Yırtık pırtık, altı çizili satırlarla ve ufak notlarla dolu, sahaflardan özenle topladığım eski kitaplara aşığım. Kokuları, yaşanmışlıkları kitapla beraber geçmişe sürüklüyor resmen. Keşke aldığımız o 2. el 3. el kitapların kimlerin elinden çıkmış olduğunu bilebilseydik.. #Blacksmoke 🚬
Eski basım kitaplar bir başka oluyor. Özellikle sayfaları hardal renginde olan ama sapsağlam duran kitaplar. Bunlar genelde sahafçılardan alınıyor. Ben bugüne kadar hiç almadım çünkü şanslıyım ki dedemden böyle kalan 4 bin kitap var. Her türde. İlk basım Nutuk, 17'nci yüzyılda yazılmış el yazması Kur'an-ı Kerim ve 18'inci yüzyıldan kalma kitaplar. https://i.hizliresim.com/BAV229.jpg https://i.hizliresim.com/1J4mJB.jpg 50'den fazla çeşit ansiklopedi var. Hatta Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nin tüm ciltleri bile var. Tarihten sağlığa, hayvancılıktan felsefeye, mitolojiden dine kadar istedin birçok kitap var. :)
Yok onun hikâyesini bilmiyorum ama anneannem belki bilir. Zaten evine döndüğüm zaman bu kitapları bir düzenleyeceğim. O 17-18'inci yüzyıldan kalma kitaplar da bildiğim kadarıyla hassas bir malzemeden yapılmış yani kâğıtları. Tabii matbaa o kadar ileride değildi o dönemlerde o yüzden evin içerisinde nemli olmayan bir yerde muhafaza ediyoruz onları.
Biliyorum zaten anneannem hepsini alıp götürmemi istiyor ama bu kadar kitabı evin içerisine muhafaza edecek bir eve sahip değilim şu an. İleride bunlar için bu oda ayırmayı düşünüyorum. :)
Eskiden eski kitaplari severdim hatta bayilirdim😂lisede kutuphanecilik kolundayken eski kitaplari temizleme isini yapmistim😂orda sogudum iste 😂nerde eski kitap gorsem aklima kitaplarin arasindan cikardigim antika bocekler gelir😂iyyy
İstanbul’da olduğum sıralar Beyazıttaki sahaflardan kitap dilenirdim. Buldun mu abi? Bugün yarın.. bulunca sevinçten gözüm dönerdi. Nazım Hikmet arıyorum ilk basım sarı sayfalar..
Eskiler tabii ki. Kitabı alır almaz insanın aklına bir sürü soru geliyor. Nerede okumuştur. Acaba nereleri gezmiştir. Sayfalardaki izler göz yaşı mı. Bir yarım saat efkarlı bir şekilde kitap koklanır. İtinayla sayfalar karıştırılarak yazı varsa okunur, yoksa o katlanmış köşeler de mi kalınmış okunmaya yoksa bitirilmiş mi gene sorular akla gelir 🤔
Aslında ayırt etmem ama eski basım kitapların nostaljik bir havası var. Kitap içinde belki notlar ya da altı çizili cümleler olabiliyor. Daha önce kim okudu veya ne düşündü diye merak ediyorsun.
Eski basım kitaplari daha çok seviyorum o kitabın kokusu daha başka oluyor yeni basimlari da seviyorum onlarda yeni izler bırakmayı ve benden sonra okuyacaklar için birşeyler bırakmayı da seviyorum bu yüzden hangi kitabı okursam okuyayım mutlaka cizdigim yerler olur...
Yav şaka mısınız 😂 Nolacak ki dokunduysa? Günde milyon tane yere değiyor o elleriniz kim bilir kimlerin tuttugu.. Metrobüsteki tutunma direkleri, cafelerin vs yerlerin kapıları, umumi tuvaletler, herkesin oturdugu hatta belki kedinin köpeğin işediği banklara oturuyorsunuz.. Tek derdimiz el değmiş kitap olsun bilginin kirlisi olmaz..
E yani. Bir düşünceye karşı kendi düşünceni savunmak aynı zamanda karşı çıkmadır. Ama polemik amaçlı değil tabi ki insanlar saygı çerçevesinde münazara ve münakaşalar da bulunabilir. Bu tür bir cevaptı benimkisi..
En İyi Cevaplar