Filme çevrilen kitaplar neden beklenilenin altında kalıyor? Bir çok ayrıntı atlanıyor. Peki çözüm olarak filmi 3 4 seri olarak yayınlasalar değişen bir şey olur mu sizce?
Filme uyarlanan kitaplar neden beklenileni veremiyor?
Sayfalarca anlatılan şeyin her ayrıntısını filmle anlatmak ne mümkün? Filmin belli bir süresi var. Zaten romanlarda hissi asıl veren şey duygu betimlemeleri. Sen filmde duyguyu nasıl betimleyebilirsin ki? Sadece dışarıdan bir görüntü görürsün. O yüzden ben önce filmi izler sonra kitabını okurum çok ilgimi çektiyse. Böylelikle ikisinden de keyif alabiliyorum. 😄
Çok beğendiysem yaparım. Mesela harey potterda böyle olmuştu. Açlık oyunlarını da filmle tanıdım ben. Uyumsuz serisini de. Film üstten anlatım bana göre. Üstten anlatılan şeyi sevdiysem detayını merak ederim. Detayını önceden okuduysam filmi izleyesim pek gelmşyo
Çünkü kitap okurken hayal ettiğimizi bulamıyoruz. Ayrıntıların atlanması da önemli bir etken tabii ki ama hayal ettiğimizi filmde bulmamız imkansız gibi bir şey.
Hiçbir kitap film olması için yazılmamıştır. Kitabın kendine özel bir ruhu var. Bunu alıp film haline getirmek o ruhu bozuyor çünkü hiçbir kitap gerçek haliyle senaryolaştırılmıyor. Biraz oynamalar yapılıyor. Ben buna bağlıyorum.
A Song of Ice and Fire'a yeniden başladım, ilk kitap artık bitmeye yanaştı.
Master Aemon'un Jon'a kimliğini ifşa ettiği kısım mesela, ne kadar uğraşırsan uğraş, ekrana o şekilde yansitamazsin sahneyi.
Aemon'un nasihati, Jon'un sinirle dinlemesi, ama sadede nmsonradan geleceğini bildiğinden gıkını çıkarmadan dinlemesi, Kara Harran Aegon tarafından diri diri yakıldığını bile Gece Nöbeti'nin Lord kumandanı olan kardeşinin 10 bin adamı olmasına rağmen müdahale etmemesi, Andallar Yedi Krallık'ı kana bularken, akrabaları katledilirken nobetcilerin karışmaması, Robert Baratheon'un ayaklanıp tahtı gaspetmesi sırasında Aemon'un bütün soyunun küçücük çocuğa kadar kurutulmasi ve 100 yaşındaki üstadın 'Yaşlılığında yeminim sınandi, ama gençliğimde kadar zor oldu, hanenin yıkımı, hakaret ve talana ugramalarina seyirci kaldım. Benim elimden ne gelirdi ki? İhtiyar, âmâ, biçare idim. Lakin unutulmuş halde millerce ötede kaderime terkedilmek hersey den daha ağırıma gitti' şeklindeki izahi
Görüyorsun ya Jon, senin düştüğün durumu biliyorum. Bilmemden ötürü de sana kal yahut git diyemem, çünkü o kararı sen verecek, seçimi sen yapacaksın. Ömrünün sonuna kadar da yaptığın seçimi içinde taşıyacaksın. Aynı benim taşıdığım gibi. Aynı benim gibi.
Simdi bu sekansi, kitapta tasvir edilen hissiyatlari yansıtarak çekemezsin.
Bir kere, hele ki Game of Thrones tipi yapıların izleyicisi hikayeye öylece bakar. George R. R. Martin'in bir sürü katmanı, tasviri ve niteliği olan yapımını asla beyaz perde yansitamazsin adam gibi.
Hikayenin ne olacağı belli olmayan kaptık yapısından beslenip o şok edici olaylar silsilesi üzerine dizi yaptılar işte.
Kitapla kıyaslandığında bok gibi o dizi.
Aynı kitapla kıyaslandığında Lord of the Rings'in Harry Potter'in falan berbat olması gibi.
Kitap sizin hayal dünyanızda olan bir şeydir. Kitaptaki her şeyi kendi kafanızdan kurgularsınız. Filmde ise başkasının kurgusunu izlersiniz. Ve filmler kitaptaki duygu yoğunluğunu tam olarak yansıtmıyor.
Çok uzarsa tadı kaçar, kısalttıklarında da onlara önemli gelmeyen ama okuyucunun hoşuna giden bir sürü ayrıntıyı atlıyorlar. En iyisi önce kitabı okuyup sonra filmi izlemek ama tabi ki büyük bir beklentiye girmemek gerek
Kitap benim hayalım benım kurgu dünyam ama film yönetmenin hayalı onun kurgu dünyası. Ben kızı kırmızı tshrtüyşe o konuşmayı yaparken düşünüyorum ama yönetmen beyaz giydiriyor
Kitaplar a kıyasla bok gibi o dizi. Nereye daha iyi? Hikayenin yarısı yok, kitaplardaki ortacag zihniyeti, tasvirler, politik yapı, uygulanan stratejiler, ordu teskilatlanmalari, o dünyadaki i sanatın bize çok uzak algısı falan hiçbiri adam gibi anlatılmıyor.
Onu da geçtim, kendi içinde de tutarsız birbiriyle alakasız, mantıksız, olaylar dönüyor. 7. sezonu da berbattı.
En İyi Cevaplar