bu alevi ilahisidir. Allahın bir olduğunu Ondan sonra Hz muhammedin geldiğini, sonrada HZ Ali nin geldiğini söyler. Nazar eyle demek yani bana bak kalbime bak bakki kalbim nefsim düzelsin anlamındadır. ölürüz hasret gideriz göster şol didarını bana demek ölmeden göster dünya gözü ile yüzünüzü göreyim demektir. pirlere niyaz etmek yani alevi ulularına büyüklerine bu konuda aracı olup dua etmek yalvarmak anlamındadır.
Allah Bir Muhammed Ali, Nazar Eyle Bari Bana, İzz-Ü Celalin Aşkına, Çektirme Şol Zarı Bana.
Alevilik'te önemli sayılardan birisi birdir. Allah, tevhidi yani birliği simgeler, o yüzden burada "Allah Bir" ile başlamış. Diğer bir önemli sayı ise üçtür yani Allah, Hz. Muhammed ve Hz. Ali. Yine ilk mısrada bunu vurguluyor. Nazar eylemek bakmak demektir (nazar=bakış). Fakat buradaki bakış mecazi bir anlam taşır, bunu ilerledikçe açıklayacağım. İzz-ü Celal (izzet-i celal) ise haşmet ve büyüklüğün şerefi demektir. Şol Zar ise şu acı anlamına gelir. Son üç mısrayı toplarsak: Haşmet ve büyüklüğün aşkına birazcık olsun bana bak (sana manen ulaşayım), ne olur sana ulaşamamanın acısını çektirme bana.
Pirlere Niyaz Ederiz, Yalan Dünya Nideriz, Ölürüz Hasret Gideriz, Göster Şol Didarı Bana.
Pirler Alevilik'te ruhani rehberlerdir. İlk mısrada pirlere yalvarırız diyor. İkinci mısrada ahiret inancı yani bu dünyanın asıl dünya olmadığı vurgulanıyor. Son mısrada şol didarı şu yüzü demek. Sonuç olarak son iki mısrada, çoğu insanın bu dünyadan Hz. Muhammed'in ve Hz. Ali'nin gösterdiği Allah yolunu anlamadan ölüp gittiğini söylüyor.
Muhammed Ali'dir server Kapısına varıp yalvar Dileyene muradın ver Irak eyle nâri bana
Hz. Muhammed ve Hz. Ali'nin liderliği ve yol göstericiliği vurgulanıyor. Kapısına varıp yalvarmaktan kasıt ise mecazi bir yalvarmadır. Allah yolunda onları takip ederek, dileyen kişilerin muratlarına ulaşacacağını söylüyor. Nâr ateş anlamına gelir fakat burada kastedilen cehennem ateşidir. Dolayısıyla yine bu yolda cehennem ateşinin insandan uzak olacağı belirtiliyor.
Kalender Ağlar Yerinir, Aşk Hayaliyle Sürünür, Cenneti Rıdvan Görünür, Şol Güzelin Kaddi Bana.
Kalender Şah ilk mısrada adını vererek ağlayıp üzüldüğünü söylüyor. Halk şiirlerinde son kıtada mahlas vermek bir gelenektir. Aşk hayaliyle sürünür derken burada dünyevi aşkı kastetmiyor, ilahi aşkı kastediyor. Son iki mısra bence Kalender Şah'ın zekasını ve şairliğini gösterdiği kısım. Cenneti Rıdvan cennetin kapısında müminleri karşılayan meleklerin başkanıdır. Şol güzelin kaddi ise şu güzelin değeri demektir (kadd burada yetişir, kifayet eder manasında). Buradan ilk olarak şu güzelin değeri meleklerin başkanıyla aynıdır gibi bir anlam çıkabilir ancak bu dinen de uygun bir yorum olmaz. Burada kastedilen şudur: Allah'a ulaşacak yolu anlamak cennetin müjdecisidir.
En İyi Cevaplar