Birkaç ay önce Ömer Hayyam'ın Dörtlükler'ini okudum ve görüşleri çok dikkatimi çekti.
Ömer Hayyam hakkında bilgi edinebileceğim kitaplar, kaynaklar söyleyebilir misiniz? Bir de, Müslüman mı değil mi anlayamadım. Onu da açıklarsanız sevinirim💖 hepinize teşekkürler şimdiden
Ömer Hayyam tarihteki önemli şahsiyetlerden birisi. Döneminde nizamülmülk ve Hasan sabbah üçlüsü çok popülerdir bunları anlatan kitapta var zaten üçü de kendi çapında damga vurmuş isimler.
Ömer Hayyam inanç konusunda kendisiyle mücadele veren bir isim. İnanmıyor, inanmaya çalışıyor fakat olmadığını da söylüyor. Şiirlerinde örnekleri vardır tövbe ettiği şiiri de var senden tamamen uzaklaşmadım dediği şiiri de ama tam anlamıyla inanamadığını dile getirmiştir. O yüzden müslüman mı? Sorusu meçhul olur.
Kendisi önemli bir matematikçi ve düşünürdür aynı zamanda. Rubailerini altın orana göre yazdığı da söylenir. Pascal üçgeni denilen matematik kavramını da kendisi bulmuştur.
İranlı şâir, filozof, matematikçi ve astronom'dur. Biz İranlılar fazla kıymetini bilmezken Edward FitzGerald onun dörtlüklerini ingilizce'ye çevirerek tüm dünya'ya Hayyam'ı tanıtmıştır. Yabancı ülkelerde çok ömemli konferanslara katılarsanız ilk Hayyam dörtlükleri ile işe başladıklarını göreceksiniz adana resmen tapıyorlar. İçkiden filan fazla söz etmiştir ama hiçbiri gerçekten içkiye delalet etmemektedir. Ayrıca müslümandır :)
Semerkant'ta Hasan Sabbah ve Nizamül-Mülk'ün Ömer Hayyam ile arasındaki ilişkiyi anlattığını düşünüyorum. Rubailer dışında çeşitli eseri var ancak Türkçe'ye çevirilip çevrilmediğini bilmiyorum.
"Dünya dediğin bir bakışımızdır bizim; Ceyhun nehri kanlı göz yaşımızdır bizim; Cehennem, boşuna dert çektiğimiz günler, Cennetse gün ettiğimiz günlerdir bizim!"
Ne yazık ki kendisi Müslümandır. Müslüman olduğunu söyleyen kaynaklara yine de inanmam. Eserlerini okuduğum ve anladığım kadarıyla deisttir.. Çok zekice işlenmiş vurguları, ve kelime oyunları var.
Şii'lik de müslümanlığın bir mezhebi. Müslümanların kendi içinde bölündüğü, Sünni ve Şii olmak üzere iki mezhep vardır. Bunun sebebi, Şii'ler Muhammed'i değil, Ali'yi kendilerine önder ve öğretici olarak seçip onun yolundan gitmeye karar vermelerinden. Kısaca özetlemem gerekirse.
Ayrıca Hayyam hakkında bilgilenmen için önerebileceğim kitap, Amin Maalouf - Semerkant kitabı.
İran doğumlu babası çadır ustası Hayyam’da çadırcı demek yani soy adı oradan geliyor aslında fizik matematik ve astronomide eğitim alıp araştırmaları yazıları var Dini hakkında değişik yorumlar var
Derin ve manalı sözleri var yorumlarda malesef müslüman yazanlarda var baktım da ama öyle değil üzerine düşününce o kadar güzel manalar var ki. Düz düşünen insanlar şarapçı diyebilir evet.
Kendisi iran kokenli. Nizamulmulkle hasan sabbahla ayni devirde yasamis. Felsefeyle oldugu kadar matematikle falan da ilgili. Sultan meliksah icin celali takvimini hazirladigi soylenir
Kaynaklara göre değişiyor kimi müslüman diyor kimi değil diyor Ömer Hayyam hayranı olan biriyim bir çok kitabını okudum hatta resimdeki ki kitabından da var bende
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Alttaki sözü okuyarak beynim yandı Düşününce çok doğru bir söz lakin buna benzer felsefede sözler mevcut bunu da lisede hocamızla tartışmak istedik o da " Felsefe dini sorgulamaz " demişti yanılmıyorsam..
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Sen hic uyumuyor musun kizim ne zaman girsem senin sorularinla karsilasiyorun.
En İyi Cevaplar