II. Abdülhamid kimdir?

Osmanlı tarihinin kuşkusuz en iyi padişahlarından bir tanesiydi. Osmanlı`nın en bunalımda olduğu zamanda gelerek bir sürü zorluğa gögüs germiştir.
Karadağ ve Sırbistan’da savaş aleyhimize dönmüş, Bosna-Hersek ve Girit’te ayaklanmalar çıkmış
Mali kriz son haddine varmıştı.
Bu arada sadrazam Mithat Paşa ve arkadaşlarının isteği üzerine 23 Aralık 1876’da Birinci Meşrutiyet ilan edildi. Ancak gayrimüslimlerin dahi yer aldığı Meclis-i Mebusan’ın ilk işi Rusya’ya harp ilanı oldu. 93 harbi diye tarihe geçen bu savaş, Osmanlı Devleti için tam bir felaket getirdi. Ruslar İstanbul önlerine kadar geldi.
Bir milyondan fazla Türk, Bulgaristan’dan İstanbul’a hicret etti. Mütareke isteyen Sultan Abdülhamid, ilk iş olarak devleti parçalanma ve yok olma yoluna doğru götüren Meclis-i Mebusan’ı kapattı (13 Şubat 1878) ve devlet idaresini eline aldı.
Ayastefanos antlaşması ile Osmanlı Devleti Makedonya, Batı Trakya, Kırklareli, Kars, Ardahan ve Batum’u kaybediyordu. Ancak İngiltere ile anlaşan Abdülhamid Han, Kıbrıs’ın idaresini onlara bırakmak şartıyla, yeniden topladığı Berlin Konferansı’nda kaybedilen toprakların bir kısmına sahip oldu.

Yaptığı pek çok önemli şey varken en önemlilieri şunlardır.

iki yüz elli iki milyon tutan devlet borçlarını yüz altı milyona indirdi

Memlekette büyük bir imar faaliyeti ile eğitim ve öğretim seferberliği başlattı

Çoğu şahsî parasından olmak üzere cami, mescit, mektep, medrese, hastane, çeşme, köprü vs. gibi toplam 1552 eser yaptırdı.

Ve bence en önemlisi yahudilere filistini vermemesiydi bundan sonra da zaten 31 Mart olayu patlak verdi ve sürüldü..
Hala atamıza Kızıl Sakal yakıştırmasını yapıo hain damgasını vuranlardan nefret ediyorum.
Ölümünün üzerinden 100yıl geçti hala bazı kafalar değişmedi..

Son olarak Ks ye sormak istiyorum neden Tarih kategorisi yok?
II. Abdülhamid kimdir ??
Güncellemeler
+1 yıl
ilgilenenler için saat 11de Pelin Çift `in sunacağı bir Abdülhamid`i anma programı olacak. Bence kaçırılmaması gereken bir program.
II. Abdülhamid kimdir?