YouTube'da sürekli İlber Ortaylı'nın Üniversite söyleşilerini izliyorum. Soru soran Üniversite öğrencileri harbiden katıksız cahil, Neyse konumuz bu değil. Siz olsanız İlber Ortaylı'ya ne sorardınız?
Karşınızda İlber Ortaylı olsaydı ona ne sormak isterdiniz?
Bu adamın en çok kızdığı şey, geçmişte birtakım şahıs ve devletleri ideolojisinde kullanan siyasi partilere muhalif kitlelerin partiyi eleştirirken ideolojilerini de hedef almasıdır.
Adnan Menderes, Turgut Özal, Recep Tayyip Erdoğan gibi liderler, Osmanlı'ya yakındılar ki AKP'nin ideolojisinde bizzat ''Osmanlıcılık'' bulunur. Turgut Özal tüm arşivleri düzenleyen adamdır.
Çıkıp bir solcu, sırf bunların ideolojisinde ''Osmanlıcılık'' var diye Osmanlı Devleti'ne de kin kusuyor. Yine ideolojisinde ''Atatürkçülük'' olanlara karşı bunu yapanlar da var. Çoğu kişi, ''Din siyasette kullanılıyor.'' dese de kesinlikle partilerin ideolojileri kadar kullanılmıyor. Osmanlı da Atatürk de bu hususta siyasette kullanılıyor.
Ömründe hiç Osmanlı'yı okumamış adamların, Fatih'in imanından Osmanlı'nın Türk olup olmadığı meselesine kadar yorumlaması bu adamın canını aşırı sıkıyor. Çünkü bu, bariz cehalet göstergesi. Okumadan fikir beyan etmek. Üstelik senin geçmişin, en yakın geçmişin.
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Aslına bakarsan bugün Osmanlı torunuyuz diye sokaklarda gezen çoğu kişiye 5 tane Padişah ismi say desen veya Osmanlı'nın toprak politikaları nasıldı desen yüzüne boş boş bakar.
Yani çoğu şey aslında insanların gazını almaktan ibaret, aynı şekilde Atatürk aşığı olup Atatürk'ün fikirlerini düşüncelerini veya yakın Türkiye Cumhuriyeti tarihini bilmeyen çok insan var. Bilmemek ayıp değil ama bu insanlarda araştırma merakı da yok.
"Son Osmanlı Mebusan Meclisinde hangi beldelerden toplamda kaç milletvekili vardı ve bunlardan hangileri TBMM ' nin 1. ve 2. meclislerinde milletvekili olarak görev yapmıştır" diye sorardım
Hdjdjfjdk izledin mi o videoları Ilber ortayli genc bakis 2 saatlik söyleşisinde gerim gerim gerildim ya böyle bir şey olamaz😂😂 nasıl üniversiteye almışlar bu insanları anlamıyorum ya hahahajaj😂 Bir zamanlar deli gibi Celal Şengör ve İlber Ortaylı dinlerdim:') Celal Şengör'le müslüman arkadaşın konuşması falan vardı bir de. Celal hocam ateist, çocuk gelmiş ayetler var ayetler diyoriquqhejwjwjkwm ya yine aklima geldi😂 gece gece Youtube a girip tekrar izlicem
1
7 Yorumla
Soran
+1 yıl
Aynen tam da dediğin videoyu izliyorum zaten. Yemin ediyorum İlber Hocaya soruyorlar ben utanıyorum/geriliyorum evde
Ay bu arada soruna cevap vermemisim, İlber Ortaylı'ya soru sormak degil, onunla tartisabilecek bir bilgi birikimine sahip olup tartismak isterdim. Zaten olmaz ki öyle, adam senelerce anlat anlat bikmistir, kendine denk birisi ciksin hunharca tartissinlar:)
Gerçekten o söyleşi programlarına katılsam ben bile soru sormaya utanırım. Çünkü soru sorduğun konuyu bile iyi bilmek gerekiyor. Bu arada çok harika random atıyorsun. Ben random atamıyorum milletin attığı randomu kopyala yapıştır yapıyorum
Bu kadar çok şeyi nasıl akılında tutuyor. Ve gerçekten ulubatlının hurafe olduğu nereden öğrendi.. ve daha nice sorular ama konuşmaya göre.. 😄 malum kendisi biraz asabi...
En İyi Cevaplar