Kürd Alevisi olamaz ama Alevi Kürdü vardır. Birçoğu Kürd kimliğini gizler Dini nüası kısmı olan Aleviliğini önplana çıkartır.
Sizin ailede işte bunlardan biri baban doğru neden en başta söylememiş dersen kendi içinde haklı sebepleri vardır.
Alevilik türevleri çoktur. İran da Şia Suriyede Irak ta Türkiye de Azerbaycan da hepsi kabaca benzer ama az çok farklılıklar vardır.
Zaza diye tabir edilen Kürdçenin lehçelerindendir Zaza aslında Dımıli denir.
link
Zazaca konuşanların atası Ezidilerdir ( Yezidi) . Ezidilerin Müslümanlaşmasıdır.
Baban ne kadar tarihsel ve kültürel geçmişle ne kadar ilgilidir bimiyorum ama Aleviliğin temeli Ezidilerdir Ezidilerin temeli de Zerdüştilerdir .
Zerdüşt Dini Türkiye de pek bilinmez ama tarihsel etkisi siyasi ekonomi kültürel günümüze kadar heryere Avrupa nın heryerine ÖnAsyaya Kuzey Afrıkaya Ortadoğuda Med İmparatorluğunda doğup yayılmıştır .
İslamiyet in en büyük rakibi Zerdüşt Dini olmuştur.
Neyse bu konu böyle dallanır ve uzar .
Alevi Kürdler vardır.10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Alevilik ve kürtlük ya da ne biliyim sunnilik ve türklük birbirinden çok bağımsız iki kavram. Biri inanç biri ırkla ilgili.
İnancı insan kendi belirleyebilirken hangi ırktan gelmiş olduğu kendi elinde olmayor. Bu nedenle alevilik bir inanç meselesidir ve inandıktan sonra türkte kürtte zazada çerkezde abazada alevi olabilir. ikisini karıştırmamak gerekir.
Sorduğun soruya gelirsek, evet kürt alevi sayıları çok az olsada vardır. Türkiyede zaza ve türkmen alevi nufusu yaygındır...
Bazı arkadaşların bilmeden yorum yaptığı gibi tuncelide kürt alevi değil zaza aleviler vardır.120 Yorumla- +1 yıl
Bu aslında devşirme, siyasetinin alan kapma yarışından başka birşey değildir. kürtlerin dini aslında kendi elleriyle her nasıl oluyorsa asimile ettikleri yaresenliktir.
iddialarından da şunun atası şu dini önder bu saygıdeğer kişi kürttü eksik olmaz. Zerdüştlükten gelme olduğu söylenir ki Zerdüştlük İran'ın yıllardır sahip çıktığı, büyüttüğü ulusal/medeni kimliği değeridir.
Kaldı ki zerdüştlük elit bir sınıfın elinde bir dindir.
Zerdüştlüğün her nasılsa kürtlerin ürünü bir din/inanç olduğunu bir süreliğine varsayalım Bu da onların aslında Alevi değil Zerdüşt - Yaresen olduklarının bir göstergesi olmalıdır ki kabul etmez kendilerine yine yeni yeniden hiç bir zaman sahip olamadıkları geliştiremedikleri yapamadıkları anca çalarak anca angaje olarak anca ve anca kendilerine ucuz asker bulma kendileri için feda olacak popülasyon arama kendi siyasi çizgileri için yaşayacak nesiller yetiştirme İngilz-İsrail fonlu milyon dolarlık Ali'siz Alevilik / Asıl ehl-i beyt inancı/ Asıl ehl-i... - +1 yıl
... Kendilerine yeni bir din yaratma bunu da Aleviliği Anadolu aleviliğini kendine yamamaya " Biz dostuz aslında" " Kardeşlik dini" kisvesi altında yapmaktadır.
bu toprakların dini değildir.
diğer bir çok Ali'nin yolunu kendine yol edinmiş kimselerin mezheplerin inançlarından sadece bir tanesidir.
Kendi tarihi ile kürt şafilerin kürt/ ezidileri ( ki bazıları kürdüm demez ) kürt yaresenleri katletmesi ile yüzleşemeyen Kürtlerin İsrail- İngiliz fonlarıyla yaratmaya/çalmaya/kökünden tarihinden ayırmaya çalıştığı yama, ırkçı bir girişimdir.
Köklerine dönmek isteyenler önce kendi tarihiyle yüzleşmeli, elit bir sınıfın inanç (?) ürünü olan zerdüştlüğü Halkların dini olan aleviliğe yamamaktan vazgeçmelidir. Vicdan-akıl sahiplerine duyurulur.
+1 yılArkadaşlar kürt alevisi vardır şahit oldum ben. Bende aleviyim Çorum alacalıyım. Ama insan ayrımı yapmıyorum sonuçta hepimiz insanız bu topraklarda yaşıyoruz yanlış tanıyıp yanlış anlatıyorlar aleviler iyilerdir tanıma bir dinleme payı vermek gerek insanlara sonuçta her Alevi iyi olcak diye bişey yok ortada her sünnide çok iyi olcak diye bişey yok insan hali iyikide var kötüsüde
Siz siz olun ön yargılı olmayın. Cahil düşüncelerden uzak durun cahiller çünkü Sivas'ta alevileri Madımak otelinde canlı canlı yakanlardır.
Orda ölenlerin bir ailesi vardı belki o ölenlerden biri kardeşiniz olabilirdi. Alevilerin kimseye suçu yok arkadaşlar zulüm gören de onlar acı çekende. Teşekkür ederim.20 Yorumla
var olmaz mı. babaannem bir kürt alevisi. bulunduğum yerde çok var
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
18Cevap
+1 yılAlevilik çeşit çeşit şimdi ben kendimden örnek veriyim. Ben Ankaralı Bektaşi/Aleviyiz daha çok bizi Bektaşi kimliğimizle tanırlar. Bizim köyün 1826 yılına kadar İstanbul/Bursa da yaşadığımız söylenir. Osmanlı Devletinin Cebece Ocağı (Askeri Ocağın) kurucusuyuz. Atamız CEBE ALİ'dir. Osmanlı Bursa valisi olarak geçer. (kayıtlarda mevcuttur) Yeniçeri Ocağının kaldırılmasıyla Ankaraya gönderilmişiz. dönemin padişahı tarafından Köyümüz tahsil edilmiştir. ve Köyümüze bir cami yapılmıştır o dönemde. (şimdiki dönemde cami yapılmasın diye propaganda yapılıyor :) genelde bizde cem evi değilde Tekke diyorlar. ilk defa Sivas da çalışırken Kürt/Alevilerle karşılaşmıştı. bana tamamen farklı gelmişlerdi. çünkü onlarda daha koyu mezhepçilik vardı. bana demişlerdi sen Alevi değilsin diye :) bizler ise genelde hep Sünnilerle içi içeydik ve hiç bir Alevi arkadaşımda olmadı. Neyse günümüzde ki tartışmalara gelirsek Osmanlı döneminde bu yana Bektaşiler iki ye ayrılır bunlar Babagan ve Dedegan kolu diye. Osmanlı yönetiminde yer alanlar Babagan koluydu. Osmanlı dönemi her türlü desteği çıkmıştır sarayda Bir Çelebi Babasını oturtmuştur. hatta II. Beyazıt Bektaşiliği Osmanlı devletinde kurumlaştırmıştır. valla Kürt Aleviliği nasıl doğmuş onu bilmiyorum
02 Yorumla- +1 yıl
Yaresenler çünkü. Ali'nin yolunu izleyen inançlardan bir tanesi. Alevi değiller ama aleviliğin içini boşaltıp dini değerlerini siyasi çizgisini kendisine yakınsatıp, dini önderlerini de kürt hatta ehl-i beyti de kürt yaparak Kendilerine yeni din yontmaya çalışıyorlar Bu da Anadolu Aleviliğinin yavaş yavaş içten içe bitirilmesi demek oluyor Bunu neden yapıyorlar? birçok avantajı var kendileri için bir kere öncelikle suriye'deki savaşla birlikte Batıda tanınır oldular ama Ermeni katliamı, İslami değerlere bağlılık, Namus cnayetleri, Kadın sünneti le de gündeme gelmeye başladılar Bu onlar için sevimli bir yüz demek ama İran'ın ile anılmaları hoşlarına gitmez bu imaj kaygısı İkincisi aleviliği halkın öz değerlerinden ayıran bir dini anlayış getiriyorlar. Feodal - elitist bir din bu tarihi olarak da şu an için de... üçüncüsü alevi popülasyonun sahip çıktığı bütün değerlerden laiklik, eşitlik vs vb kimlerin hoşuna gitmiyorsa bunların da hoşuna gitmiyor...
- +1 yıl
... Kürtlere onlar için ölecek kimseler lazım ve aslında Aleviler bu toprakların mayası, bizi bir arada tutan değerler barındırıyor... ve bunların hepsinin utanmadan Kürt menşeeli değerler olduğunu öne sürüyorlar. Kendilerini fonlayanlardan biri de Barzani tayfası... Sevinmez mi? Aleviler, Hamidiye alaylarının kılıçtan geçirdiği yoksul türkmen halkı kendine kürt diyecek...
Arkadaşlar merhabalar konuya açıklık getirmek istiyorum. Aleviler Osmanlı zamanında dışlanmış ve katliamlara uğramıştır. ALEVİLİK=TÜRKMENLİK'tir. Aleviler o zamanlar da Horasan'dan, Dersimden (Tunceli-Adıyaman) ve benzeri Anadolu topraklarından göç etmişlerdir. Konya-Çorum-Sivas-Yozgat gibi İç Anadolu topraklarına. Buralarda Kürt insanlarının yanına göç eden Türkmen Aleviler asimile olarak zamanla Kürtçe öğrenmiştir. Ama şunu da bilin ki Alevinin, Kürdü olmaz. Alevilik öz be öz Türklüktür. Saygılar sevgiler.
70 Yorumlavala ben onu bunu bilmem ama batının alevisi alevi değil resmen dine imana alaha peygambere karşı olan adamlar nerdeyse ateist... doğunun alevisi gayet muhafazakar tutucu annem tarafı alevi kürt ama batının alevisi gibi öyle namaz kılana kapanana kötü gözlerle bakmazlar hata kendi kızlarını bile kapatırlar allahı peygamberi dilinden düşürmezler öyle arkol falanda içmezler
21 Yorumla- +1 yıl
"kürt alevisi" dediğin namaza inanmaz asıl. Muhammed'i peygamberden saymaz. Bir de markalaştırmaya çalışıp ne diyorlar ? Haq din... Al buyur hak dinini Alevi olmadan Kürt dini diye Yaresen diye tanıt bildir okut? Kendi içinizde yaşayamıyorsunuz dininizi. Angaje olmaktan öte asimile etmeye çalışıyorsunuz Aleviliği
+1 yılalevilik ırk gibi bir kökendir, türklükle bağlı bir köken hemde, coğrafi ve etniksel yapılardan dolayı kürtçe zazaca konuşup kürt alevisi zaza alevisi diye adlandırılanlar var elbette, ancak türk soyu ile orta asyadan anadolu akımına katılan alevi boyları ile günümüz iranındaki veya suriyedeki şii kesim birbiriyle bağdaştırılmamalıdır, yani inanç ortaklığı var evet ama soy olarak büyük farklılıklara sahipler, sadece irandaki acem diye adlandırılıp azeri kökenli şiiler biraz daha yakın, onun dışında aslına bakıldığı zaman türkiye topraklarında yaşayan aleviler türk ırkına mensupdur ancak araştırmayan asimile edilen kendini kürt sanan kendini kürt alevisi olarak adlandıran topluluklar da vardır.
20 YorumlaKendini "Kürt Alevisi" ya da "Arap Alevisi"diye tanımlayan kişi siyaseti inancının önüne koyduğu içindir geldiği soyu belirtme güdüsü duyar. Bu da yapılmaması gereken bir tutumdur. Siyasetin bulaştığı her durumda çıkar önde gelir. Eğer ki "çıkar" söz konusu ise ne inandığının önemi yoktur insanın..
00 YorumlaBazı arkadaşlar yazmış Arap alevisi olmaz diye ben şahsi olarak Arap alevisiyim bizim dinimiz Şii'lere benzemez bazı mezheplerdende farklı çok yönümüz var ben konuşamam ama nusayriligi Araştırısan detaylıca anlarsı ben hatayla yım (çoğunlukla Hatay Adana Mersin Kilis te ) bulunur biz 12 imamın soyundan gelenlerix bilmediğiniz çok şey var
00 Yorumla
+1 yılkürt alevisi olmaz. ayrıca arap alevisi var yazmıssın ancak onlar alevi değil şiii inancına sahipler aleviliği incelersen kurucusu şah 1. ismaildir. ondan önce arap şii leri yaşardı anadoluda 1. ismailin kurduğu devletle birlikte şii ler türklestirilmis alevi kültürüne sempati duyması sağlanmıştır. alevi kürt olmaz. türklesmiş alevi olur.
11 YorumlaGündem konusunda 1,2b cevap paylaştı. Cahiller yazmasın diyorsun ama bu konuda kendin cahilsin. Nasıl bir çelişki ?
23 YorumlaVar baya bu yaz çok uğraştım pisliktirler uzakdur.com...
11 Yorumla
+1 yılTunceli ve Bingöl civarında çoktur kürt-alevisi
ben de aleviyim ama kürt değilim02 Yorumla- +1 yıl
bunlar hiç önemli şeyler değil. Önemli olan insan olmak adam gibi adam olmak
var bizzat tanıdığım oturup çay çorba içtiğim mesai arkadaşım. olabilir ayrıca neden olmasın ki?
03 Yorumla- +1 yıl
kürtçe konuşan kürt mü oluyor?
Türkçe konuşan türk mü oluyor?
İngilzce konuşan ingiliz mi oluyor?
+1 yıltunceli, malatya-arapgir, erzincan-kemaliye bölgelerinde gördüm. başka nerelerde vardır bilmiyorum.
00 Yorumla
+1 yılBu konuda Turk tarih kurumu baskani Prof. Yusuf Halacoglu'nun yazisi var alevinin kurdu var mı diye okumani tavsiye ederim. Alevinin kürdü olmaz.!!
10 YorumlaEski kız arkadaşım kürt alevisiydi :D oluyor yani :)
00 Yorumla
+1 yılkemal kılıcdaroğlu öyle bildiğim kadarıyla tunceli tarafı
00 Yorumla
+1 yılBen gördüm görmez olaydım dedim.
04 Yorumla- +1 yıl
Kafeyi bastı alnında hz.Ali nin kılıç dövmesi vardı kürt olduğunu da kendi ağızıyla söyledi zaten
- +1 yıl
Valla bende aleviyim ama tüm alevileri de savunmam , hepside böyledir demem. Tarafsız olmakta fayda var Aleviyim desem de annem babam alevi ben ateistim.
Normal sartlarda aleviler turktur diye biliyorum.
00 YorumlaGündem konusunda 306 cevap paylaştı. Kürt'ten çok güzel bölücü olur...
03 Yorumla
+1 yılolmaz kürtler de alevi yok
08 Yorumla- +1 yıl
alevimisiniz yani
- +1 yıl
zaza diyorlar sizin gibi olanlara ama ben konferansta dinlemiştim kürtlerde alevi olmaz
- +1 yıl
öyledir büyük ihtimal
- +1 yıl
yok o olanlar asimile olmuş kendini alevi sanıyorlar
+1 yılçoğu kürt alevidir tunceli erzincan falan oralarda
00 YorumlaGündem konusunda 619 cevap paylaştı. Olurmuş ben öyle duymuştum.
00 Yorumlabn şuana kadar görmedim
01 YorumlaKürt Alevisi olur tabi Tuncelinin cogu boyledir
11 Yorumlasanmıyorum
00 Yorumlaevt var bizm burada
10 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler