Ayasofya'nın özünde bir kilise olduğunu ve İstanbul'un fethinden sonra camiye çevrildiğini biliyorsunuz. Peki Fatih Sultan Mehmet Han'ın, camiye çevirdikten sonra adını "Fethiye Camii" yaptığını biliyor muydunuz?
Eğer cami olarak kullanılacaksa Aya Sophia (Aziz Sofya) anlamına gelen ve hristiyanlara ait bir adın kullanılması abes değil mi?
Düşünün camiye kilisenin adını veriyorsunuz? Bu nasıl iş?
Oranın şu an camiiye benzer bir tarafı yok ne yazık ki oraya sahip olan dünyaya hükmedeceğinden istediğimizi yapmamıza izin verilmiyor son dönemde gidip gördüysen eğer, tüm o kilise detayları duvardaki çiniler falan üstü sıvanmışkeb kaldırılmış müze şeklinde.
Fethiye ve Ayasofya farklı yapılar diye biliyorum.
Ayrıca Ayasofya ismi direkt bir azizden bahsetmediği için önemli bir sorun değil. İsim derdine düşene kadar fresklerin derdine düşmek gerek ibadete açılacak ise.
ilkin kilise olan bir yapıyı camiiye çeviriyorsun, hadi buna bir şey demeyelim, sonra bu camii müzeye çevriliyor, ve şu an ne camii ne kilise olan, bir yandan da hem camii hem kilise öğeleri taşıyan bu yapıya aya sofya denmesi rahatsız ediyor. çok ilginç.
şimdi sen istediğin kadar eiffel kulesinin adını değiştir, değiştirmek absürt, devam ettirmek değil.
peki siz ayasofya caminin harcında harç her seferinde tutmayınca kralın bunu bizzat araştırtığınnı ve peygamber efendimizin tükrüğü ile ancak harçın tutuğunu biliyormusunuz
açılsın cami olsun da adı ne olursa olsun kardeşim. bence de değişmesi gerek asıl adı ne ise fatih ne koyduysa değişsin ama adamlar neyse şimdi konuşturma daha fazla beni haklısın yani
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Dünya kadar camii yapabilecekken kilisenin mimarisini niye bozuyorlar buna cevap araman daha mantıklı olurdu. Hem azınlıklara saygısızlık hem tarihi mirasın harcanması. Düşün ki hristiyanlar gelmiş Sultan Ahmet'i kilise yapmış, hoş bir şey mi?
En uyuz olduğum şey insanın bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmasıdır. Azıcık tarih oku öğren sonra görüş yap. Birincisi İstanbulun fethi sırasında Fatih sultan mehmetin, 1000 yıldır sağlam bir şekikde duran ve sürekli güçlendirilip kalınlaştırılan 3 sıra kostantinapol surlarını yıkmak için döktürdüğü özel toplar ve o zamanlar havan toplarının icad olmasına vesile olan topları geniş açıyla atmalarından sebep şehrin içindeki çoğu yer zarar görmüştür ki ayasofyada bunlardan biri, tamir edildikten sonra da caami olarak devam edilmiştir. 2. avrupa özentisi ve genelde okumuş ama cahil kalmış kesimin saçmalamalarından biride kendi ırkına barbar gözüyle bakması. Ben 27 yıllık istanbulluyum ve sadece ayvansaraydan edirnekapıya yaklaşık 25 veya üzeri tarihi klise olduğunu biliyorum. Bunlardan bazıları hala aktif haldedir. Bknz; balat kırmızı klise ve beyaz klise. Ülkemizde de daha 10larca tarihi klise bulabilirsiniz.
Gelelim işin öbür tarafına 300 küsür sene avrupaya hükmetmiş bir osmanlı var ve camii yaptırmalarıyla meşhurlar. Koskoca kıta bak ülke demedim kıta dedim kaç tane tarihi camii gösterebilirsin bana? bu adamlar orda hiç mi namaz kılmadılar? Ee ne oldu camiilere. Bazı özürlülerde bu sözümden sonra Endülüsü örnek gösteriyorlar, Hiç Endülüs tarihinden haberleri olmadıkları için. Bütün endülüs müslümanlarını katledip katletmediklerinide cezayire sürgün ettiği için kanlı izabelle adını almaya hak kazanmış bir kraliçe. Endülüse çökmüş kendi mimari yapıları o kadar şaşalı olmadığı için kendilerine kullanmışlar. Tabi öncesi endülüsün bütün duvarlarını müslüman kanına boyuyarak. Biz minare dikmişiz ya yanlış orda işte. Ne cahil canım bir toplumumuz var ya özentilikten ayasofyayo bile geri verir bunlar. papazlarla beraber ayin bile düzenler. Laik kültürlü toplum olduk sanarlar
tarihinden haberi olmayıp kendi tarihini araştırmadan wikipedia dan öğrenip, medeni oldum sanarak bu şekilde konuşan cahik kesime dayanamıyorum. ondan yazdım kişilerle alıp veremediğim bir durum yok aslında
@ripperangel Ben bu tepkiyi ne Türklere ne de diğer tüm Müslümanlara hakaret etmek için göstermedim ama görüyorum ki yazdığıma ön yargıyla yaklaşınca tarafsızlığınızı yitiriyorsunuz. O zaman da benim bilmediğimi iddia ettiğiniz tarih bilimine ihanet ediyorsunuz.
Benim tepkim ne sadece Ayasofyaya ne de sadece Sultan Ahmetedir. Ben tarihin yıpratılmasına karşıyım. Camilerin kiliseye çevrilmesi sizin nazarınızda kötü bir şeyse aynı kötülüğü neden bizim yapmamız normal oluyor? Onlar da yaptılar ama bakın bakalım onların yaptığını öven tek bir söz söylemiş miyim? Onlar da tarih katilidir gözümde. Evet söylemekten utanmam din savaşlarına da kültür dikte edilmesine de karşıyım bunu biz de yapsak onlar da yapsa. Burda din/millet eksenli polemik yaratma peşinde değilim. Bence siz de yaratmayın çünkü benim anlatmak istediğim şey sizin anlamak istediklerinizin çok ötesinde. Ayasofya'yı ben kültürel miras olarak görüyorum, Avrupalı Osmanlı camiilerini böyle görmüyorsa gelin birlikte eleştirelim
Gizliyken etiket yapılmıyor bunu aydınlatalım senin dediğin şey yine yanlış. Avrupalı dediğin milletler ne zaman Osmanlının bıraktığı tarihi eserlere sahip çıktı kim çıktı. Osmanlı balkanlardan ve diğer yerlerden çıktığında Bulgaristan da dahil ilk işleri Osmanlının bıraktıkları yapıları yok ettiler bunu sadece onlar yapmadı. Gelelim İstanbul un fethine sence savaşçı biri tarihi eser dokunmayalım dermi neden desin o aynı zamanda o savaşın galibinin mührünü koyması gibi birşey. Ha şu konuya tekrar dönelim FSM fetih sırasında İstanbul un durumunu gördüğünde hüzünlenmiştir. Hatta yağmalama işlemini şehre zarar gelmesin diyerekten kısa kestirmiştir. Kaldıki Osmanlı Viyanayı kuşattığında alamadığı zaman dönüp arkasını geldi diğer milletler alamasalar bile yakıp yıkıp öyle geldikleri savaşlar mevcuttur ve şuda var dünyada bir yeri fethettiğinde her millet kendi mührünü koyar bu savaş kazanan komutanın hakkıdır ve dünyada geçerli olan ilk ilke güçlünün sözü geçer.
senin anlatıkların bizim anlamak istediklerimizin çok ötesinde hımm.. Bak o zaman senin anlattıklarını ben sana az daha açayım. Birincisi ayasofya yapıldığından beri 3 kez elden geçirilip mimarisi değişmiştir. ilk elden değilmesinin sebebi ahşap tavanı ve kolonların güçsüz kalması. 2. sebebi savaş sırasında şehirle beraber harab olması ( istanbulun fethinden bahsetmiyorum) 3. büyütme ve yenileme bu en son yenileme ile istanbulun fethi sırasında çok kısa bir dönem var. Ve klisenin mimarisini bozma dediğin mevzu çatısından haç ı kaldırığ yanlarına minare koymaları ise çok komik bir düşünce yapısına sahipsin derim. Kaldıki o zaman fatih sultan mehmet senin dediğin gibi "yapısını bozmak" isteseydi zaten savaş sırasında harab olmuş ayasofyayı yıkar yerine çokta güzel bir camii yaptırırdı.
Ama Fatih sultan Mehmet sanata ve mimariye çok fazla önem verdiğinden, ve kültürlere de çok fazla ilgisi olduğundan. ( azıcık araştırıp öğrenirsen ispanyolcadan tut latinceye kadar birden fazla dil öğrenmesi, resim şiir ve mimari gibi sanatlara karşı aşırı hevesi ve bilgisi ayriyetten dünyanın her yerinden getirttiği çiçeklere özenle baktığı bir bahçesi olduğunu öğrenirdin ve mimari yapısını bozma saçmalığı gibi bir suçlama yazmazdın) mimari yapısını bozmamak adına sadece camiiye çevirmiştir. Tabi senin haç kaldırıp minare konuşması zoruna gittiyse bilemem. Ayrıca yukarıda işte "mimari yapısını" niye bozmuşlar onlar camiilere öyle yapsa hoşunuza gider mi lafına istinaden söyledim şimdi bu şekilde cevap vermen kendinle çeliştiğin traji komik bir olaya sebeb vermiş
Hani diyorsun ya hristiyanlar gelmiş hristiyanlar gelmiş Sultan Ahmed i kilise yapmışlar ilk fırsatta yapacaklar bundan şüphen olmasın kendi ırkını barbarlıkla gaspçılıkla suçlayacağına biraz oraları düşün dünya mirasıymış kim düşünür Türkiyeden küçücük bir parçayı kaybet bak izle sistematik olarak Türklere dair izleri nasıl silmeye başlıyorlar olmaz deme olduğuna tarih şahit
Ripperangel, evet tarih hakkında pek çok ince ayrıntıya hakimsin kabul ama hala olaya bakış açının önünde din olgusunun olduğunu düşünüyorum. Ayasofyanın restorasyonunu yapmakla Ayasofyaya minare koyup orayı cami yapmak arasında dünya kadar fark var. Kaldı ki Fatih'e "İstanbul'u alırken nasıl da bombaladı cani" falan da demedim. Fatih'in hassasiyetlerini de eleştirmedim. Ve hatta ben Fatih'i bir bütün olarak da elestirmedim. Tarihin ruhunda bu var şehirler alınırken harap olabilir ama bunu her şeyi aslına uygun restore etmekle pek tabii bu sorunu çözebilirsin. Ben ordaki haçın kaldırılıp yerine minare konmasını, altına çize çize söylüyorum Avrupalıların camiilerin minarelerini harap edip onlara haç yerleştirilmesine de karşıyım. Bu iki dini grubun birbiriyle savaşmasından başka bir şey değildir. Ha derseniz ki bunun yapılması normal, haçı kaldırıp minare koymuş aynısını batı yapınca İslamofobiklikle suçlamayın
Son olarak, bu yorumlarımdan din düşmanlığı, vatan millet düşmanlığı, milletini barbar ilan etme tarzı yorumlar çıkarıp durmayın asla öyle bir amacım yok. Sadece birilerine iğne batırırken çuvaldızı da kendimize batıralım.
ben kırıcı olmadan konuşmaya çalışıyorum ama sen cevap vermek için cevap verir hale geliyorsun, bak arkadaşım bir şeyin mimari yapısının bozulması demek genel bir değişime uğraması demektir. Kısmi bir değişime uğraması değildir. 2. si Avrupada yıllardır bu çok daha vahim şekilde yapılıyor ama biz hiç islamafobi ile suçlamadık kimseyi zira avrupada yaşayan kimsede aaa niye adamların camilerini yakıp yıktınız ya da "mimari yapısını" bozdunuz diyerek konuşmamıştır. O bizim milletimize özgü birşey. Ayasofyanın coğrafi konumu istanbulun göbeği olarak kabul edilir. Ki Fatih Sultan mehmet ve önceki padişahların hepsi İstanbulu peygamberin hadisi üzerine almak istemişlerdir. Niyet bu iken istanbulun kalbine bir cami yapmak istemeleri normal. Keşke Ayasofyayı yıkıp yapsalarmışta milletimize bu kdr dert olmasaymış...
Batı zaten hep islamofobik yaklaşıyor ben bir kere bile normal yaklaştığını görmedim duymadımda batıyı geç çinde bile bu böyle ha dediğim gibi Kudüste bile bu böyle olan ne ses çıkaranlar kim kimse. Söylediğin atasözüde yanlış iğneyi başkasına bağırırken çuvaldızı kendimize değil doğrusu iğneyi kendimize çuvaldızı başkasınadır. Fatih in yaptığı da hükmü altında bulunan yere istediğini yapmasıda normal herkes yapıyor yapacakta
En İyi Cevaplar