde konusman cok sacmaa.. neyse uzatma daha fazla
asla kötü bir şey değil insanın eşi Allah'ın erkege sundugu bir lütufdur bu nimete layık olabilmek için ona deger vermek onun için çabalamak nasıl kötü bir şey olarak nitelendirilsinki
Ne saçma ya Eşine saygı göstermek , onu sevmek, onunla ortak karar vermek garipseniyor bu ülkede. Hatta isim bile takmışlar " hanımcılık " diye Beyler, eşinizi saymak , onun düşüncelerine saygı duymak kötü bişi diil ha haberiniz olsun.
Hayatındaki insana değer vermek insanın özünde olması gereken bir şeydir zaten. Buna artistik isim bulmaya, hayali kahramanlardan örnek vermeye gerek yok
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Çok doğru demiş bir kadın ona hep iyi gelen birini kötülemez değerini bilir gönlünü hoş tutmaya çalışır
En İyi Cevaplar