Popüler online kitabevi İdefix, son 6 ayda kendi siteleri üzerinden yapılan alışverişler doğrultusunda Türkiye'nin okuma haritasını oluşturdu. Sıralamaya göre Türkiye'nin en çok okuyan ili Ankara oldu. Araştırma toplam nüfüs şehir nüfusu oranıyla toplam satılan kitap-şehre satılan kitap oranının bileşkesi doğrultusunda hazırlandı. Bu arada listenin son sırasında ise Şanlıurfa yer aldı.
İdefix tarafından hazırlanan listeye göre, Türkiye'nin en çok okuyan 5 ili şöyle oldu: Ankara , İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Tunceli oldu. Son 5 sırayı ise ( sondan geriye doğru olarak) Şanlıurfa, Yozgat, Adıyaman, Osmaniye ve Kahramanmaraş oluşturdu.
Bu şehirlerden son sıradaki Şanlıurfa'da en sevilen yazarlar, Stefan Zweig, Zülfü Livaneli ve Sabahattin Ali oldu. (Sabahattin Ali'nin listeye Kürk Mantolu Madonna'yla girdiğine kesin gözüyle bakılıyor.)
İlk sırada yer alan Ankara'da ise en sevilen yazarlar sırasıyla Stefan Zweig, Zülfü Livaneli ve Yuval Noah Harari oldu. Tür olarak ise Ankaralılar Roman ve Hikaye kitaplarına ilgi gösterdiler.
Okuma alışkanlığı illere göre değişiklik gösterebilir mi? Siz bu sıralama hakkında ne düşünüyorsunuz?
Türkiye'nin en çok ve en az okuyan illeri açıklandı! Okuma alışkanlığı illere göre değişiklik gösterebilir mi?
Bazı kişiler Tunceli olması şaşırttı filan yazmış da, Tunceli'yi ne sanıyorlar acaba 😄? Neredeyse her sene teog, ygs lys birincisi çıkıyor o şehirden. Evlenme yaşı da en yüksek olan şehirlerden biri. Birçok Tuncelili ile tanıştım, hepsi de çok zeki (gerçekten kafası çalışan) insanlardı. Buna paralel yine çok iyi üniversitelerin, çok iyi bölümlerinde okuyorlardı.
İdefix'in okuma haritası gerçek bir sonuç vermez bence. Ama Tunceli en çok okuyan ilk 5'e girerdi zaten, o kesin 😄 Canım Tunceli ya 💜 Çıkıp dersim dağlarında türkü söyleyeceğimiz gün de gelir mi?
Tabiki farklılık gösterebilir illerin ekonomik durumu bile büyük bir etken ama türkiyede bu tarz bir çalışma doğru sonuç vermez bence çünkü korsan diye bişey var bizde ve okuyan biri ömründe hiç korsan kitap almamış hep idefixten almışsa ya çok zengindir ya da okuma alışkanlığı yoktur ;)
İdefix'in istatistiklerini fazla kâle almanızı tavsiye etmiyorum. Onlar, kendi sitelerinden yapılan siparişler üzerinden bu istatistiği yapıyor. İstatislikte her zaman TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu)'i dikkate almanızı tavsiye ederim. Mesela Artvin'de ''fena değil'' demişler ama nüfusa oranla en çok kitap satılan yer Artvin'dir.
Okuyanların da çoğunluğunun anladığını sanmıyorum. Kendi filtresini kitaplar veya deneyimler ile güncelleştirememiş insanların kitap okuduğunu söylemek gerçekten gülünç..
Kasabalarda ve köylerde kütüphaneler yok. Olsa bile çokta istekli değil çocuklar... Daha küçük yaşta TV ye, internete ve akıllı telefona alıştırılıyor. 27 yaşına gelmiş bir kitap açmaya cesaret edemeyen kişiyi de gördüm, 22 yaşına gelmiş sadece koleksiyon diye kitap alıp ondan sonra "Kötü Çocuk" romanını okuyanda gördüm.
bence dogru bir istatistik degil bu sonucta merdiven alti okuyanda var varda var yani herkez idefix den almiyor ki bunun icin herkeze kitap okuyup okumadigi ne kadar okudugu sorulmali ya da illere gore dijital formlar hazirlanmali
Evde ya ya ya ya eskişehir eskişehiiir eskişehiiiir diye bağırarak gezmek istedim bir an. Sonra usuyecegim aklıma geldi ve yattığım yerden sadece gülümsedim sanki insanlar beni görüyormuş gibi :) bu da burda kalsın :d
İzmir sadece benim okumamla bile daha üst sıralarda olma kapasitesinde niye öyle bir iki olmadı anlamadim.. tabiki sadece idefix oranları olduğu için sıralama bu ölçüde olabilir
Ankara ve urfayı bir tutamazsın. Bide göç olayları falan. Ya ankarada o çok okuyanların başında urfalılar geliyorsa? Çok saçma geldi bu araştırma ve sanki bir yerleri küçümseme araştırması olmuş sanki.
Bu tip bir inceleme yapılacaksa tüik verileri kullanılmalı, ben sahaf dışında alışveriş yapmıyorum benim oranımı yokk olarak alıyo idefix, bu nolcak şimdi? saçma yani konuşmaya değmez
Egitim sistemini oyuncak olarak degistirenler okusun ki adam olsunlar. Bir sistemi oturtamadilar. Bu gencler kitap okusa ne yazar? Degersizlesti ulke. Cahiller yuksekte okuyanlar dususte.
Ama kitapevlerinin satış rakamları baz alınarak yapılan anketin doğruluğuna da inanmıyorum ben. Çünkü bizim toplumumuzda alınan bir kitabı herkes okur, bu böyledir.
Cengiz aytmatov okuyabilirsiniz, halit hüseyni, ilber ortaylı mesela şeylerde olabilir hasan ali yücel meb bakanı iken çevirilerini yaptırttığı 100 temel eseri bence herkes okumalı. Gerçek romanlar onlar
Değişiklik gösterir ama tek firmanın satış verilerine göre bunu yapmak saçma, mesela ben kitaba hiç para vermem ama her yıl 20-30 arası kitap okurum kütüphane verilerininde hesaplanması lazım
Degisir hatta siyasi gorusune gore bile degisir. Son uc il hemen hemen ayni siyasi goruse sahip. Ben sol kesmin kitap okuma aliskanliginin ve egitim seviyesinin daha yüksek olduguna inaniyorum.
Her sabah metroda kitap okuyan birisini görüyorum Ankara'da. Ya arkadaşım siz o gürültüyle sarsıntıyla nasıl kitap okuyorsunuz hayret ediyorum hele hele bazıları var kulaklıkta müzik dinlerken okuyor hiç okuma daha iyi.
Bu Türkiye'nin kitap okuma haritası degil. Bu idefixin satış listesi diye görüyorum. Ankara'daki vatandaş idefix kullanır İstanbul'daki İzmir'deki vatandaş başkasını kullanır.
kültür ve eğitim seviyesine göre farklılık gösterir tabii ki her şehirde
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Satışa göre okuma oranıyla ilgili liste hazırlanması saçma olmuş geçenlerde gördüğüm gerçek listede Şanlıurfa daha yüksek okuma oranına sahipti herkesin kitap aldığı site aynı olmayabilir
En İyi Cevaplar