Sanat, insanın duygu ve düşüncelerini herhangi bir araç yoluyla bir şekle yansıtabilmesidir. Tolstoy: “İnsanın bir zamanlar yaşamış olduğu duyguyu kendinde canlandırdıktan sonra aynı duyguyu başkalarının da hissedebilmesi için hareket ses çizgi renk veya kelimelerle belirlenen biçimlerle ifade etme ihtiyacından sanat ortaya çıkmıştı..” demektedir. Peki size göre sanat denince halkın aklına ne gelmektedir? Kimlere sanatçı denmektedir? Sanatçı ile sanatkâr arasında fark olabilir mi? #Cøsette
Günümüzde sanat denince halkın aklına ne gelmektedir? Kimlere sanatçı denmektedir?
Sanatçı ne kadar yanmak isterse sanatı da o kadar iz bırakır insanların üzerinde... Bir kibrit gibidir sanatçı, kül olana kadar herkes onun kıymetini bilmez... Yakan kavuran bir şey olarak nitelendirirler... Her insan bir zanaatkâr dır... Sanatkâr bilim kurgu gibidir... İlk başta saçma gelir ama gelecek vaat eder...
Birinci soruna cevap veremeyeceğim, çünkü toplumsal bir zihniyetim yok... İkinci soru her insan dünya yüzeyine bırakılmış bir sanatçı dır... Kimleri fırçasını kullanmasa da... Sanatçı kişi bir karşılık bekleyerek iş yapıyor ise o zanaattir... Sanatçı sadece fikirlerini, yaratıcılığını ve duygularını sadece kendi maneviyatı için karşılık bekliyor ise sanatkâr dır...
Zanaatkar bana göre... Eserini çıkarır iken kendi kendine kazandırdığını değilde başkasına kazandırdığını önemseyen kişilerdir. Tabi bu iyisi ondan daha kötüsü... Zanaatkarın başkalarına bir şey kazandırmadan sevilmesini beklemesi ve toplumun sevmesi daha kötü... Bir sanatkar sadece kendi için bir şeyler yapar... O yüzden her insan zanaatkardır... Başkaları için yapar... Tabii yolunu değiştire bilir... En sonda dediğim şeydir sanatkarın eserinden beklentisi... Beklenti olamadan eser olmaz... Benim için beklentilerin ne olduğu daha önemli o eserlere tutulmak için...
Sözümün arkasındayım her insanın bir beklentisi var... :) Birini beklemekte bir sanattır... Ama niçin beklediği önemlidir... Sevdiği için bekleyen var, sevmesini istediği için beklenti var... bana göre sanatkar kişi burada sevdiği için bekleyendir...
bizde en çok müzik sinema yaygındır. maalesef diğer sanat dallarına yeteri kadar önem verilmiyor. resim fotoğrafçılık heykel vs. insanlar müzik ve sinemayı artık sanat niyetine değil can sıkıntısı niyetine kullanıyor. ve her müzisyen sinemacı da sanatçı değildir. örneğin serdar ortaç bence sanatçı değildir. müziklerinde estetik yoktur. oysa ki hayko cepkin ön yargıdan dolayı harcanmış bir sanatçıdır. özellikle yeni bir gün şarkısı onun bir sanatçı olduğunun kanıtıdır. dinlemek isteyenlere link:
Sinemada da geri kaldığımızı düşünüyorum, özellikle Recep İvedik gibi filmlerin gişe rekoru kırdığı bir ülkede. İnsanlar canları sıkılınca sinemaya gidiyorlar zaten, diğerlerinde de haklısın.
Genelde halkin ve benim de aklima gelen türkücü şarkıcı tayfası geliyor yanlış biliyorum ama bu devirde de hiçbir görsel ve yazılı basın bir heykeltraşı ya da ressam sürekli yayınlamıyor veya tanıtmiyor.
Duzeltme icin teşekkürler klavyenjn hemi. 😅 Aslinda sucun buyuk kismi bizdee simdi adamlar acip bakiyor reytinglere izdivaclar yuksek simdi tutupta onun yerine ressam bob amcayi koymazlar.
Sanatla zanaat çok karıştırılıyor günümüzde. Sanat estetik zevktir bana göre. Bakınca, dinleyince, okuyunca huzur vermeli insana. Sanat parayla satılmaz, sanat sanat içindir. Sanat toplum için anlayışı çok ters bana göre. Toplumu eğitmek ayrı şey, sanat ayrı şey. Tabi sanat toplumun kültür düzeyini yükseltir o ayrı. Sanatçı deyince toplumda şarkıcı ve oyuncular akla gelir kesin. Hani şu magazin programlarına çıkanlar var ya, onlar işte. Kimsenin aklına şairler, ressamlar, yazarlar gelmez.
Dünya aydınlık olsaydı, sanat olmazdı. Albert Camus Sanat; paylaşma, karanlıkları aydınlatma işidir. Sanatçı da bir meşaledir gözümde. Tabii şu sıralar sanat sanat için değil, ekmek parası için yapılır oldu. Sanatçının tek derdi bir ışık daha yakıp dünyaya imzasını bırakmak olsa, eminim çok daha güzel işler çıkar ortaya.
Türkiyede sanat boş bir kavram olarak görülür. ya da bir faaliyete kırk yılda bir katılarak katılım sağlanır. Geçim şartları bu ülkenin vatandaşına o kadar ağır yükler yüklüyor ki sanat bir lüks olarak kalıyor zekasında..
.. gerçek sanatço cosmozu, evreni, felsefesi, ve anlamlığıyla bir bütündür.
İnsana değer verilen zengin birikimleri olan toplumlarda ilerlemeler daha fazla bizim gibi yönünü kayıp etmekte olan her şeyin rüşvet ve iltimasa dayalı olduğu zenginliğin yandaşlara ihale edildiği ve memuriyete akrabayı eşi dostu layık gören gelişmekte olan ülkelerde insan hep ikinci plandadır. Sanat ve sanatçı taklitçidir ve orjinali üretmek zordur onun için zaten bunun için ne ülkenin ekonomik ne de sanatsal birikimi mevcuttur. Sanırım buna benzer şeyler
2 tarafli bakarom 1 tarafi bazen abidik gubudik bisey yaparlar tonlarca para eder neden yapan kisi ünlü olduğu icin bak ben sanattan anlamam ama kusura bakmasin kimsede 3-4 boya firca atti diye ne sanat olur nede sanatci
En İyi Cevaplar