Vatandaşlarımızın özellikle de ülkeyi gelecekte yönetecek olan genç kuşağın bilinçli okurlar haline gelmesi için neler yapılabilir? Bir kişiye bile bu alışkanlığı kazandırmak önemli bir başarıdır. Düşünsenize siz bir kişiyi alıştırdınız ve aradan 5-10 yıl geçti bir de bakmışsınız ki zircirleme bir şekilde bu sayı artmış ve o bir kişi sayesinde 50-100 kişi daha bu alışkanlığı edinmiş. Bunu tüm kitap severlerin yaptığını düşünün bir de..
Bu teşvik yahut kamu spotları ve gençlere dayatmalarla olacak bir iş değil Keza mevcut yetişkin nesli buna yönlendirmekte imkansıza yakın Epeyce detaylı ve ince düşünülerek mevzuatı ve sistemi empoza ederek en genç en ufak nesle dikte etmeden henüz bilgiye aç hallerinde ince ince özveri ve sabırla işleyerek bir toplumsal bilinç oluşturulmalı. Keza bu dediğiniz şey çok ama çok kapsamlı ve kritik bir konu. Ancak eğitim sisteminde bir evrim+devrim ile olabilecek birşey. Küçüklere ağaç yaşken eğilir misali konunun ehemmiyeti öğretilerek empati yeteneği kazanmalari aşılanmazsa bu konuyu irdelemek tamamen boşa çaba ve vakit kaybı olur. Ancak ve ancak yozlaşmamış gelecek nesiller ile temeli atılabilir. Ve sadece bununla bitmiyor gerekli özveri aileleri okul aile birliği, veli toplantıları vb oluşumlar ile dikte edilecek gerekli bilince sahip ebeveynler oluşturulacak ve keza ogretmenlerde konuya haiz şekilde idralist bir kafa ile eğitilip bilinclendirilerek öğrenciler emanet edilecek şekle evrilecek
Bunun başka bir alternatifi yok. Kökten ve çok büyük bir toplumsal yapılanma gerekli.
Kitap üzerine reklam yapılarak başlanabilir Kütüphane etkinliklerinin artması ve devlet tarafından desteklenmesi Eğitim sisteminde ki pürüzlerin giderilmesi çünkü insanları ilk etapta kitaptan soğutan bu diye düşünüyorum özellikle son zamanlarda Dünya klasikleri ve Türk edeniyatının ön plana çıkarılması ilk maddede bahsetmem gerekirdi bunu:)
Öncelikle kitap okumayı boş zaman etkinliği olmaktan çıkarmak lazım. Kişiye ilgi alanlarına yönelik fazla sayfa sayısı olmayan kitapları okutarak başlanırsa kitaplara karşı önyargı oluşturmasını engellemiş oluruz.
Kızlar kendisine çıkma teklifi eden adamlara desin ki şu kitaptan su cümlenin cevabını bul kabul edeyim Bak nasıl yükseliyor abazanlar artık bilgili abazan olur😂😂😂
İnsanlar okuyor aslında. Gençlerimiz özellikle. Ne okuyor? Wattpad.. Kendi yaşıtlarının benzer uçuk kaçık ve aynı zamanla toplumsal değerlerimizin altını üstüne getiren -yeni türk dizilerinde olduğu gibi- kurgularını okuya okuya büyüyorlar. Bunun büyümüş, aile kurmuş halini hayal edebiliyor musunuz? Herşeyin kalitesi düştü, kitap diye okunan şeylere bir bakın. En basitinden şu sitede şiir yazdım diye paylaşılan alt alta yazılmış nesirlere bir bakın.. En çok tıklanan, en çok dinlenen, en çok izlenenlere bir bakın.. Olay kitap okumak değil. Bitmişiz biz bitmişiz.
En iyi yöntem örnek olmak bence. Herkes kendi yakın çevresine ( en yakın arkadaşlarına, ablasına abisine, kardeşine, çoluğuna çocuğuna) okuduğu güzel bir kitaptan bahsetse, ona kitap hediye etse ya da ödünç verse yeter zaten. Ben abime, En son hangi kitabı okudun? Yeni kitabına ne zaman başlıyorsun? Şu kitabı okudum sen de okudun mu? diye diye tabire caizse başının etini yemiştim. :) Şimdi okuyor ama maşallah.
Öncelikle kitap okuma alışkanlığının seni geliştirmesi ve ufkunu açması, bunun sonucunda da bu işin kitap okumayla alakası olmadığını öğrenmen gerekirdi. İnsanların düşünce şeklini geliştirecek tek kavram kitap değil. Okumak, araştırmak, hatta izlemek. Yararlı olanı. Bugün Gülben Ergen kitabı okumakla Survivor izlemek aynı şey. Mesela faydalı çalışmalar üzerine yoğunlaştırmak. Kitap, dizi, sinema, belgesel, blog...
Herkes bir arkadaşını teşvik etse okuma oranı anında ikiye katlanır. Aslında çok zor bir konu değil. Paylaşım ve teşvik yeterli. Okullarda ise alt sınıflarda günde en az 1 ders saati kitap okumaya ayrılmalı. Öğretmen de o saatte kitap okumalı.
Dostum 😊 bilim, kültür, edebiyat, sanat, tarih, teknoloji, uzay, antropoloji, evrim vs vs atıp tutmaya süslü kelimelerden cümlelere ne gerek var ki... eğitim aileden başlar , bir de ( bu kişisel bir görüştür) din (teist) eğitimini çıkaralım...
En İyi Cevaplar