Nutuk diyeceksiniz fakat Osmanlı, hatta Selçuklu dönemine ait, o yılları anlatan kitaplardan bahsediyorum. Atatürk dönemini anlatan kitaplar da olabilir tabii.
nutuk tarih kitabi degildir zaten meclis konusmalarinin dunden ve ogun yaptiklarini anlatan bir hatirattir... en iyi kitap jean poul roux nun Turklerin tar, ihi kitabi tarafsiz ve kaynaklardan olusan bir kitaptir tavsiye ederim... bir de son zamanlarda ahmet tasagilin çin kaynaklarindan Turk tarihi bilimsel calismanin ve uygulamanin olusturdugu basyapit bana gore... yabanci kaynak icin claude cahenin osmanlidan oncek Turk tarihi kitabi vardir o da onemli bir kaynaktir... yazicizade nin 14 uncu yazmis oldugu ve iranli tarihci ibn-i bibiden kaynak aldigi tevarih-i ali selcuk da basyapittir... ibn-i fadlanin seyahatnamesi... nizamulmulun siyasetnamesi de onemldir anadolu Turklugu icin... kuzey Turkleri icin cenevizlilerin yazdigi codex cummouous da onemli bir yapit bence es gecilemmesi gerekir... steven runcimanin hacli seferleri tarihide ozellikle 1inci kilic arslan zamanlari 11 yuzyilda anadolu selcuklu devleti tarihi acisindan onemli kaynak... Turk tarihi cok buyuk cografyaya yayildigi icin tek kaynaktan yararlanmak zor mesala anadolu tarihini giris acisindan danismentnameyide tavsiye ederim cunku anadoluya giren Turkleri ilk fetihlerini danismanetgazi gibi alparslanin komutanlarindan ogreniyoruz direk kendi yazisidir mesala afsin bey gibi muhtesem bir kahramani ogreneceginiz tek kaynaktir... nasil anadoluda kaleleri fetih ettigi nasil bir mucadele icinde oldugu nasil savas kurgulari yaptigi Turkiyede pek az kimsenin tanidigi anadolunun kapilarini acan bir komutandir tavsiye ederim...
Halil İnalcık - Osmanlı Tarihinde İslamiyet ve Devlet (Halil hocanın Osmanlı tarihi ile ilgili dolu kitapları var) Osman Karatay - HAzarlar Andrey Markoviç - Ural Altay mitolojisinde arketipler ve semboller Ali Ahmetbeyoğlu - Atilla'nın sarayında bir romalı Cahiz - Türklerin Faziletleri Jean Paul - Türklerin ve Moğolların Eski Tarihi Nihat Çetinkaya - Kızılbaş Türkler Willhelm Radloff - Türklük ve Şamanlık Nevzat Özkan - Gagavuz Destanları Dr. Humphrey - 1855 KArs kuşatmasının öyküsü Anonymous - Haan - Tögüldür (Tuva) Ebu'l Gazi Bahadır - Türklerin Şeceresi Rossabi Morris - Kubilay Han Hikmet Kıvılcımlı - Dinin Türk toplumuna etkileri Zeki Velidi - Umumi Türk tarihine giriş JEan - Paul - Türklerin Tarihi : Pasifikten Akdenize 2000 yıl İngilizce varsa , Stefan Ihrig - Atatürk in the Nazi İmagination da oku istersen ek bilgi olur. Refik Özdek - Türklerin Altın Tarihi
Ya aslında tam olarak Türk tarihini anlatmasada doğu ve batı arasındaki çatışmalar ve sağ-sol gruplarını anlatan, Türkiyedeki siyasi olaylara değinen Cemil Meriç'in Bu ülke kitabı var.. Açıkçası tarih kitapları arasında okuduklarımdan en iyilerindendi..
İlber baba bu işin piridir. Ancak bizim gerçek tarihimiz yani gerçek Türk kültürü İslamiyet öncesidir. İslamiyet sonrası hiçbir zaman salt bir kültüre sahip olamadık maalesef. Arap , Fars , Türk ve Avrupa sentezi şu an ki kültürümüz. İslam öncesi Türk kültüründe Hatunlar her zaman kurultayda söz sahibi olmuştur. Mete zamanında bugün kü modern Ordu sistemi kurulmuştur. 10 başı 100 başı bin başı , kolordu , tümen vs
Çoğunlukla osmanlı ama bu kitaplar gerçekten iyiydi ayrıntılı olarak olayları ve kültürü anlatıyor ben çok beğenmiştim. Alabilirsin tabi ki bulabilirsen çünkü 90'larda mi ne yazılmıştı.
Çok kitap okuyan biri değilim :). Tarihimizi kitaplardan değil ama araştırarak öğrendim. Hiç mi bir şey okumadın dersen yani Göktürk Kitabelerini okumuştum. :D
Anadolu selcuklulari var. Halil inalcik in osmanlı tarihi ve türk tarihi üzerine ciltleri var m. Fuat köprülü nun kitapları var tarihciyim tam olarak aradigin konu ne
En İyi Cevaplar