Günlerdir düşündüğüm olay. Bir dinsiz olarak mitolojiyle ilgilenmeyi severim. Şeytan figürünün gelişimine baktığımda haklı olduğunu gördüm. Olayı biraz somutlaştırarak anlatacağım. Kendinizin İblis olduğunu düşün, baş meleksiniz.(Daha doğrusu cin) Tanrı'dan sonra en yetkin kişi sizsiniz, yani bir nevi bir iş yerinde patrondan sonraki müdürsünüz. Sonra bir gün patron bir tane işçiyi öne çıkarıp bu en üstünü diyor. Burada neden diye sorgulamak hakkınız değil mi? Çok ilginçtir, semavi dinlerde ilk sorgulayan figür de İblis'tir. Neden benden üstün diye sormak hakkınız değil mi? Bunu sorduğu için cezalandırılan İblis hakkında ne düşünüyorsunuz? [ "Sen kimsin lan bunu soruyorsun?" "Allahın yaptıkları insan aklıyla algılanamaz." tarzı şeyler yazmazsanız sevinirim.]
Cevabın nedir?
Sen okuduğun mitolojiden konuşuyorsun. Halbuki Allah Kuranda o şeytana neden emrime uymadın diye sormuştur. Şeytanın yaptığı kendini beğenmişlik ve bilgisine güvenerek o çamurdan ben ateşten neden ona saygı göstereyim ki demek olmuştur. Olay tamamen şeytanın kıskançlığı ve egoistliğiyle alakalı. Halbuki bazı riyavetlerde Melekler ve bazı cinlerinde emre uyduğunu söyler. Şeytanın şımarıklığı kovulmasına neden oldu. Sen bana mühlet ver bak nasıl yoldan çıkartıyorum diyor. Allah sen ancak kendin gibileri bulursun salih temiz dürüst kimselere hiç bir şey yapamazsın diyor. Şeytanın sapıttığı kimseler Allaha bizi bu yoldan çıkarttı derken vereceği cevap bile Kuranda var. Siz kendiniz o yolun yolcusuydunuz ben size zorlayıcı değilim ki diyecek.
06 Yorumla
Soran+1 yılŞeytanın "Sen bana mühlet ver..." demesi olayı Tanrı ile yaptıkları bir anlaşma. Benim mitoloji kaynağım Kuran'dı. Sen onu kutsal sayabilirsin saygım sonsuz. Müslüman olmadığım için bu bakış açısıyla yaklaşmama izin veririsin umarım. Dediğin şeylerin çoğunu çok duydum zaten fakat ben farklı bir olayı soruyorum.
- +1 yıl
Şeytan o yüce yaratıcının huzurunda kendisine verilen bu kadar üstün özelliğe rütbeye rağmen o imkanları verenin Allah olduğunu bile bile üstünlük tasladı. Allah biz insanı en güzel surette şerefli bir varlık olarak yarattık diyor. Şeytan bu üstün varlığı daha canı bile verilmeden kıskandı.
Soran+1 yılAllah'a üstünlük sağladığı yer neresi? Ben allahtan büyüğüm demedi ben ademden büyüğüm dedi
- +1 yıl
Üstünlük taslaması Allaha değil zaten. Kendi büyüklenmesi yani ben çamurdan üstünüm o ateş demesi. Ama asıl hatası çiğnediği emirdi. Olan oldu bizde kendi imtihanımızı veriyoruz. Şeytan işin süsü bahanesi bile değil. Ama şu gerçek şeytan apaçık düşmanımızdır ayette geçiyor. O şeytan filmlerdeki gibi boynuzlu ben kötüyüm diye gelmiyor. Çok iyi zararsız iyilik isteyen sevgi dolu gözükerek güvenilir gibi gözükerek geliyor. Sonra insanların akılı çeliyor. Mesela 10 tane güzel şey söyler ama içlerinde 1 tane sapkın yanlış düşünce verir ki adamın inancı bozulur. Mesela Kurana aykırı davranan tarikat şeyhlerinin çoğunun sapıtmış olduğunu düşünüyorum.
Soran+1 yılBunlar Tanrının sistemi şeytanın değil doğru algılamak lazım.
En İyi Cevaplar
+1 yılBenim bildiğim yanlış da olabilirim. Eminim daha bilgililer vardır. Allah insana bir ruh üflüyor yani kendinden bir şey katıyor. Ve iblise bu yüzden insanın önünde eğilmesini emrediyor. Herkes sorgular elbette eğer iblis Allah'ı haklı görmek isteseydi görürdü. Kendini haklı görmeyi seçti. Asıl iyi insan kötü insan farkı -bana göre bu aralar yorumum- iyi insan kötüde iyiyi arar, kötü insan iyide kötüyü arar. Ve arayan yılmayan aradığını bulmaya yakındır. Görüşlerim noksan ise yanlış yorumluyorsam bağışlayınız.
11 Yorumla
Soran+1 yılBen iyi ve kötü diye bir ayrımın olduğunu sanmıyorum. Hiçbir insan ne iyidir ne de kötü. Sadece farklı hamurlarda yoğurulmuştur. En fazla davranışları bozuk insan vardır.
+1 yılKulluk ettigi ve secde ettigi Allah'tan baskasina secde etmeyi reddeden,
Senden baskasina egilmem diyen Seytan'in dik durusu takdire sayandir.
😂😂😂
O degil de,
Bundan 3-5 yil önce komsunun kücük oglu bana bir soru sormustu.
Cocuk ailede dini egitim aliyor, ben tam tersi bir sed söyleyip cocugun kafasini hepten corba etmeyeyim diye cevap vermemis sen bunu büyüdügünde kendin oku arastir ögren, kendi icinde sorgula ve sana mantikli geleni cevabi sen kendine ver demistim. (Pismanim)
Neyse soru gayet basitdi.
"Seytan'i Allah yaratti, o zaman onun icine kötülügü de Allah koymustur, kendi koydugu kötülük icin neden Seytan'i cezalandiriyor?"
😂31 Yorumla
Soran+1 yılİslamiyet dışındaki diğer iki dinde (Yahudilik ve Hristiyanlık) Tanrı hem iyi hem kötüyü barındırdığı için bu sorunun cevabı cuk diye oturuyor ama islamiyette Tanrı mutlak iyi olduğu için çoğu yeri tutarsız kalıyor.
+1 yılSenin verdiğin örnekle yola çıkalım. Patron bir altına yani iblise bir gün diyor ki bu işçi artık en üstünüz eğer iblis patronuna gerçekten itimad ediyorsa ve ona gerçekten güveniyorsa böyle bir şeyi sorgulamaz çünkü öyle bir şey olmayacağını bilir. Bu sadece denemek için yapılmış bir şeydir ve şeytanın hemen baş kaldırdığı görülmüştür. Peki sen patron olsan böyle bir kişiyi iş yerinde çalıştırır mısın? Ama Allah o kadar merhametli ki onu helak etmek yerine bir şans daha vermiş
23 Yorumla
Soran+1 yılAma bu patron kendi kitabında "oku ve sorgula" böyle diyen bir patron neden buna bu kadar sinirlensin? Benim "oku ve sorgula" sloganlı bir iddiam olmasaydı sen haklı olurdun.
- +1 yıl
Kur'an'ın ışığında sorgulamak diye bir ayet vardır. Ayrıca oku ve sorgula demeden çok önce yaşanmıştır bu bahsettiğin olay.
Soran+1 yılTanrı sözü değişmez. Tanrı değişir mi sence? Kuran böyle demiyor.
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
10Cevap
Kültür & Sanat konusunda 421 cevap paylaştı. bunu bende düşünmüştüm ayrıca bıldığın gıbı kutsal kıtapta ıblısın cın taıfesınden çıktığını onların en zekı ahlaklı ve güçlü olanı olduğunu yazar ve cın mertebesınden melek mertebesıne yaradanın sözüyle çıkarılmış sonra bır gün ademı yarattığında yaratıcı ayette yazdığına göre kehf 50 ve bakara 34 "hanı bız meleklere dönüp ademe secde edın dedık ıblıs harıç hepsı secde ettı"eee abıcım meleklere demışın zaten ıblıse değıl kı zaten ıblısın meleklerden olmadığını söylüyorsun onun cın olduğunuda söylüyon o zaman ıblıse gıtmıyor kı bu laf zaten meleklere demışın. bende bunu anlamıyom
00 Yorumla
+1 yılBen bir kulum. Ben bile müdürüme desem ki bu yeni aldığım adam artık senin üstündür. Müdürüm dese ki neden? Ben de derim ki ben öyle uygun gördüm. Müdür de hayır ben itaat etmiyorum dese benim emrime karşı çıktığı için kovulur. Ki ben sadece aciz bir kulum. O ki Alemlerin Rabb i olan Allah'tır. O'na karşı gelmeye kim cüret edebilir? Allah 'ın kararını yargılamak , haşa ve kella, haddime değil ama düşünsek dahi olması gereken budur. Herkes haddini bilecek.
07 Yorumla
Soran+1 yılSanırım anlamadın konuyu...
- +1 yıl
Hayır anladım. Ben bile emrime itaat etmeyeni def ediyorsam Allah niye yapmasın diyorum.
Soran+1 yılŞeytanın yerinde sen olsan aynı şeyi yapacaktın büyük ihtimalle. Allah neden sordu diye iblise bu kadar sinirlenmesi beni şaşırttı. Çünkü aynı Tanrı "Sorgula" diyor. Tanrı değişmediğine göre İblis bu soruyu sordu diye bu kadar sinirlenmesi şaşırttı beni. Evet sen yaparsın çünkü sen maddisin, Allah ilahi. O mükemmel olmak zorundadır. Tek hatası onun ilahlığını çürütür.
- +1 yıl
İyi de bu hata değil ki. Bu kadar araştırdıysan kibriya ancak Allah a mahsustur sözünü duymuşsundur.(büyüklük) Kullara yakışmadığı halde bazen yapıyoruz.
- +1 yıl
Sorgula şeklindeki meali hangi ayetten aldın onu söyle de ona bir bakayım
Soran+1 yılKuranın ilk inen ayetlerine bir bak istersen :)
- +1 yıl
Evet. İkra ile başlayan alak suresi ilk inen. Burada mı?
Baş melek ama Allah'ı sorgulayamaz. Allah' kimse sorgulayamaz. Verdiğin örnekte müdürü patron yaratmadı. Ama şeytanı Allah yarattı. Sen olsan seni yaratan ve ondan sonra gelen kişi yapsa seni ona karşı gelirmisin?
15 Yorumla
Soran+1 yılBunun cevabını yukarıda verdim istersen bir bakın.
Soran+1 yılAşağıdaki yanıtlara bakarsan sorgulama hakkının var olduğunu söyledim.
Soran+1 yılTanrı'nın anlayışı değişir mi? Tanrı değişen bir ilahi varlık mıdır? Öyle olmadığını düşündüğüm için şimdi söylediklerinin o zaman da geçerli olduğunu düşünüyorum.
+1 yılSonuna kadar haklısın. Şeytanla aramdaki ortak noktalardan biri de ikimizin din karşıtı olması
24 Yorumla
Soran+1 yılBen din karşıtı değilim. Dinsizim ama böyle konular ilgimi çekiyor.
- +1 yıl
Şeytanın kendisiyle benim ortak şeyim antiteist olmamız demiştim. Zaten yaradılış hikayeleri (semavi dinlerden önceki dinler falan) benzer ve birbirlerinden araklanmalar var. Din insanları toplu halde manipule etmekten başka bir işe yaramaz diye düşünüyorum. Şeytan kötü olsa da peygamberlerden daha zalim değil.
Soran+1 yılŞeytan antiteist değil bence. Tanrı ile aralarında bir anlaşma var.
- +1 yıl
Şeytan isyan etti. Anlaşma olarak bakmıyorum. Ama bakış açın çok hoşuma gitti. Anlaşma da olabilir ama bence değil
+1 yılHakkı vardı ama sorfuktan sonra direkt cezalandırılmadı ilk önce cevabını aldı
19 Yorumla
Soran+1 yılPatrona tam anlamıyla bu soruyu sorduğu için cezalandırıldı. Tam anlamıyla secde etmediği için cezalandırıldı islam teolojisinde.
- +1 yıl
İblis kendini insanla kıyasladı ve kıskandı o tam kibirli bir varlıktı ben patronuma güveniyorsam asla sorgulamam vardır kesin bir bildiği
Soran+1 yılPeki geliyorum büyük soruya dürüst ol kendine hayatın boyunca hiç iblis gibi olmadın mı? Hiç mi başkasıyla kendini kıyaslamadın mı?
- +1 yıl
Sen harbiden malsın anladım. Sorguladığın şey seni yaradan ve kıyasla dediğin bir peygamber yani yol gösterici. Sence mantıklı mı? O Allah'ın emirlerini birebir uygulayan yaymaya çalışan ve yol gösteren! Sen ise tam tersine!! Patron bu durumda kimi seçer sence?
Soran+1 yıl@MuseMma_27 Ademden önce İblis'in ademden farkı yoktu ki. İkisi de aynı konumdaydı hemen hemen. Biraz araştırmanı öneriyorum. Ayrıca hakaret etmen boşuna pek etkili göstermiyor çünkü seni
- +1 yıl
Hz Adem zamanında islamı yayacak kavimler filan var mıydı? Ayrıca etkili olmak için demedim. Olduğun şeyi söyledim
Soran+1 yıl@MuseMma_27 Adem zamanında olan şey islam değildi.
- +1 yıl
Yani şöyle söyleyim senin deyiminle
Patronsun müdüründen daha iyi ve işlerin için daha iyi biri bulana kadar eski müdürle devam edersin. Daha her konuda daha işe yarar işlerini daha iyi yapabilecek birini bulunca eski müdüre yol verirsin. Oldu mu şimdi?
İblise şu konuda hak veriyorum. Sizin gibiler olmasa cehennem nasıl dolacak değil mi!
Allah ıslah eylesin. Cennetine nail eylesin bizleri inşaAllah.
Soran+1 yıl@MuseMma_27 Tamam bizim gibiler cehheneme gitsin. Nefretinle boğul. Bir tanrı varsa bile bu nefretinden dolayı ilk seni cehenneme atacaktır, beni değil.
Gizli Üye(30-35)+1 yılIblisten daha üstünü de var. Düsün Patronun seni ayin elemani yapiyor ama öbür ay ayin elemani sen olmaya bilirsin ;)
14 Yorumla
Soran+1 yılÜst üste kaç ay sen olmuşsun patronun en üstün yardımcısı olmuşsun, bir kerede şartların değişmesi sana neden diye sordurtmaz mı?
Cevap sahibi+1 yılSordurtmaz cünkü adi üstünde „patron“ o ne derse o
Cevap sahibi+1 yılBirsey daha söylemek istiyorum sende sunu düsün „iblisi bile var eden Allahsa onun ne hakki var karsi gelmeye“ ?
Soran+1 yılŞahsen iblisin yerinde ben olsaydım bende aynı şeyi yapardım. Belki sende yapardın. Belki herkes yapardı.
+1 yılSeni yaradanı sorgulayamazsın. Unutma ki seni var eden O! Patron seni yaratmıyor, rızkını vermiyor tövbe tövbe. Sadece iş veriyor. Onun harici patron çok! Ama Allah birdir tektir!! Rızkını verende Allah'tır. Senin bile!!!
01 Yorumla
Soran+1 yılKeşke daha uygun, daha dogmatikten uzak bir fikir belirtseydin de yorum yapabilseydim...
- Kültür & Sanat konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılRobot yapan biri olduğunu düşün. Gittin bir tane robot yaptın, sonra kafan kızdı başka bir tane yaptın. İlk yaptığın robot kendi kendine yazılım geliştirdi bunu niye yaptın diye sana artistlik yaptı. O robotun pilini söküp anakartına sokmaz mısın?
01 Yorumla
Soran+1 yılAma felsefesi "Oku ve sorgula" olan biri (yani patron daha doğrusu Tanrı) sence böyle neden yaptı?
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılBaş meleğin kibir yapması doğrumu sence biraz detaylı düşünürseniz konuları daha iyi anlarsınız
13 Yorumla
Soran+1 yılSen olsan yapmaz mıydın? Dürüst olmanı istiyorum.
Cevap sahibi+1 yılİnsan olarak patronuma karşı yapabilirdim ama yaratana karşı yapmazdım
Soran+1 yılPekala saygım büyük :)
Ben patronuma tam anlamıyla güveniyorsam bu adama itaat edeceksiniz dedikten sonra itaat ederdim çok fazla kurcalamazdım
23 Yorumla
Soran+1 yılHarbiden dürüstçe sor kendine öyle yapar mıydın?
Soran+1 yılÖyle olsun bakalım bu da bir düşünce saygım sonsuz.
Peki sen o şirketin sahibisin ve ilk defa bir cio atıyorsun müdürde gelip sana hayırdır ne cio su diyor sen sanane la şirket benim istediğimi alırım demezmi sin ya da müdürün ne karışır istediğini istediğin yere alırın
00 Yorumla
+1 yılhiç böyle düşünmemiştim hak verdim sana şu an
21 Yorumla
Soran+1 yılHerhangi bir fikrin yok mu? Ya da ne düşünüyorsun bundan farklı olarak.
Dinsizim derken? Deist misin ateist misin?
114 Yorumla
Soran+1 yılHerhangi bir felsefi akımdan değilim. Herhangi bir şeyinde fanatiği değilim.
Soran+1 yılTanrı varsa bile ne sen ulaşabilirsin ne de ben diyorum. Dinlerin köprü olduğunu düşünmüyorum. Devletler dinlerin aynı anda çıktığını söylüyorum. :)
- +1 yıl
Evet doğru dinler köprüdür.. Sorgulanarak kabul edilmiş doğru bir din kişiyi bilgeliğe ( hikmete ) götürür diye düşünüyorum. Zaten Tanrı'nın var olduğunu kabul etmiş biri o köprüden geçmek zorundadır. Ama tabi burda din derken neyi kastettiğimiz önemli.. Ben şahsen sünniliği şiiliği katolikliği ortodoksluğu hepsini apayrı dinler olarak görüyorum. Ve hiçbirinin ne Tanrı'nın diniyle ( sistemiyle ) ne de bilgelikle hiçbir alakası olmadığını düşünüyorum.. Bu dinlerle o köprüyü geçmeye çalışan elbetteki Tanrı' ya ulaşamaz.. Ama şunu da söyleyim bana deseler ki koyu bir sünni mi yok bir ateisti mi arkadaş edinmek istersin? Hiç düşünmeden ateist derim.. En azından Tanrıya iftira atmıyorsun, Tanrıyı kullanarak kandırmıyorsun, Tanrı adına hükümler koyup zalim olmuyorsun! 👍
Soran+1 yılBu konuyu özel olarak tartışabiliriz çok geniş bir konu. :) Sohbet etmek istersen beklerim.
- +1 yıl
Fikir alışverişinde bulunabiliriz tabiki de hocam.. Felsefeci değilim ama felsefeye meraklı, felsefeyle ömrümü geçirmeye niyetli biriyim karınca kararınca tabi.. Açıkçası doğru dine ( Tanrı'nın sistemine ) felsefe aracılığıyla ulaşılabileceğine inanan birisiyim. Augustinus' un dediği gibi " Felsefe Tanrı'yı bilmektir ve gerçek felsefeyle, gerçek din özdeştir. " Beni ve evreni yarattığına inandığım Tanrı'ya ve kutsal gördüğüm değerlere hakaret etmeyen ateist, deist, agnostik arkadaşları gerçekten severim.. Mühim olan saygı ve hoşgörü.. Herkes dinini Tanrı'ya göstersin, bize birbirimize karşı olan insanlığımız lazım!
Soran+1 yılBende felsefeyi çok severim ve kendi çapımda ilgilenirim. Benim karşı çıktığım şey popüler kültürün yozlaştırdığı felsefi akımlar, herkesin ağzına sakız gibi yapışmış. "Ateizm, deizim..." kavramları. Takım tutar gibi tutmaları.
- +1 yıl
Ateist, deist vs.. bu kavramalar birer nitelendirme, isimlendirme.. Tabiki de hiçbir önemi yok.. Bende seninle aynı fikirdeyim.. İşte o yüzden diyorum sünnilik, şiilik, katoliklik, ortodoksluk, bahailik, budistlik vs. bunlar hepsi ayrı birer dindar takımlar.. Ve insanların çoğunluğu da maalesef bu takımların holiganları olmuş!
Soran+1 yılAynı görüşteyiz hemen hemen :)
- +1 yıl
Görüşlerimiz aynı inançlarımız farklı ☺ Benim için hangisi önemli dersen? Eğer bu dünyada seninle birlikte barış içinde yaşamak istiyorsam benim için önemli olan görüşlerimizin yani bakış açılarımızın ( evrensel ahlaki yasalar, barış, adalet, eşitlik, özgürlük vs... ) aynı olmasıdır. İnançta gayb ( gizem ) sözkonusudur. Kuranda İnek Suresinde ( Bakara ) dediği gibi " Onlar ki gayba yani gizeme inanırlar " ... Yani ben gizeme inanmışım sen inanmamışsın.. Ben bunu anlayışla hoşgörüyle karşılarım.. Seni yargılamak benim üstüme vazife değil. Ben asıl yargıcın Tanrı olduğuna inanıyorum dedikten sonra ben kiiiiiim seni yargılamak kim!
Soran+1 yılTek yol insan olmak... Çok zor değil bunu yapmak. Biraz da okumak olsa fena olmaz.
Soran+1 yılTabi ki kapım açık :)
Okumayın, şeytan oldum
16 Yorumla
Soran+1 yılMerhaba şeytan bey biraz da fikrinizi açıklayabilirsiniz.
Soran+1 yılŞeytan bey bilmiyor musunuz? Zaman yoktu siz isyan ederken, o yüzden bunu dememelisiniz.
Soran+1 yılHep senin yüzünden oldu sen yokken buralar hep dutluktu...
Boşver kafa yorma bence salla gitsin
12 Yorumla
Soran+1 yılBoşverelim boşvermesine de bugün de İblis için içelim be. Keşke sırf xper kazanmak için yazmış olmasaydın.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler